panmopsik Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego (edytowane) co do okresu od którego były używane, to nie mam pojęcia ale translator google polski-arabski po wpisaniu iracki pojazd humvee hmmwv pokazuje takie wyniki (można jeszcze dopisać interesujący Cię rok, gdzie ilość zdjęć i info zdecydowanie się powiększa ) https://www.google.com/search?sca_esv=ebc9003c0e8ff0d8&rlz=1C1OKWM_plPL944PL944&udm=2&fbs=ADc_l-aN0CWEZBOHjofHoaMMDiKpaEWjvZ2Py1XXV8d8KvlI3jljrY5CkLlk8Dq3IvwBz-SJyfRX_inP-J3Cs9lQZu9Jy7OWYY7qvE3bVK9lkL9O88dehoD88rro_NIFHfrCTvpDJSF73ccFSH9410Vr2H46Bv6seNkolhfIBMGnRYYVC7gXBFo&q=سيارة+هامفي+تابعة+للشرطة+العراقية&sa=X&ved=2ahUKEwiY7PrmxdySAxXzFBAIHcTcJNEQtKgLegQIGBAB&biw=1366&bih=625&dpr=1 Edytowane 15 Lutego przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz123 Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego Dzięki, przy okazji znalazłem zdjęcie humvee kurdyjskich peszmergenów ,które mi zapewne będzie się przydać w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca Takie mam pytanko to kolegów czy z modelu Trumpeter 05511 "Russian BRDM-2(early) można zrobić naszego "Berdka" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca 29 minut temu, jmx62 napisał: Takie mam pytanko to kolegów czy z modelu Trumpeter 05511 "Russian BRDM-2(early) można zrobić naszego "Berdka" ? Można- 6 minuta filmu- polecam kalki ToroModel: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca Dzięki. Tylko gdzie dorwać te kalki z Toro? Wszędzie pokazuje niedostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca (edytowane) Do kupienia w Martola w skali 1/35 i 1/72 https://www.martola.com.pl/oferta/pl1566/p41/page1%2Fsort%7C%2CsortDir%7C%2Cliczba_wynikow%7C30%2F%2Cliczba_wynikow%7C100 Edytowane 1 Marca przez grzesioc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca Godzinę temu, jmx62 napisał: Takie mam pytanko to kolegów czy z modelu Trumpeter 05511 "Russian BRDM-2(early) można zrobić naszego "Berdka" ? A którego "berdka" chcesz sklejać? Wersja podstawowa z czasów LWP wymaga ewentualnej zmiany ogumienia. Bardzo wczesne "berdki" jeździły na sowieckich gumach. Później w czasie remontów, które robiono w latach 94-96 zakładano im polskie opony ze Stomilu różniące się bieżnikiem. Na samym pojeździe zmiany mogły być jednostkowe robione przez użytkowników i to ewentualnie trzeba porównać ze zdjęciem konkretnego egzemplarza. Około 1996 roku do służby weszła zmodernizowana wersja BRDM-2, która głównie różniła się rezygnacją z dodatkowych kół i wprowadzeniem bocznych drzwi. Wieża została ta sama. Jednym z wariantów modernizacji było zastosowanie do napędu nowego silnika wysokoprężnego czego bezpośrednio nie widać ale mogło to pociągnąć za sobą pewne zmiany w sposobie poboru powietrza i odprowadzania spalin. Niestety nie zdążyłem jeszcze tego przestudiować i nie pomogę ale generalnie ta wersja jest dość łatwa do konwersji. Ostatnią wersją był BRDM-2 Żbik który miał zupełnie inną wieżę. Konwersje do tej wersji robił Hussar Productions. Konwersja jest dostępna ale kosztuje całą stertę dukatów. Na temat BRDM-2 więcej mógłby Ci powiedzieć kolega @sas55 ale od jakiegoś czasu kolega jest nieaktywny. Przejrzyj też wątek Pojazdy w obronie City Hall - Karbala 2004 może tam coś znajdziesz ciekawego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca 4 godziny temu, jmx62 napisał: Tylko gdzie dorwać te kalki z Toro? Wszędzie pokazuje niedostępne. Oba zestawy kalkomanii do Berdków z ToRo sę cały czas dostępne. Zarówno 35D53 jak i 35D75 A jeśli ich nie ma w chwili obecnej w "Twoim" sklepie, to wystarczy zmówić aby sklep ściągnął je z hurtowni czy też od producenta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca 13 godzin temu, jmx62 napisał: Takie mam pytanko to kolegów czy z modelu Trumpeter 05511 "Russian BRDM-2(early) można zrobić naszego "Berdka" ? Ruskie BRDM-y 1 czy węgierskie FUG-i, a potem BRDM-y 2 przychodziły na oryginalnych oponach, ale potem w czasie eksploatacji wymieniane były na nasze rodzime Stomile ( rozmiar prawdopodobnie taki sam jak w SKOT-ach) podobnie ZiŁ-y 157 też jeździły na Stomilach z takim samym bieżnikiem ( tu z kolei opony były identyczne jak te zakładane do Stara 660) tak wyglądają: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 14 Marca Share Napisano 14 Marca Dzięki wsxysykim kolegom za podpowiedzi w sprawie berdka. Mam jeszcze pytanie jak było malowane wnętrze bo instrukcja Trumpetera milczy na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 14 Marca Share Napisano 14 Marca 18 minut temu, jmx62 napisał: Dzięki wsxysykim kolegom za podpowiedzi w sprawie berdka. Mam jeszcze pytanie jak było malowane wnętrze bo instrukcja Trumpetera milczy na ten temat. Oryginalnie jak każdy tank był biały . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 14 Marca Share Napisano 14 Marca 1 godzinę temu, Adams M1A1 napisał: Oryginalnie jak każdy tank był biały . A nie robisz mnie w konia? Wydaje mi się że widziałem jakieś fotki z wnętrzem zielonym(ogólnie) tak jak zewnetrzny kolor albo i szarym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Marca Share Napisano 14 Marca (edytowane) 1 godzinę temu, jmx62 napisał: A nie robisz mnie w konia? Wydaje mi się że widziałem jakieś fotki z wnętrzem zielonym(ogólnie) tak jak zewnetrzny kolor albo i szarym. 1 godzinę temu, jmx62 napisał: A nie robisz mnie w konia? Wydaje mi się że widziałem jakieś fotki z wnętrzem zielonym(ogólnie) tak jak zewnetrzny kolor albo i szarym. Edytowane 14 Marca przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 14 Marca Share Napisano 14 Marca A jakieś monografie są dostępne do tego BRDM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Marca Share Napisano 14 Marca (edytowane) 43 minuty temu, jmx62 napisał: A jakieś monografie są dostępne do tego BRDM? Edytowane 14 Marca przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 14 Marca Share Napisano 14 Marca No teraz to pojechałeś. Te instrukcje wojskowe to raczej trudnodostępne by były(40 lat temu zapewne były niejawne) a TBiU to chyba dotyczy BRDM-1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Marca Share Napisano 14 Marca (edytowane) Godzinę temu, jmx62 napisał: No teraz to pojechałeś. Te instrukcje wojskowe to raczej trudnodostępne by były(40 lat temu zapewne były niejawne) a TBiU to chyba dotyczy BRDM-1. Są w Internecie nowe i stare: https://www.scribd.com/document/916781833/VADEMECUM-BRDM-2 https://docs17.chomikuj.pl/7636155302,PL,0,0,BRDM-2_Opis-i-uzytkowanie.pdf Po co Ci takie szczegóły. tam nic nie ma dla modelarza, lepiej pojechać do muzeum i zrobić zdjęcia. To instrukcje dla obsługi i mechaników. http://www.primeportal.net/tanks/anon_idf/brdm-2_w_interior/index.php?Page=5 Edytowane 14 Marca przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 14 Marca Share Napisano 14 Marca @jmx62 Dobrze Robert mówi. W instrukcjach wojskowych dla modelarza nic ciekawego nie ma. W sieci znajdziesz całą masę zdjęć różnych berdków. W razie czego pytaj tutaj o szczegóły. Jest to sporo kolegów, którzy berdki mają ogarnięte. Monografia BRDM-2 ani po polsku ani po rosyjsku nie była wydana. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 14 Marca Share Napisano 14 Marca 2 godziny temu, Endrju napisał: W instrukcjach wojskowych dla modelarza nic ciekawego nie ma Tu bym się nie zgodził - zwłaszcza jeżeli robi się wnętrze, silnik czy inne bebechy, albo jakąś dioramę typu obsługa. Np. w amerykańskich TMach są czasem dosłownie gotowe pomysły na dioramę. Albo można się dowiedzieć gdzie jest wlew paliwa, żeby postawić obok niego kolesia z kanistrem - czy coś w tym stylu. Zgodzę się, że wizyta w muzeum czy walk around może być bardziej pożyteczna, ale nie skreślałbym oryginalnych papierów dla kogoś kto naprawdę lubi wnikać w detale. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 15 Marca Share Napisano 15 Marca 1 godzinę temu, Endrju napisał: @jmx62 Dobrze Robert mówi. W instrukcjach wojskowych dla modelarza nic ciekawego nie ma. W sieci znajdziesz całą masę zdjęć różnych berdków. W razie czego pytaj tutaj o szczegóły. Jest to sporo kolegów, którzy berdki mają ogarnięte. Monografia BRDM-2 ani po polsku ani po rosyjsku nie była wydana. Pozwolę sobie nie zgodzić się z moimi Szanownymi Kolegami, że w tych wojskowych magicznych czerwonych książeczkach nie ma nic ciekawego dla modelarza, owszem jest , no może faktycznie dla takiego PZPR-owca (czyli Prosto Z Pudła Robiącego) nie będzie nic ciekawego, ale jak chcesz samodzielnie wykonać konwersję jakiegoś sprzętu to zawarte w niech rysunki są naprawdę niesamowite, bo są wykonane przez wysoce profesjonalną kreślarnię z zachowaniem prawdziwych wymiarów, a co najważniejsze po odpowiednim przeskalowaniu pasują do określonych modeli , to się dotyczy zarówno rysunków części jak i np. rysunków poglądowych obrazujących wyposażenie wewnętrzne, wiem to z własnego doświadczenia gdyż na takiej właśnie podstawie aktualnie buduję model radiolinii troposferycznej R412 Torf na Uralu 375D, a mam opracowane pełne dokumentacje wykonawcze żurawia 9T31M też na Uralu375D oraz STZ-a do KUB-a 2T7M na ZiL-e 131, z chęcią nabyłbym np. instrukcję do mostu towarzyszącego BLG67 , WZT-2 czy kutra holowniczego KH200 czy innych tego typu pojazdów dziwnych i ciekawych ale np. Motodemont chce za te instrukcje potężny wór talarów, już lepiej opłaca się kupić np. instrukcje z NVA NRD, wychodzi taniej, chociaż za Ojro. Przepraszam za off-a i pozdrawiam A. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 15 Marca Share Napisano 15 Marca (edytowane) https://www.military-references.com/drawings/apc-armored-cars-blueprints/brdm-2-blueprints-drawings/ Edytowane 15 Marca przez Soris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 15 Marca Share Napisano 15 Marca 12 godzin temu, Adams M1A1 napisał: z chęcią nabyłbym np. instrukcję do mostu towarzyszącego BLG67 , WZT-2 czy kutra holowniczego KH200 czy innych tego typu pojazdów dziwnych i ciekawych ale np. Motodemont chce za te instrukcje potężny wór talarów, już lepiej opłaca się kupić np. instrukcje z NVA NRD, wychodzi taniej, chociaż za Ojro. Przepraszam za off-a i pozdrawiam A. Podpowiem Nie kupisz, ale jak znajdziesz dojście do biblioteki w Centrum Szkolenia Wojsk Inżynieryjnych i Chemicznych we Wrocławiu. To będziesz w 7-mym niebie Instrukcje do: TRI, BLG-67, Twardy, WZT-2, trochę do Meridy. BRDM, inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 15 Marca Share Napisano 15 Marca (edytowane) Na podlinkowanej przeze mnie stronie są PDF-y do BRDM-2, BTR-D, ZSU-23 i M113 Edytowane 15 Marca przez Soris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 15 Marca Share Napisano 15 Marca 25 minut temu, bigmodel napisał: Podpowiem Nie kupisz, ale jak znajdziesz dojście do biblioteki w Centrum Szkolenia Wojsk Inżynieryjnych i Chemicznych we Wrocławiu. To będziesz w 7-mym niebie Instrukcje do: TRI, BLG-67, Twardy, WZT-2, trochę do Meridy. BRDM, inne. Jest jeszcze Centralna Biblioteka Wojskowa w Warszawie: https://opac.cbw.wp.mil.pl/search/description?q=BRDM-2&index=9&scope=full Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 18 Marca Share Napisano 18 Marca Co oprócz Kettenkrada było używane do ciągnięcia wyrzutni rakietowej Pupchen? Podejrzewam że także Kubelwagen i Schwimmwagen z racji wielkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi