Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

co do okresu od którego były używane, to nie mam pojęcia ale translator google polski-arabski po wpisaniu iracki pojazd humvee hmmwv pokazuje takie wyniki (można jeszcze dopisać interesujący Cię rok, gdzie ilość zdjęć i info zdecydowanie się powiększa )         https://www.google.com/search?sca_esv=ebc9003c0e8ff0d8&rlz=1C1OKWM_plPL944PL944&udm=2&fbs=ADc_l-aN0CWEZBOHjofHoaMMDiKpaEWjvZ2Py1XXV8d8KvlI3jljrY5CkLlk8Dq3IvwBz-SJyfRX_inP-J3Cs9lQZu9Jy7OWYY7qvE3bVK9lkL9O88dehoD88rro_NIFHfrCTvpDJSF73ccFSH9410Vr2H46Bv6seNkolhfIBMGnRYYVC7gXBFo&q=سيارة+هامفي+تابعة+للشرطة+العراقية&sa=X&ved=2ahUKEwiY7PrmxdySAxXzFBAIHcTcJNEQtKgLegQIGBAB&biw=1366&bih=625&dpr=1 

Edytowane przez panmopsik

• 2 weeks later...

Takie mam pytanko to kolegów czy z modelu Trumpeter 05511 "Russian BRDM-2(early) można zrobić naszego "Berdka" ?

29 minut temu, jmx62 napisał:

Takie mam pytanko to kolegów czy z modelu Trumpeter 05511 "Russian BRDM-2(early) można zrobić naszego "Berdka" ?

Można- 6 minuta filmu- polecam kalki ToroModel:

Godzinę temu, jmx62 napisał:

A którego "berdka" chcesz sklejać? Wersja podstawowa z czasów LWP wymaga ewentualnej zmiany ogumienia. Bardzo wczesne "berdki" jeździły na sowieckich gumach. Później w czasie remontów, które robiono w latach 94-96 zakładano im polskie opony ze Stomilu różniące się bieżnikiem. Na samym pojeździe zmiany mogły być jednostkowe robione przez użytkowników i to ewentualnie trzeba porównać ze zdjęciem konkretnego egzemplarza. Około 1996 roku do służby weszła zmodernizowana wersja BRDM-2, która głównie różniła się rezygnacją z dodatkowych kół i wprowadzeniem bocznych drzwi. Wieża została ta sama. Jednym z wariantów modernizacji było zastosowanie do napędu nowego silnika wysokoprężnego czego bezpośrednio nie widać ale mogło to pociągnąć za sobą pewne zmiany w sposobie  poboru powietrza i odprowadzania spalin. Niestety nie zdążyłem jeszcze tego przestudiować i nie pomogę ale generalnie ta wersja jest dość łatwa do konwersji. Ostatnią wersją był BRDM-2 Żbik który miał zupełnie inną wieżę. Konwersje do tej wersji robił Hussar Productions. Konwersja jest dostępna ale kosztuje całą stertę dukatów. 
Na temat BRDM-2 więcej mógłby Ci powiedzieć kolega @sas55 ale od jakiegoś czasu kolega jest nieaktywny.

Przejrzyj też wątek Pojazdy w obronie City Hall - Karbala 2004 może tam coś znajdziesz ciekawego.

• Like 1

4 godziny temu, jmx62 napisał:

Tylko gdzie dorwać te kalki z Toro? Wszędzie pokazuje niedostępne.

Oba zestawy kalkomanii do Berdków z ToRo sę cały czas dostępne.
Zarówno 35D53 jak i 35D75
35d53.jpg

35d75.jpg

A jeśli ich nie ma w chwili obecnej w "Twoim" sklepie, to wystarczy zmówić aby sklep ściągnął je z hurtowni czy też od producenta...

13 godzin temu, jmx62 napisał:

Ruskie  BRDM-y 1 czy węgierskie FUG-i, a potem BRDM-y 2 przychodziły na oryginalnych oponach, ale potem w czasie eksploatacji wymieniane były na nasze rodzime Stomile  ( rozmiar prawdopodobnie taki sam jak w SKOT-ach) podobnie  ZiŁ-y 157 też jeździły na Stomilach z takim samym bieżnikiem ( tu z kolei opony były identyczne jak te zakładane do Stara 660) tak wyglądają:

image.jpeg.27a9a04628a89d92f797eea7eb6fec2e.jpeg

• 2 weeks later...

Dzięki wsxysykim kolegom za podpowiedzi w sprawie berdka. Mam jeszcze pytanie jak było malowane wnętrze bo instrukcja Trumpetera milczy na ten temat.

18 minut temu, jmx62 napisał:

Dzięki wsxysykim kolegom za podpowiedzi w sprawie berdka. Mam jeszcze pytanie jak było malowane wnętrze bo instrukcja Trumpetera milczy na ten temat.

Oryginalnie jak każdy tank był biały 😉.

1 godzinę temu, Adams M1A1 napisał:

Oryginalnie jak każdy tank był biały 😉.

A nie robisz mnie w konia? Wydaje mi się że widziałem jakieś fotki z wnętrzem zielonym(ogólnie) tak jak zewnetrzny kolor albo i szarym. 

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, jmx62 napisał:

A nie robisz mnie w konia? Wydaje mi się że widziałem jakieś fotki z wnętrzem zielonym(ogólnie) tak jak zewnetrzny kolor albo i szarym. 

1 godzinę temu, jmx62 napisał:

File:BRDM-2 - ETIF-2010 (5).jpg

Kabina kierowcy-mechanika ukraińskiego pojazdu rozpoznawczego BRDM 2: siedzenie, kierownica, deska rozdzielcza. Targi Uzbrojenia i Bezpieczeństwa-2018. 12 października 2018. Kijów, Ukraina

Kabina kierowcy-mechanika ukraińskiego pojazdu rozpoznawczego BRDM 2: siedzenie, kierownica, deska rozdzielcza

Edytowane przez robertmodelarz
  • Thanks 1

Napisano (edytowane)
43 minuty temu, jmx62 napisał:

A jakieś monografie są dostępne do tego BRDM?

59026423_l.jpg

59026523_l.jpg

59026623_l.jpg

opancerzony-samochod-rozpoznawczy-brdm-b-iext161414904.jpg

instrukcja-plywajacego-opancerzonego-transportera-rozpoznawczego-brdm-.jpg

No teraz to pojechałeś. Te instrukcje wojskowe to raczej trudnodostępne by były(40 lat temu zapewne były niejawne) a TBiU to chyba dotyczy BRDM-1.

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, jmx62 napisał:

No teraz to pojechałeś. Te instrukcje wojskowe to raczej trudnodostępne by były(40 lat temu zapewne były niejawne) a TBiU to chyba dotyczy BRDM-1.

Są w Internecie nowe i stare:

https://www.scribd.com/document/916781833/VADEMECUM-BRDM-2

https://docs17.chomikuj.pl/7636155302,PL,0,0,BRDM-2_Opis-i-uzytkowanie.pdf

Po co Ci takie szczegóły. tam nic nie ma dla modelarza, lepiej pojechać do muzeum i zrobić zdjęcia.

To instrukcje dla obsługi i mechaników. 

http://www.primeportal.net/tanks/anon_idf/brdm-2_w_interior/index.php?Page=5

• Like 1

@jmx62

Dobrze Robert mówi. W instrukcjach wojskowych dla modelarza nic ciekawego nie ma. W sieci znajdziesz całą masę zdjęć różnych berdków. W razie czego pytaj tutaj o szczegóły. Jest to sporo kolegów, którzy berdki mają ogarnięte. Monografia BRDM-2 ani po polsku ani po rosyjsku nie była wydana. 

• Like 2

2 godziny temu, Endrju napisał:

W instrukcjach wojskowych dla modelarza nic ciekawego nie ma

Tu bym się nie zgodził - zwłaszcza jeżeli robi się wnętrze, silnik czy inne bebechy, albo jakąś dioramę typu obsługa. Np. w amerykańskich TMach są czasem dosłownie gotowe pomysły na dioramę. Albo można się dowiedzieć gdzie jest wlew paliwa, żeby postawić obok niego kolesia z kanistrem - czy coś w tym stylu. Zgodzę się, że wizyta w muzeum czy walk around może być bardziej pożyteczna, ale nie skreślałbym oryginalnych papierów dla kogoś kto naprawdę lubi wnikać w detale.

• Like 1

1 godzinę temu, Endrju napisał:

@jmx62

Dobrze Robert mówi. W instrukcjach wojskowych dla modelarza nic ciekawego nie ma. W sieci znajdziesz całą masę zdjęć różnych berdków. W razie czego pytaj tutaj o szczegóły. Jest to sporo kolegów, którzy berdki mają ogarnięte. Monografia BRDM-2 ani po polsku ani po rosyjsku nie była wydana. 

Pozwolę sobie nie zgodzić się z moimi Szanownymi Kolegami,  że w tych wojskowych magicznych czerwonych książeczkach nie ma nic ciekawego dla modelarza, owszem jest :mrgreen:, no może faktycznie dla takiego PZPR-owca (czyli Prosto Z Pudła Robiącego) nie będzie nic ciekawego, ale jak chcesz samodzielnie wykonać  konwersję jakiegoś sprzętu to zawarte w niech rysunki są naprawdę niesamowite, bo są wykonane  przez wysoce profesjonalną kreślarnię  z zachowaniem prawdziwych wymiarów, a co najważniejsze po odpowiednim przeskalowaniu pasują do określonych modeli :D, to się dotyczy zarówno rysunków części jak i np. rysunków poglądowych obrazujących  wyposażenie wewnętrzne, wiem to z własnego doświadczenia gdyż na takiej właśnie podstawie aktualnie buduję model radiolinii troposferycznej R412 Torf na Uralu 375D, a mam opracowane pełne  dokumentacje wykonawcze żurawia 9T31M też na Uralu375D oraz STZ-a do KUB-a  2T7M  na ZiL-e 131, z chęcią nabyłbym np. instrukcję do mostu towarzyszącego BLG67 , WZT-2 czy kutra holowniczego KH200 czy innych tego  typu pojazdów dziwnych i ciekawych ale np. Motodemont chce za te instrukcje potężny wór talarów,  już lepiej  opłaca się  kupić np. instrukcje z NVA NRD, wychodzi taniej, chociaż za Ojro:mrgreen:. Przepraszam za off-a i pozdrawiam A.

• Like 3

12 godzin temu, Adams M1A1 napisał:

z chęcią nabyłbym np. instrukcję do mostu towarzyszącego BLG67 , WZT-2 czy kutra holowniczego KH200 czy innych tego  typu pojazdów dziwnych i ciekawych ale np. Motodemont chce za te instrukcje potężny wór talarów,  już lepiej  opłaca się  kupić np. instrukcje z NVA NRD, wychodzi taniej, chociaż za Ojro:mrgreen:. Przepraszam za off-a i pozdrawiam A.

Podpowiem 😉 

Nie kupisz, ale jak znajdziesz dojście do biblioteki w Centrum Szkolenia Wojsk Inżynieryjnych i Chemicznych we Wrocławiu.
To będziesz w 7-mym niebie 😉

Instrukcje do: TRI, BLG-67, Twardy, WZT-2, trochę do Meridy. BRDM, inne. 

25 minut temu, bigmodel napisał:

Podpowiem 😉 

Nie kupisz, ale jak znajdziesz dojście do biblioteki w Centrum Szkolenia Wojsk Inżynieryjnych i Chemicznych we Wrocławiu.
To będziesz w 7-mym niebie 😉

Instrukcje do: TRI, BLG-67, Twardy, WZT-2, trochę do Meridy. BRDM, inne. 

Jest jeszcze Centralna Biblioteka Wojskowa w Warszawie:

https://opac.cbw.wp.mil.pl/search/description?q=BRDM-2&index=9&scope=full

Co oprócz Kettenkrada było używane do ciągnięcia wyrzutni rakietowej Pupchen?

Podejrzewam że także Kubelwagen i Schwimmwagen z racji wielkości.