cloner16 Napisano 9 Sierpnia 2010 Share Napisano 9 Sierpnia 2010 Chyba będzie trzeba książkę na pisać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 9 Sierpnia 2010 Share Napisano 9 Sierpnia 2010 Tak, robiłem raz, 3 lata temu: http://picasaweb.google.pl/piotrreddig/ShermanM4A3105mmVVSSDragon172#5081442806729862146 W sumie ze swojej strony nie polecam tej metody, może złego lakieru użyłem, może coś źle robiłem, ale mi się nie podobał ten sposób. Przede wszystkim lakier dawał grubą warstwę i po położeniu białego i rozpoczęciu ścierania zaczęło to wyglądać jakby z modelu się ściągała "skóra". Sam wolę inną metodę: Na lakier błyszczący akrylowy (np. Sidolux) położony na bazowy kolor nakładam (najlepiej aerografem) białą farbę akrylową (Vallejo Model Color) i jak tylko lekko przyschnie (przestanie się błyszczeć), biorę lekko wilgotny sztywny pędzel i zaczynam ścierać kamuflaż. Bardzo ładnie można kontrolować co się dzieje i przede wszystkim sidolux daje dużo cieńszą warstwę niż lakier do włosów. Chociażby wczoraj tak robiłem: viewtopic.php?p=347962#347962 i parę razy w przeszłości: viewtopic.php?t=17787&start=0 viewtopic.php?t=8974&highlight= viewtopic.php?t=14402&highlight= viewtopic.php?t=7569&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniak17 Napisano 9 Sierpnia 2010 Share Napisano 9 Sierpnia 2010 Piękny ten t34/85.Pytanie z innej beczki.Z tyłu tego T34/85 hobby boss 1/48 jest nałożony pigment (na kołach też jest ale chodzi mi o tył) on przechodzi jakby z takich małych kropeczek w jednolitą całość.Pigment ten przedstawia kurz.Możesz mi powiedzieć jak go nakładałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 9 Sierpnia 2010 Share Napisano 9 Sierpnia 2010 Ten teciak z hobbybossa jeszcze nie jest pigmentowany, na tych zdjęciach jest jeszcze nawet przed washem. Cały brud jest na razie zrobiony z farby nałożonej aerografem. Mieszanka ziemistej vallejo Flat Earth z czarną. Takie kropeczki aerografem można nałożyć obniżając ciśnienie na reduktorze do minimum, tak żeby powietrze leciało ledwo-ledwo. Wtedy aerograf nie rozpyla farby w równy strumień, tylko zrywa z dyszy krople i tak powstają takie kropeczki. Pędzlem można to jeszcze prościej zrobić - maczasz pędzel w rzadkiej farbie, opierasz go w połowie o kant biurka i dajesz mu "pstryka" palcami w metalową obsadkę. Trzeba wyczuć ile farby wziąć na pędzel, jak rozcieńczyć i jaki wziąć pędzel, ale efekty są fajne. Z szerokiego pędzla chlapałem wnętrze przedziału silnikowego i plamy są znacznie większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniak17 Napisano 9 Sierpnia 2010 Share Napisano 9 Sierpnia 2010 "vallejo Flat Earth" to to jest farba a nie pigment .Kamuflaz KV2 był czesciowo robiony gabka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 9 Sierpnia 2010 Share Napisano 9 Sierpnia 2010 Farba farba, nie ma na nim ni grama pigmentów. Z kamuflażem KW2 to już za bardzo nie pamiętam... Na początek na pewno był robiony tak jak opisałem, potem chyba mazałem po nim jeszcze białą farbą olejną i białym pigmentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniak17 Napisano 10 Sierpnia 2010 Share Napisano 10 Sierpnia 2010 Reggy jak zrobiłeś tą zajefajną dioramkę z czołgami IS 2 ? czy sposobem opisanym tutaj ? http://www.model-klub.pl/articles.php?article_id=3 Nie wiedziałem że takie fajne efekty można uzyskać normalną farbką akrylową a nie potrzeba od razu pigmentów.Ta farbka jest akrylowa no nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 10 Sierpnia 2010 Share Napisano 10 Sierpnia 2010 .Ta farbka jest akrylowa no nie ? Tak, Vallejo są akrylowymi farbami. A co do dioramki: viewtopic.php?p=100414#100414 Teren lepiony z takiej masy modelarskiej dostępnej w empiku w opakowaniach półkilogramowych ze ślimakiem na opakowaniu. Fajna, ale się kruszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniak17 Napisano 10 Sierpnia 2010 Share Napisano 10 Sierpnia 2010 Jeszcze raz dziękuje Reggy.Jestem winien Ci browara.A ten lód połamany koło tego IS to jak zrobiłeś ? (niezły efekt) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 10 Sierpnia 2010 Share Napisano 10 Sierpnia 2010 Biały wosk wylany na przeźroczystą płytkę z jakiegoś opakowania i ugnieciony paluchami, potem cięty razem z tą płytką nożyczkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniak17 Napisano 10 Sierpnia 2010 Share Napisano 10 Sierpnia 2010 Wracając do dioramki.Poprostu wziąłeś deskę i ukształtowałeś teren za pomocą tej masy z empika ?.Wyschła i zrobiłeś ten śnieg i inne szczegóły już więcej nie robiłeś ? (jak np. zabawy z gipsem na tą masę albo coś w tym stylu ? używałeś jakiegoś styropianu do tego ? albo coś ?). @czy to przypadkiem nie ta masa ? http://www.hobbycentrum.pl/produkt-masy_modelarskie_BPV1_Masa_modelarska_samoschnaca_1000_g_terracota-ME65851,24.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 10 Sierpnia 2010 Share Napisano 10 Sierpnia 2010 Raczej ta: http://www.hobbycentrum.pl/produkt-masy_modelarskie_BPV1_Masa_modelarska_samoschnaca_1000_g_naturalna-ME65741,24.html Biała w każdym razie. Na tą masę nałożyłem mieszankę ziemi i kleju do drewna Wikol, żeby była faktura. Potem już malowanie. Dioramę trawiastą będę robił dzisiaj po południu, zajrzyj wieczorem do mojego warsztatu z Panterą ausf. A, powinny być potem zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniak17 Napisano 10 Sierpnia 2010 Share Napisano 10 Sierpnia 2010 Raczej ta:Na tą masę nałożyłem mieszankę ziemi i kleju do drewna Wikol, żeby była faktura. Potem już malowanie. Dioramę trawiastą będę robił dzisiaj po południu, zajrzyj wieczorem do mojego warsztatu z Panterą ausf. A, powinny być potem zdjęcia. a ta ziemia to jakaś posypka imitująca czy jak ?. Zajrzę napewno do Twego warsztatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 10 Sierpnia 2010 Share Napisano 10 Sierpnia 2010 Ziemia to ziemia z ogródka. Najlepsze rzeczy są pod nosem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniak17 Napisano 10 Sierpnia 2010 Share Napisano 10 Sierpnia 2010 Ziemia to ziemia z ogródka. Najlepsze rzeczy są pod nosem ;) A co to znaczy shading modelu ?.Dzięki Twojemu warsztatowi dowiedziałem się że biedronka na zimmericie nie przynosi fajnych efektów @ Ty tą ziemię jakoś zdrabniałeś ? rozdrabniałeś aby była bardziej jakby sypka ?.Potem wystarczyło wymieszać z wikolem ? @Jaki jest Twój sposób na odpryski,zadrapania itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek76 Napisano 12 Sierpnia 2010 Share Napisano 12 Sierpnia 2010 Dzień dobry , mam takie pytanko do forumowiczów , chciałbym troche doposażyć ten model czyli lufka metalowa , gąsienice widomo z ogniw a nie taśmy , może ktoś mi pod powie kto robi konkretnie do tego modelu takie zestawy(firma l), wczoraj troche po sklepach internetowych szukałem i szczerze nic nie znalzłem może jakaś podpowiedź? z góry dziękuje . Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 13 Sierpnia 2010 Share Napisano 13 Sierpnia 2010 witam! mam pytanie, i może trochę głupie ale co tam. mianowicie co to jest ta satyna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 13 Sierpnia 2010 Share Napisano 13 Sierpnia 2010 Zazwyczaj mówiąc satyna, ma się na myśli lakier o wyglądzie pomiędzy matem a błyszczącym. Generalnie satyna to określenie stopnia połysku. Przykładem jest tu lakier satynowy Vallejo Model Color, który po nałożeniu na np. czołg wygląda prawie jak matowy, a nie "spłaszcza" tak modelu jak mat odbierając mu większość akcentów kolorystycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 13 Sierpnia 2010 Share Napisano 13 Sierpnia 2010 sorki za post pod postem ale zapomniałem się zapytać czy to będzie dobre http://www.mojehobby.pl/vallejo-70522-satin-varnish-mc194-p-6-745960.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 13 Sierpnia 2010 Share Napisano 13 Sierpnia 2010 kolor półmatowy. Pomijając metalizery farbki są w odcieniach matt (matowa), satin (Półmat) oraz gloss (błysk). Z doświadczenia wiem, że właściwie stopień połysku zależy od producenta. Satyną też określa się materiał stosowany np. do szycia sukienek . Zapytałem babci . Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 13 Sierpnia 2010 Share Napisano 13 Sierpnia 2010 Tak, to ten lakier. Zajechałem już dobrych 5-6 buteleczek i nigdy mnie nie zawiódł. Polecam rozcieńczanie wódką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek2142 Napisano 15 Sierpnia 2010 Share Napisano 15 Sierpnia 2010 Witam mam pytanie. Orientuje się ktoś czy to jest jakaś nowość czy tylko odgrzany placek? http://www.martola.com.pl/pl630/produkty33648/panther_g_w_steel_road_wheels Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 19 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2010 Witam Czy ktoś się orientuje gdzie na terenie naszej Najjaśniejszej RP można dostać figurki firmy Warmodelling? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 20 Sierpnia 2010 Share Napisano 20 Sierpnia 2010 W zasadzie pytanie powinno brzmiec z czego zrobić-bo nie jest adresowane tylko do tych co juz robili. Od dłuższego czasu zabieram sie do Twardego ale mam problem z tymi kostkami. Zaopatrzyłem sie w polistyrenale narazie nie mam dobrej metody jego cięcia.Nożyk do tapet nie zdaje egzaminu{ materiał jest chyba troche za twardy.Czym to cieliście ? Za wszelkie porady będę wdzięczny bo robota leży w szafie juz zbyt długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass_krk Napisano 20 Sierpnia 2010 Share Napisano 20 Sierpnia 2010 polistyren bezproblemowo tnie się nożykiem olfy, na kilka razy wiem co mówię bo zawodowo to tnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi