Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, robiłem raz, 3 lata temu:

http://picasaweb.google.pl/piotrreddig/ShermanM4A3105mmVVSSDragon172#5081442806729862146

W sumie ze swojej strony nie polecam tej metody, może złego lakieru użyłem, może coś źle robiłem, ale mi się nie podobał ten sposób. Przede wszystkim lakier dawał grubą warstwę i po położeniu białego i rozpoczęciu ścierania zaczęło to wyglądać jakby z modelu się ściągała "skóra".

Sam wolę inną metodę:

Na lakier błyszczący akrylowy (np. Sidolux) położony na bazowy kolor nakładam (najlepiej aerografem) białą farbę akrylową (Vallejo Model Color) i jak tylko lekko przyschnie (przestanie się błyszczeć), biorę lekko wilgotny sztywny pędzel i zaczynam ścierać kamuflaż. Bardzo ładnie można kontrolować co się dzieje i przede wszystkim sidolux daje dużo cieńszą warstwę niż lakier do włosów.

Chociażby wczoraj tak robiłem:

viewtopic.php?p=347962#347962

i parę razy w przeszłości:

viewtopic.php?t=17787&start=0

viewtopic.php?t=8974&highlight=

viewtopic.php?t=14402&highlight=

viewtopic.php?t=7569&start=0

Piękny ten t34/85.Pytanie z innej beczki.Z tyłu tego T34/85 hobby boss 1/48 jest nałożony pigment (na kołach też jest ale chodzi mi o tył) on przechodzi jakby z takich małych kropeczek w jednolitą całość.Pigment ten przedstawia kurz.Możesz mi powiedzieć jak go nakładałeś ?

Ten teciak z hobbybossa jeszcze nie jest pigmentowany, na tych zdjęciach jest jeszcze nawet przed washem.

Cały brud jest na razie zrobiony z farby nałożonej aerografem. Mieszanka ziemistej vallejo Flat Earth z czarną. Takie kropeczki aerografem można nałożyć obniżając ciśnienie na reduktorze do minimum, tak żeby powietrze leciało ledwo-ledwo. Wtedy aerograf nie rozpyla farby w równy strumień, tylko zrywa z dyszy krople i tak powstają takie kropeczki. Pędzlem można to jeszcze prościej zrobić - maczasz pędzel w rzadkiej farbie, opierasz go w połowie o kant biurka i dajesz mu "pstryka" palcami w metalową obsadkę. Trzeba wyczuć ile farby wziąć na pędzel, jak rozcieńczyć i jaki wziąć pędzel, ale efekty są fajne. Z szerokiego pędzla chlapałem wnętrze przedziału silnikowego i plamy są znacznie większe.

Farba farba, nie ma na nim ni grama pigmentów.

Z kamuflażem KW2 to już za bardzo nie pamiętam... Na początek na pewno był robiony tak jak opisałem, potem chyba mazałem po nim jeszcze białą farbą olejną i białym pigmentem.

Reggy jak zrobiłeś tą zajefajną dioramkę z czołgami IS 2 ? czy sposobem opisanym tutaj ? http://www.model-klub.pl/articles.php?article_id=3

Nie wiedziałem że takie fajne efekty można uzyskać normalną farbką akrylową a nie potrzeba od razu pigmentów.Ta farbka jest akrylowa no nie ?

.Ta farbka jest akrylowa no nie ?

Tak, Vallejo są akrylowymi farbami.

A co do dioramki:

viewtopic.php?p=100414#100414

Teren lepiony z takiej masy modelarskiej dostępnej w empiku w opakowaniach półkilogramowych ze ślimakiem na opakowaniu. Fajna, ale się kruszy.

Biały wosk wylany na przeźroczystą płytkę z jakiegoś opakowania i ugnieciony paluchami, potem cięty razem z tą płytką nożyczkami.

Wracając do dioramki.Poprostu wziąłeś deskę i ukształtowałeś teren za pomocą tej masy z empika ?.Wyschła i zrobiłeś ten śnieg i inne szczegóły już więcej nie robiłeś ? (jak np. zabawy z gipsem na tą masę albo coś w tym stylu ? używałeś jakiegoś styropianu do tego ? albo coś ?).

@czy to przypadkiem nie ta masa ?

http://www.hobbycentrum.pl/produkt-masy_modelarskie_BPV1_Masa_modelarska_samoschnaca_1000_g_terracota-ME65851,24.html

Raczej ta:

http://www.hobbycentrum.pl/produkt-masy_modelarskie_BPV1_Masa_modelarska_samoschnaca_1000_g_naturalna-ME65741,24.html

Biała w każdym razie.

Na tą masę nałożyłem mieszankę ziemi i kleju do drewna Wikol, żeby była faktura. Potem już malowanie.

Dioramę trawiastą będę robił dzisiaj po południu, zajrzyj wieczorem do mojego warsztatu z Panterą ausf. A, powinny być potem zdjęcia.

Raczej ta:

Na tą masę nałożyłem mieszankę ziemi i kleju do drewna Wikol, żeby była faktura. Potem już malowanie.

Dioramę trawiastą będę robił dzisiaj po południu, zajrzyj wieczorem do mojego warsztatu z Panterą ausf. A, powinny być potem zdjęcia.

a ta ziemia to jakaś posypka imitująca czy jak ?. Zajrzę napewno do Twego warsztatu

Ziemia to ziemia z ogródka. Najlepsze rzeczy są pod nosem ;)

A co to znaczy shading modelu ?.Dzięki Twojemu warsztatowi dowiedziałem się że biedronka na zimmericie nie przynosi fajnych efektów

@ Ty tą ziemię jakoś zdrabniałeś ? rozdrabniałeś aby była bardziej jakby sypka ?.Potem wystarczyło wymieszać z wikolem ?

@Jaki jest Twój sposób na odpryski,zadrapania itp

Dzień dobry , mam takie pytanko do forumowiczów , chciałbym troche doposażyć ten model czyli lufka metalowa , gąsienice widomo z ogniw a nie taśmy , może ktoś mi pod powie kto robi konkretnie do tego modelu takie zestawy(firma l), wczoraj troche po sklepach internetowych szukałem i szczerze nic nie znalzłem może jakaś podpowiedź?

z góry dziękuje .

Darek

Zazwyczaj mówiąc satyna, ma się na myśli lakier o wyglądzie pomiędzy matem a błyszczącym. Generalnie satyna to określenie stopnia połysku.

Przykładem jest tu lakier satynowy Vallejo Model Color, który po nałożeniu na np. czołg wygląda prawie jak matowy, a nie "spłaszcza" tak modelu jak mat odbierając mu większość akcentów kolorystycznych.

kolor półmatowy. Pomijając metalizery farbki są w odcieniach matt (matowa), satin (Półmat) oraz gloss (błysk). Z doświadczenia wiem, że właściwie stopień połysku zależy od producenta. Satyną też określa się materiał stosowany np. do szycia sukienek . Zapytałem babci .

Pozdrawiam

Piotrek

Tak, to ten lakier. Zajechałem już dobrych 5-6 buteleczek i nigdy mnie nie zawiódł. Polecam rozcieńczanie wódką.

W zasadzie pytanie powinno brzmiec z czego zrobić-bo nie jest adresowane tylko do tych co juz robili.

Od dłuższego czasu zabieram sie do Twardego ale mam problem z tymi kostkami.

Zaopatrzyłem sie w polistyrenale narazie nie mam dobrej metody jego cięcia.Nożyk do tapet nie zdaje egzaminu{ materiał jest chyba troche za twardy.Czym to cieliście ?

Za wszelkie porady będę wdzięczny bo robota leży w szafie juz zbyt długo.