Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

jako ze ostatnio rozpocząłem "przesiadkę" z farb Pactry na Humbrole mam pytanie odnośnie matowego lakieru bezbarwnego. Do tej pory używałem Pactry A48 i byłem z niej zadowolony. Teraz chcę wypróbować humbrola ale spotkałem jego dwie wersje;

- Humbrol 049

oraz specyfik oznaczony

-Matt Cote

Czym się one różnią?

Koledzy mam pytanko, zna ktoś może jakieś fajne (znaczy łopatologiczne) opracowanie w języku Polskim na temat filtrów:

-w jaki sposób je przygotowywac

-jak nakładac

na co uważac

itd.

Może ktoś by się pokusił o mały tutorial

Z góry dzieki ;)

widziałeś to?

http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=42172&sid=c0fd4e46256c927622e98ea1961ad3df

Witam mam trochę pytań w związku z próbą podjęcia Shermana M4A3 z Iwo Jimy, i tam gdzie mógłbym dostać ( o ile gdzieś mógłbym ) gąsienice obojętnie czy plastiki czy guma T-80 do Shermana w 1:48 ^^

I czy ten (link) zestaw blach przeznaczony do Shermana w wersji M4A1 pasowałby choć w połowie do tego (link) Shermana w wersji M4A3 ???

Proszę o odpowiedz !!!

chciał bym pomalować panterę. Na jaki kolor podstawowy pomalować ?

http://panzerwaffe.pl/krzemek/malowanie/7028.gif - Dunkelgelb RAL 7028 - kolor oryginalny

którą farbę wybrać?

http://mojehobby.pl/pactra-104-a104-panzer-dunkelgelb-1943-p-6-115774.html -A104

lub http://mojehobby.pl/humbrol-83-matt-ochre-p-6-115599.html -Humbrola 83

Edytowane przez Gość

Witam mam M-923 A1 Big Foot z Italeri. Przeliczył by mi ktoś kolor z 1571Model Master na Pactrę. I jakiego koloru powinny być felgi takie jak karoserii? czy czarne jak na opakowaniu?

• 2 weeks later...

Witam

Oczekuje na przesyłkę modelu transportera SdKfz 251 firmy Airfix w skali 1:35.

Chciałbym go popełnić w malowaniu Panzer Grau . Nie mam natomiast zielonego pojęcia jakimi kolorami powinienem pomalować wnętrze pojazdu. Zamierzam malować farbami Humbrola ewentualnie Pactrą więc jeśli można to poproszę o konkretne numery farb.

Jeśli ktoś z Was kleił ten model to wszelkie rady i uwagi będą mile widziane.

Może jakiś link do warsztatu?

Nie otrzymałem jeszcze odpowiedzi na ostatnie pytanie a już doszły następne wątpliwości.

Posiadam figurki od Mini Art ,które pozują na małej dioramce wraz z Pz IV od Academy Postacie wydają się trzymać skalę w porównaniu z czołgiem.

Posiadam tez żołnierzy odlanych przez Master Box i oni sa wyraźnie drobniejsi - postawieni przy wspomnianym Pz sięgają głową ledwo powyżej fartuchów pancernych, a chłopakom z mini artu do ramion. Wydawało mi się że MB nie "trzyma" skali 1:35.

Wczoraj otrzymałem w prezencie modele Pz II oraz Sdkfz 251 od Tamiya.

Producent wraz z każdym modelem dorzucił po pięciu figurantów.

Wstępne "oblukanie" wskazuje ze są wielkością podobni do tych z Master Boxa. Mam chęć zakupić załogę do mojego 251. Wybór padł na produkt Zvezdy. I tu pada pytanie. Czy wielkością odpowiadają Tamiyii i Master boxowi czy tez przypominają przypakowanych chłopców z Mini Artu.

Ciekaw jestem czy po złożeniu tego 251 figuranci nie będą wydawać się zbyt mali do transportera. Teraz zastanawiam się czy to przypadkiem Mini art i Academy nie zawyżyły skali.

Koledzy mam pytanie:) Czy znacie jakieś przyzwoite opracowanie na temat techniki wetheringu na lakierze do włosów. Było by świetnie gdyby było ono w języku polskim.

Pozdrawiam, Bartek

Koledzy mam pytanie:) Czy znacie jakieś przyzwoite opracowanie na temat techniki wetheringu na lakierze do włosów. Było by świetnie gdyby było ono w języku polskim.

Pozdrawiam, Bartek

tu akurat zrobił rdzę , ale to jest to samo co przy malowaniu całego modelu

Mam prośbę może ktoś z użytkowników korzystający z tych produktów jest w stanie mi pomóc z doborem kolorów. Interesuje mnie zakup produktów firmy Mig a konkretnie farby olejne z serii 502 Abteilung. Proszę o pomoc w doborze palety kolorów do pojazdów pancernych z okresu II wojny światowej. Jakie są najbardziej przydatne z tych, które oferuje producent.

Mam chyba z dziesięć różnych. Kilka odcieni rdzwych i kolorów. Wszystko zależy jaki masz kolor bazowy. Do rdzwych zacieków używałem Light Rust i Dark Rust ale były za jasnye i trzeba je było mieszać z Brązem VanDyke. Do niemieckiego szarego malowania German Grey, a do kamo German Three Tone Fading. Do malowania w kolorze zieleni Olive Green i Faded Green. Tych używam przy tzw biedronce. Wiele osób używa zwykłych olei i też dają radę.

Witam

Mam pytanie, co możecie powiedziec o modelu TO-55 Skif-a:

http://www.mojehobby.pl/skif-220-czolg-to-55-p-1-548987.html

Chodzi mi dokładnie o ten z wnętrzem, jak u niego ze sklejalnością, detalem, i jak to wnętrze wychodzi. W sensie czy jest ono do przyjęcia po niewielkich poprawkach, czy jest totalnie beznadziejne.

Proszę o szybką odpowiedź

Pozdrawiam

Bartek