toudi211 Napisano 30 Marca 2011 Share Napisano 30 Marca 2011 Witam jako ze ostatnio rozpocząłem "przesiadkę" z farb Pactry na Humbrole mam pytanie odnośnie matowego lakieru bezbarwnego. Do tej pory używałem Pactry A48 i byłem z niej zadowolony. Teraz chcę wypróbować humbrola ale spotkałem jego dwie wersje; - Humbrol 049 oraz specyfik oznaczony -Matt Cote Czym się one różnią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 30 Marca 2011 Share Napisano 30 Marca 2011 Ten w puszce robi psikusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toudi211 Napisano 30 Marca 2011 Share Napisano 30 Marca 2011 Ten w puszce robi psikusy. Czy możesz rozwinąć twierdzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 30 Marca 2011 Share Napisano 30 Marca 2011 Powłoka może psuć się po czasie. W jaki sposób możesz sprawdzić w wyszukiwarce. Parę osób opisywało problem z tym lakierem, ja niestety teraz nie pamiętam konkretów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 31 Marca 2011 Share Napisano 31 Marca 2011 Koledzy mam pytanko, zna ktoś może jakieś fajne (znaczy łopatologiczne) opracowanie w języku Polskim na temat filtrów:-w jaki sposób je przygotowywac -jak nakładac na co uważac itd. Może ktoś by się pokusił o mały tutorial Z góry dzieki ;) widziałeś to? http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=42172&sid=c0fd4e46256c927622e98ea1961ad3df Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 1 Kwietnia 2011 Share Napisano 1 Kwietnia 2011 Wielkie dzięki za link do tematu o filtrach jeszcze go nie widziałem . Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B@RT3K Napisano 4 Kwietnia 2011 Share Napisano 4 Kwietnia 2011 Witam mam trochę pytań w związku z próbą podjęcia Shermana M4A3 z Iwo Jimy, i tam gdzie mógłbym dostać ( o ile gdzieś mógłbym ) gąsienice obojętnie czy plastiki czy guma T-80 do Shermana w 1:48 ^^ I czy ten (link) zestaw blach przeznaczony do Shermana w wersji M4A1 pasowałby choć w połowie do tego (link) Shermana w wersji M4A3 ??? Proszę o odpowiedz !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 5 Kwietnia 2011 Share Napisano 5 Kwietnia 2011 Witam, ma ktoś schematy i fotki wnętrza Autoblindy AB 41? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 6 Kwietnia 2011 Share Napisano 6 Kwietnia 2011 (edytowane) chciał bym pomalować panterę. Na jaki kolor podstawowy pomalować ? http://panzerwaffe.pl/krzemek/malowanie/7028.gif - Dunkelgelb RAL 7028 - kolor oryginalny którą farbę wybrać? http://mojehobby.pl/pactra-104-a104-panzer-dunkelgelb-1943-p-6-115774.html -A104 lub http://mojehobby.pl/humbrol-83-matt-ochre-p-6-115599.html -Humbrola 83 Edytowane 6 Kwietnia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Kwietnia 2011 Share Napisano 6 Kwietnia 2011 Witam mam M-923 A1 Big Foot z Italeri. Przeliczył by mi ktoś kolor z 1571Model Master na Pactrę. I jakiego koloru powinny być felgi takie jak karoserii? czy czarne jak na opakowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toudi211 Napisano 21 Kwietnia 2011 Share Napisano 21 Kwietnia 2011 Witam Oczekuje na przesyłkę modelu transportera SdKfz 251 firmy Airfix w skali 1:35. Chciałbym go popełnić w malowaniu Panzer Grau . Nie mam natomiast zielonego pojęcia jakimi kolorami powinienem pomalować wnętrze pojazdu. Zamierzam malować farbami Humbrola ewentualnie Pactrą więc jeśli można to poproszę o konkretne numery farb. Jeśli ktoś z Was kleił ten model to wszelkie rady i uwagi będą mile widziane. Może jakiś link do warsztatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toudi211 Napisano 25 Kwietnia 2011 Share Napisano 25 Kwietnia 2011 Nie otrzymałem jeszcze odpowiedzi na ostatnie pytanie a już doszły następne wątpliwości. Posiadam figurki od Mini Art ,które pozują na małej dioramce wraz z Pz IV od Academy Postacie wydają się trzymać skalę w porównaniu z czołgiem. Posiadam tez żołnierzy odlanych przez Master Box i oni sa wyraźnie drobniejsi - postawieni przy wspomnianym Pz sięgają głową ledwo powyżej fartuchów pancernych, a chłopakom z mini artu do ramion. Wydawało mi się że MB nie "trzyma" skali 1:35. Wczoraj otrzymałem w prezencie modele Pz II oraz Sdkfz 251 od Tamiya. Producent wraz z każdym modelem dorzucił po pięciu figurantów. Wstępne "oblukanie" wskazuje ze są wielkością podobni do tych z Master Boxa. Mam chęć zakupić załogę do mojego 251. Wybór padł na produkt Zvezdy. I tu pada pytanie. Czy wielkością odpowiadają Tamiyii i Master boxowi czy tez przypominają przypakowanych chłopców z Mini Artu. Ciekaw jestem czy po złożeniu tego 251 figuranci nie będą wydawać się zbyt mali do transportera. Teraz zastanawiam się czy to przypadkiem Mini art i Academy nie zawyżyły skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akryl Napisano 25 Kwietnia 2011 Share Napisano 25 Kwietnia 2011 toudi211 wnętrze sdkfz 251 pomaluj na na ten sam kolor co reszta pojazdu (czyli Panzer Grau) , a na drugie to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toudi211 Napisano 27 Kwietnia 2011 Share Napisano 27 Kwietnia 2011 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xDamian Napisano 30 Kwietnia 2011 Share Napisano 30 Kwietnia 2011 Jakie gąski ma M36 Jackson? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 2 Maja 2011 Share Napisano 2 Maja 2011 Koledzy mam pytanie:) Czy znacie jakieś przyzwoite opracowanie na temat techniki wetheringu na lakierze do włosów. Było by świetnie gdyby było ono w języku polskim. Pozdrawiam, Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akryl Napisano 2 Maja 2011 Share Napisano 2 Maja 2011 Koledzy mam pytanie:) Czy znacie jakieś przyzwoite opracowanie na temat techniki wetheringu na lakierze do włosów. Było by świetnie gdyby było ono w języku polskim.Pozdrawiam, Bartek tu akurat zrobił rdzę , ale to jest to samo co przy malowaniu całego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 4 Maja 2011 Share Napisano 4 Maja 2011 Jakie gąski ma M36 Jackson? T48, T49, T51 i T54E1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xDamian Napisano 12 Maja 2011 Share Napisano 12 Maja 2011 Dzięki bardzo. Które najlepiej założyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 12 Maja 2011 Share Napisano 12 Maja 2011 Co znaczy najlepiej? Przecież wszystkie były używane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 13 Maja 2011 Share Napisano 13 Maja 2011 Mam prośbę może ktoś z użytkowników korzystający z tych produktów jest w stanie mi pomóc z doborem kolorów. Interesuje mnie zakup produktów firmy Mig a konkretnie farby olejne z serii 502 Abteilung. Proszę o pomoc w doborze palety kolorów do pojazdów pancernych z okresu II wojny światowej. Jakie są najbardziej przydatne z tych, które oferuje producent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xDamian Napisano 13 Maja 2011 Share Napisano 13 Maja 2011 Co znaczy najlepiej? Przecież wszystkie były używane. Które najczęściej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Maja 2011 Share Napisano 13 Maja 2011 Mam chyba z dziesięć różnych. Kilka odcieni rdzwych i kolorów. Wszystko zależy jaki masz kolor bazowy. Do rdzwych zacieków używałem Light Rust i Dark Rust ale były za jasnye i trzeba je było mieszać z Brązem VanDyke. Do niemieckiego szarego malowania German Grey, a do kamo German Three Tone Fading. Do malowania w kolorze zieleni Olive Green i Faded Green. Tych używam przy tzw biedronce. Wiele osób używa zwykłych olei i też dają radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 13 Maja 2011 Share Napisano 13 Maja 2011 Dzięki za pomoc:) Zwykłych farb olejnych miałem kilka Van Gogh ale chciałem przetestować produkty z serii 502 Abteilung czy jest jakaś różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 14 Maja 2011 Share Napisano 14 Maja 2011 Witam Mam pytanie, co możecie powiedziec o modelu TO-55 Skif-a: http://www.mojehobby.pl/skif-220-czolg-to-55-p-1-548987.html Chodzi mi dokładnie o ten z wnętrzem, jak u niego ze sklejalnością, detalem, i jak to wnętrze wychodzi. W sensie czy jest ono do przyjęcia po niewielkich poprawkach, czy jest totalnie beznadziejne. Proszę o szybką odpowiedź Pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi