Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

Zakup padł na M51, wiec ponawiam pytanie o pomoc w doborze podstawy i anten do tego pojazdu

Te będą bardziej odpowiednie

https://www.scalemates.com/kits/207186-voyager-model-pea300-wwii-us-afv-antenna-base-set-5-pieces

Specem od Shermanów nie jestem, ale obiło mi się o uszy, ze antena ma około 3 metrów długości, ale jakie to grube, i czy idzie coś takiego kupić to nie wiem. Accurate Armour sprzedaje cienkie pręciki z włókna węglowego, ale chyba lepiej (a na pewno taniej) anteny zrobić samemu.

http://www.accurate-armour.com/ShowProduct.cfm?category=4&subcategory=105&product=1852&manufacturer=0

Jeśli jesteśmy już w temacie anten to z czego najlepiej zrobić podstawę/mocowanie anteny do niemieckich tanków w skali 1:72?

Głupi kłopot z kolorem.

Buduję T26E4 Super Pershing

Zawsze za referencyjny jeżeli chodzi o kolor olive drab uważałem 155 Humbrola i nim też kiedyś malowałem wszystkie amerykańskie pojazdy z IIWŚ. Czasy się zmieniły i do pershinga nabyłem Vallejo 70.889 - 091 - USA Olive Drab, zacząłem malować koła a tu taka sytucja

mHRvDAZh.jpg

po prawej maska od Willysa malowana 14 lat temu Humbrolem 155 po lewej koło od Pershinga Vallejo 70.889 - 091 - USA Olive Drab

Czy nie jest zbyt brązowe?? Źle kupiłem kolor?

Lepiej kupić Vallejo 70.893 - 095 - US Dark Green dla większej zgodności?

M60A1 Patton Gulf War

Koncepcyjnie przygotowuje się do kolejnego projektu.

Znów pytanie o kolor malowania.

Czy taki kolor będzie OK?

40% XF-59 Desert Yellow,

40% XF-57 Buff

20% X-2 White

Oczywiście do tego zabawa proporcjami dla modulacji.

A po co cudować z jakimiś mieszankami jak jest oryginalny kolor ModelMastera nr 4812 o nazwie " US Army&Marines Gulf Sand" jest to bardzo dobra farba akrylowa trzyma się bez podkładu wszystkiego: plastyku, metalu (lufy, blaszki) stołu i podłogi też ,jest to w pełni powtarzalny kolor ( wyrobiłem już 4 słoiczki, bo ja tylko ODS ).Pozdrawiam M1A1(HA)

Dzień dobry, czym zrobić afrykańską wodę? Wiem, że temat z wodą przemijał się już wiele razy, ale każdy mówił co innego. Jeśli żywica to z jakiej? Jak to zabarwić? Planuje, żeby czołg stał w tej wodzie, czyli agresywne środki odpadają. Pozdrawiam

A czym różni się woda afrykańska od np. europejskiej?

Ja stosuję taki produkt:

http://sklep-kamieniarski.abc24.pl/default.asp?kat=6571&pro=206609

barwić go możesz na wybrany kolor farbkami akrylowymi np Vallejo, Wylewasz na wybrany teren cienkimi warstwami.

Sorry za off-topa, ale mam awarię głównego aerografu

Mam kłopot z aerografem. Dzielnie służył przez ponad rok (dbałem bardziej niż o żonę) aż tu wczoraj przy dokręcaniu kapturka dyszy wyjechała i zniszczyła się uszczelka.

Jakieś pomysły czym ją zastąpić?

owinąć cienko taśmą teflonową?

owinąć nitką?

Nie palę i nie mam zapalniczki na rozbiórkę ;)

Zdjęcie poglądowe z internetu.

WgTUmSb.jpg

Znaczy moim zdaniem kup zapalniczkę i wypal z niej gaz i rozbierz albo wez od kogoś kto pali

A tak na serio to chyba gdzieś słyszałem że wystarczy mocniej dokręcić ale nie kieruj się moim postem bo sam w podobnej sytuacji popsułem dysze

Dokręcenie mocniej powoduje zmianę pozycji kapturka w stosunku do dyszy i zmienia przepływ powietrza w sposób znacząco pogarszający strumień.

Wniosek - tam coś jednak musi być podłożone.

Rzeczona uszczelka na zdjęciu sklepu (komplet 19 PLN czyli 50% wartości mojego aerografu)

d7aEYTo.jpg