Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
3 minuty temu, Seb napisał:

Teraz chyba tylko RFM  RM 5015, ale jak jesteś hardcorem to pewnie i Tamkę znajdziesz.

A wagon masz?

Dzięki za odp, tylko jak dobrze widzę model RFM nie ma tylnej podpory transportowej pod lufę jesli dobrze widzę .

Napisano

Z Dargona 6383 Tiger I Late Production w/Zimmerit też można zrobić, tylko gąsienice na transportowe trzeba wymienić. 

1386_rd.jpg

Od biedy TAMIYA 35146  Tiger I late version, Zimmerit  trzeba dorobić i  gąsienice na transportowe trzeba wymienić. 

TAMIYA 35146 [1:35] Tiger I late version :: Sklep Modelarski ww-model.pl

Tu w AFV Club  AF35S25 gąsienice dobre, ale brak zimmeritu

Pz.Kpfw. VI Tiger I Ausf. E Late Version mit Transportkette, AFV Club  AF35S25 (2011)

Jest też fura od Trumpetera  09540 gąsienice na transportowe trzeba wymienić. 

Tiger I - Trumpeter New Tooling 35th Scale » DN Models

Napisano
3 godziny temu, KAMIL90 napisał:

Dzięki za odp, tylko jak dobrze widzę model RFM nie ma tylnej podpory transportowej pod lufę jesli dobrze widzę .

To jest późny Tygrys z s.Pz.Abt 507 i to jest prawdopodobnie improwizowana podpora,

Napisano

Wagon to masz od Sabre lub Tmodel. Sabre mam i polecam lepszy detal. Co do Tyrysa to zalezy jak dokladnie chcesz odwzorowac konkretny egzemplarz

Napisano
14 godzin temu, kzugaj napisał:

Wagon to masz od Sabre lub Tmodel. Sabre mam i polecam lepszy detal. Co do Tyrysa to zalezy jak dokladnie chcesz odwzorowac konkretny egzemplarz

Mam Sabre i uważam, że to najlepiej zrobiony model w 35 ever.

Napisano
19 godzin temu, KAMIL90 napisał:

...  jaki model z dostępnych nadaje sie do zbudowania tytułowego Tygrysa w skali 1/35 ?

Tygrys No.323 i No.322 - z tej samej dostawy.1562587458_meser262@-323i322.thumb.jpg.badebde0d30a73c4897129e25a03d09e.jpg

Na fotce zaznaczyłem na co trzeba zwrócić uwagę przy ustalaniu daty produkcji pojazdu, bo koła to widać.

16 godzin temu, kzugaj napisał:

Co do Tyrysa to zalezy jak dokladnie chcesz odwzorowac konkretny egzemplarz

Właśnie rozpędziłem się w dedukcję, a to jest podstawowe pytanie. Potem można dalej po dumać.:nauka:

20 godzin temu, KAMIL90 napisał:

RFM nie ma tylnej podpory transportowej pod lufę jesli dobrze widzę .

16 godzin temu, Seb napisał:

To jest późny Tygrys z s.Pz.Abt 507 i to jest prawdopodobnie improwizowana podpora,

Dopowiem jeszcze że tylna blokada podróżna była stosowana od listopada 1943 roku (Fgst.250635) do lutego 1944 roku (Fgst.250875).

Pozdrawiam

Krzysztof

Napisano (edytowane)
7 minut temu, meser262 napisał:

Tygrys No.323 i No.322 - z tej samej dostawy.1562587458_meser262@-323i322.thumb.jpg.badebde0d30a73c4897129e25a03d09e.jpg

Na fotce zaznaczyłem na co trzeba zwrócić uwagę przy ustalaniu daty produkcji pojazdu, bo koła to widać.

Właśnie rozpędziłem się w dedukcję, a to jest podstawowe pytanie. Potem można dalej po dumać.:nauka:

Dopowiem jeszcze że tylna blokada podróżna była stosowana od listopada 1943 roku (Fgst.250635) do lutego 1944 roku (Fgst.250875).

Pozdrawiam

Krzysztof

No nie mogłem sie dopatrzeć mocowania tej podpory i uznałem za improwizowaną.

Zwrócić uwagę trzeba jeszcze na starszy typ światła konwojowego.

Edytowane przez Seb
Napisano

Dziękuje panowie za pomoc , model który zamówiłem to 

Dragon 6406 German Pz.Kpfw VI Tiger I Ausf E Late production (3 in 1) chociaż lepszy by był 

Dragon 6650 Sd.Kfz.181 Pz.Kpfw.VI Ausf.E Tiger I Feb. 1944 Production ale jest nie osiągalny 

Napisano
Teraz, KAMIL90 napisał:

Dziękuje panowie za pomoc , model który zamówiłem to Dragon 6650 Sd.Kfz.181 Pz.Kpfw.VI Ausf.E Tiger I Feb. 1944 Production chociaż do budowy lepszy by był Dragon 6650 Sd.Kfz.181 Pz.Kpfw.VI Ausf.E Tiger I Feb. 1944 Production

Napisano
46 minut temu, Seb napisał:

Zwrócić uwagę trzeba jeszcze na starszy typ światła konwojowego.

Tak doskonale widoczny. W połączeniu z innymi detalami może oznaczać że wcale nie jest to taki późny Tygrys.

No, ale  teraz poczekamy na "warsztat".:tancze:

21 minut temu, KAMIL90 napisał:

Dziękuje panowie za pomoc , model który zamówiłem to 

Dragon 6406 German Pz.Kpfw VI Tiger I Ausf E Late production (3 in 1)

Pozdrawiam

Krzysztof

Napisano (edytowane)

Dzień dobry wszystkim  modelarzom

Szukam kolejnego modelu i nie moge się zdecydować. O to one

Moglibyście coś poradzić.

tamiya-1-35-german-37mm-anti-tank-gun.jp tamiya-1-35-german-hanomag-sdkfz-251-1.jtamiya-1-35-german-sturmgeschutz-iv.jpgzvezda3687-soviet-medium-tank-t-34-85-1-

Edytowane przez Kotek123
Napisano

To zależy czego oczekujesz po modelu, jakie Masz umiejętności i doświadczenie. Napisz coś więcej. Modele firmy Tamiya same się składają. Merytorycznie trzeba je poprawić.(pozycja 2 i 3).  O T-34/85 nie wiem, ale to też dość nowy ich model. Armata ma obsługę podobnie jak transporter opancerzony więc zależy jak radzisz sobie z malowaniem figurek. 

Pozdrawiam

Krzysztof

Napisano
49 minut temu, Kotek123 napisał:

Dzień dobry wszystkim  modelarzom

Szukam kolejnego modelu i nie moge się zdecydować. O to one

Moglibyście coś poradzić.

tamiya-1-35-german-37mm-anti-tank-gun.jp tamiya-1-35-german-hanomag-sdkfz-251-1.jtamiya-1-35-german-sturmgeschutz-iv.jpgzvezda3687-soviet-medium-tank-t-34-85-1-

Wszystkie pokazane modele Tamiya to bardzo stare wypusty, aczkolwiek wszystko w nich idealnie pasuje. Polecam ubiegłoroczny wypust Zvezdy czyli T-34/85.  

Napisano (edytowane)
12 minut temu, robertmodelarz napisał:

Wszystkie pokazane modele Tamiya to bardzo stare wypusty, aczkolwiek wszystko w nich idealnie pasuje. Polecam ubiegłoroczny wypust Zvezdy czyli T-34/85.  

Dziękuję za informacje. 

Przepraszam że tak mało informacji . 

1.t 34 chciałem zrobić coś w stylu czołgu z czterej pancerni i pies. 

2.hanomaga i działo chciałem z nich zrobić tandem 

Wszystko co tu opisałem to bez wash. Itd bo nie jestem taki zawansowany

Edytowane przez Kotek123
Napisano
38 minut temu, Kotek123 napisał:

No to Masz plan i go realizuj. Zakładaj warsztat i do przodu. :super: Ty decydujesz jak wykonasz swój model.

Pozdrawiam

Krzysztof

Napisano
4 minuty temu, meser262 napisał:

No to Masz plan i go realizuj. Zakładaj warsztat i do przodu. :super: Ty decydujesz jak wykonasz swój model.

Pozdrawiam

Krzysztof

Dziękuję

Napisano
3 godziny temu, Kotek123 napisał:

Dziękuję za informacje. 

Wszystko co tu opisałem to bez wash. Itd bo nie jestem taki zawansowany

No to rób Rudego 102!!!!

https://www.youtube.com/watch?v=IE0mDvUiZ84

Napisano

Czy do stuga z takomu mogę kupić jeden z tych dodatków i nie będzie to źle merytoryczne albo będzie to mały  błąd
https://www.mojehobby.pl/products/KwK40-L48-Barrel-with-Canvas-Cover-for-PzIV-StuG-III-Late-Pattern.html

https://www.mojehobby.pl/products/Stowage-set-for-StuG-III-G-winter.html

https://www.mojehobby.pl/products/Late-Schurzen-for-StuG-III-G.html

https://www.mojehobby.pl/products/StuG-III-G-upper-Hull-with-concrete-armor.html
https://www.mojehobby.pl/products/Saukopf-Mantlet-with-Canvas-Cover-for-StuG-III-IV.html
I co najlepiej z czym połączyć dla najlepszego efektu 
Baza to raczej stug z takomu 
Nie mam jakiś zdjęć na których chce się wzorować ale podoba mi się ta nadbudówka z betonem 

Napisano (edytowane)
12 godzin temu, Krzysiek12 napisał:

Czy do stuga z takomu mogę kupić jeden z tych dodatków i nie będzie to źle merytoryczne albo będzie to mały  błąd

... 
I co najlepiej z czym połączyć dla najlepszego efektu 
Baza to raczej stug z takomu 
Nie mam jakiś zdjęć na których chce się wzorować ale podoba mi się ta nadbudówka z betonem 

No raczej błąd bardzo duży w większości dodatków do TEGO modelu - 

StuG III ausf G z Takoma to jest wersja WCZESNA - produkcja luty/marzec 1943 roku.

Z wymienionych dodatków będą pasować 
:arrow:  PanzerArt RE-35-545 Stowage set for StuG III G (winter) - piszą że zimowy, ale tak zapakowany mógł też jeździć wcześniej niż zimą.

Do reszty dodatków trzeba jako bazę mieć StuG-a z późniejszej produkcji ponieważ :
:arrow:  PanzerArt RE35-055 "Saukopf" Mantlet with Canvas Cover for StuG III/IV - do pojazdów z montowni Alkett od października 1943 roku.
:arrow:  PanzerArt RE35-080 StuG III G upper Hull with concrete armor - osłona przed włazem d-cy od - września 1943 roku
Dodam jeszcze ze można by zrobić wcześniejszą wersję z betonową obudową - ale w StuG w wersji ausf.F/8.
:arrow:  PanzerArt RE35-149 Late Schurzen for StuG III G - boczne osłony stosowane w StuG-ach od kwietnia 1943 roku - ale w wersji wczesnej - a te z zestawu PanzerArt są w wersji późnej.
:arrow:  PanzerArt RE35-043 KwK40/L48 Barrel with Canvas Cover for PzIV/StuG III (Late Pattern) do późnej wersji (tłumik) - czerwiec 1944 roku.

Pozdrawiam
Krzysztof

Edytowane przez meser262
literówka
Napisano
2 godziny temu, meser262 napisał:

No raczej błąd bardzo duży w większości dodatków do TEGO modelu - 

StuG III ausf G z Takoma to jest wersja WCZESNA - produkcja luty/marzec 1943 roku.

Z wymienionych dodatków będą pasować 
:arrow:  PanzerArt RE-35-545 Stowage set for StuG III G (winter) - piszą że zimowy, ale tak zapakowany mógł też jeździć wcześniej niż zimą.

Do reszty dodatków trzeba jako bazę mieć StuG-a z późniejszej produkcji ponieważ :
:arrow:  PanzerArt RE35-055 "Saukopf" Mantlet with Canvas Cover for StuG III/IV - do pojazdów z montowni Alkett od października 1943 roku.
:arrow:  PanzerArt RE35-080 StuG III G upper Hull with concrete armor - osłona przed włazem d-cy od - września 1943 roku
Dodam jeszcze ze można by zrobić wcześniejszą wersję z betonową obudową - ale w StuG w wersji ausf.F/8.
:arrow:  PanzerArt RE35-149 Late Schurzen for StuG III G - boczne osłony stosowane w StuG-ach od kwietnia 1943 roku - ale w wersji wczesnej - a te z zestawu PanzerArt są w wersji późnej.
:arrow:  PanzerArt RE35-043 KwK40/L48 Barrel with Canvas Cover for PzIV/StuG III (Late Pattern) do późnej wersji (tłumik) - czerwiec 1944 roku.

Pozdrawiam
Krzysztof

Czyli jako  bazę muszę mieć późnego stuGa najlepiej z dragona? 

PanzerArt RE35-080 StuG III G upper Hull with concrete armor -  jaki będzie najlepszy do tego 

Napisano
13 minut temu, Krzysiek12 napisał:

PanzerArt RE35-080 StuG III G upper Hull with concrete armor -  jaki będzie najlepszy do tego 

A to jażmo 

https://www.mojehobby.pl/products/StuG-III-welded-Mantlet-with-Canvas-Cover.html

messer262 jakie polecasz stuga  żeby te dodatki jakoś pasowały do siebie w późnej wersji  

Którego wybrać jako bazę 

Napisano
41 minut temu, Krzysiek12 napisał:

StuG-a produkcja wrzesień/październik 1943 roku - Dragon robi z grudnia 1943 roku - tylko wtedy już wchodzi w grę zimmerit.

28 minut temu, Krzysiek12 napisał:

To jest jarzmo spawane pasuje do wczesnych i późnych maszyn - lecz do późnych tylko z montowni MIAG.

30 minut temu, Krzysiek12 napisał:

... jakie polecasz stuga  żeby te dodatki jakoś pasowały do siebie w późnej wersji  

Którego wybrać jako bazę 

Tak jak wyżej napisałem, a może gdzieś dostaniesz ten model - może na zamówienie?

1645484967_meser262@Dragon6891StuG.IIIAusf.G.thumb.jpg.f1f33ddf9651080a3e5e01e6eb75ffaf.jpg

Pozdrawiam

Krzysztof

Napisano
17 minut temu, meser262 napisał:

StuG-a produkcja wrzesień/październik 1943 roku - Dragon robi z grudnia 1943 roku - tylko wtedy już wchodzi w grę zimmerit.

To jest jarzmo spawane pasuje do wczesnych i późnych maszyn - lecz do późnych tylko z montowni MIAG.

Tak jak wyżej napisałem, a może gdzieś dostaniesz ten model - może na zamówienie?

1645484967_meser262@Dragon6891StuG.IIIAusf.G.thumb.jpg.f1f33ddf9651080a3e5e01e6eb75ffaf.jpg

Pozdrawiam

Krzysztof

A maj '43 nada się czy  za wczesna wersja 

Napisano
20 minut temu, patrykd napisał:

Meser z jakiej strony czerpiesz tą wiedzę o stugach? 

Nie ma takowej jednej strony czy książki. Podstawa to meser262@vol.1.thumb.jpg.3554b4c47449dee81f51c4a23e1a10bc.jpg

meser262@vol.2.jpg.23d28b15968299f9fdc99ca880d9fc1e.jpg

Potem jeszcze parę pozycji książkowych nie stron i mnóstwo czasu :nauka:.

24 minuty temu, Krzysiek12 napisał:

A maj '43 nada się czy  za wczesna wersja 

To jeszcze za wczesna - to pierwsza wersja bocznych osłon.

Pozdrawiam

Krzysztof