Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

48 minut temu, Misiek_Tysowia napisał:

Sklejam pancerkę pytanie czy do blach  fototrawionych potrzebna jest giętarka lub  można się obejść bez niej, pytanie   jak sobie radzicie z  zaginaniem blach.

Zależy od twoich umiejętności , giętarka to nie wszystko trochę umiejętności i wyczucia też potrzeba. Niektórym modelarzom wystarczą małe obcążki aby osiągnąć dobry efekt. Możesz sobie zakupić taką małą zaginarkę od Trumpetera i spróbować swoich sił i umiejętności

.H672dc1607c1a496dacc076eaea086f57P.jpg_640x640q75.jpg_.avif

22 godziny temu, Misiek_Tysowia napisał:

Sklejam pancerkę pytanie czy do blach  fototrawionych potrzebna jest giętarka lub  można się obejść bez niej, pytanie   jak sobie radzicie z  zaginaniem blach.

Do małych części giętarka nie jest potrzebna. Wystarczą szczypce lub nawet pęseta. Do dłuższych zgięć zaginarka raczej będzie potrzebna. Co jest dłuższym zgięciem jest sprawą indywidualną. Pytanie jeszcze w jakiej skali kleisz te model bo to może mieć znaczenie. Ja sklejam pojazdy w 1:72. Dwa lata temu kupiłem giętarkę i użyłem jej jeden raz w ciągu dwóch lat sklejając około 20 modeli. Niektóre sklepy oferują takie specjalne szczypce do blach/ To też jest jakiś rozwiązanie. 

43 minuty temu, Endrju napisał:

Ja mam 2 małe i jedną dużą i szczerze mówiąc te 2 wystarczą mi w pełni. Odkąd porzuciłem modele 2-go wojenne to ta większa leży w szufladzie . Na różnych portalach internetowych są oferowane różnego rodzaju giętarki , mniejsze  i większe, metalowe i plastykowe . Czy są potrzebne, wszystko zależy od tego czy używa się zestawowych blaszek ( mniej detali )  czy dodatkowych gdzie ilość części jest dużo większa  choć nie zawsze przydatnych ,  skali, itp  , moim zdaniem  tak .

Trumpeter 09932 Photo Etched parts Bender (M) zaginarka

Trumpeter 09933 Photo Etched parts Bender (S)

Trumpeter 09931 Photo Etched parts Bender (L)