KrzychuP Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 Kup sobie zestaw AK do modulacji masz tam 6 kolorów.Podstawowa wymaga minimum 3 ,ale z tyłu opakowania masz pokazane co i jak.Owszem kolory różnych producentów różnią się nieco ale do modulacji się nie nadają. Coś takiego: http://www.jadarhobby.pl/ak-interactive-ak552-german-dunkelgelb-special-modulation-set-p-30245.html kolorki masz wymienione możesz kupić tylko 3 te co ci będą pasowały. cenowo od ok.70 PLN wzwyż możę taniej gdziesz kupisz ale to trzeba poszukać bądx inny zestaw np. Vallejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 Ale rozumiem, że baza w sprayu tamki może być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Axe Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 czym rązcięczać rozcieńczać farby firmy AK ? i czy wogóle trzeba? http://plastmodel.pl/p/170/5588/ak-interactive-ak-160-panzer-grey-modulation-set-6x17ml-ak-interactive-colour-modulation-set-ak-interactive-farby-i-chemia-modelarska.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 To zależy jaką mają konsystencję. Generalnie te, które pokazałeś w linku są typowo przeznaczone pod aerograf, ale i takie farby wymagają rozcieńczania. Osobiście zestaw ten służący do modulacji uważam za zbędne wyrzucanie pieniędzy w błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Axe Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 bo taki własnie zestaw mam zakupiony do pomalowania tigera, czyli nie kupować żadnego rozcieńczalnika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 Ale rozumiem, że baza w sprayu tamki może być ? musiałbym porównać bazę Tamki i AK ale raczej tak,tylko po co jak w tych 6-ciu kolorach masz również bazę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 W sprayu szybciej i lepiej sie polozy A farbę ze sloiczka zastosowalbym do modulacji po przez jej rozjasnianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 No uważał bym ze sprayami ,chociaż Tamiya jest dobra ale czy w sprayu ,tu nie pomogę bo nie testowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 bo taki własnie zestaw mam zakupiony do pomalowania tigera, czyli nie kupować żadnego rozcieńczalnika ? Nie ryzykowałbym psikania farbami bez nawet ich minimalnego rozcieńczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 No uważał bym ze sprayami ,chociaż Tamiya jest dobra ale czy w sprayu ,tu nie pomogę bo nie testowałem. Uzylem sprayu humbrola na shermanie i wyszlo elegancko bez problemów, wiec tu chyba tez nie będzie klopotow ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Axe Napisano 27 Listopada 2013 Share Napisano 27 Listopada 2013 Nie ryzykowałbym psikania farbami bez nawet ich minimalnego rozcieńczania. A jak by tak zastosować zwykłe wódkę do rozcieńczenia? bo z tego co wiedziałem na innych poradnikach to tak stosują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Axe Napisano 27 Listopada 2013 Share Napisano 27 Listopada 2013 wiec jaki rozcieńczalnik proponujecie do farb z AK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 27 Listopada 2013 Share Napisano 27 Listopada 2013 Spróbuj wódki ale...do picia. Vallejo roziceńczałem np. Sidoluxem. Nie wiem jak to będzie z AK. Nie używałem ich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 29 Listopada 2013 Share Napisano 29 Listopada 2013 (edytowane) . Edytowane 29 Listopada 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 29 Listopada 2013 Share Napisano 29 Listopada 2013 Witajcie. Moje pytanie dotyczy kolorystyki T-34/85. Czy wie ktoś jaki będzie najlepszy kolor na malowanie zimowe? Myślałem o zwykłym białym, ale różnie to wygląda. Kuba zaręczam ci że Rosjanie nad tym wiele się nie zastanawiali, o ile w ogóle malowali w zimowe kamo, to robili to zwykłym wapnem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 29 Listopada 2013 Share Napisano 29 Listopada 2013 wiec jaki rozcieńczalnik proponujecie do farb z AK? A nie ma do nich dykowanym im tinnerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Axe Napisano 30 Listopada 2013 Share Napisano 30 Listopada 2013 znalazlem thinner z AK http://plastmodel.pl/p/220/9465/ak-interactive-ak-712-acrylic-thinner-60ml--ak-interactive-acrylic-farby-akrylowe-ak-interactive-farby-i-chemia-modelarska.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 30 Listopada 2013 Share Napisano 30 Listopada 2013 I to ci w zupełności wystarczy do AK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 2 Grudnia 2013 Share Napisano 2 Grudnia 2013 używam tego do ak i vallejo super się sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 2 Grudnia 2013 Share Napisano 2 Grudnia 2013 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=657081 o co z tym chodzi? ma ktoś pojęcie na czym miało polegać to zdalne sterowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 2 Grudnia 2013 Share Napisano 2 Grudnia 2013 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=657081 o co z tym chodzi? ma ktoś pojęcie na czym miało polegać to zdalne sterowanie? Za młody jesteś, bo kiedyś, auta RC nie jak dziś sterowało się za pomocą radia tylko kabla. Z flakami było podobnie. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 2 Grudnia 2013 Share Napisano 2 Grudnia 2013 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=657081 o co z tym chodzi? ma ktoś pojęcie na czym miało polegać to zdalne sterowanie? Za młody jesteś, bo kiedyś, auta RC nie jak dziś sterowało się za pomocą radia tylko kabla. Z flakami było podobnie. Pzdr Akurat samochodziki RC na kabel były jeszcze w latach 90 ;) Ale jak to dokładnie działało? nie rozumiem mechanizmu. Lecą samoloty, ktoś nadaje w którym miejscu i co dalej? Zaznacza pozycję a potem Flaki jak się przestawiają? Może dla kogoś to jest głupie pytanie ale na jakiej zasadzie to działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 2 Grudnia 2013 Share Napisano 2 Grudnia 2013 Ale jak to dokładnie działało? nie rozumiem mechanizmu. Lecą samoloty, ktoś nadaje w którym miejscu i co dalej? Zaznacza pozycję a potem Flaki jak się przestawiają? Kommandogerat, to połączenie dalmierza z wysokościomierzem i zarazem urządzenie mogące przeliczać odpowiednie poprawki (w tym nie tylko te zależne od prędkości samolotów, ale i np. zadanej siły wiatru) oraz nastawy pocisków (czas od wystrzału do wybuchu pocisków). Wszystkie te dane były wysyłane w postaci impulsów elektrycznych do armat. System był dość prosty. Na armacie była tablica, na której zapalały się odpowiednie lampki oznaczające jaki należy ustawić kąt lufy w pionie i w poziomie. Obsługa musiała to już ustawić jednak ręcznie. O ile pamiętam automatycznie za to regulowała się nastawnica pocisków. To takie pudełko po lewej stronie armaty, w której jak czasem widać na zdjęciach, naboje przed włożeniem do zamka były ustawiane pociskiem na dół, żeby urządzenie odpowiednio nastawiło opóźnienie wybuchu... Obsługa baterii przeciwlotniczej właściwie miała za zadanie jak najszybciej pakować pociski w powietrze i reagować szybko na zmieniające się nastawy. I raz na 1000 pocisków nawet w coś tam trafiali. Ot, cala filozofia. To tak najkrócej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 3 Grudnia 2013 Share Napisano 3 Grudnia 2013 Cześć. Krótkie pytanie jaka wersja T-34/76 znajduje się na zdjęciu? Chodzi o czołg z willys'em na silniku. Jaki model najlepiej by się nadawał do wykonania miniatury tego pojazdu? Na moje oko to model z 1943 roku z kopułka dowódcy z wieżą heksagonalną i najlepiej pasuje Dragon 6584 T-34/76 Mod.1943 plus blachy z dużymi zbiornikami paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 4 Grudnia 2013 Share Napisano 4 Grudnia 2013 Witam kupiłem niedawno model DRAGON 6593 - 1:35 StuG.III Ausf.G Late Production Dec.1944 i chciałbym zbudować model StuHa . W modelu chcę wykonać betonowe dopancerzenie oraz bujane ekrany przeciw kumulacyjne .I tu moja prośba szukam zdjęć tytułowego pojazdu lub z podobnymi modyfikacjami, w internecie szukałem ale nie znalazłem nic ciekawego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi