Irek-M1 Napisano 15 Listopada 2008 Share Napisano 15 Listopada 2008 (edytowane) Przedstawiam mój nowy projekt, który będzie powstawał tak jak Nissan Calsonic w wolnych chwilach jakie wygospodaruję w pracach nad Limem-2A. Tak jak widać na pierwszych dwóch zdjęciach model powstaje w wyniku przeróbki innego modelu, który zasłużył się m.in wygraniem konkursu na Trucker Country w 2000 roku. Po okresie totalnej destrukcji co widać z lewej strony na zdjęciu prace posuwają się powoli jak żółw ociężale ku przodowi i tak po kolei: ze złomu udało mi sie pozyskać dach od sypialni pozostałe ściany dorobiłem samodzielnie. W niej to zostaną wycięte otwory na drzwi tylne okno oraz przejście do kabiny kierowcy. Oczywiście całe wnętrze powstanie od podstaw. I tutaj mała prośba - poszukuję odlewów wzmacniaczy oraz głośników wszelkiej maści za szelką pomoc dziękuję. Na sypialni zostanie umieszczony oodpowiedni spoiler. Kabina została tak jak jak w prawdziwaych hotrodach została skrócona na wysokość. Zostaną też wycięte drzwi . Maska - tutaj są największe postępy. Przedni grill został mocno zmodywfikowany. Wyciąłem środek grila oraz go powiększyłem. Zostaną również wklejone poprzeczki oraz siatka osłonowa do środka. Powiększyłem również nadkola co najlepiej pokazują zdjęcia. Całość a więc sypialnia, kabina oraz maska zostaną również obniżone na ramie. Na tych zdjęciach rama jeszcze nie została przedłużona co zostanie zrobione w stosownym momencie. Na koniec wykonane zostaną całkowicie nowe błotniki nad tylne koła. A teraz zdjęcia: Mała prośba do forumowiczów kominy chcę zrobić bardzo grube tak jak na zdjęciu poniżej ale nie mam pomysłu z czego je wykonać za pomoc dziękuję. Edytowane 15 Listopada 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raben Napisano 15 Listopada 2008 Share Napisano 15 Listopada 2008 Siemka!! Co prawda nie lubię takich ciężarówek jednak to już rzecz gustu. Co do wykonania to jak na razie zero zastrzeżeń. A te kominy to można wykonać chyba z takich profili dostepnych w specjalnych sklepach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eKrystian Napisano 15 Listopada 2008 Share Napisano 15 Listopada 2008 Ciekawy pomysł na projekt, a co do tych wzmacniaczy oraz głośników proponował bym zajrzeć na allegro, ostatnio widziałem pare ciekawych odlewów sam się będę musiał skusić. Pozdr. Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 15 Listopada 2008 Share Napisano 15 Listopada 2008 Ciekawy projekt, ja mam inna wizję na hotrodową ciężarówkę , z kominami odezwij się do mnie na gg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikey Napisano 15 Listopada 2008 Share Napisano 15 Listopada 2008 Cale forum razem z Tobą może mnie zlinczować, spalić a następnie cokolwiek innego razem z banem ale na litość Boską jaki hot road? A dwa co ma ciężarówka do Hot Roda?? Dla jednych to tylko nazwy dla innych tak jak dla mnie to dużo więcej. Nie lubię jak ludzie piszą czy mówią bzdury a szczególnie nie lubię jak ktoś się produkuje na temat o jakim zielonego pojęcia nie ma. Wybaczcie mi "wybryk" słowny ale choć to dla Was pewnie totalnie niezrozumiale poczułem się urażony takim błędnym nazewnictwem. Co do projektu, to moim zdaniem spoko, oryginalnie a to się ceni. Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość dla moich uczuć "religijnych" PS. A to nie jest po prostu Show Truck? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 15 Listopada 2008 Autor Share Napisano 15 Listopada 2008 Mikey mam nadzieję iż wprowadzone zmiany uspokoją twoje skołatane serce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonnym Napisano 15 Listopada 2008 Share Napisano 15 Listopada 2008 co do kominowto moze przymierz takie słomki do drinkow czy piwa. z tego co pamietam to do zwykłego modelu były za grube ale do " niezwykłego" chyba beda dobre...fajny projekt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 15 Listopada 2008 Share Napisano 15 Listopada 2008 Ciekawie się zapowiada będę kibicował. A kominy możesz zrobić z rurki PCV (myślę że odpowiednie rozmiary dostaniesz w Praktikerze lub tego typu marketach budowlanych). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 15 Listopada 2008 Share Napisano 15 Listopada 2008 Cześć Irku. Fajnie że powracasz do trucków. Oj pamiętam tego Wreckera z tego co kojarzę on jeszcze miał kogut mrugający Co do elementów typu głośniki wzmacniacze w postaci żywicznej będę miał. Co do kominów można wykorzystać z tego sklepu http://www.ww-model.pl/ drugi baner dział akcesoria i konwersje strona gdzieś koło 20-23 są tam różne kształtowniki polystyrenowe. Nawet 5-6 mm myślę że tego typu średnica będzie dostateczna. Jeśli nie to można gdzieś indziej poszukać. Bacznie będę obserwował tą budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 Profile Evergreen. Z tego co pamiętam to mieli takie szersze rurki też. W Polsce na przykład m-zone to sprowadza. Projekt zacny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikey Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 Dzięki Irku Wybacz wybuch ale to dla mnie jak religia, taki wariat ze mnie, ktoś w PL musi szerzyć zamorskie zwyczaje i to lat 50' ;) A czy malowanie tez będzie jakieś szalone np. za pomocą aero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł216 Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 Projekt fajny ale na amerykańcach się nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 16 Listopada 2008 Autor Share Napisano 16 Listopada 2008 Mikey fajnie iż jest ktoś kto w razie błedu delikatnie wyprostuje temat i myślę iż o to chodzi. A co do malowania owszem mam coś w głowie ale jak ktoś ma ciekawe fotki to mile będą widziane Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 No ciekawy projekt, czekam na więcej. P.S widzę Irku ze jesteś z Słupska, a to rzut beretem od Koszalina, powiedz, bywasz w Koszalinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikey Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 Znalazłem zdjęcie, niestety jedno i to kiepskie ciężarówki z podobnie robionym przodem. Może się przyda. PS. Jeszcze jeden, ma fajny lakier i zwróć uwagę na jakby wycieniowane płomienie i motyw czaszki w stylu Tiki (hawajski styl) na błotnikach. Fajna rzecz. Szczególnie te Ghost Flames. Wpisz to w Google może podpatrzysz coś innego w tym stylu. http://images.dieselpowermag.com/images/0808dp_13_z+custom_big_rig_truck_show+peterbilt_hoodlum_hoodz_front_end.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 Mikey to z tego linjka, to nawet fajne malowanie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banshee777 Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 A czy Wy przypadkiem nie szukacie tej ciężarówki? Widząc pierwsze zdjęcia w temacie, myślałem, że właśnie na nim się Irku wzorujesz. Trzymam kciuki za projekt, ponieważ widzę ostry scratch a i do przerobionej dziewięćsetki mam sentyment Aha, grubsze kominy można zrobić z mazaków, ponieważ mają prosty kształt i są wykonane z miękkiego plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 Niezła sztuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 Tylko żeby zrobić podobnego trucka ,jak na powyższym zdjęciu trzeba by było wydłużyć trochę ''nos'' , bo mi się zdaje jest wydłużony ... Ale warto by było podjąć się takiego zadania , bo efekt końcowy może być piorunujący Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beuzebub Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 Może się przyda http://pl.youtube.com/watch?v=T_pS-rNORmU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikey Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 Masakrator Jeszcze mu dać jakieś subtelne, nie rzucające się w oczy cmentarne grafiki ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 18 Listopada 2008 Autor Share Napisano 18 Listopada 2008 "Widząc pierwsze zdjęcia w temacie, myślałem, że właśnie na nim się Irku wzorujesz. Trzymam kciuki za projekt, ponieważ widzę ostry scratch a i do przerobionej dziewięćsetki mam sentyment " Widzę te zdjęcie po raz pierwszy więc wielkie dzięki Banshee77. Model powstaje na podstawie innego rysunku-zdjęcia. Dzięki za pomysły na kominy. Cały czas czekam na nowe propozycje i zdjęcia z ciekawymi malowaniami. Na razie na dwa tygodnie przerwa gdyż znikam w cieplejsze rejony . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamuss Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 Projekt jednym może się podobać, innym nie, ale na pewno należy się uznanie za podjęcie się zadania. Podaj jakiej mniej więcej średnicy mają być te kominy, to łatwiej będzie coś poradzić. Dla uzyskania wyraźnego połysku trzeba by wykonać je z jakiegoś metalu i wypolerować, albo z dowolnego materiału i okleić folią. Niedawno robiłem końcówki tłumika z kawałka radiowej anteny teleskopowej. Może uda Ci dobrać odpowiednią średnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 19 Listopada 2008 Share Napisano 19 Listopada 2008 Banshee jak zawsze walnołeś z grubej rury Irku cały komplet o którym rozmawialiśmy mniej więcej wychodzi koło 30-35 zł.. Tak plus minus. Przyjedziesz to powiesz co chcesz.. i będziesz mógł dalej pracować.. Co do rur wydechowych ja jednak bym zastosował rurki z polystyrenu i podać je procesowi galwanizacji natryskowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
portalus Napisano 19 Listopada 2008 Share Napisano 19 Listopada 2008 Co do rur wydechowych ja jednak bym zastosował rurki z polystyrenu i podać je procesowi galwanizacji natryskowej. Można też pomyśleć o antenie teleskopowej jakiejś z odzysku lub taniej chińskiej zabawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi