Skocz do zawartości

2x Curtiss H-75 A-2/A-6 AH 1/72

ArtuRze

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Bążur,

przedmiotem tutejszego warsztatowania będą dwa Curtissy, jeden Zumbachowy:

big_70080-profile-1.jpg?lm=1736933237

a drugi z trochę innego klimatu, nietypowy numer pod postacią zerówki:

Curtiss-Hawk-H-75A-Finnish-Airforce-arti

Co prawda nie planuję jakichś większych merytorycznych rozważań, bo klimat ma zmierzać bardziej w stronę relaksacyjną, natomiast strzelam że finowi co najmniej przyda się celownik z mocowaniem i wydechy bez osłon (chyba nawet są w ramkach).

Potrzebowałem porobić testy drukarkowe, armowe pliki do druku 3d nadawały się doskonale. Testy wypadły pomyślnie, więc kokpity prawie skończone (czekam na dodatkową kalkę do tablicy przyrządów od rodowej starszyzny modelarskiej, bo oczywiście musiałem coś skopać z własnej winy).

CIjlW45.jpg

QfPO7eY.jpg

rAvlWOQ.jpg

hVRDc8v.jpg

Zawsze moją największą bolączką są wszelkie metaliczne kolory w drobnicy i w detalach. Albo kilogram taśmy w dziwnym miejscu, żeby pomalować aero 1,5mm^2, albo pędzlowanie i brzydkie wykończenie. Tym razem wiedziony ciekawością oraz ogromnym lenistwem, sprawdziłem jak pisak chrome od Molotowa się zachowa po nałożeniu na niego półmatu. Otóż... jak na moje potrzeby zaskakująco dobrze. Delikatne ziarno jest widoczne, ale znika po nałożeniu flitrów/washa. Myślę, że na stałe wejdzie w  mój repertuar takie sreberkowanie na szybko.

8GYI3W9.jpg

Teraz czas znaleźć wolną chwilę na kolejną partię drukowania, bowiem "szalony japończyk" udostępnił na swojej stronie silnik do druku. Z racji że to zmodyfikowany inny jego model, to strzelam że może różnić się w kilku detalach od oryginału, ale na moje potrzeby będzie aż nadto:

h75026.jpg

Także tego, do następnego

JrhHnhW.jpg

Edytowane przez ArtuRze
  • Like 19

Się melduję z wielką torbą popcornu. Dawaj!

7 godzin temu, ArtuRze napisał:

a drugi z trochę innego klimatu, nietypowy numer pod postacią zerówki:

To akurat u Finów nie było takie rzadkie.

• Like 1

Bardzo efektownie się zapowiada 😀

• Like 1

Widzę że już nie muszę linkować. Generalnie polecam przejrzeć archiwum, bo znalazłem tam kilka perełek. Może w końcu zrobię do końca dzbanka Łanowskiego, skoro takie ładne śmigło Hamilton  z poszerzonym mankietem tam jest dostępne.

• Thanks 1

Napisano (edytowane)
14 minut temu, ArtuRze napisał:

Robiłeś na warstwie 20um, czy jeszcze mniej?

30 um. I nie wiem czy jest sens schodzić niżej. Nie chce mi się wierzyć, że budżetowe drukarki są w stanie dać odpowiednią precyzję mechaniczną.

Edytowane przez HKK
  • Like 1

Trochę odświeżam swoją wiedzę w zakresie drukarkowym po kilku latach. Spotkałem się z opinią, że schodzenie z wysokością warstwy niżej niż wymiary piksela nie ma sensu, więc obecnie kalibruję parametry właśnie pod 20um.

14 godzin temu, ArtuRze napisał:

Generalnie polecam przejrzeć archiwum, bo znalazłem tam kilka perełek.

O, dzięki! Faktycznie, cała masa skarbów.  Druk 3D to nie jest zapewne śmierć modelarstwa, ale co do rynku płatnych dodatków, już nie jestem taki pewny.

• Like 1

Godzinę temu, ArtuRze napisał:

obecnie kalibruję parametry właśnie pod 20um.

O ile jestem w stanie dostrzec różnicę między warstwą 50 a 30 um (przynajmniej na mojej drukarce) to różnicę między 30 a 20 już nie, choć próbowałem. A wydruk trwa jednak wyraźnie dłużej. Zawsze to o 50% więcej warstw. Teoretycznie, czas naświetlania cienkiej warstwy powinien być mniejszy (choć nie proporcjonalnie). Ale znowu, wydruki kalibracyjne sugerowały ten sam czas, niezależnie od grubości warstwy. Sorry, za offtop.

Napisano (edytowane)
4 minuty temu, barszczo napisał:

Jest OK wink4:

Tak, miałem lekki zawał jak zobaczyłem pracę Szalonego Japończyka, ale jego to CU-580, a mój CU-560 😉

h75g03.jpg

Edytowane przez ArtuRze
  • Like 1

Napisano (edytowane)
18 minut temu, ArtuRze napisał:

Tak, miałem lekki zawał jak zobaczyłem pracę Szalonego Japończyka, ale jego to CU-580, a mój CU-560 😉

CU-580 jest późniejszy. Miał ładną sesję w powietrzu:

003.jpg.2c2d976cff71b414649324ef119dfd2f.jpg

JSdia202.jpg.08f85db63c8e4de65ea213b349e8e800.jpg

Zdjęcia z archiwum SA-Kuva

Edytowane przez barszczo
  • Like 2

W dniu 13.05.2025 o 08:51, HKK napisał:

Mi ten silnik od Japończyka wyszedł tak:

(...)

Więc wydaje się ok.

Mam i ja, jeszcze raz delikatnie przejadę "magicznym długopisem" popychacze zaworów, zanim położę czarny kolor. Ale to już raczej w kwestiach ćwiczenia wprawy niż przejmowania się "ząbkowaniem" w tym wydaniu.

bNZDwbt.jpg

oCC8hnD.jpg

rW7rAmX.jpg

• Like 5

W dniu 16.05.2025 o 15:29, GrzeM napisał:

Tylko tego Fina sprawdź, czy on nie ma przypadkiem podwójnych karabinów na skrzydłach!

No właśnie większość czeka na model z podwójnymi kaemami w skrzydłach .

Kiedy Grzegorz -kiedy ???

• Like 1