lord_karton Napisano Niedziela o 17:15 Share Napisano Niedziela o 17:15 (edytowane) Wycofuję pytanie na podświadomą prośbę Celebryty modelarstwa. Edytowane Niedziela o 19:32 przez lord_karton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano Niedziela o 18:08 Share Napisano Niedziela o 18:08 36 minut temu, lord_karton napisał: Coś kręcisz bo jednak Ci się chciało Przeczytałem nawet 21 Pytam w kontekście tego zdania. Co prawda to o wnętrzu, ale zakładam, że nie zmieniasz podejścia na zewnętrznych powierzchniach. Tematem płóciennych pokryć zacząłem się interesować niedawno, a że występujesz w roli eksperta, to pytam. Na tych i każdym innym krytym płótnem samolocie, od końca WWI do la 50-tych XX w. używano "silver dope" jako "top coat" i na to kamuflaż. Ale zaczynano napinanie płótna od "clear dope". Np. to mi wygląda jak rdza. Drugie pytanie jakie mi się tutaj nasuwa to czy jest jakaś dokumentacja na takie łuszczenie się farby na płótnie czy to tylko taki "freestyle"? Pytam o to zaznaczone miejsce i ogólnie o powierzchnie płaskie tak to nazwę, o krawędzie natarcia nie pytam. Mi to wygląda z kolei na łuszczenie farby na powierzchni płóciennej… nie wszystko co jest w kolorze brązowym (jasnym, ciemnym, rudym) musi być rdzą, równie dobrze może to być odbarwienie. Przykład łuszczącej się farby na powierzchni płóciennej - co prawda obiekt z Wielkiej Wojny, ale widać, że kamuflaż został złuszczony do gołego płótna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano Niedziela o 18:14 Autor Share Napisano Niedziela o 18:14 Panie Karton, wiedzę musisz pan uzupełnić. Mówi ci coś nazwisko Dana Bell? Wyobraź sobie, że nie wszystkie samoloty kryte płótnem były malowane w sposób jaki opisałeś. Konsultowałem z nim jak technologicznie malowano skrzydła J2F i innych płóciennych samolotów marynarki z tamtego okresu. Na resztę nawet nie będę odpisywał bo szkoda prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano Niedziela o 18:34 Share Napisano Niedziela o 18:34 (edytowane) Wycofuję pytanie na podświadomą prośbę Celebryty modelarstwa. Edytowane Niedziela o 19:33 przez lord_karton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano Niedziela o 19:20 Autor Share Napisano Niedziela o 19:20 (edytowane) O czym mam z tobą dyskutować? Ty nawet modeli nie robisz albo ich nie pokazujesz, co na jedno wychodzi. Dla mnie to teoretyzowanie-gawędzenie. Naprawdę uważasz, że zależy mi, żeby cię do czegokolwiek przekonywać? Zamiast trwonić na to czas, wolę usiąść do modelu. Pozdro. Edytowane Niedziela o 19:21 przez Boch 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano Niedziela o 20:41 Share Napisano Niedziela o 20:41 Czyżby szykowała się nowa książka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano Niedziela o 20:58 Autor Share Napisano Niedziela o 20:58 15 minut temu, Baas ArK napisał: Czyżby szykowała się nowa książka? Tak, jest już dość konkretny pomysł, choć to wczesny etap, zbieranie dokumentacji, literatury, tworzenie całego konceptu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Niedziela o 22:23 Share Napisano Niedziela o 22:23 5 godzin temu, lord_karton napisał: Wycofuję pytanie na podświadomą prośbę Celebryty modelarstwa Przynajmniej jedno zdążyłem przeczytać. Skąd jest informacja o malowaniu płóciennego poszycia samolotów w okresie ( w poście było chyba, że to przez kilkanaście/dziesiąt lat?) wg schematu bezbarwny - srebrny- kolor kamuflażu, zawsze i wszędzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi