abtb Napisano 28 Czerwca Share Napisano 28 Czerwca (edytowane) "Trzynasty wojownik" - dosłownie i w przenośni Czyli trzynasty model w "Projekcie Bałałajka" (i w dodatku w wersji F-13). O modelu wszystko napisałem w warsztacie, tak więc nie będę się powtarzał. Pozwolę sobie tylko rzucić takim małym cytatem za marszałkiem lotnictwa Rajkumarem z Indyjskich Sił Powietrznych, który w latach 1980-83 szkolił irackich pilotów w irackim Tikricie: "Pewnego dnia w marcu 1982 roku dowódca eskadry zadzwonił do mnie i powiedział, że eskadra otrzymała sześć samolotów MiG-21F-13 (Typ-74) po remoncie w Związku Radzieckim. Nie było dostępnego podręcznika pilota w języku angielskim. Nie chciał, aby kandydaci latali tymi samolotami, a ponieważ byłem pilotem doświadczalnym, chciał, abym wykonał pierwszy lot bojowy tym typem, a następnie poinstruował pozostałych instruktorów. Nigdy nie latałem F-13 w Indiach i byłem szczęśliwy, że dostałem możliwość latania tym wczesnym modelem MiG-21. Poszedłem i obejrzałem kokpit i fotel wyrzucany. Po zapoznaniu się z układem sterowania, poprosiłem o podłączenie wózka elektrycznego i wózka hydraulicznego zwanego „Opega”. Chciałem się upewnić, że przełącznik sterujący awaryjnym zamknięciem dyszy dopalacza działa w taki sam sposób, jak w wersjach Typ-69 i PFM. Tak się stało, więc ruszyłem, powoli wyjechałem z hangaru, aby przyzwyczaić się do wyczucia hamulców, dotarłem do pasa startowego i wystartowałem. Samolot prowadził się znakomicie, a jego osiągi były bardziej dynamiczne niż PFM. Podejście i lądowanie nie sprawiały żadnych problemów. Poinformowałem innych indyjskich instruktorów i wszyscy uznali, że jeśli chodzi o siły sterowania i harmonię między statecznikiem a lotkami, była to najlepsza wersja, jaką kiedykolwiek latali" A zatem: MiG 21F-13, Irackie Siły Powietrzne, Baza lotnicza Tikrit, , Irak, marzec 1982r I małe porównanie z F-13 Modelsvita: I tyle. Także można spokojnie mielić kawę i rano delektować się jej aromatycznym zapachem i wspaniałym smakiem w towarzystwie kolejnej galerii mojego modelu (ulepu) Edytowane Poniedziałek o 06:04 przez abtb 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 28 Czerwca Share Napisano 28 Czerwca Ale, że jak? Niedziela dopiero jutro. Bardzo mi się podoba, a szczególnie ten niebieski dół. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Czerwca Share Napisano 28 Czerwca A ja kontempluję dzieło już w niedzielę, bardzo się podoba . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 29 Czerwca Share Napisano 29 Czerwca Wiem że się powtórzę ale co tam. Jest zajebisty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 29 Czerwca Share Napisano 29 Czerwca Naprawdę super! Gratulacje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano Niedziela o 13:55 Share Napisano Niedziela o 13:55 Bardzo ładny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano Poniedziałek o 05:30 Autor Share Napisano Poniedziałek o 05:30 Dziękuję bardzo panowie za opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano Poniedziałek o 08:11 Share Napisano Poniedziałek o 08:11 Ciekawa anegdota i sprawnie wykonany, przyjemny w odbiorze model. Czego do szczęścia chcieć więcej? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano Poniedziałek o 08:39 Share Napisano Poniedziałek o 08:39 W dniu 28.06.2025 o 23:04, abtb napisał: wszyscy uznali, że jeśli chodzi o siły sterowania i harmonię między statecznikiem a lotkami, była to najlepsza wersja, jaką kiedykolwiek latali Tego oczywiście ocenić nie mogę, ale moim zdaniem to najładniejsza wersja "21". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano Poniedziałek o 20:03 Share Napisano Poniedziałek o 20:03 Ładny model, ciekawa historia, fajna kolekcja... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano Poniedziałek o 20:50 Share Napisano Poniedziałek o 20:50 Z ołówkami bez trudu da się przebić ilościowo kolekcję śledzi. Nie mówiąc już o tym, gdybyś zdecydował się wyjść nieco poza zestawy i zrobić kilka egzemplarzy produkcji chińskiej (Pakistan, Bangladesz, Sri Lanka itp.) albo modyfikacje indiańskie (Bison) czy jakieś dziwolągi typu Analog. A ten F-13 fajny i dobrze wpisany w kolekcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano Wtorek o 07:42 Autor Share Napisano Wtorek o 07:42 10 godzin temu, Mikolaj75 napisał: Z ołówkami bez trudu da się przebić ilościowo kolekcję śledzi. Nie kuś! 10 godzin temu, Mikolaj75 napisał: zrobić kilka egzemplarzy produkcji chińskiej Takiej opcji nie biorę pod uwagę - tylko oryginalna, radziecka myśl techniczna 10 godzin temu, Mikolaj75 napisał: jakieś dziwolągi typu Analog. Na razie plan jest na kolejne 4 sztuki. Ale to z czasem i wolnymi mocami przerobowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi