Skocz do zawartości

MiG 21F-13, Kp, 1/72

abtb

Rekomendowane odpowiedzi

"Trzynasty wojownik" - dosłownie i w przenośni :mrgreen:

Czyli trzynasty model w "Projekcie Bałałajka" (i w dodatku w wersji F-13). O modelu wszystko napisałem w warsztacie, tak więc nie będę się powtarzał. Pozwolę sobie tylko rzucić takim małym cytatem za marszałkiem lotnictwa Rajkumarem z Indyjskich Sił Powietrznych, który w latach 1980-83 szkolił irackich pilotów w irackim Tikricie:

"Pewnego dnia w marcu 1982 roku dowódca eskadry zadzwonił do mnie i powiedział, że eskadra otrzymała sześć samolotów MiG-21F-13 (Typ-74) po remoncie w Związku Radzieckim. Nie było dostępnego podręcznika pilota w języku angielskim. Nie chciał, aby kandydaci latali tymi samolotami, a ponieważ byłem pilotem doświadczalnym, chciał, abym wykonał pierwszy lot bojowy tym typem, a następnie poinstruował pozostałych instruktorów. Nigdy nie latałem F-13 w Indiach i byłem szczęśliwy, że dostałem możliwość latania tym wczesnym modelem MiG-21. Poszedłem i obejrzałem kokpit i fotel wyrzucany. Po zapoznaniu się z układem sterowania, poprosiłem o podłączenie wózka elektrycznego i wózka hydraulicznego zwanego „Opega”. Chciałem się upewnić, że przełącznik sterujący awaryjnym zamknięciem dyszy dopalacza działa w taki sam sposób, jak w wersjach Typ-69 i PFM. Tak się stało, więc ruszyłem, powoli wyjechałem z hangaru, aby przyzwyczaić się do wyczucia hamulców, dotarłem do pasa startowego i wystartowałem. Samolot prowadził się znakomicie, a jego osiągi były bardziej dynamiczne niż PFM. Podejście i lądowanie nie sprawiały żadnych problemów. Poinformowałem innych indyjskich instruktorów i wszyscy uznali, że jeśli chodzi o siły sterowania i harmonię między statecznikiem a lotkami, była to najlepsza wersja, jaką kiedykolwiek latali"

A zatem:

MiG 21F-13, Irackie Siły Powietrzne, Baza lotnicza Tikrit, , Irak, marzec 1982r

FemLYyh.jpg

tgnQtvr.jpg

CaRwwTZ.jpg

QaZOLNR.jpg

u0Eog32.jpg

bEUSiim.jpg

mOoaqvD.jpg

vrXm27c.jpg

9odv2pY.jpg

i4iuxA1.jpg

UL6hudL.jpg

zX2tdul.jpg

KmaptwC.jpg

y5I9R5U.jpg

NAo9AJu.jpg

ynCkXVP.jpg

d0W00R0.jpg

NvfSicv.jpg

WsbymYe.jpg

I małe porównanie z F-13 Modelsvita:

cXZLhbU.jpg

uSNE0Hj.jpg

I tyle. Także można spokojnie mielić kawę i rano delektować się jej aromatycznym zapachem i wspaniałym smakiem w towarzystwie kolejnej galerii mojego modelu (ulepu) 

:kawa:

Edytowane przez abtb
  • Like 16

Z ołówkami bez trudu da się przebić ilościowo kolekcję śledzi. Nie mówiąc już o tym, gdybyś zdecydował się wyjść nieco poza zestawy i zrobić kilka egzemplarzy produkcji chińskiej (Pakistan, Bangladesz, Sri Lanka itp.) albo modyfikacje indiańskie (Bison) czy jakieś dziwolągi typu Analog.

A ten F-13 fajny i dobrze wpisany w kolekcję 🙂

• Thanks 1

10 godzin temu, Mikolaj75 napisał:

Z ołówkami bez trudu da się przebić ilościowo kolekcję śledzi.

Nie kuś! :wpier:

zrobić kilka egzemplarzy produkcji chińskiej

Takiej opcji nie biorę pod uwagę - tylko oryginalna, radziecka myśl techniczna :mrgreen:

jakieś dziwolągi typu Analog.

:haha:

Na razie plan jest na kolejne 4 sztuki.  Ale to z czasem i wolnymi mocami przerobowymi :dance: