abtb Napisano 28 Czerwca Share Napisano 28 Czerwca (edytowane) "Trzynasty wojownik" - dosłownie i w przenośni Czyli trzynasty model w "Projekcie Bałałajka" (i w dodatku w wersji F-13). O modelu wszystko napisałem w warsztacie, tak więc nie będę się powtarzał. Pozwolę sobie tylko rzucić takim małym cytatem za marszałkiem lotnictwa Rajkumarem z Indyjskich Sił Powietrznych, który w latach 1980-83 szkolił irackich pilotów w irackim Tikricie: "Pewnego dnia w marcu 1982 roku dowódca eskadry zadzwonił do mnie i powiedział, że eskadra otrzymała sześć samolotów MiG-21F-13 (Typ-74) po remoncie w Związku Radzieckim. Nie było dostępnego podręcznika pilota w języku angielskim. Nie chciał, aby kandydaci latali tymi samolotami, a ponieważ byłem pilotem doświadczalnym, chciał, abym wykonał pierwszy lot bojowy tym typem, a następnie poinstruował pozostałych instruktorów. Nigdy nie latałem F-13 w Indiach i byłem szczęśliwy, że dostałem możliwość latania tym wczesnym modelem MiG-21. Poszedłem i obejrzałem kokpit i fotel wyrzucany. Po zapoznaniu się z układem sterowania, poprosiłem o podłączenie wózka elektrycznego i wózka hydraulicznego zwanego „Opega”. Chciałem się upewnić, że przełącznik sterujący awaryjnym zamknięciem dyszy dopalacza działa w taki sam sposób, jak w wersjach Typ-69 i PFM. Tak się stało, więc ruszyłem, powoli wyjechałem z hangaru, aby przyzwyczaić się do wyczucia hamulców, dotarłem do pasa startowego i wystartowałem. Samolot prowadził się znakomicie, a jego osiągi były bardziej dynamiczne niż PFM. Podejście i lądowanie nie sprawiały żadnych problemów. Poinformowałem innych indyjskich instruktorów i wszyscy uznali, że jeśli chodzi o siły sterowania i harmonię między statecznikiem a lotkami, była to najlepsza wersja, jaką kiedykolwiek latali" A zatem: MiG 21F-13, Irackie Siły Powietrzne, Baza lotnicza Tikrit, , Irak, marzec 1982r I małe porównanie z F-13 Modelsvita: I tyle. Także można spokojnie mielić kawę i rano delektować się jej aromatycznym zapachem i wspaniałym smakiem w towarzystwie kolejnej galerii mojego modelu (ulepu) Edytowane 30 Czerwca przez abtb 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 28 Czerwca Share Napisano 28 Czerwca Ale, że jak? Niedziela dopiero jutro. Bardzo mi się podoba, a szczególnie ten niebieski dół. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Czerwca Share Napisano 28 Czerwca A ja kontempluję dzieło już w niedzielę, bardzo się podoba . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 29 Czerwca Share Napisano 29 Czerwca Wiem że się powtórzę ale co tam. Jest zajebisty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 29 Czerwca Share Napisano 29 Czerwca Naprawdę super! Gratulacje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 29 Czerwca Share Napisano 29 Czerwca Bardzo ładny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Czerwca Autor Share Napisano 30 Czerwca Dziękuję bardzo panowie za opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 30 Czerwca Share Napisano 30 Czerwca Ciekawa anegdota i sprawnie wykonany, przyjemny w odbiorze model. Czego do szczęścia chcieć więcej? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 30 Czerwca Share Napisano 30 Czerwca W dniu 28.06.2025 o 23:04, abtb napisał: wszyscy uznali, że jeśli chodzi o siły sterowania i harmonię między statecznikiem a lotkami, była to najlepsza wersja, jaką kiedykolwiek latali Tego oczywiście ocenić nie mogę, ale moim zdaniem to najładniejsza wersja "21". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 30 Czerwca Share Napisano 30 Czerwca Ładny model, ciekawa historia, fajna kolekcja... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 30 Czerwca Share Napisano 30 Czerwca Z ołówkami bez trudu da się przebić ilościowo kolekcję śledzi. Nie mówiąc już o tym, gdybyś zdecydował się wyjść nieco poza zestawy i zrobić kilka egzemplarzy produkcji chińskiej (Pakistan, Bangladesz, Sri Lanka itp.) albo modyfikacje indiańskie (Bison) czy jakieś dziwolągi typu Analog. A ten F-13 fajny i dobrze wpisany w kolekcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano Wtorek o 07:42 Autor Share Napisano Wtorek o 07:42 10 godzin temu, Mikolaj75 napisał: Z ołówkami bez trudu da się przebić ilościowo kolekcję śledzi. Nie kuś! 10 godzin temu, Mikolaj75 napisał: zrobić kilka egzemplarzy produkcji chińskiej Takiej opcji nie biorę pod uwagę - tylko oryginalna, radziecka myśl techniczna 10 godzin temu, Mikolaj75 napisał: jakieś dziwolągi typu Analog. Na razie plan jest na kolejne 4 sztuki. Ale to z czasem i wolnymi mocami przerobowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi