Skocz do zawartości

Pz Inż 130 Choroszy Modelbud 1:35 - "Bo widzisz synu &

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Masz "złapane" wszystkie rzeczy idealnej dioramki. Czołg od razu rzuca się w oczy, reszta to tło, ustawienie prawidłowe - brak lini równoległych - brawo. Dewastacja czołgu śliczna. Jedna rada nie rób tego z samochodem własnym

• Odpowiedzi 211
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Rafał przegonił tempem KFS-a ... Rafale - czy Ty w ogóle sypiasz? A może po lunatyku krążysz po pracowni i PzInż.-e dłubiesz ? Wszystko wygląda klasowo, oprócz tej ramki (no chyba, że to prezent "na toaletkę dla Koleżanki Małżonki ). Możesz coś napisać o tej żywicy? Fajnie się to to lepiło, czy jakoś problematycznie?

Napisano

Rafale, cudowna robota, jak zawsze u Ciebie. Kibicuję od samego początku i też uważam, że to najfajniejszy Twój projekt konkursowy.

Powiedz tylko gdzie podziała się ta ładna pani? Czyżbyś z niej zrezygnował? Pytam, bo ciekawi mnie jak sobie z nią poradzisz. Też chcę ją kupić gdyż figurek kobiet-cywili w 1/35 jak na lekarstwo a już takich w pozycji siedzącej to już Sahara.

Pozdrawiam i kibicuję dalej,

Krzysiek

Napisano

A ja mam pytanie. Mógłbys na szybko omówić technikę uzyskiwania tych odprysków farby?

Napisano

Kazio, model dość fajnie odlany, dość ostrożnie podchodziłem do wycinania, nie miałem przyśpieszacza( o którym dowiedziałem sie póżniej) do CA i ciężko sie kleiło wanne z górą,reszta zwyczajowo - ca na część doklejenie.

Tyle tylko mogę rzec, to w sumie pierwszy czołg z żywicy jako robiłem, więc nie ma co porównywać.

Powiedz tylko gdzie podziała się ta ładna pani?

jest, jest.

Musiałem dolepić jej plecki, i zasłonić to i owo:

ResizeofDSCF2130.jpg

ResizeofDSCF2133.jpg

Podszlifowałem, na tyle..na ile umiałem twarz tego dzieciaka...by choć trochę go przypominał...przynajmniej z twarzy(ma lekki grymas - czyli słucha ;) ).

Jak masa zastygnie, naniosę na spodnie szpachlę i spróbuję cośtam z tego wyrzeźbić...w co wątpię, ale kto nie próbuje..ten nie wie

ResizeofDSCF2131.jpg

Ten, kto miał tą figurkę wie o czym mówię.

Dolepiłem dolną partie spodni i dałem na tył kieszenie.

Spodnie celowo luźne, bo taka moda teraz jest(?)

Została mi resztka masy, więc zrobiłem zwijasek na kilka kwiatków, które będa leżały obok mamuśki(szarmancki tatuś )

,jakiś kawałek zwiniętego papieru i szalik dla młodziana.

Tu już chyba finalne "poustawianie"

ResizeofDSCF2132.jpg

ResizeofDSCF2129.jpg

A i po doświadczeniach z wehrmachthammerem, i tu dodałem coś, co wykorzystałem w tamtym projekciku

Do lampy wrzuciłem świecidełka.

ResizeofDSCF2135.jpg

Szybki podmaluje transparentnie na biało..i może po zmroku będzie nieco się latarenka "tlić"

widd, juz o to pytałeś, a ja odpowiedziałem.

pzdr.

Napisano
widzę ze spodobało Ci się lepienie w green stuffie

...oraz fosforyzujące kamyki

Wreszcie tak naprawdę pojąłem, jak całośc będzie rozplanowana. Co do detali, Rafale - dozorcy zamiatacza nie wstawiaj, jeszczem nigdy w muzeum nie widział takowego przy pracy w godzinach zwiedzania. Raczej przed otwarciem, o ile w ogóle ;)

Mam też nadzieję, że pani sympatycznej walniesz jakąś dyskretną dziarę [na kostce albo na tych wyraźnych cechach płciowych z przodu , ale broń bozia nie młotkuj ] i szluga, bo ogólnie aż się o to prosi... Może jeszcze jakiś kosz na śmieci?

Hmm... ale czy nie będzie wtedy zbytnio zagęszczone ? EEe, co ja tam będę doradzał , rób, Rafaelu , jak chcesz, a i tak będzie git Pozdrosy.

Napisano

Treevill, dokładnie...ale umiejetności w obróbce/ rzeźbieniu to u mnie marne, ze wskazaniem na żadne...potrenuje się..pewnie jeszcze nieraz - bo masa jest wypas ;)

Lordzie, nie nawidze lasek, z tatuażami...papierosa..ewentualnie.Najpierw niech mi ona wyjdzie, póżniej ja będę upgrade`ował.

Na sysuniach nic nie będzie, ma dorobiony golfik :p

Wracając do scenki, zrobiłem bazę pod roślinki/trawki.

Co i gdzie będzie tego nie wiem..ale będzie na pewno.

ResizeofDSCF2141.jpg

Ptaki oczywiście załatwiły odpowiednio latarnię, z której ( jak to bywa ) złazi farba czarna, ukazuje sie podkład/minia:

ResizeofDSCF2142.jpg

Oczywiście, nie omieszkałem zaznaczyć wspaniałomyślności rodzimych ekip remontowych....naprawili My słup? naprawili..a ziemia/piach sama zaczernieje.

Niechcący przechodnie dopomagają, wciskając botkami piach między chodnik:

ResizeofDSCF2145.jpg

A tu rzut "oczny" na moje podwórko:

ResizeofDSCF2147.jpg

ResizeofDSCF2146.jpg

A i śmietnik, ale to póżniej.

pozdrawiam

Napisano

Dzięki, teren jeszcze będę maltretował, jednak muszę miec wpierw roślinki/zieleninę.

Nie sądziłem, że moge zmieścić trzy figurki,ławki, śmietnik itd na tak małej powierzchni...i że jeszcze będzie mi sie to podobało !

pozdrawiam

Napisano

Ale ten chodniczek trochę wyczyścisz, bo wygląda jak z jakiegoś warsztatu i dasz tam trochę trawy i jakiejś piaskoziemi?? Jak to w muzeum o tej porze.

Napisano

To kwestia gustu, ale wg mnie ramka trochę wsiowa

Świetnie wyszedł całokształt. Mega efekciarstwo w Twoim wykonaniu

Szacun,

pozdro

Napisano

Mnie się tam wszystko podoba łącznie z ramką, ale też się tak zastanawiam, czy w szanującym się muzeum chodnik byłby taki zabrudzonym ale Ty juz wiesz co masz robić... Pozdrawiam

Napisano
Duke"]Mnie się tam wszystko podoba łącznie z ramką, ale też się tak zastanawiam, czy w szanującym się muzeum chodnik byłby taki zabrudzonym ale Ty juz wiesz co masz robić... Pozdrawiam

No proszę, o to moje WMWP

f6de9019f66b78f0med.jpg

Napisano

No proszę, o to moje WMWP

Jak to Twoje? Pracujesz tam? To my sąsiedzi jesteśmy przez ścianę?

Napisano
Duke"]chodnik byłby taki

wiesz, pewnego razu..czas jakis temu, nawet przez worki z cementem skakałem...także...

skala72, czemu ma służyć to wklejone zdjęcie?

Powoli wychodzę na prostą, próbując Was oszukać..oto efekt moich dotychczasowych manipulacji:

ResizeofDSCF2158.jpg

A tu, już mniej naturalnie..bo z daleka;)

ResizeofDSCF2161.jpg

ResizeofDSCF2159.jpg

ResizeofDSCF2156.jpg

ResizeofDSCF2155.jpg

ResizeofDSCF2154.jpg

ResizeofDSCF2153.jpg

ResizeofDSCF2152.jpg

jeszcze kilka detali, i mogę usiąść nad Figurkami...:]

pzdr.

Napisano

pod ławeczką nie powinno być wydeptane trochę, albo mniej bujna zieleń - słońce mniej dochdzi i zawsze szura się nogami ;) tak samo przy tej bez oparcia...

super to wygląda z czego trawa?

Napisano

Rafał świetnie to wygląda, ale kilka spraw:

1. Czołguś będzie bez gąsek?

2. Jakaś tabliczka przed nim i tam nazwa czołgu itp. przybędzie?

To wygląda tak realistycznie, a że lubie szczegóły jeszcze coś by się przydało bardziej z życia czyli:

-na latarni przyklejona karteczka typu: "wynajmę mieszkanie w tej okolicy" czy coś takiego (chyba nie za małe jak na skale?)

-a najlepiej by było na ławce jakieś napisy zrobione przez młodzież typu "Legia mistrzem" XD

Może coś z powyższego się przyda chyba że by to była już przesada modelarska XD

borecki wydeptana trawa pod ławką to rzecze obowiązkowa

Napisano
Rafał świetnie to wygląda, ale kilka spraw:

1. Czołguś będzie bez gąsek?

2. Jakaś tabliczka przed nim i tam nazwa czołgu itp. przybędzie?

To wygląda tak realistycznie, a że lubie szczegóły jeszcze coś by się przydało bardziej z życia czyli:

-na latarni przyklejona karteczka typu: "wynajmę mieszkanie w tej okolicy" czy coś takiego (chyba nie za małe jak na skale?)

-a najlepiej by było na ławce jakieś napisy zrobione przez młodzież typu "Legia mistrzem" XD

Może coś z powyższego się przyda chyba że by to była już przesada modelarska XD

borecki wydeptana trawa pod ławką to rzecze obowiązkowa

Czy widziałeś takie karteczki z poszukiwaniem mieszkania w jakimś muzeum??

Lub grafitti kibolskie na muzealnej ławce??