jachud3 Napisano 15 Lutego 2009 Share Napisano 15 Lutego 2009 Faaaaaaaaajnieeeeee............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 15 Lutego 2009 Autor Share Napisano 15 Lutego 2009 Dzięki przyjaciele Wasze komentarze są mi bardzo pomocne! Pomalowałem przewody na czarno. Trochę nerwów mnie to kosztowało, ale efekt wg mnie pomyślny. Użyłem czarnej farbki Humbrol, mocno rozcieńczonej i pędzelka 00 firmy MagPol. Nakładałem dość "grubą" warstwę farby, która ładnie się po danym druciku rozlewała. Wash dodatkowo złagodzi przejście czarny/biały w miejscu gdzie jakiś kabelek styka się ze ścianką za nim. Będzie dobrze I teraz pytanie, czy moje zdjęcia Wam odpowiadają, czy do każdej aktualizacji mam rozkładać moje mini-studio fotograficzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 15 Lutego 2009 Share Napisano 15 Lutego 2009 Masz rozkładać ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 16 Lutego 2009 Share Napisano 16 Lutego 2009 Coś ty, takie zdjęcia są wg. mnie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 17 Lutego 2009 Share Napisano 17 Lutego 2009 Podoba mi się. Moje komory w 1:144 nie wyglądały ani trochę tak dobrze; ba, nawet nie przypominały Twoich! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 18 Lutego 2009 Autor Share Napisano 18 Lutego 2009 Dziękowałem już za wsparcie? To dzięki Jest bardzo pomocne! Wkleiłem kabinę, skleiłem połówki kadłuba oraz dokleiłem prawe skrzydło. Całość zaszpachlowałem szpachlówką epoksydową Taimy'y Niestety nie dokleiłem lewego skrzydła, bo nie było na to gotowe. Muszę jeszcze je przeszlifować. Tym zajmę się podczas najbliższych posiedzeń modelarskich ;) Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Fajny ten model... Już mam pomysł na projekt USAF: B2 + AC 130 + F 117+... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Ładnie odstwaiłeś komory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seito Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Po przejrzeniu całego Twojego warsztatu, jestem pod ogromnym wrażeniem. Pamiętam, jak wyglądał B-2 w skali 1:144 (ktoś mi kiedyś takiego prezentował), ale tamten Twojemu to nawet do stóp nie dorasta. Powodzenia w dalszej budowie! Ciekawe, jak będzie wyglądał na koniec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 19 Lutego 2009 Share Napisano 19 Lutego 2009 komory jak dla mnie bomba ,znaczy na bomyby,no Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 19 Lutego 2009 Autor Share Napisano 19 Lutego 2009 Dzięki chłopaki! Dzięki Seito tornado dwelerrObO87 Kermit jachud3 itd B-2 Otrzymał swój docelowy kształt i już taki pozostanie Dwie godziny szlifowałem, a końca nie widać... myślę, że do końca weekendu wyszlifuję 90% powierzchni i wezmę się za resztę komór. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 20 Lutego 2009 Share Napisano 20 Lutego 2009 Lucas HS, jesteś pokręcony w pozytywnym tego słowa znaczeniu :) extra! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 22 Lutego 2009 Autor Share Napisano 22 Lutego 2009 Wbijając 12.000 wyświetlenie tematu umieszczam aktualizację Po 5 godzinnym posiedzeniu przy TV (rozłożonym na dwa wieczorki) z arkuszami papieru wodnego 400 i szklanką wody, oraz psiknięciu "podkładu" z farbki Gunze C 305 - uzyskałem taki efekt. Jest to mniej więcej docelowy kolor: Nie mogłem się powstrzymać i jednak zakupiłem blaszki coby mi nieco przyspieszyły proces budowy. Tutaj wielkie ukłony dla sklepu Martola i Pana Daniela za ściągniecie owych blaszek i wysłanie z zabójczym tempie Tak więc wywaliłem dziurę we wnęce... I ochoczo zabrałem się do roboty. Było fajnie, puki nie zniszczyłem blaszki z kabelkami na poziomą ściankę wnęki. Musiałem więc dorobić od podstaw. Tak to wyglądało podczas budowy: Plany? Chciałbym wykończyć fajnie powierzchnie modelu papierami 600, 1000 i 1500, żeby fajnie się potem malowało. Czeka kolejne posiedzenie przy TV W miedzy czasie podłubię przy wnękach. Pozdrawiam modelarze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 22 Lutego 2009 Share Napisano 22 Lutego 2009 Lucas, szalejesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrek Napisano 22 Lutego 2009 Share Napisano 22 Lutego 2009 Niesamowity progres chłopie! Gratuluję! Przyłóż się do malowania, cieniowania (wiem, że malowanie "na czarno" to dość ciężki temat, ale popatrz, pooglądaj - na pewno coś uda się wymyślić) to wyjdzie prawdziwy rarytasik! Czekam niecierpliwie na dalsze efekty prac Doróbki i przeróbki podziwiam z otwartą szczęką! Wszystko czysto, nie widać śladów klejenia - niesamowite! Czym wycinasz, mierzysz to wszystko? Czym to kleisz ten plasticzek biały? Poopowiadaj kolego, poopowiadaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 22 Lutego 2009 Share Napisano 22 Lutego 2009 wiem, że malowanie "na czarno" to dość ciężki tematNa szczęście B-2 tylko w niewielu miejscach jest czarny. Generalnie jest ciemno-szary. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 23 Lutego 2009 Autor Share Napisano 23 Lutego 2009 Dzięki Jendrek! Czym wycinasz, mierzysz to wszystko? Czym to kleisz ten plasticzek biały? Poopowiadaj kolego, poopowiadaj Pytaj o konkrety Kermit ma rację - B-2 nie jest czarny. Jest w kolorze FS 36118 ( o ile dobrze pamiętam) Kolor +/- (cieniowanie) taki jak położony przeze mnie podkład. A co na warsztacie? Ano ukończyłem przednią komorę. Goleń oczywiście jeszcze zdejmowalna A teraz zabieram się za dalsze szlifowanie modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 23 Lutego 2009 Share Napisano 23 Lutego 2009 Motyla noga! Faktycznie jest to ogromny model! Fajnie Ci wychodzi Podoba mi się ilość i rzetelność wykonywanych przez Ciebie przeróbek. Tak trzymać! Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 3 Marca 2009 Autor Share Napisano 3 Marca 2009 Dzięki! Tym czasem ciągle na przemian szpachluję, szlifuję, maluję podkładem itd. Coraz mniej niedoróbek pozostało Surfacer w spreju, który zakupiłem w Bytomiu przy okazji wystawy bardzo ułatwia życie. Tak więc: Fajne kamo wyszło przy okazji poprawek na podkładzie A tak sprawy się miały od spodu: Potem wyryłem linie podziałowe przy sterach i pomalowałem całość podkładem. Tak to wyszło: Ryłem skrobakiem Tamiya/Olfa. Super sprawa. Jutro powinno coś drgnąć przy wlotach powietrza. Pozdrawiam i dzięki za doping Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek W. Napisano 3 Marca 2009 Share Napisano 3 Marca 2009 Ryłem skrobakiem Tamiya/Olfa. Czy można prosić o garść szczegółów na temat tego ustrojstwa? Gdzie kupiłeś i za ile? Jak grube linie tym ryłeś? B-2 masz w 1/72 myślę, że linie podziału powinny być raczej cienkie. A takie narzędzie chętnie bym wypróbował, bo nie mogę sobie poradzić z igłą i skalpelem. No i trochę miodu. Model i relacja Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 4 Marca 2009 Autor Share Napisano 4 Marca 2009 Sklonowałem sobie sprężarki I stopnia do silników: Potem je pomalowałem, "zsuchopędzlowałem", zaszpachlowałem linie podziału na wlotach oraz owe wkleiłem: Czy można prosić o garść szczegółów na temat tego ustrojstwa? Gdzie kupiłeś i za ile? Jak grube linie tym ryłeś? [...] A takie narzędzie chętnie bym wypróbował, bo nie mogę sobie poradzić z igłą i skalpelem. Właśnie z podobnego powodu kupiłem tego "skrobaka" - z igłą się nie lubiliśmy. Kosztował dokładnie 5.71 USD już z przesyłką na LuckyModel. Jest to to samo co narzędzie Olfy tylko w innym kolorze i z inną naklejką Jak odkręcisz magiczną śrubkę - w środku są 3 dodatkowe ostrza. Narzędzie Olfy dostaniesz za 25zł w Castoramie. Oto dwa zdjęcia pobrane z LM: A jeszcze odnośnie linii podziału... Fakt- poniosło mnie z nimi jak zawsze, ale po konfrontacji z niektórymi fotkami wygląda chyba dobrze... co myślisz? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 ale gladziutki,to szlifowanie zrobilo swoje,pieknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spit Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 Hej Piękny model się zapowiada, oby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 6 Marca 2009 Autor Share Napisano 6 Marca 2009 Dzięki, walczę dalej Ale jesteście gapy... nie zauważyliście małego drobnego szczegółu. Nie wyposażyłem przedniej goleni w taki bajer jak światła. Dziś zdałem sobie z tego sprawę i wziąłem się do roboty. Oryginalna część była przezroczysta więc najpierw pomalowałem ją na srebrno (za wyjątkiem miejsca, które ma być "szkłem"), a potem na biało. To dało chyba fajny efekt. Cała goleń została obficie opryskana sidoluxem i jutro chyba ją zwas:bip:e. W rzeczywistości "wypukłości" reflektora nie rzucają się tak w oczy, bo te mają aż 1mm średnicy. A bryła modelu... wypolerowana trafiła do malarni i czeka na podkład. Mam nadzieję, że już ostatni. Potem wnęki podwozia i malujemy Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spit Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 O k.... Jaki on jest ogromny Pozazdrościć takiej ilosci miejsca na warsztat Osobiście nie lubię za bardzo tych kosmolotów z zza oceanu, jednak model to inna sprawa, zawsze to coś nowego i ciekawego, dopinguję Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi