Leszek.Sz. Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Wchodzę do zabawy starym modelikiem z ZTS-u, rocznik 82. Model będzie robiony prosto z pudełka + trochę własnej walorki. Najbardziej obawiam się kalek, mają 26 lat i mogą się rozlecieć ale tym będę martwił się póżniej. Modelik to powrót sentymentalny do lat dzieciństwa i zobaczymy co da się wycisnąć z niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 o masz, a ja myślałem, że jak wystartuję z PZL P-7 to będę oryginalny... fajnie, że polskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradkur Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Kurde miałem ze 4 takie jak miałem ze 6 lat i pokonywały mnie te zastrzały do skrzydeł będę kibicował powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 2 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2008 Kurde miałem ze 4 takie jak miałem ze 6 lat i pokonywały mnie te zastrzały do skrzydeł będę kibicował powodzenia. Mnie też pokonywały ale teraz się nie dam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Widziałem gdzieś do czapli blaszki, zastanawiałeś się nad zakupem? Fajnie by wzbogaciły ten jakże biedny model, można by zrobić świetną kabine i elegancki karabin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Patyk cholera Będę kibicował i trzymał kciuki. Powód mam bardzo osobisty To pierwszy i ostatni model jaki skleił dla mnie mój ojczulek. Chłopina ewidentnie nia ma do tego talentu i namęczył się wtedy jak jasna cholera. Nawet sześciolatkowi wydawało się, że jakiś podejrzanie krzywy ten samolot wyszedł Kurcze kiedy to było, dwadzieścia kilka lat temu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Witam! Oryginalny wybór, ciekawe ile z tej Czapli wyciśniesz, będę kibicował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 całkiem fajny wysyp polskości w konkursie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corsair Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Kurde miałem ze 4 takie jak miałem ze 6 lat i pokonywały mnie te zastrzały do skrzydeł będę kibicował powodzenia. Mnie też pokonywały ale teraz się nie dam Mr. Green Jupii.. nie jestem sam :P U mnie kończyło się na przyklejeniu płata do wiatrochronu i podparcia wszystkiego jak się da zastrzałami... Próbowałem parę razy... stąd szacun dla miszczunia (jak sklei oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fallstart Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Patyk Temat jak to się kiedyś mówiło "w dechę" Obawiam się, że powrót sentymentalny do lat dzieciństwa to Ty zrobiłeś całkiem sporej części uczestników forum. Mnie oczywiście również... Kurcze, no normalnie podstawówka mi się przypomniała i kółko modelarskie, gdzie kleiłem taką Czaplę. No i to mocowanie płata - coby równo wyszło. Pamiętam, że nigdy mi się to nie udało Podejrzewam, że jakbym miał taki egzemplarz (rocznik '82) w swojej kolekcji, to z sentymentu chyba nie odważyłbym się go napocząć. Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Brawo za temat. Kiedys bylem swiadkiem powstawania takiego modelu. Patyk, zeby Cie troche nakrecic, pokaze Ci ta galerie: viewtopic.php?t=1871 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Hej! Motyla noga, a tak sobie myślałem czy nie wystartować z Czaplą w Konkursie, a tu proszę Ja do swojej mam dokupione blaszki i plany modelarskie i od jakiegoś czasu zastanawiam się nad nią...może Twoja relacja mnie zmobilizuje do tak odważnego kroku, a poza tym "w grupie raźniej" Życzę powodzenia i będę kibicował! Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Jak gdzieś dorwiesz to polecam przejrzenie kartonowej Czapli z wydawnictwa Answer, można podpatrzyć sporo detali. Kalkami się nie martw, model ten jest wciąż dostępny i kosztuje jakieś 8 zł, więc w razie czego jest je skąd załatwić. Na dniach będę miał książkę Samoloty RWD Glassa, jak będzie tam coś ciekawego o czapli to Ci podeślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 ŁŁŁŁŁoooooooooopanie trn model jest masakryczny miałem chyba z 5 i żadnego nie skleiłem bo nie dałem rady ,alo tobie zapewne się uda życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Normalnie powrót do przeszłości. Miałem go. Sklejony przy wydatnej pomocy starego. Tylko mój był z zielonego plastiku. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Będę kibicował Skąd go wytrzasnąłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 2 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2008 Nie spodziewałem się że taki dinozaur wywoła spore zainteresowanie. Załozenie mam takie - malowanie pędzekiem żeby było klimatycznie i żadny ''dopalaczy'' typu blaszki. Walorka jakimiś resztkami, druciki, pręciki itp. Na forum w galeri sa dwie czaple i to na bardzo wysokim poziomie i nie wiem czy uda mi się zbliżyć do nich. Model kupiłem za parę złotych na allegro, ten mój z dzieciństwa był zielony. Teraz mam do dyspozycji szpachlówkę, farby, aero( tu nie będzie użyty), masę narzędzi kleje( ten w zestawie to jest klasyka) i własne łapki. Czapla ruszy za jakiś czas jak skończę F-15E. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 wywoła spore zainteresowanie wywoła, wywoła, jak wspomniano..."kilku" z Nas nimi sie bawiło,kleiło..i kleili je nam rodzice,dziadkowie....to tak,jakby zapomnieć o donaldach, oranżadce w proszku...czy Ptysiu ;) Też "podglądam" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 Do dziś pamiętam, że instrukcja każe uformować wajchę pilota ze szpilki Przynajmniej w moim tak było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 3 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2008 Szukam rysunków, zdjęć obu kabin jak ktoś ma to poproszę na: Leszek.szopieray@vp.pl Na jaki kolor pomalować kołpaki kół? Śmigło było w naturalnym kolorze drewna czy pomalowane na czarno? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 Ten model, co Ci pokazalem kilka postow wyzej, robiony przez mojego kolege, dokladnie oddaje schemat malowania, bo Krzysiek przekopal kawal dokumantacji przy budowie. Teraz siedzi za granica, wiec nie mam jak go poprosic o te materialy, ale w tych dwoch sprawach (smiglo i kolpak) mozesz sie smialo wzorowac. Czyli kolpaki polish khaki, a smiglo czarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 RWD 13 Czapla, dziadek LWS-3 Mewa mojego faworyta jeśli chodzi o rozpoznanie lotnicze. Tylko Angole się czepiali, że niby zerżnęliśmy z ich Westland Lysandera ;) Kibicuje baardzo mocno, w razie czego masz książki Cynka ? Napisz (idąc za mart72) skąd wytrzasnąłeś to cudo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 3 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2008 Majek- dzięki będę wzorował się tej czapli. Jendrass1- pełno tego na allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 Majek- dzięki będę wzorował się tej czapli. Czasem Krzysiek tu zaglada, wiec moze sam zobaczy ten watek i cos Ci podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinfire Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 Patyk szacun za podjęcie takiego retro tematu, w moich zasobach miałem chyba ze 3 szt., białe, zielone i niebieskie kolorki . O dziwo wszystkie popełniłem, jednak nie tak do końca... mam na myśli to co większość hehehe, ale jeden wyszedł... stał jeszcze na starych śmieciach z kilka lat zanim się rozpadł (sam). Życzę powodzenia w temacie Czapli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 RWD 13 Czapla 14! RWD 14 Czapla Patyk, nie mam zdrowia tego teraz szukać, ale na airwar.ru był na pewno planik Czapli, a na nim jakieś marnej jakości rysunki wnętrz kabin. A tutajmasz relację klejenia czapli z kartonu, jest tam również kilka ciekawych obrazków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi