zbovid Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 Ten niebieski to zielony :-)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argo1 Napisano 19 Marca 2009 Share Napisano 19 Marca 2009 Witam. Polecam najnowszy numer czasopisma Poligon. Ciekawe artykuły o udziale 1 pułku czołgów w wojnie Polsko-Bolszewickiej, walkach 2 brygady pancernej nad Adriatykiem. I uwaga 1 część artykułu o Oznakowaniu i kamuflażu pojazdów pancernych Wojska Polskiego 1918-1939 cz.1 kamuflaż. Jest nawet wzornik barw dołączony do oryginału instrukcji z 18 marca 1936r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 19 Marca 2009 Share Napisano 19 Marca 2009 Zrób scany albo zdjęcia i wrzuć, nie czekaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argo1 Napisano 19 Marca 2009 Share Napisano 19 Marca 2009 Tak wygląda wzornik barw dołączony do instrukcji. Niestety przy sztucznym świetle fotka wyszła jak wyszła. W czasopiśmie brąz jest trochę ciemniejszy. Z tego co widzę to jest przedrukowana całość Warunków technicznych nr 4055 na malowanie wozów pancernych wraz z trzema załącznikami czyli wzorniki barw i dwa rzuty malowania boczny i z przodu TK-S i 7TP dwuwieżowego. Żródło Czasopismo Poligon nr 2/2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Marca 2009 Share Napisano 19 Marca 2009 A ja dziś byłem i był tylko stary numer :/ Musże jutro znów poszukać. Dzięki za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 19 Marca 2009 Autor Share Napisano 19 Marca 2009 Powiem wam, że zostałem BARDZO MILE zaskoczony 2 nr. Poligonu, dwa artykółu są nabliższe mi. Tobie widd, artykuł poświęcony malowaniu i początkach polskiej pancerki powinny spodobać się, robisz przecież FT-17 (ja również będę go trzaskał) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Marca 2009 Share Napisano 19 Marca 2009 Narazie muszę odpocząć od pojazdów i wrócić do figurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 19 Marca 2009 Autor Share Napisano 19 Marca 2009 Narazie muszę odpocząć od pojazdów i wrócić do figurek Mówisz o swojej dioramce "popijawa" ?? Ja ogólnie muszę sam wypocząć bo robota na zmiany po 10h, daje równo w gnaty Ale Poligon i te dwa artykuły, to obowiązek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 20 Marca 2009 Share Napisano 20 Marca 2009 Z tymi kolorami to różnie jest, przyglądałem się oryginalnym kolorom na Sokole 1000, i muszę wam powiedzieć co część to inny odcień. Przeważnie były to wewnętrzne strony bębnów hamulcowych. Co do kolorów kamuflażu, to też jestem ciekaw tego numeru poligonu, czy można go jeszce dostać ?. A teraz pytanie zasadnicze jak wygląda tak zwany polski khaki? , wydawało mi się, że wiem a teraz mam pewne wątpliwości, może ktoś to w końcu ustali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 20 Marca 2009 Share Napisano 20 Marca 2009 (edytowane) Polecany artykuł jest bardzo fajny, jednak nie wnosi on nic nowego do tematu (w zakresie kolorów). Pan Kiński podaje FS-y które znalazły się w starej monografii 7TP (zamieściłem je gdzieś na początku tego wątku). Edytowane 20 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 20 Marca 2009 Share Napisano 20 Marca 2009 (zamieściłem je gdzieś na początku tego wontku). wątku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Ostateczna wizja moich kolorów - wariant dolny będący hybrydą poprzednich. Wzorowałem się na innych modelach, TBiU, monografii 7TP i TKS, wizytach w B-B i wielu innych źródłach. To efekt swoistego kompromisu. Takiej palety barw będę się trzymał, tak przemieszam farby, docelowo tak przemaluję wszystkie polskie modele ... czyli ponad 20 sztuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawlo Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 A gdzie różowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 A gdzie różowy Odcienie różowego to nie na tym forum Pawełku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 24 Marca 2009 Autor Share Napisano 24 Marca 2009 I tak zmienią one kolor pod wpływem washa, kurzu i innych maseczek regeneracyjnych itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Masz rację skala ale jakaś baza, możliwie dopasowana, musi być. Może ktoś będzie chciał zrobić kiedyś model prosto po malowaniu w jednostce ? ;) Same kolory Ci odpowiadają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 24 Marca 2009 Autor Share Napisano 24 Marca 2009 (edytowane) Masz rację skala ale jakaś baza, możliwie dopasowana, musi być. Może ktoś będzie chciał zrobić kiedyś model prosto po malowaniu w jednostce ? ;) Same kolory Ci odpowiadają ? Kolorki są ok, zresztą jak to już wielokrotnie było pisane, mówione itd... warunki atmosferyczne, mocne eksploatowanie robiły cuda, brąz w 10BK był innym brązem niż w WBPM, zresztą ci drudzy mieli "nówki" sztuki 7TP, a nie "stare" Vickersy. ps. pod washa trzeba robić o ton, albo i dwa jaśniejszy i tyle. Edytowane 24 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawlo Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Jak namieszasz farby to podaj kolorki, mam coś do pomalowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Pawlo jak pomieszam to dam, czyli za ok 10 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 24 Marca 2009 Autor Share Napisano 24 Marca 2009 W ostatnim Poligonie jest artykuł o pierwszych polskich jednostkach pancernych i tak się zastanawiam, po kiego grzyba zmienialiśmy kamo z francuskiego na japoński typ, aby późnij wrócić do poprzedniego. Lekka paranoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tastas Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 no wlasnie a ja mam problem z dobraniem szarego koloru do japonskiego kamuflazu, jesli ktos by mi podal nr w humbrolach to byl bym wdzieczny bo w kolejce czeka nastepny wz.34 i TK-3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 24 Marca 2009 Autor Share Napisano 24 Marca 2009 no wlasnie a ja mam problem z dobraniem szarego koloru do japonskiego kamuflazu, jesli ktos by mi podal nr w humbrolach to byl bym wdzieczny bo w kolejce czeka nastepny wz.34 i TK-3. Zobacz sobie francuski szary jaśniejszy, a reszta to na oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tastas Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Francuzki szary jasniejszy? Czyli jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tastas Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Moze Jendrass1 cos mi doradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Francuzki ... Nie znam takiego, znam francuski. Pilnie potrzebujesz to malowanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi