Jarekk Napisano 16 Października 2009 Share Napisano 16 Października 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 16 Października 2009 Autor Share Napisano 16 Października 2009 Czytam dalej, na szafce Heinz Guderian i Stanisław Maczek, później Bernard Law Montgomery. Ciekawe książki: - Brygada motorowa płk. Maczka 10 brygada kawalerii 1937-1939 - Jerzy Majka - Generał Kazimierz Dworak - Jerzy Majka - Generał Stanisław Maczek - Jerzy Majka - Marsz Czarnych Diabłów - EVAN MCGILVRAY (szacunek dla Tłumacza) - Niemcy w Normandii - RICHARD HARGREAVES - seria: Zbrodnicze Dywizje SS (Bellona) - Książki Władimira Bieszanowa: .Czerwony Blitzkrieg .Pogrom Pancerny. 1941 .1942. Poligon czerwonych generałów .Obrona Stalingradu .Kadry decydują o wszystkim - NIEMIECKIE SIŁY ZBROJNE. WOJSKA LĄDOWE - Samuel W. Mitcham, Jr - Niemiecka broń V-1 i V-2 - ŁUKASZ PIECHOCKI - 19. DYWIZJA PANCERNA WEHRMACHTU - Rolf Hinze - 7. DYWIZJA PANCERNA WEHRMACHTU - Hasso von Manteuffel i wiele, wiele więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 16 Października 2009 Share Napisano 16 Października 2009 A ja Ci proponuję, przeczytaj np. Wrzesień 1939. Radzieckie zagrożenie Rzeczypospolitej w dokumentach, relacjach i wspomnieniach w opracowaniu Wojciecha Włodarkiewicza, Czesława Grzelaka Kresy w czerwieni 1939 czy Wrzesień 1939 na Kresach w relacjach. Zobaczysz jakim "nieporozumieniem" są teorie, które przytoczyłeś na temat Polski i ZSRS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 16 Października 2009 Autor Share Napisano 16 Października 2009 Dzięki, już zapisałem tytuły. Znalazłem jeszcze taka pozycję: Przed 17 września 1939. Radzieckie zagrożenie Rzeczypospolitej w ocenach polskich władz wojskowych 1921-1939. . Książka Wrzesień 1939.... jest uzupełnieniem w/w pozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 Temat oczyszczony z ostatnich postów niezwiązanych z dyskusją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 W najnowszej publikacji p. Jońcy można znaleźć takie polskie malowanie. Występowało ono również na samochodach pancernych PEUGEOT wz.18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 Była już mowa o tym malowaniu chyba przy okazji FT 17 z fumatorami Widda, Ci którzy uważali że malowanie było tylko li jednobarwne jak widać byli w błędzie. Swoją drogą książka Jońcy jest b.dobra, zwłaszcza pod względem zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowakwik Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 Mam pytanie to dla mnie ważne więc proszę o odpowiedź. Czy wie ktoś na jaki kolor pomalować km (karabin, lufę) tankietki tks ? I tak przy okazji czy wash jest konieczny przy malowaniu pędzelkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 Lufa - oksydowana stal - błyszcząca czarna farba przetarta grafitem. Można robić ładne model i bez washa. Warto zacząć takie prace od pigmentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 Nie wiem czy widzieliście tą fotkę: Źródło: kiedyś gdzieś ściągnąłem folder ze zdjęciami z września ale nie pamiętam skąd. Renówka jednolicie zielona(?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obiektywny32 Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 "Było nie minęło" puszczą nową serię w końcu czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 Wejdź sobie na stronę TVP i obejrzyj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowakwik Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 Lufa - oksydowana stal - błyszcząca czarna farba przetarta grafitem. Skąd wziąć grafit ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 Najłatwiej zeskrobać z ołówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowakwik Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 Dzięki za wszystko. A korzystał może ktoś z tego ? http://www.jadarhobby.pl/agama-patinator-rdza-pigment-p-8394.html To jest dobre czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 Agama to dobra cena ale mały wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowakwik Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Śmigły Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 Zamiast grafitu i pigmentów, na osmolenie lufy polecam plakatówkę czarną lub...tusz do oczu - uwaga, żona/dziewczyna może być wściekła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Śmigły Napisano 27 Października 2009 Share Napisano 27 Października 2009 I w odpowiedzi na powyższe zdjęcie FT-17. Nowość M-Model, którą dziś oglądałem w pudełku. Cena w sklepie to 199 zł. Warto, bo jakość piękna, w tym i łańcuchy Jako warę uznaję połączenie fragmentu gąsienić z kołami napinającymi na stałe oraz dolne "rolki" odlane są razem z całym "blokiem". Ale jakość piękna. Zwracam też uwagę na ciekawą nowość. W pudełki są schematy malowania dla Polski, USA itd. Wszystkie są w formie zdjęć na papierze fotograficznym - nie ma zmiany barw przy druku. Bardzo słuszny kierunek. Teraz czekamy na tankietkę, może się zjawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 27 Października 2009 Share Napisano 27 Października 2009 teraz przeczytałem ten wątek i ze zdumieniem zobaczyłem fotki cudownie ocalonej skrzynki. Wydzodzi na to że kolory jakie zastosowałem na moim wz 29 wyszły bardzo zblizone do tych na skrzynce (chociaż myślałem że ten "piaskowo-szary" to miał być mniej żółty a bardziej koloru wyschniętej trawy). Cieszy mnie to bo uważałem że zielony nie może być ani zbyt soczysty ani zbyt jasny (jak zielone jabłuszko- jak twierdził J. Haber) - wzorowałem się na kolorze trawy który uważnie obserwowałem w tym roku (na codzien człowiek na takie pierdoły ni ezwraca uwagi) Podobnie brąz nie mógł byc aż tak ciemny (jak to sugerował J.Haber) ani zbyt jasny czy czekoladowy bo miał maskować a u nas nie ma w przyrodzie takich czekoladowomlecznych barw ani rdzawo brązowych. Co do tego piaskowoszarego to wydaje mi się że ten za zachowanym fragmencie pancerza którego fotka została tutaj już zamieszczona jest chyba wyznacznikiem jaki to powinien byc kolor (faktycznie bardziej piaskowobeżowy niz piaskowożółty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 27 Października 2009 Share Napisano 27 Października 2009 (edytowane) Mały eksperyment: Do koloru piaskowego i brązowego nie czepiałbym się, są OK. Natomiast myślę, że kolor zielony jest nadal zbyt ciemny. Na zdjęciach z Września czasami trudno rozróżnić kolory piaskowy i zielony. Kolor ze skrzynki określiłbym jako soczysta trawa, lekko złamana oliwką. Na Śląsku w muzeum jest kawałem pancerza TKS z podobną jasną zielenią. PS. Poprawiłem się. Edytowane 27 Października 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 27 Października 2009 Share Napisano 27 Października 2009 Mały eksperyment Udany, udało Ci się "rozjechać" stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 27 Października 2009 Share Napisano 27 Października 2009 Poprawiłem ustawienie fotek. Swoją drogą, przyznać muszę, że podobają mi się odcienie tych polskich kolorów. Z ciekawości zobaczę z jakich Vallejo udałoby się to umieszać (ale to na dniach). P.S. Jarekk - poprawiliśmy jednocześnie tego samego posta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 27 Października 2009 Share Napisano 27 Października 2009 fakt, zieleń wydaje się byc jednak zbyt ciemna (jest to Humbrol matt 117 rozjaśniona białą mat 34 w stosunku 5:1 około) teraz poeksperymentuję z mat 80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Śmigły Napisano 27 Października 2009 Share Napisano 27 Października 2009 Panowie, ale kolory musiały nieco ściemnieć po 70 latach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi