Treevill Napisano 4 Stycznia 2009 Share Napisano 4 Stycznia 2009 czy takie kolory są ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 5 Stycznia 2009 Share Napisano 5 Stycznia 2009 czy takie kolory są ok ? Raczej nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 5 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2009 czy takie kolory są ok ? Jakich farb używasz ?? Tu masz kolory zbliżone na 99% barw polskiej pancerki do 1939r. Witam,Dokładam swoje 5 groszy do dyskusji. Tylko w jednym miejscu znalazłem w miarę precyzyjny opis stosowanych barw. Na forum ODKRYWCY przeczytałem kiedyś, że opis barw jest na podstawie zachowanych elementów W monografii 7TP (we wznowieniu nowym brak jest FS-ów przy opisie kolorów??!!) Za MILITARIA vol.1 No.5 Czołg lekki 7TP cz.1 str. 46: - szaro-piaskowy - (FS 33303-33448) - oliwkowo-zielony - (FS 34127-34098) - ciemno-brązowy - (FS30032-30059) Za - www.colorserver.net - Zapisy FS ....- .... należy czytać jako z palety barw zawartej pomiędy "lewym i prawym kolorem". Katalog FS jest skończony i nie zawiera wszystkich barw. Kolory piaskowy i brązowy są chyba akceptowalne, natomiast sprawa koloru zielonego nie jest jednoznaczna do końca. Na zdjęciach czarno-białych różnica pomiędzy zielenią a piaskiem jest bardzo mała, co znaczy, że zieleń była bardzo jasna. Taka jasna zieleń jest na odrestaurowanym TKS-e. Tylko ona jest bardziej szarozielona niż oliwkowozielona MiF 33 str. 40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Treevill Napisano 5 Stycznia 2009 Share Napisano 5 Stycznia 2009 a te kolory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 5 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2009 a jak te? Moim zdaniem, zieleń jest zła, za ciemna, brąz za jasny, popatrz na te fotki. Wiadomo, to są stare zdjęcia, więc trzeba teraz podrasować kolory. Looknij też tu, 7TP Rafała, moim zdaniem ciut za jasny jest brąz, a zielony za mdły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 5 Stycznia 2009 Share Napisano 5 Stycznia 2009 Skala a wrzuć jakąś próbkę Twoich kolorów, z jakieś palety barw. Nie żebym się czepiał ale jestem ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 5 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2009 Skala a wrzuć jakąś próbkę Twoich kolorów, z jakieś palety barw. Nie żebym się czepiał ale jestem ciekawy. Jak tylko dorobię kolory, to wrzucę i podam wszystkie potrzebne dane. Na pewno będzie Pactra A123. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 5 Stycznia 2009 Share Napisano 5 Stycznia 2009 [Jak tylko dorobię kolory, to wrzucę i podam wszystkie potrzebne dane. Na pewno będzie Pactra A123. To jest konkret, czekam zatem na efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Stycznia 2009 Share Napisano 6 Stycznia 2009 Wkład do dyskusji o kolorach. Tu raczej brak przekłamania kolorów, patrząc na pozostałe barwy zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 6 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2009 kamuflaż na tankietce, ma takie same barwy jak farby Agamy lub bardzo zbliżone. Tyle mogę powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argo1 Napisano 6 Stycznia 2009 Share Napisano 6 Stycznia 2009 Spójrzcie jak wyglądał polski przedwojenny kamuflaż. Barwy prawie w 100 % zgodne z oryginałami przedwojennymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 6 Stycznia 2009 Share Napisano 6 Stycznia 2009 A wg mnie nie ma śmiertelnika na tym Świecie co by idealnie trafił w kolory polskiej broni pancernej z tamtego okresu. Kolory mogą być jedynie podobne, bo dobierane są zazwyczaj techniką na "oko". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argo1 Napisano 6 Stycznia 2009 Share Napisano 6 Stycznia 2009 A żeby uzyskać kamuflaż zgodny z oryginałem trzeba mieć opis koloru,trzeba znać sposób sposób i składniki produkcji farby,technikę malowania i kolejność nakładania barw, a nie korzystać z przedwojennych wzorników tak jak MWP przy TK-S bo póżniej wychodzą zielone jabłuszka i inne zielone groszki. A zieleń jak sama nazwa wskazuje była oliwkowozielona a nie groszkowa. Tak samo można sobie odpuścić kolorowe zdjęcia robione przez Niemców które bardzo przekłamują kolory. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Stycznia 2009 Share Napisano 6 Stycznia 2009 Owszem Argo1, to kamo mi się podoba. Myślę, że jest najlepsze, choć nie wiem skąd ten kolor na dole. Myślę, że w którymś miejscu farba się komuś skończyła, bo to są dwa odcienie, a powinny być 3. Poza tym trzy kolory u góry są najlepsze. Mówisz, aby odpuścić kolorowe zdjęcia, a ja mówie nie. To które pokazałem ma odcień zieleni właśnie taki, jak na tym zdjęciu, które pokazałeś Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argo1 Napisano 6 Stycznia 2009 Share Napisano 6 Stycznia 2009 Chodzi o ten jasno-szaro piaskowy na dole? Rzeczywiście jakby miał inny odcień ale może to być kwestia tego że góra pojazdu była bardziej nasłoneczniona. Co do kolorowych zdjęć niemieckich owszem może to być jakiś punkt odniesienia co do kolorów tylko tak sobie myślę skoro pojazdy były np. kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt dni w drodze we Wrześniu 39 to nagromadzona na nich ilość pyłu i kurzu którego tumany unosiły się tego pamiętnego września mogą utrudniać identyfikacje kolorów. A przecież w warunkach bojowych sprzęt nie był chyba czyszczony i pucowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Stycznia 2009 Share Napisano 6 Stycznia 2009 Zgadzam się. Co więcej powiem, że powyższe zdjęcie idealnie pasuje do tej pancerki wz.34 (poza tym dolnym pasem). Myślę, że można uznać za wzorcowe, bo nic więcej nie ustalimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 6 Stycznia 2009 Share Napisano 6 Stycznia 2009 Co więcej powiem, że powyższe zdjęcie idealnie pasuje do tej pancerki wz.34 (poza tym dolnym pasem). No to już mam na czym się wzorować jak będę sklejał ten model, a na razie czeka sobie w kolejce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argo1 Napisano 6 Stycznia 2009 Share Napisano 6 Stycznia 2009 Jeszcze jedno zdjęcie tej pancerki WZ-34 tym razem z drugiej strony i padają na nią promienie słoneczne przez co kolory wydają się jaśniejsze. Zdjęcia robione na rekonstrukcji Bzura 2007. Zdjęcie tej samej pancerki tylko z rekonstrukcji Bitwy pod Tomaszowem 1939 w 2008r zamieściłem w niedziele. Tam jest już z wieżą o prawidłowych wymiarach. Tylko co tam robi ta ciemna zieleń na wieży i w miejscu jasno szaro piaskowego na dole. Musze zadać to pytanie na forum odkrywcy.Żródło forum odkrywcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikichomik Napisano 6 Stycznia 2009 Share Napisano 6 Stycznia 2009 ostanio znalazłem kilka rysunków w odmętach mojego dysku, jak byłem małym szczylem i prowadziłem dział sprzętu pancernego na nieistniejącym serwerze military area ww II, kilka rysunków które miały mi posłużyć do malowania 7tp którego dopiero teraz zaczołem (nie ruszałem go od gdzieś tak koło 2002/03 roku nie pamiętam od kiedy) Oto kilka rysunków które wystawiam w celu szerzenia świadomości modelarskiego społeczeństwa:) i jakieś jedno zdjęcie C7P Oczywiście, kolory mogą być zaburzone, nie muszą się zgadzać z prawdą ale rysunki są ładne i można sobie ustawić np. jako tapete:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 6 Stycznia 2009 Share Napisano 6 Stycznia 2009 Kolory pancerki ogólnie wydają mi się akceptowalne na modele. Mam tylko małe wątpliwości do tej zieleni. Wydaje mi się, że kolor oliwkowo-zielony należy troszkę inaczej interpretować niż to robimy potocznie. Dojrzała oliwka nie jest tak mocno 'żółta". Na zdjęciach Jegera zieleń trawy przekłamuje się w stronę oliwkowego, jednak TKS i Ursus nadal mają w kamuflażu kolor bardziej zielony niż oliwkowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 6 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2009 (edytowane) też mi się wydaje, że ta zieleń jest do bani, ona powinna być bardziej w tonacji groszkowo-oliwkowej, przekład do oceny: Zieleń : Pactra A34 + MM Biała stosunek 5:1 Szaropiaskowy : Pactra A123 + A 107 stosunek 4/2 Brąz : MM 4797 (czekoladowy niemiecki) Oczywiście farby akrylowe Przed Washem. Z filtrem szarości oryginał z pobraniem bieli (PS RGB) 1:1 Bez filtra (PS RGB) Update: Po lekkim washu i sido. Z filtrem szarości oryginał z pobraniem bieli (PS RGB) 1:1 Edytowane 6 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 6 Stycznia 2009 Share Napisano 6 Stycznia 2009 (edytowane) Twoja zieleń wydaje mi się bardzo dobra W swoich modelach bedę używał takiego odcienia zieleni. Edytowane 7 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 6 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2009 Oki, a co z brązem i szaropiaskowym ?? która zieleń A,B czy C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 6 Stycznia 2009 Share Napisano 6 Stycznia 2009 Twoja zieleń wydaje mi się bardzo dobra W swoich modelach bedę urzywał takiego odcienia zieleni. uŻywał ! Jezus Maria ludizie ! zmiłujcie się ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 6 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2009 Twoja zieleń wydaje mi się bardzo dobra W swoich modelach bedę urzywał takiego odcienia zieleni. uŻywał ! Jezus Maria ludizie ! zmiłujcie się ! No to jaka ma być mądralo ?? Pokaż mistrzu krytyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi