rollingstones Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 (edytowane) Chętnie się przyłącze do konkursu z Panterą. Zamierzam wykorzystać model Dragona, blachy Griffona, lufę armoscale oraz friule – choć ten zakup jeszcze rozważam. Prawdopodobnie zbuduję Panterę na stalowych kołach w zielonym malowaniu z oszczędnym kamuflażem miniowo piaskowym. Pantera jak to u mnie bywa, będzie częścią niewielkiej dioramy. W tym wypadku rozważam dwa warianty – albo wariant przyrodniczy czyli sceneria błotna, lub wariant miejski ku któremu się skłaniam bardziej. Z uwagi na fakt że prawie nauczyłem się robić dioramy ziemne chciałbym przetrenować na tym projekcie scenerię miasta. Podstawowe założenie jest takie że Pantera umieszczona jest w scenerii rozbitego peronu kolejowego, jej przód zwisa z zniszczonej rampy opierając się na torach, na peronie są szczątki konstrukcji zadaszenia a część zadaszenia jeszcze trzyma się kupy. Pracę rozpocznę od rozplanowania na sucho mojej koncepcji aby przekonać się że zmieszczę się w formacie prac które dotychczas wykonywałem. Jeśli ktoś ma ciekawe zdjęcia rozbitych dworców kolejowych to chętnie dla inspiracji przygarnę fotki w temacie. W zasadzie i jak zwykle projekt będzie dla mnie poligonem nowoczesnej chemii modelarskiej w temacie miejskim. Co z tego wyjdzie zobaczymy, Tytuł dioramy to „Sen o Victorii”” kończący bluesowy tryptyk. Edytowane 9 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 No to sie zaczyna. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 A może tak pudełkową 221 z "La Gleize"??? W każdym razie oglądam relację i cieszę się, że nie jestem jedyny z Panther, co prawda nie ta wersja ale to i lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 Widac ze prawdziwi gracze teraz przystepuja do gry, bedzie ciekawie. Chociaz to zupelnie nie moje klimaty, to bede zagladal czesto zeby podpatrzec warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 jak dobrze że robie na konkurs samolot(y) a może "Sen o zwycięstwie" :P fajne bydle, a może sceneria miastowa? a jak nie to wieś poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 Czekam na postępy w pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 Szykuję się niezła maniana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 (edytowane) Przypominam o koniecznosci wykonania regulaminowego in-box'a. Fotke pudelka trudno za takowy uznac. Pozdr. Pawel Edytowane 5 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 Podstawowe założenie jest takie że Pantera umieszczona jest w scenerii rozbitego peronu kolejowego, jej przód zwisa z zniszczonej rampy opierając się na torach, na peronie są szczątki konstrukcji zadaszenia a część zadaszenia jeszcze trzyma się kupy Zrób tak, błagam!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 Sceneria miejsko-dworcowa jest ciekawsza. Poszukam, może znajdę jakieś zdjęcia to chętnie wspomogę ten projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 6 Grudnia 2008 Share Napisano 6 Grudnia 2008 Jeśli ktoś ma ciekawe zdjęcia rozbitych dworców kolejowych to chętnie dla inspiracji przygarnę fotki w temacie Jak przyjedziesz w lutym na zawody do Bytomia to sam sobie fotki popstrykasz No chyba, ze za późno, to wezmę aparat i pójdę Ci kilka pstryknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 13 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2008 Zakończyłem wszelkie prace nad Tygrysem ( ale zdjęcia będą jak zrobi je mój friend. Mój aparat głupiej przy takim terenie całkowicie) to mogę sobie podziałać spokojnie już nad tą scenką. Zdecydowałem się ostatecznie na peron kolejowy, Avi i Erni zróbcie mi te zdjęcia dworca w Bytomiu please. Na razie zacząłem babrać Panterę. Tak będzie ułożona. Dzięki największemu budowniczemu koleji żelaznych niejakiemu Rafałowi J otrzymałem tory i mogę przystępowac do dalszych prac. Dorzucam jeszcze taki uproszczony INBOX ale model jest ogólnie znany to nie robię zdjęć każdej wypraski. Z samego procesu sklejania Pantery relacji nie bedę wielkich prowadził bo to klocki lego. Chyba że ktoś chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 13 Grudnia 2008 Share Napisano 13 Grudnia 2008 Bardzo dobry pomysł na dioramke. Relacji ze sklejania nie, ale już z tego co robisz po malowaniu czyli niszczenia i brudzenia chętnie bym pooglądał w najdrobniejszym szczególe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
badger Napisano 13 Grudnia 2008 Share Napisano 13 Grudnia 2008 Ja chcę Poćwiczysz fotografowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 14 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2008 Prace nad pojazdem mocno posunęły się do przodu ale zdjęc nie robię za bardzo bo cóż kawałek plastiku i trochę blach. Skoncentuje sie na fotografiach jak już sklecę go do kupy i rozpocznę prace nad dioramą. Przeglądając moje magazyny przypomniaem sobie o wnętrzu które kiedyś tam zakupiłem od kolegi Michała już sklejonym i pomalowanym . Jest to wnętrze do Tygrysa II ale zastanawiam się czy nie można by tego wstawić do Pantery. W zasadzie nic nie widać przez włazy ale jak znowu są otwarte i nic nie ma to wieje pustką. Tak na szybko prysąłem minią wnętrze kadłuba i wstawiłem ten kawałek do przymiarki. Jeszcze go nie malowałem. . Acha - te pociski do 88 po założeniu góry w praktyce są wogóle nie widoczne - widać tylko zarys - Pantera też w tym miejscu miała magazyn amunicyjny. NIe wiem co robić, jak myślicie chyba warto to zostawić nie będzie pusto i będzie można swobodnie otworzyć włazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 20 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2008 Zamontowalem to wnętrze bo i tak nie widać za wiele a nie będzie wiało pustką - zrobiłem fakturę pancerza - tylko na grubych płytach pancernych. No i ropoczeła się blacharka. Dziś mam nadzieję że pomontuje wszystkie cześci do kadłuba. Wenny wielkiej nie mam bo jestem chory ale trzeba się brać za robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 szybkiego powrotu do formy,dasz rade,dobrze idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 25 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2008 No wreszcie chwila czasu - psucia ciąg dalszy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 Uuuuuuuuu biedna tuba na wycior.... Kolejny złoty czołg Powodzenia w dalszych pracach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 łoo po ostatniej rozmowie, myślałem że jestes prawie na finiszu... A tu widzę klamry przed Tobą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 25 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2008 nie jest tak żle, klamry mam poskładane - zrobiłem to seryjnie. Tylko poprzyklejać. Teraz jest zło niestety - córa urwała mi dwa mocowania od gasiennic na kadłubie i musże to dorabiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 widocznie Tatuś, brzydko wyglądało, a co myślisz, że młoda....to nie wie OCB ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 27 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2008 No i may mały problem -zrobiłem przyiarkę tematu i jestem przerażony. Aby zMieścić preon, tory kawałek dworca i Panterę trzeba zrobić dużą foratowo dioramę. Wszystko przez Czołg bo on wielki jest. Poduam przez południeoże coś wymyslę, jak to rozsądnie poplanować. Bo format 40 na 40 cm jest dla nie nieakceptowalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 To sie nazywa zemsta "klofty zwanej Panterą". Trzeba było chociaż jakąś dwójkę popełnić, to by nie było problemu wymiarowego . Koncepcja a'la EWPiGA - tnij dziada na pół / trzy czwarte, tak, by się kocica kończyła zaraz za wieżą. Możesz wtedy dać tory i tylko mały fragment rampy, zyskasz te "kilka centymetrów"... Albo urżnij lufę (Panowie złomiarze palnikami ją wzięli byli)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 27 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2008 Kaziu -choć bym skisł mogę porozbijać zniszczyć ale nie potnę na kawałki ojej Panterki. Wymyśliłem i się zmniejsze - Avi zaraz wrzuci foty poniemieckiego peronu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi