dawid xd Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 A tak wogóle przyłącze się do tematu. (Bo po co zakłacać nowy). JAKIE KLEJE POLECACIE DO PLASTIKU?? itp"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 JAKIE KLEJE POLECACIE DO PLASTIKU?? W tym Twoim pytaniu jest zawarta od razu odpowiedź. Ale jeśli chodzi Ci o nazwe to polecam klej Revell-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 A jak ktoś nie lubi czekać Można kleić CA czyli super glue albo jakiś inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid xd Napisano 29 Grudnia 2008 Share Napisano 29 Grudnia 2008 (edytowane) Witam. Wczoraj gdy szlifowałem cały model. To ułamałem niechcaco klape od podwozia, i koło. Cos z tym klejem jest nie tak. Inne czesci dobrze trzyma a niektóre nie!!? Edytowane 29 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 29 Grudnia 2008 Share Napisano 29 Grudnia 2008 Wszytko jak mocno ręką przyłożyusz w końcu się urwie(no, przynajmniej z plastiku:DDD) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid xd Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 No ale nie tak lekko chyba???? No troche musiałem lekko użyć siły. (chyba), może macie nazwy jakiegoś mocniejszego kleju tylko nie CA. A czy możliwe to jest, że nie chce łapać poniewarz.Skleiłem czesci za pare min nakładałem szpachlówke i szlifowałem 1dnia? I potem jak wszytko wyschło to szybko sie odrywa i lekko trzyma?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł94 Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 Po sklejeniu odczekaj trochę więcej do szpachlowania. Niech się tam wszystko dobrze połączy/powstania mocna spoina. Potem szpachluj, tak żeby nie odrywać sklejonych części. Kleje do plastiku, nadające się do całkiem przyjemnego klejenia to klej Wamodu z pędzelkiem, klej Revella z igiełką Contacta, Tamiya Extra Thin i jakiś CA. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid xd Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 Czym te dwa kleje się różnią?? Może tych klei używać?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 A ja mam takie pytanko : Jaka jest data przydatności do użycia klejów modelarskich np. Gunze czy Tamiya? Pytam bo zastanawiam się nad zrobieniem malego zapasiku klejów, które ciężko jest kupić (np. zielona Tamiya). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid xd Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 Możliwe, że jak ja niczym nie pczyciskam części sklejonych, to słabo częsci się łacza, i klej słabo trzyma???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 Możliwe. daro - myślę, że to w 100% chemikalia więc nie fermentują, nie zasychają, w szczelnych opakowaniach nie parują - więc bardzo długi ten czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 3 Stycznia 2009 Share Napisano 3 Stycznia 2009 Czym te dwa kleje się różnią?? Może tych klei używać??????_________________ Ten PIerwszy ma gruby pędzelek nie polecam chyba że do dużych powierzchni a ten drugi ma taki pędzelk cienutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankrider Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 Ja z klejów lubie najbardziej Tamiyowskie, mam oba zielony i pomarańczowy do większych elementów. Mam tez contacte w igle, czasem ja używam. Jako kleje CA moge polecic Loctite w żelu oraz rzadki, oba są super jedynie cena odstrasza. Butelka rzadkiego to wydatej 50 zeta a żelowy w tubce 9zł. Loctite bije na glowe zwykłe kleje CA, trwalszy i lepiej sie go używa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 24 Lutego 2010 Share Napisano 24 Lutego 2010 Witam, mam pytanie: jakie są techniki wykonywania tzw. "biedronki" i rdzawych zacieków - chodzi oczywiście o pancerkę. Farby, specyfiki itp. Im więcej metod tym lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 24 Lutego 2010 Share Napisano 24 Lutego 2010 http://www.planetarmor.com/forums/showthread.php?t=4418 Tu masz biedronkę, zacieki i ogólnie fajny wethering . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 25 Lutego 2010 Share Napisano 25 Lutego 2010 Marti_nez dzięki Tylko tutaj jest bardziej obrazkowo co prawda dużo to daje jednak mam jeszcze wątpliwości. Takie pare punktów/pytań: jeśli robię zacieki/biedronkę farbą olejną to czym zmywać, a jeśli akrylami to też czym? kolory biedronki, zauważyłem w relacjach że modelarze używają najczęściej białego, odcieni szarego, niebieskiego, żółtego, czasem czarnego, ale czy to jakaś zasada, jakimi kolorami najlepiej? czy przed oboma czynnościami należy na model nałożyć sido bądź lakier? gdy już się nałoży kropki na model (biedronka) to trzeba to rozcierać odrazu? i czym te kropki ścierać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 25 Lutego 2010 Share Napisano 25 Lutego 2010 Spróbuję odpowiedzieć na część pytań. Co do biedronki, robi się ją po akrylowym lakierze matowym, jeśli się robi w farb olejny to należy ścierać pędzlem namoczonym w white spiricie. Tyle wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 25 Lutego 2010 Share Napisano 25 Lutego 2010 Pedzlem nawet nie tyle namoczonym co lekko wilgotnym - chodzi o to, żeby farbę rozetrzeć i "wklepać" w powierzchnię, a nie zmyć nadmiarem WS. Poza tym pędzle warto zmieniać dość często, bo gdy zabrudzi się za mocno farbą, to nie uzyskamy tego efektu "wklepywania" i lekkiego ścierania olei z powierzchni modelu. Wszystko nam się będzie mieszać/ścierać - niefajnie wyglądać po prostu. Drugi lub trzeci pędzel z kolei może już być suchy lub prawie suchy - to co zostanie na modelu powinno być wystarczająco mokre od WS. Pędzlem ścieramy leciutko, nie dociskamy, zmieniamy je często - lepiej przetrzeć to samo miejsce czystym pędzlem niż dwa razy juz zabrudzonym. To takie moje własne obserwacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzelu Napisano 28 Lutego 2010 Share Napisano 28 Lutego 2010 Biedronkę nakładam po washu, stosuję olejne dla artystów, ścieram pędzlem zwilżonym benzyną Ronsonol. Biedronka ma zróżnicować powierzchnię, biały/szary/niebieski to raczej do panzergrau, biały/żółty do dunkelgelb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 28 Lutego 2010 Share Napisano 28 Lutego 2010 Dzięki Wam Rozjaśniło mi to sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludlego.mil Napisano 9 Lipca 2010 Share Napisano 9 Lipca 2010 Witam! Planowałem zakup nowego kleju tylko nie wiem który nzich wybrać: Wamod: Revell: (Czy taki sam tylko mniejszy) http://images.sklepy24.pl/407310572_?width_max=310&height_max=310 http://hobby-model.pl/product_thumb.php?img=images/39601.JPG&w=120&h=246 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 9 Lipca 2010 Share Napisano 9 Lipca 2010 Ten: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludlego.mil Napisano 9 Lipca 2010 Share Napisano 9 Lipca 2010 ok dzięki a czy ten do dużych powierzchni się nie nadaje: ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 9 Lipca 2010 Share Napisano 9 Lipca 2010 Polecałbym klej Revella z pędzelkiem... nie mam zaufania do Wamodowskiej chemii (oprócz zmywaczy i rozpuszczalników oczywiście :P) pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludlego.mil Napisano 9 Lipca 2010 Share Napisano 9 Lipca 2010 ale który ten mniejszy czy ten większy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi