adam .B Napisano 9 Lipca 2010 Share Napisano 9 Lipca 2010 większy taniej wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 9 Lipca 2010 Share Napisano 9 Lipca 2010 Wamodowskim klejem da się kleić, ale jest chwilami niewygodny bo igła łatwo się zapycha, a po przedkaniu dosaje często ostrego klejotoku, którego nie idzie przerwać... Najlepiej kup cienki pędzelek i butelkę nitro bardzo przyjemnie się nim klei(oczywiście nie wszystko) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 9 Lipca 2010 Share Napisano 9 Lipca 2010 a po przedkaniu dosaje często ostrego klejotoku, którego nie idzie przerwać... Igłę można łatwo odetkać, wyjmując ją z pojemniczka na klej i podstawiając pod nią zapalniczkę, zaschnięty klej się wypali i igła będzie jak nowa A klejotok jest spowodowany przez bąbelki powietrza w pojemniczku - wyjmij igłę i ściśnij pojemnik, trochę kleju wypłynie ale zaraz za nim pójdzie bąbelek ;) I sprawa załatwiona. pzdr. P.S.: Aha, polecam klej Revella bo sam go uzywam i jak na razie 0 problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludlego.mil Napisano 9 Lipca 2010 Share Napisano 9 Lipca 2010 ja używam Cntacta małego ale chciałem kupić jakiś drugi to kupię większy z pedzlem i od wamodu z pędzlem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludlego.mil Napisano 9 Lipca 2010 Share Napisano 9 Lipca 2010 zaraz to który mam w koncu kupić? bo ja chce kupić ten: a z REvella to który?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marwac Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 witam mam pytanie jakim klejem najlepiej kleic bo ten ktory mam aktualnie jest taki mocny ze topi mi czesci z modelu:( i jak najlepiej malowac model? jestem nowy takze zadnego aerografu ani nic nie posiadam jak narazie z gory wielkie dzieki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 Zasadą działania klejów modelarskich jest to, że rozpuszczają (nie topią!) plastik. To normalne i każdy z nas tego doświadcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 A może zacznij od tego jaki masz klej, wtedy będzie już więcej wiadomo. Ale zasada jest taska że klej modelarski nadtapia plastik aby po odparowaniu go trwale połączyć, coś jak spawanie. A aczkolwiek mogą się zdarzyć różne nieprzewidziane sytuacje, kiedyś Contacta z igłą rozmiękczyła mi plastik tak że można się nim było bawić prawie jak plasteliną. Dodam tylko że był to model Revella coby było śmieszniej. A jeśli chodzi o malowanie to najlepiej robić to farbami a tak na poważnie to polecam: viewforum.php?f=104 viewtopic.php?t=9427 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 Jeżeli bardzo Ci to utrudnia życie możesz korzystać z klejów CA, one raczej nic nie rozpuszczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marwac Napisano 5 Października 2010 Share Napisano 5 Października 2010 mam jeszcze 1 pytanie jakies firmy modele sa najlepsze głownie chodzi mi o jasnosc instrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartass. Napisano 5 Października 2010 Share Napisano 5 Października 2010 marwac jeśli chodzi Ci głownie o jasność instrukcji, najlepiej wejdź w któryś z działów "Nowości i in-boxy". Użytkownicy zamieszczają w nich fotki zarówno wyprasek jak i instrukcji do poszczególnych modeli. Wg. mnie "jasność" instrukcji jest pojęciem względnym, ponieważ każdemu modelarzowi dobrze współpracuje się z instrukcją innego producenta pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 6 Października 2010 Share Napisano 6 Października 2010 Jasność instrukcji już nie tylko jest względna pod kontem modelarza co zależy od stopnia skomplikowania modelu. Do tego raczej nie można wskazać konkretnego producenta bo firmy lubią dać ciała. Jak napisał bartass. najpierw wybierz sobie model który Ci się podoba i chciał byś go skleić, a potem poszukaj in-boxa. Sam oceń jakość instrukcji. Generalnie większość nowych modeli ma dosyć klarowne instrukcje więc nie będziesz miał większego problemu. Mankamentem czasami jest filozofia kolejności klejenia. To już musisz wyczuć i brać na logikę. Spotkałem się już z instrukcjami w których najpierw należało np. dokleić gąski, a potem malować bandaże. Jedna dobra rada - Kieruj się rozumem . Ja teraz sobie dłubie powolutku z jakimś ruskim przepakiem hellera w postaci Pourque Pas? (dosyć wiekowy) i gdyby nie moja mama która zna cyrylicę niewiele bym zdielal . Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 6 Października 2010 Share Napisano 6 Października 2010 ludlego.mil tego nie kupuj, ma po pierwsze za krótki pędzelek, a Revell to ten, który ma na opakowaniu "Revell". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 6 Października 2010 Share Napisano 6 Października 2010 A ja mam pytanie co do pomysłu używania nitro jako kleju: Ile osób tego próbowało i z jakimi skutkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Squadron_303_PL Napisano 19 Lipca 2016 Share Napisano 19 Lipca 2016 Witam, Polecicie jakiś superszybki klej do naciągów? Używałem średniogęstego BONDA i EZ Line. Linkę muszę trzymać w tym przypadku około minuty zanim klej wyschnie a to jest dużo za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 19 Lipca 2016 Share Napisano 19 Lipca 2016 To może CA + przyspieszacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Squadron_303_PL Napisano 19 Lipca 2016 Share Napisano 19 Lipca 2016 Czy ten przyspieszacz zostawia jakiś ślad na pomalowanej, zabezpieczonej matowym lakierem powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 19 Lipca 2016 Share Napisano 19 Lipca 2016 Co to za naciągi? Żyłkę wędkarską (jako imitację linek antenowych czy cięgien sterów) do elementów z plastiku (i do masztów antenowych z blaszki też) kleję zwykła "Kropelką". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 20 Lipca 2016 Share Napisano 20 Lipca 2016 Czy ten przyspieszacz zostawia jakiś ślad na pomalowanej, zabezpieczonej matowym lakierem powierzchni? Nie zostawia żadnych śladów. Jego super działanie już wielokrotnie prezentowałem na tym forum. Aż dziwię się ludziom, że wolą np. kupić szpachlę Tamki za 20 zł i czekać na wyschnęcie dobę, gdy kupując przyspieszacz za 10 zł, mogę szpachlować i malować po 3 minutach. Ale jak to mówią: Kto bogatemu zabroni. UWAGA! Jest agresywny do przeźroczystego plastiku. Nie wolno więc go stosować do kabin. PS. Zwykła Kropelka to właśnie jeden z klejów CA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi