Skocz do zawartości

(WIP) F7F-2D „Tigercat” 1:72 Fly

kobza_75

Rekomendowane odpowiedzi

Na warsztacie właśnie wylądował F7F-2D „Tigercat”, taka nowość z firmy „Fly” w skali 1:72. Od razu firma „Fly” wydała cztery różne wersje „Tigercat” a w zapowiedziach są następne. Wraz z modelem pojawiły są też dodatki do niego również z firmy „Fly”, a są to trzy różne wersje kół (arta009, arta010 i arta011) oraz silnik (arta008) a to wszystko z wydruku 3D. Zawartość pudełka na zdjęciu poniżej i na plus dla producenta to załączona maska do kabiny i kół. Z dodatków do modelu wykorzystam silnik (arta008) i koła (arta011). Miałem okazję zobaczyć model testowy i spasowanie części było rewelacyjne, zobaczymy czy mi też tak uda się go zbudować.

p?i=062pz9r

p?i=txsins4

Edytowane przez kobza_75
  • Like 2

Czekam na swojego, F-3. I odrazu prosze o porównanie kółek i silników 3D vs Plastik

Wszystkie tematy warsztatowe oznaczam skrótem (WIP), ale już odpowiedź już padła i dzięki Wam za to. Natomiast tematy w galerii oznaczam skrótem (RIF). To tak dla mojej wygody.

Jak będę na etapie silników i kół to zrobię porównanie. Na razie walczą na warsztacie z a-12 i kadłubem „Tigercat”.

Sceptycznie nastawiony jestem do takiego podziału technologicznego, wiele zmiennych ze strony producenta i modelarza aby coś poszło nie tak. ciekaw jestem wyników tej chirurgii

• Like 1

• 2 months later...

Jako ze siem doktoryzowałem ostatnio w tym temacie, i zbadałem możliwe pisma, dobrze ze nie zamknąłeś kadłuba bo przydało by się poprawić 
1. Wersja dronowa nie posiadała uzbrojenia, wiec lufy KMow w komorze podwozia powinny zostać usunięte. Wyloty luf w kadłubie powinny byc usunięte
image.png.19627aae14b319d7b17bad0b4f146b4b.png

image.png.a738fbb7f3181fa5dfb8437c3ff2a88a.png

2. Zgodnie z instrukcją malowania SR-2 z 1943 roku, wszystkie powierzchnie wewnętrzne Interior Green , dodatkowo, w kabinie powyżej bocznych paneli czarny kolor 

image.png.9968133523afec36733dbc21720f2920.png 

image.png.1564960ae33a70163ac132bb89a5ac6a.png

(tu poglądowo od F4N aby dokładnie pokazać o co chodzi) 

3. Nie wiem czy dobrze widzę, ale srebrne siedziska pilota?

4. Sporo sie zastanawiałem nad wnęką haka, u mnie będzie w kolorze kadłuba, bo nie jest to oddzielna wnęka użytkowa która wymagała by malowania w IG.

5. Fly nie przewidział jednej kwestii. Tigercaty miały dwa rodzaje śmigieł, w zasadzie niezależne od wersji. Po prostu zauważono ze te z zaoblonymi końcówkami potrafiły przy lądowaniu zahaczyć  o ziemie, więc wprowadzono śmigła z "obciętymi" końcówkami. Także dobrze by było poszukać materiałów jakie miął egzemplarz który Ty robisz

image.png.e4f567f1887aadebb217638eebc6080a.png

Edytowane przez Moses
  • Like 1

Cześć! Spoglądam na Twój wątek i widzę sporo nieścisłości w moim F7F. Przyznaję się iż nie sprawdzałem dokumentacji po prostu chciałem zrobić go prosto z pudła ale Twój wątek sprawił, że zmieniłem podejście do mojego F7F. Wielkie dzięki za info i jak jeszcze coś masz do wersji z dronem to przygarnę i skorzystam. Na pewno mój egzemplarz latał z podwieszonymi dronami ale bez rakiet i działek w skrzydłach, końcówki łopat miał ścięte. To sprawdziłem. Wnękę pod hak pomalowałem odruchowo jako wszystkie elementy wnętrza. Fotele srebrne, dobrze widzisz. Zaufałem producentowi i teraz poprawki mnie czekają. Mam pytanie na jaki kolor pomalować golenie podwozia? Widzę na fotkach różne opcje, czarne, srebrne, białe i kamuflażowe (niebieskie) oraz klapy podwozia bo jest podobnie jak z podwoziem? I jeszcze jedno jak wyglądał zestaw anten, w wersji z dronem jest antena z boku kadłuba pod skrzydłem. Pytam bo u siebie nic nie znalazłem jeszcze, z góry dziękuję.

Podwozie Sea Blue. Wnęki IG, ale klapy od wewnątrz już tez sea blue. 

W uzupełnieniu.

Tylna kabina ZCY. To bym sprawdził. Podobno widać to dobrze w książeczce In Action.

Podwozie SB dotyczy elementów goleni i kół. Pozostałe kijaszki IG. Myślę, że to zdjęcie pokazuje ideę:

f7f-3p_tigercat_12_of_15.jpg

Edytowane przez greatgonzo
  • Like 1

Nope, tylna kabina zgodnie z instrukcją, czyli IG+Black (zdjęcie w pierwszym moim poście). Co do goleni, patrzymy na zdjęcie odrestaurowanej maszyny, a tam jest roznie. Ja np znalazłem zdjęcie ze wszystkimi kijaszkami SB ( bo te mi chodziło po głowie SB +IG.

• Like 1

Źródłem jest opracowanie Williama Recce. Na ogół dobre, ale na pewno nie bezbłędne. Z jednej strony typ bazuje na relacjach restauratorów, historyków, osobistych wiwisekcjach egzemplarzy i pierwotnych materiałach źródłowych, z drugiej to informacje raczej starszawe i niektóre z nich, wiadomo dziś, że błędne. Możliwe, że źle zinterpretowałem określenie rear cockpit, bo opisane jest to u Billa tak, że może  to być tylna ściana kabiny pilota, albo jakaś przestrzeń bezpośrednio za fotelem. Dlatego dodałem to In Action, żeby można było sobie sprawdzić o co chodzi. Ja nie mam tej książki, ale Recce podaje ją jako ilustrację tego sposobu malowania. Załączone zdjęcie nie jest źródłem, tylko ilustracją tego co pisze Recce o  Tigercatach w służbie.

No i ja to piszę z widowni. Żadnej poważnej polemiki na temat malowania F-7 w żadnym razie nie mam jak podjąć.

• Like 1

W in Action nie ma nic na temat malowania, jest natomiast strona z tymi samymi zdjęciami które są w instrukcji użytkowania Tigercat. Natomiast o jakiej publikacji piszesz? 

Nie wiem nic o tym by Recce coś publikował na papierze. Swego czasu , ale raczej dawnawo, pisywał w sieci, także o wnętrzach amerykańskich samolotów z okresu. Z dystansu powiedziałbym, że taki IPMS Stockholm, tylko lepszy ;). Zresztą Waligórski podawał  go też jako  źródło w tych swoich stockholmskich artykułach.

dajże wreszcie linka, bo jak szukam w necie to albo wyskakuje mi o amerykańskim psychopacie, albo o klasie karabinków 😉

• 2 weeks later...

Tak się rozpisaliście, że jeszcze chwila i ja też będę miał doktorat z F7F, i chyba sobie jeszcze jednego do kolekcji zbuduję. A wracając do budowy to kadłub przygotowany do zamknięcia można by rzec ale będą poprawki dzięki koledze „Moses”, którego pomoc okazała się bardzo przydatna. Wielkie dzięki! Na razie widać troszkę ołowiu wpakowanego a model poskładany był na sucho i powinien stanąć na kołach. A to się okaże jak będzie gotowy. A wykaz poprawek zaczynam od usunięcia luf w komorze przedniego koła a sama komora będzie przemalowana na Interior Green. Wykoty karabinów na kadłubie i w skrzydłach do zaślepienia, wersja dronowa nie posiadała uzbrojenia. W kabinie powyżej bocznych paneli kolor czarny, zgodnie z instrukcją malowania SR-2 z 1943 roku. Oraz fotele do przemalowania na Interior Green, gdyż moje są srebrne. To na razie tyle z poprawek, reszta podczas budowy.

?nltfnt3

Wincej ołowiu!!!

• Like 1

Powoli ale idzie do przodu. Z gondolami jest troszkę szlifowania ale więcej wiercenia, jedna jest już przygotowana do złożenia a w drugiej jeszcze wiercenie mi zostało i też do montażu.

?2iif3jf

Tych trójkątnych elementów nie doklejaj teraz, zrób to po doklejeniu gondoli do skrzydeł. I nie zapomnij że łatwiej będzie jak najpierw wkleisz podwozie. No i i mnie było trochę szlifowania, aby dopasować gondole do skrzydla

Edytowane przez Moses