blackriver Napisano 8 Lipca Share Napisano 8 Lipca W dniu 26.10.2025 o 14:48, Grzes napisał: Ożesz... A ja takiej szukam do mojego archiwum jest na alle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 8 Lipca Autor Share Napisano 8 Lipca Grzesiowi raczej chodziło o pierwsze wydanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Lipca Share Napisano 8 Lipca Godzinę temu, Moses napisał: Grzesiowi raczej chodziło o pierwsze wydanie Dokładnie tak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 8 Lipca Autor Share Napisano 8 Lipca Extracolor schnie na Tomahawku, więc mam tydzień aby posiedzieć nad Iskrą Doszły skrzydła. Jutro pilniki idą w ruch. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 8 Lipca Share Napisano 8 Lipca sorry @Moses za offtop ale tak patrzę na tą Twoją Iskrę.... i patrzę... i patrzę.... ....i nie mogłem się powstrzymać od wrzucenia słynnego suchara z czasów covida : 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 8 Lipca Share Napisano 8 Lipca 25 minut temu, M.A.V. napisał: sorry @Moses za offtop ale tak patrzę na tą Twoją Iskrę.... i patrzę... i patrzę.... ....i nie mogłem się powstrzymać od wrzucenia słynnego suchara z czasów covida : I ja o tym napomykałem, ale jakoś temat nie został podjęty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 9 Lipca Autor Share Napisano 9 Lipca 9 godzin temu, socjo1 napisał: I ja o tym napomykałem, ale jakoś temat nie został podjęty. A bo ja pamięć mam dobrą, ale krótka Może kapke za długi, ale naprade nie zawiele 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Lipca Share Napisano 9 Lipca Fajnie Ci idzie ta robota, ładny i rzadki modelik będzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Lipca Share Napisano 9 Lipca W dniu 7.07.2026 o 21:45, Aleksander z Zalasu napisał: jakby mieć dobre zdjęcia tudzież inną dokumentację, to ten przedział awioniczny w nosku, to żaden problem zrobić w technologii druku 3D. Idea dobra Fotki też by się znalazły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 9 Lipca Share Napisano 9 Lipca 5 godzin temu, Grzes napisał: Fotki też by się znalazły A to jak znajdziesz (lub zrobisz) to podrzuć, może coś by się wyskrobać dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Lipca Share Napisano 9 Lipca 1 minutę temu, Aleksander z Zalasu napisał: A to jak znajdziesz (lub zrobisz) to podrzuć Jesteśmy w kontakcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Lipca Share Napisano 12 Lipca W dniu 9.07.2026 o 08:42, Moses napisał: Coś tam jest do dorobienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Lipca Autor Share Napisano 15 Lipca Pobawiłem się trochę z blaszkami doprowadzając model do stanu w którym mogę rozpocząć malowania. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 15 Lipca Share Napisano 15 Lipca W dniu 26.10.2025 o 14:48, Grzes napisał: W dniu 26.10.2025 o 13:45, Moses napisał: Expand Ożesz... A ja takiej szukam do mojego archiwum @Grzesmignęło mi na Vinted przed chwilą: https://www.vinted.pl/items/9403495500-model-plastikowy-samolotu-pzl-wsk-mielec-ts-11-iskra-200-br 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 15 Lipca Share Napisano 15 Lipca 6 godzin temu, jachud3 napisał: mignęło mi na Vinted przed chwilą: https://www.vinted.pl/items/9403495500-model-plastikowy-samolotu-pzl-wsk-mielec-ts-11-iskra-200-br Dzięki za info. Pewnie po jakichś negocjacjach brałbym, ale z vinteda nie korzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Niedziela o 19:45 Autor Share Napisano Niedziela o 19:45 (edytowane) Nadeszła ta wiekopomną chwila, przekroczyłem Rubikon. Wróć! Poprostu pomalowałem model. No i tu była jazda bez trzymanki bo.... Nigdzie nie ma jednoznacznej informacji jak on był pomalowany. Każda instrukcja malowania mówi co innego. Schematy malowan z magazynów co innego, zdjęcia egzemplarza w muzeum co innego (pomijając stan zabytku) a jedyne zdjęcie kolorowe tej maszyny, albo jest kolorowane, albo przebarwione. Także i mnie wyszło coś takiego. Oliwkowy, ciemno zielony i szarozielony od Bilmodela z serii dla lotnictwa lat 70-80, zielony to hataka AMT-4. Edytowane Niedziela o 19:46 przez Moses 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano Poniedziałek o 08:06 Share Napisano Poniedziałek o 08:06 No i pierwsza klasa ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Poniedziałek o 09:25 Share Napisano Poniedziałek o 09:25 Fakt, jedyna taka Iskra, a dokumentacji kolorowej oryginału z czasów prób praktycznie brak. Więc praktycznie jak nie zrobisz, będzie dobrze Fotki na negatywach z lat 70. mają swoje charakterystyczne przebarwienia. Na Iskrze zastosowano (o ile pamiętam) barwy z kamuflażu "Meduza". Nie wiem czy ta zieleń nie jest za soczysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Poniedziałek o 09:36 Autor Share Napisano Poniedziałek o 09:36 Tak, im dłużej patrzę na ten AMT-4 tym bardziej mi się nie podoba, zastanawiam się nad tym kierunkiem https://www.mojehobby.pl/products/HTK-C091-Pale-Green-FS34227.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Poniedziałek o 12:22 Autor Share Napisano Poniedziałek o 12:22 ale mi sie mindfuck robi. Zapomnialem o zdjeciu śp Waclawa Holysia, zrobione wg aviateam.pl w 1991 roku http://galeria.aviateam.pl/photos/2012-10-29/11587.jpg No i tutaj ten zielony nie jest pastelowym zielonym w stylu izraelskiego Pale Green który widac było np na Migu21F-13 2015 tylko ta zielen jest zywsza , moze nie dokonca idaca w strone tego AMT-4 ktory zastosowalem ale jednak. No i na ogonie nie ma oliwkowo-szarego/brązowego ktory widac na zdjeciach pozniejszych jak farba wyplowiala http://galeria.aviateam.pl/photos/2014-11-22/22224.jpg i teraz zasadnicze pytanie. czy muzeum odmalowywalo ten egzemplarz czy nie? bo np Mini Replika twierdzi ze był przemalowywany, ale jezeli tak, to przed dostarczeniem do muzeum? https://minireplika.pl/images/MatDod/iskrakor.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Poniedziałek o 12:36 Share Napisano Poniedziałek o 12:36 Ja bym poniższej fotce nie wierzył. Czerwień z MiGów nienaturalnie bije po oczach, więc i pozostałe barwy mogą być przekłamane. 13 minut temu, Moses napisał: zasadnicze pytanie. czy muzeum odmalowywalo ten egzemplarz czy nie? Na pewno przemalowana jest laminatowa osłona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano Poniedziałek o 14:23 Share Napisano Poniedziałek o 14:23 (edytowane) 5 godzin temu, Grzes napisał: Fakt, jedyna taka Iskra, a dokumentacji kolorowej oryginału z czasów prób praktycznie brak. Więc praktycznie jak nie zrobisz, będzie dobrze Fotki na negatywach z lat 70. mają swoje charakterystyczne przebarwienia. Na Iskrze zastosowano (o ile pamiętam) barwy z kamuflażu "Meduza". Nie wiem czy ta zieleń nie jest za soczysta Weźcie pod uwagę że farby ,,meduzy,, szybko plowialy. Na zdjęciu które wkleiłeś farba na dziobie i za kabiną to ta sama farba. A myk jest taki, że do wysokości wlotów był nakładany brezent, stąd farba na dziobie jest cały czas nasycona. Dałbym 107 Bilmodel lub odpowiednik. Nad farba 107 Bilmodel oryginalna Meduza . Edytowane Poniedziałek o 14:30 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano Poniedziałek o 14:37 Share Napisano Poniedziałek o 14:37 (edytowane) Moje 3 grosze sprzed lat: https://modelwork.pl/topic/54027-ts-11-iskra-200-br/?do=findComment&comment=970279 Edytowane Poniedziałek o 14:37 przez Wymysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Poniedziałek o 14:47 Autor Share Napisano Poniedziałek o 14:47 dokladnie dalem bilmodela 107, kwestia pozostaje tego zielonego. na obecna chwile nastawiłem sie na bilmodel 073 Light Green. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano Poniedziałek o 15:15 Share Napisano Poniedziałek o 15:15 (edytowane) 103,105,107 na górę bym dał... Edytowane Poniedziałek o 15:18 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi