jachud3 Napisano 10 Listopada 2025 Share Napisano 10 Listopada 2025 Wspaniale się na to patrzy, zgrzytam zębami z zazdrości 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 10 Listopada 2025 Share Napisano 10 Listopada 2025 Patrzę i czytam z zachwytem! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 10 Listopada 2025 Share Napisano 10 Listopada 2025 Pisałem kiedyś jednemu takiemu w dziale pancernym, że poziom jego waloryzacji jest nieprzyzwoity i teraz Tobie też muszę - jest nieprzyzwoity! Jak tu teraz warsztat prowadzić... Jak żyć? Jak zamierzasz wyeksponować taką robotę bo nie wierzę, że to tylko sztuka dla sztuki? Będziesz płótno zrywał oprócz tego że nadpalał? Podziwiam nie tylko za poziom wykonania, ale też za zaplanowanie całego procesu i zwymiarowanie, określenie jakie materiały będą potrzebne bo przecież te rurki do tanich się nie zaliczają więc nie sądzę, że kupowałeś na rympał. Wydruki od Ali też pierwsza klasa - wygląda jak materiał i to jeszcze z obszyciem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sasini Napisano 10 Listopada 2025 Share Napisano 10 Listopada 2025 Jeszcze chwila i rozgoszczę się w tym wątku na dobre Dziękuję za każde miłe słowo! Powtórzę się ale muszę bo wspaniałym doświadczeniem było dla mnie tworzenie części tego projektu. To ile się przy nim nauczyłam i jak daleko przesunęłam granice w mojej głowie co da się wydrukować… Cóż nie jest to temat o druku 3D więc nie będę się rozpisywać… ale dało mi to jako artyście, modelarzowi bardzo dużo. Oprócz tego mogę powiedzieć, że marzę by każdy wysyłał mi tak rzetelnie przygotowane materiały i wykazał tyle cierpliwości przy takiej ilości poprawek Nie mniej widząc te zdjęcia wiem, że każda godzina spędzona na próbach dopracowania, była warta widoku takiego efektu. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 10 Listopada 2025 Share Napisano 10 Listopada 2025 Z przyjemnością będę odwiedzał ten warsztat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 10 Listopada 2025 Autor Share Napisano 10 Listopada 2025 Bardzo dziękuję, cieszę się, że jest taki pozytywny odbiór sam bardzo się cieszę, że udało się sklecić to łoże silnika, bo do ostatniej chwili trzymałem w odwodzie części zestawowe dopiero jak już byłem pewien odciąłem dwie pozycjonujące końcówki... No a @sasini jest niekwestionowaną bohaterką tego odcinka, bo naprawdę wymiana materiałów, rysunków i uwag trwała długo, i nie tylko zrealizowała moje zamysły, ale jeszcze zrealizowała je zdecydowanie lepiej niż sobie wyobrażałem więc serdecznie polecam, zresztą patrząc na projekty pancerne, to wszyscy znają poziom i jakość @TAWrurek kupiłem wszystkie rozmiary, bo to jeden z moich podstawowych materiałów do budowy ale też trzeba brać poprawkę, że te wydatki były mocno rozciągnięte w czasie, budowa swoje już trwa, potem przerwa na MiGa... może się wydawać, że dużo drogich rzeczy tutaj zgromadziłem - dodatków i literatury, ale tak naprawdę to ja praktycznie nie kupuję modeli, mam zapas 4 do końca życia, więc kupuję książki, materiały i narzędzia eksponować postaram się jak najwięcej, płótna z wierzchu rwać nie będę (oprócz przestrzelin i zerwanego płótna na skrzydle), ale odstępując od moich referencyjnych fotografii, pozdejmuję wszystkie osłony okapotowania silnika, będą leżały luzem na przyczepie. Pootwieram też pozostałe klapki inspekcyjne, więc chyba trochę będzie widać. A na pewno przed zamknięciem dokładnie sfotografuję @Mikolaj75dziękuję bardzo, twoje prace to dla mnie wielkie źródło inspiracji, zwłaszcza że działasz w tak małej skali, tutaj to skala dla niewidomych, wielkie wszystko Twój Bell schowałby się pod fotelem pilota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 10 Listopada 2025 Share Napisano 10 Listopada 2025 Nie wiedziałem, że na Modelworku jest dział modeli latających lub potencjalnie przygotowywanych do lotu... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 10 Listopada 2025 Autor Share Napisano 10 Listopada 2025 21 minut temu, mirage3 napisał: Nie wiedziałem, że na Modelworku jest dział modeli latających lub potencjalnie przygotowywanych do lotu... Akurat ten jest przygotowywany do kraksy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 10 Listopada 2025 Share Napisano 10 Listopada 2025 18 minut temu, Albatros napisał: Akurat ten jest przygotowywany do kraksy Ale po locie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 10 Listopada 2025 Share Napisano 10 Listopada 2025 Nie wiem co napisać, brak słów po prostu. Fajnie że takie cudeńka powstają, zaglądam w ten warsztat z największą przyjemnością . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 11 Listopada 2025 Autor Share Napisano 11 Listopada 2025 22 godziny temu, barszczo napisał: Nie wiem co napisać, brak słów po prostu. Fajnie że takie cudeńka powstają, zaglądam w ten warsztat z największą przyjemnością . Dzięki bardzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 10 Stycznia Autor Share Napisano 10 Stycznia Mały update prac nad Fokkerem. Pojawiło się nieco komplikacji, mianowicie po zaprezentowaniu poprzedniego etapu na anglojęzycznej grupie na FB zwrócono mi uwagę na dość istotny błąd konstrukcyjny, który popełniłem. Nie było rady, przeprowadziłem operację na otwartym sercu Fokkera, ale o tym w następnym poście - mam nadzieję, że już niedługo. Poprzednie zdjęcia konstrukcji muszą zostać zaktualizowane. W międzyczasie natomiast udało mi się wyskrobać kolejny element - chłodnicę. To element dość charakterystyczny dla Fokkera D.VII, a dodatkowo po zestrzeleniu, przymusowym lądowaniu i uszkodzeniu samolotu przez Wusthoffa wymagał malowniczych zabiegów powyginania i uszkodzeń, czyli to, co tygrysy lubią najbardziej. Z części zestawowej została w zasadzie tylko rama - środek praktycznie w całości usunąłem, reszta to zaprojektowane samodzielnie części PE, elementy TaurusModels (śrubki, dźwignie), oraz skracz z rurek Albion Alloys, folii aluminiowej z opakowania po soczewce kontaktowej, kawałków plastiku, drutu oraz masy Tamiya Epoxy Putty Smooth. Z masy Tamiya wykonałem gumową złączkę z rurą, na niej jeden zacisk jest wykonany z blaszki aluminiowej, a drugi wykonałem w formie prowizorycznej polowej naprawy z drutu. W kwestiach merytorycznych jest mała nieścisłość w obszarze mocowania do łoża silnika. Dave Roberts w opisie 382/18 wskazuje, że chłodnica w wyniku uderzenia podczas przymusowego lądowania została nieco uniesiona, co widać po braku spasowania pokryw. Nie wiadomo dokładnie, jaki był zakres uszkodzeń, więc wymyśliłem, że element będzie lekko podniesiony i wyrwany z jednej strony z łoża w wyniku uderzenia. Samo mocowanie w rzeczywistości było bardzo - rzekłbym - filigranowe, a mi zależało mi na maksymalnej wytrzymałości konstrukcji i mocowania tylko w jednym punkcie, dlatego poszedłem na mały kompromis. Być może jeszcze kilka małych drobiazgów będę dopracowywał, ale ogólnie cały element wygląda tak: I po wstępnych przymiarkach do łoża silnika: Wykonałem też sobie kilka zdjęć na białym tle, głównie na potrzeby wykonania późniejszej dokumentacji budowy. Białe tło daje trochę większe i ciekawsze możliwości składu i layoutu graficznego. Przy składaniu dokumentacji do MiGa nieraz żałowałem, że nie robiłem też zdjęć na białym tle, bo ułatwiłoby to kilka rozwiązań graficznych i kompozycyjnych. 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia (edytowane) Wspaniała robota. Mega się cieszę, że robisz właśnie Fokkera D.VII. Uwielbiam ten samolot, jego konstrukcję i historię. Oglądając te elementy odnoszę wrażenie, jakby w istocie budowano replikę z krwi i kości. Wiem, że to będzie epicki model. Edytowane 10 Stycznia przez Boch 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 10 Stycznia Autor Share Napisano 10 Stycznia 9 minut temu, Boch napisał: Wspaniała robota. Mega się cieszę, że robisz właśnie Fokkera D.VII. Uwielbiam ten samolot, jego konstrukcję i historię. Oglądając te elementy odnoszę wrażenie, jakby w istocie budowano replikę z krwi i kości. Wiem, że to będzie epicki model. Dzięki bardzo, ja z kolei bardzo się cieszę, że mogę obserwować Twoje warsztaty, bo znajduję tam mnóstwo inspiracji malarskich, które na pewno w tym projekcie wykorzystam a Twój Fokker D.VII to jest jeden z moich najważniejszych punktów odniesienia, chciałbym go pomalować na takim poziomie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia Pytanie laika. Czy pomiędzy tymi płytami z otworami nie powinno być jakiegoś wypełnienia? Jakieś poskręcane rurki, czy coś podobnego, przez które przepływał płyn chłodniczy? A sama chłodnica świetna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 10 Stycznia Autor Share Napisano 10 Stycznia 11 minut temu, rymulus napisał: Pytanie laika. Czy pomiędzy tymi płytami z otworami nie powinno być jakiegoś wypełnienia? Jakieś poskręcane rurki, czy coś podobnego, przez które przepływał płyn chłodniczy? A sama chłodnica świetna. Trafna uwaga - sama chłodnica de facto miała nieco inną konstrukcję - była zlutowana z setek rurek, i to sześciokątne końcówki tych rurek tworzyły „wzór” na froncie radiatora. Trochę jak plaster miodu. Nie widziałem jednak dla siebie możliwości wykonania tego w modelu - lutowanie odcinków rurek w kształt radiatora już nawet dla mnie było przesadą Dlatego wymyśliłem to w ten sposób - i też z tym kompromisem się pogodziłem. Na dużym powiększeniu na zdjęciach widać że jest pusto w środku, natomiast myślę, że na modelu i po pomalowaniu efekt będzie dla mnie akceptowalny i będzie wyglądał jednak lepiej niż radiator zestawowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 11 Stycznia Share Napisano 11 Stycznia Nie no, to jest kosmiczna robota i fenomenalne zdjęcia do tego. Aż żal człowiekowi cztery litery ściska, że tak nie umie. Jak porównuję sobie jakieś swoje nieudolne złożenia z PE z których jestem w miarę zadowolony, a potem patrzę na taki warsztat, to mam ochotę sprzedać wszystkie swoje modele i przerzucić się na pocztówki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 11 Stycznia Share Napisano 11 Stycznia Miodzio. Mam wrażenie, że zdjęcia na białym tle pozwalają dostrzec więcej niuansów. Może przez rozjaśnienie całości? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 11 Stycznia Share Napisano 11 Stycznia Ładnie to wygląda. Chłodnica była lutowana tak: Fotki zaczerpnięte z tego PDFa strona 93: https://www.collectors-edition.de/QAU/InDetail/FokkerD7/EngelsE3(FokkerD.VII)InDetail.pdf https://www.collectors-edition.de/f-t-s_buchbestellung_english.htm 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 11 Stycznia Autor Share Napisano 11 Stycznia 25 minut temu, lord_karton napisał: Ładnie to wygląda. Chłodnica była lutowana tak: Fotki zaczerpnięte z tego PDFa strona 93: https://www.collectors-edition.de/QAU/InDetail/FokkerD7/EngelsE3(FokkerD.VII)InDetail.pdf https://www.collectors-edition.de/f-t-s_buchbestellung_english.htm Zgadza się, ta pozycja jest jedną z najważniejszych przy budowie mojego modelu, wskazałem ją w bibliografii w pierwszym poście. Zresztą także mailowe konsultacje z Achimem Engelsem pomogły mi rozpoznać także inne kwestie. Natomiast tak jak wspomniałem, nie miałem pomysłu jak to wykonać w modelu 1:1 i zdecydowałem się na rozwiązanie z blaszkami. @jachud3dziękuje bardzo, przy blaszkach jednak trzeba sporo cierpliwości, zawsze też trawię sobie egzemplarze rezerwowe części, ponieważ często jest tak, że finalny efekt osiągam dopiero po kilku próbach i podejściach. Także duże straty są przy bardzo drobnych elementach, bo często giną. Natomiast myślę, że efekty są warte wysiłku. @zarukdziękuję, co do zdjęć obie wersje wykonywane były dokładnie na tych samych parametrach i setupie, różnica wynika z tego, że duża biała powierzchnia dodatkowo odbija światło rozświetlając bardziej cienie oraz odbija się w powierzchni metalicznej. Wersja z szarym tłem jest bardziej wg mnie klimatyczna, z białym faktycznie lepiej oddaje szczegóły. Dlatego będę wykonywał zdjęcia warsztatu w obu wersjach, myślę że świetnie wzajemnie będą się uzupełniały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 11 Stycznia Share Napisano 11 Stycznia Godzinę temu, Albatros napisał: wskazałem ją w bibliografii w pierwszym poście. Przyznam bez bicia, że w relacjach oglądam tylko obrazki Godzinę temu, Albatros napisał: nie miałem pomysłu jak to wykonać w modelu 1:1 Rozważam, do Ansaldo w 1:48, druk 3D tylko muszę skonsultować to z jakimś fachowcem od druku (czy już będzie to możliwe, czy jeszcze trochę trzeba poczekać ). Myślę jednak, że w 1:32 to dałoby się zrobić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 11 Stycznia Autor Share Napisano 11 Stycznia (edytowane) 20 minut temu, lord_karton napisał: Przyznam bez bicia, że w relacjach oglądam tylko obrazki Rozważam, do Ansaldo w 1:48, druk 3D tylko muszę skonsultować to z jakimś fachowcem od druku (czy już będzie to możliwe, czy jeszcze trochę trzeba poczekać ). Myślę jednak, że w 1:32 to dałoby się zrobić. Też myślałem o druku 3D, jest nawet produkt Aircraft in Pixels (bardzo polecam ich elementy, opiszę szerzej silnik Mercedes DIIIa, który wykorzystam w moim modelu). Po namyśle jednak zdecydowałem się na moje rozwiązanie z kilku powodów - wydruk jest w wersji późnej (inny układ wlewów - to akurat łatwe do ogarnięcia, ale późne chłodnice były grubsze. Tą modyfikację wprowadzono w związku z nie dość efektywnym chłodzeniem i wydajnością wczesnej wersji. I tutaj odchudzenie byłoby trudniejsze do wykonania. Kolejna rzecz, to wydruk jest rozwiązany podobnie jak moje blaszki - tzn. na moje oko wygląda, że są też dwie płytki - zewnętrzna i wewnętrzna, bez struktury w środku, dokładnie jak u mnie. Z kolei moja blaszka dawała mi większą wytrzymałość i podatność na podgięcia i lekką deformację w wyniku uderzenia. Myślę, że w chwili obecnej wymagałoby to po prostu dobrego projektu (niestety sam jeszcze nie opanowałem projektowania 3D na takim poziomie by to wykonać dobrze), dlatego jest tak. Natomiast co do konsultacji w kwestii projektowania i druku mogę gorąco polecić @Sasini, jej elementy, które dla mnie wykonała już pokazywałem w poprzednim poście warsztatowym. Jeżeli jest w stanie to ktoś zrobić to Ala Edytowane 11 Stycznia przez Albatros 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz_Skalecki Napisano 11 Stycznia Share Napisano 11 Stycznia Jedziesz z tym Fokkerem Marcin ostro. Ale Albatros to powinna być kurde moja ksywa. https://kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=19664&hilit=albatros 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 11 Stycznia Autor Share Napisano 11 Stycznia 24 minuty temu, Mateusz_Skalecki napisał: Jedziesz z tym Fokkerem Marcin ostro. Ale Albatros to powinna być kurde moja ksywa. https://kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=19664&hilit=albatros Dzięki bardzo, no ale tym Albatrosem to pozamiatałeś, rewelacja ja kompletnie nie kleję kartonowych, ale szereg technik z modelarstwa kartonowego bardzo przydaje się przy skraczu i okazuje się, że nieco bezwiednie z nich korzystam a Twój kartonowy warsztat to świetna porcja inspiracji i patentów, które z dużą dozą prawdopodobieństwa wykorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz_Skalecki Napisano 13 Stycznia Share Napisano 13 Stycznia W dniu 11.01.2026 o 23:08, Albatros napisał: Twój kartonowy warsztat to świetna porcja inspiracji i patentów, które z dużą dozą prawdopodobieństwa wykorzystam Dziękuję Marcin i vice versa. Bo ja to w zasadzie byłem wczesnej modelarzem plastikowym, tylko tak te modele kartonowe mnie wciągnęły, że nie mogę przestać. Ale niebawem powrócę do plastiku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi