Skocz do zawartości

Projekt grupowy- Amerykańskie patrolowce typu PC-461, 1/350

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
8 godzin temu, Bartosz.B napisał:

Biurko zmenilo wystrój

To rozumiem, profeska. 

U mnie postęp prawie żaden, chyba z powodu niechęci do malowania i wykańczania całej drobnicy, jaka pójdzie na pokład.

Zgodnie z wytycznymi Szanownego, kluzy, polery i łamacz zmieniły kolor. Dodałem też ślady użytkowania, przez co stateczek (jak mówi jedna taka Ania) nabrał dzielności morskiej.

1.thumb.jpg.b7b66a5d72292da42de72e46d0c190a3.jpg

2.thumb.jpg.996555dabdbd78fcd0b8b8e30cb071ee.jpg

3.thumb.jpg.035ea2d0fae0e4296216342ae71cfbc4.jpg

4.thumb.jpg.2036075ab1c17da8163f1af3fb3eff1f.jpg

Teraz już nie mam wyboru i zabieram się za cały ten mikry szpej. Sam chciałem...

• Like 2
Napisano

Teraz to masz już z górki 

U mnie siadła glinka i z ciekawości pobawiłem się tą osłona co tu ostatnio się często przewija 

Sama blaszka jest super dobrze się z nią pracuje.

Co do osłony to najtrudniej zwinąć ją w idealny okrąg, ale jak już nam się  uda to zrobić nie potrzeba nawet kleju.

Ja musze jeszcze nad nią popracować, to co widać jest złożone na sucho.

Zrobię pewnie obie, a zamontuje tą która lepie mi wyjdzie.    

PC 001

PC 002

• Like 4
Napisano (edytowane)

Bartek tej pełnej osłonie to brakuje ze 3 dziesiąte, no ale i tak trzeba szpachlowac łączenie takze ten....

Edytowane przez Szydercza Gała
Napisano (edytowane)
12 godzin temu, Bartosz.B napisał:

No witam witam

Biurko zmenilo wystrój na kolejne x albo xx miesięcy:haha:

Zaczynamy zbawe od początku: podestawek, ramka, glinka... wymiary podstawki identyczne jak w S100

20260731_103829

Grunt ze wisi logo to LOGO :haha:

HFała

Edytowane przez Szydercza Gała
  • Haha 1
Napisano
4 godziny temu, zaruk napisał:

To rozumiem, profeska. 

U mnie postęp prawie żaden, chyba z powodu niechęci do malowania i wykańczania całej drobnicy, jaka pójdzie na pokład.

Zgodnie z wytycznymi Szanownego, kluzy, polery i łamacz zmieniły kolor. Dodałem też ślady użytkowania, przez co stateczek (jak mówi jedna taka Ania) nabrał dzielności morskiej.

1.thumb.jpg.b7b66a5d72292da42de72e46d0c190a3.jpg

2.thumb.jpg.996555dabdbd78fcd0b8b8e30cb071ee.jpg

3.thumb.jpg.035ea2d0fae0e4296216342ae71cfbc4.jpg

4.thumb.jpg.2036075ab1c17da8163f1af3fb3eff1f.jpg

Teraz już nie mam wyboru i zabieram się za cały ten mikry szpej. Sam chciałem...

Ależ Marcinie, przecież to właśnie jest najlepsza zabawa.....

Napisano
13 godzin temu, Bartosz.B napisał:

No witam witam

Biurko zmenilo wystrój na kolejne x albo xx miesięcy:haha:

Zaczynamy zbawe od początku: podestawek, ramka, glinka... wymiary podstawki identyczne jak w S100

20260731_103829

Wygląda jak propagandowe plakaty w rZESZY:haha:Ładnie to Szanowny Kolego rozegrałeś. Zwłaszcza patrząc z pozycji tzw Czarnej Dupy:haha:

• Super Moderator
Napisano
W dniu 18.02.2026 o 16:08, socjo1 napisał:

Pamietajcie chłopaki, że w Seedzie brakuje jednego wentylatora przy dziobowym falochronie ( też: @jawkers @Kingfisher @M.A.V. @zaruk ). Jednak trzeba go będzie dorobić...

Ja nie jestem pewien czy on w mojej wersji występował. Domyślam się, że był on w miejscu zaznaczonym strzałką. Na tym zdjęciu go nie ma, choć inne jakieś dinksy są. Nawet otworu na wentylator nie ma.

oLsXhGN.jpeg

Napisano
Godzinę temu, jawkers napisał:

Na tym zdjęciu go nie ma, choć inne jakieś dinksy są. Nawet otworu na wentylator nie ma.

to fotka z wodowania, na niej dużo rzeczy jeszcze nie ma....  

tak więc nie bardzo bym się nim sugerował....

ogólnie całą drobnicę montowano już na nadbrzeżu wyposażeniowym a wycięcie dziurki w pokładzie pod rurę to dla stoczniowca chwila roboty :szczerbol:  

• Thanks 1
Napisano

Czy ktoś z Kolegów może mnie oświecić w kwestii położenia łańcuchów kotwicznych względem kabestanu?

2102510545_acuch.thumb.jpg.c6af0a636653ca60fbacd1ab05887574.jpg

Rozumiem położenie prawego łańcucha. Natomiast co się dzieje z lewym? Po wyjściu z kluzy pokładowej idzie bezpośrednio do komory łańcuchowej?  Na poniższym palnie jest podobnie:

1961025273_acuch_1.thumb.jpg.68c5d79e2bda98d855e6be012e3a6f56.jpg

Ale jak to działało? Okręt używał tylko jednej kotwicy, a druga co? Odpoczywała?

S.O.S.

Napisano (edytowane)

u mnie glinka została uzupełniona gdy pierwsza warstwa uległa skurczeniu, zrobiłem druga osłonę (ta zostanie) oraz poskładałem boforsa 

PC 005

PC 004

Edytowane przez Bartosz.B
  • Like 3
Napisano

Tak jak mówisz, jedna kotwica na stoperze i do komory, a druga na stoperze, ale przeciagnieta przez kabestan. Używano tylko jednej na raz. Jak chcieli używać drugiej to zamieniali lancuch na kabestanie.

• Like 1
  • Thanks 1
Napisano
5 godzin temu, zaruk napisał:

Okręt używał tylko jednej kotwicy, a druga co? Odpoczywała?

39 minut temu, Szydercza Gała napisał:

Używano tylko jednej na raz. Jak chcieli używać drugiej to zamieniali lancuch na kabestanie.

dokładnie - to bardzo popularne w małych jednostkach, w jednym czasie tylko jedna była w użyciu. 

Jeśli akurat korzystano z 2 to najpierw wciągano jedną a potem przekładano łańcuch i wciągano drugą.

Na większych łajbach (np niszczycielach) to już nie było problemy z miejscem i były dwa kabestany

• Thanks 1