zaruk Napisano 31 Lipca Napisano 31 Lipca 8 godzin temu, Bartosz.B napisał: Biurko zmenilo wystrój To rozumiem, profeska. U mnie postęp prawie żaden, chyba z powodu niechęci do malowania i wykańczania całej drobnicy, jaka pójdzie na pokład. Zgodnie z wytycznymi Szanownego, kluzy, polery i łamacz zmieniły kolor. Dodałem też ślady użytkowania, przez co stateczek (jak mówi jedna taka Ania) nabrał dzielności morskiej. Teraz już nie mam wyboru i zabieram się za cały ten mikry szpej. Sam chciałem... 2 Cytuj
Bartosz.B Napisano 31 Lipca Napisano 31 Lipca Teraz to masz już z górki U mnie siadła glinka i z ciekawości pobawiłem się tą osłona co tu ostatnio się często przewija Sama blaszka jest super dobrze się z nią pracuje. Co do osłony to najtrudniej zwinąć ją w idealny okrąg, ale jak już nam się uda to zrobić nie potrzeba nawet kleju. Ja musze jeszcze nad nią popracować, to co widać jest złożone na sucho. Zrobię pewnie obie, a zamontuje tą która lepie mi wyjdzie. 4 Cytuj
Szydercza Gała Napisano 31 Lipca Autor Napisano 31 Lipca (edytowane) Bartek tej pełnej osłonie to brakuje ze 3 dziesiąte, no ale i tak trzeba szpachlowac łączenie takze ten.... Edytowane 31 Lipca przez Szydercza Gała Cytuj
Szydercza Gała Napisano 31 Lipca Autor Napisano 31 Lipca (edytowane) 12 godzin temu, Bartosz.B napisał: No witam witam Biurko zmenilo wystrój na kolejne x albo xx miesięcy Zaczynamy zbawe od początku: podestawek, ramka, glinka... wymiary podstawki identyczne jak w S100 Grunt ze wisi logo to LOGO HFała Edytowane 31 Lipca przez Szydercza Gała 1 Cytuj
Szydercza Gała Napisano 31 Lipca Autor Napisano 31 Lipca 4 godziny temu, zaruk napisał: To rozumiem, profeska. U mnie postęp prawie żaden, chyba z powodu niechęci do malowania i wykańczania całej drobnicy, jaka pójdzie na pokład. Zgodnie z wytycznymi Szanownego, kluzy, polery i łamacz zmieniły kolor. Dodałem też ślady użytkowania, przez co stateczek (jak mówi jedna taka Ania) nabrał dzielności morskiej. Teraz już nie mam wyboru i zabieram się za cały ten mikry szpej. Sam chciałem... Ależ Marcinie, przecież to właśnie jest najlepsza zabawa..... Cytuj
Lipa Napisano 31 Lipca Napisano 31 Lipca 13 godzin temu, Bartosz.B napisał: No witam witam Biurko zmenilo wystrój na kolejne x albo xx miesięcy Zaczynamy zbawe od początku: podestawek, ramka, glinka... wymiary podstawki identyczne jak w S100 Wygląda jak propagandowe plakaty w rZESZYŁadnie to Szanowny Kolego rozegrałeś. Zwłaszcza patrząc z pozycji tzw Czarnej Dupy Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano Sobota o 19:39 Super Moderator Napisano Sobota o 19:39 Oklejam balsą podstawkę pod model Klej wyschnie, to wyszlifuję krawędzie 1 Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano Niedziela o 14:08 Super Moderator Napisano Niedziela o 14:08 W dniu 18.02.2026 o 16:08, socjo1 napisał: Pamietajcie chłopaki, że w Seedzie brakuje jednego wentylatora przy dziobowym falochronie ( też: @jawkers @Kingfisher @M.A.V. @zaruk ). Jednak trzeba go będzie dorobić... Ja nie jestem pewien czy on w mojej wersji występował. Domyślam się, że był on w miejscu zaznaczonym strzałką. Na tym zdjęciu go nie ma, choć inne jakieś dinksy są. Nawet otworu na wentylator nie ma. Cytuj
M.A.V. Napisano Niedziela o 15:25 Napisano Niedziela o 15:25 Godzinę temu, jawkers napisał: Na tym zdjęciu go nie ma, choć inne jakieś dinksy są. Nawet otworu na wentylator nie ma. to fotka z wodowania, na niej dużo rzeczy jeszcze nie ma.... tak więc nie bardzo bym się nim sugerował.... ogólnie całą drobnicę montowano już na nadbrzeżu wyposażeniowym a wycięcie dziurki w pokładzie pod rurę to dla stoczniowca chwila roboty 1 Cytuj
zaruk Napisano Niedziela o 16:41 Napisano Niedziela o 16:41 Czy ktoś z Kolegów może mnie oświecić w kwestii położenia łańcuchów kotwicznych względem kabestanu? Rozumiem położenie prawego łańcucha. Natomiast co się dzieje z lewym? Po wyjściu z kluzy pokładowej idzie bezpośrednio do komory łańcuchowej? Na poniższym palnie jest podobnie: Ale jak to działało? Okręt używał tylko jednej kotwicy, a druga co? Odpoczywała? S.O.S. Cytuj
Bartosz.B Napisano Niedziela o 17:13 Napisano Niedziela o 17:13 Moze przepinali jak pierwsza poszla w diabli Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano Niedziela o 17:50 Super Moderator Napisano Niedziela o 17:50 Dzisiaj była zabawa ze skrzynkami 2 Cytuj
Bartosz.B Napisano Niedziela o 19:05 Napisano Niedziela o 19:05 (edytowane) u mnie glinka została uzupełniona gdy pierwsza warstwa uległa skurczeniu, zrobiłem druga osłonę (ta zostanie) oraz poskładałem boforsa Edytowane Niedziela o 19:06 przez Bartosz.B 3 Cytuj
Szydercza Gała Napisano Niedziela o 21:24 Autor Napisano Niedziela o 21:24 Tak jak mówisz, jedna kotwica na stoperze i do komory, a druga na stoperze, ale przeciagnieta przez kabestan. Używano tylko jednej na raz. Jak chcieli używać drugiej to zamieniali lancuch na kabestanie. 1 1 Cytuj
M.A.V. Napisano Niedziela o 22:06 Napisano Niedziela o 22:06 5 godzin temu, zaruk napisał: Okręt używał tylko jednej kotwicy, a druga co? Odpoczywała? 39 minut temu, Szydercza Gała napisał: Używano tylko jednej na raz. Jak chcieli używać drugiej to zamieniali lancuch na kabestanie. dokładnie - to bardzo popularne w małych jednostkach, w jednym czasie tylko jedna była w użyciu. Jeśli akurat korzystano z 2 to najpierw wciągano jedną a potem przekładano łańcuch i wciągano drugą. Na większych łajbach (np niszczycielach) to już nie było problemy z miejscem i były dwa kabestany 1 Cytuj
zaruk Napisano Poniedziałek o 04:54 Napisano Poniedziałek o 04:54 Bardzo dziękuję, można na Was liczyć. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi