Kon_Bar Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia (edytowane) O samolocie: UT-2 to radziecki dwumiejscowy samolot szkolno-treningowy z lat 30. XX wieku. Dolnopłat o stałym podwoziu i drewnianej konstrukcji, wyposażony w silnik gwiazdowy M-11D o mocy 125 KM. Prototyp (znany jako AIR-10), zaprojektowany przez Aleksandra Jakowlewa, oblatano w 1935 r. Produkcja seryjna trwała do 1947 r., obejmując ponad 7200 egzemplarzy. Wersja rozwojowa to UT-2M. O egzemplarzu: Po II wojnie światowej UT-2 stanowił podstawowy samolot do szkolenia pilotów w Oficerskiej Szkole Lotniczej (OSL) w Dęblinie ("Szkołą Orląt"). Już 8 marca 1945 r. przebazowano tam 13 maszyn z Zamościa, a 20 marca rozpoczęto praktyczne szkolenie 3. Eskadry Szkolnej. Używano ich do podstawowego pilotażu – lotów po okręgu, do strefy czy akrobacji niższego stopnia. Malowanie na podstawie TBiU + zdjęć z OSL (inne numer maszyn: 9 czy 12). O modelu: Jaki Amodel jest każdemu, kto zetknął się z "produktem" ten wie Prawdopodobnie dałoby się wykorzystać z modelu więcej elementów "drobnicy", ale mam w planach jeszcze UT-2M z Broplanu a tam dopiero byłyby one problemem. Zdecydowałem sie poćwiczyć troche projektowanie 3D i wykonałem samodzielnie: osłonę silnika, śmigło i podwozie. Zaprojektować to jedno a wydrukować te detale to drugie Po około 2 tygodniach prób udało mi się zaprojektować części tak, że wyglądały podobnie do oryginału a jednocześnie nie rozpadały się pod wpływem spojrzenia Do dorobionych rzeczy dodam: kalki, silnik (wydruk 3D), sporo detali w kabinach, olinowanie, owiewki. Model uzupełnia zbiór samolotów [szkolnych] używanych w Polsce po II Wojnie Światowej. Zapraszam do galerii Części 3D są udostępnione tu: Cults 3D Edytowane 18 Stycznia przez Kon_Bar dodany link do projektów 3D 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia Ten model nie wygląda jak a model Wkład własny robi różnicę. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia Świetny modelik wyszedł, bardzo się podoba . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia Elegancki modelik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia No piękny maluszek Tylko ta wersja miała chyba łamane wiatrochrony ale to by trza sprawdzić... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 16 Stycznia Autor Share Napisano 16 Stycznia Godzinę temu, Artek82 napisał: No piękny maluszek Tylko ta wersja miała chyba łamane wiatrochrony ale to by trza sprawdzić... Tu cały czas mam dylemat Łamane byłyby chyba łatwiejsze do wykonania. Kleiłem na PVA, więc wymiana jest możliwa Na zdjęciach egzemplarzy muzealnych są łamane. Jednak znalazłem gdzieś (przepraszam, nie podam źródła, zapomniałem ) zdjęcia naszej "9-ki" opisane jako OSL Dęblin gdzie na pewno jest UT-2 (nie UT-2M) a owiewka moim zdaniem jest gięta. Założyłem, że Dęblin mógł wykonywać modyfikacje samolotów szkolnych i wprowadzono gięte osłony (być może "bo były" ? ). Tak samo z osłonami amortyzatorów (może zdjęcia tego nie oddają - "9-ka" jak widać ich nie ma i tak starałem się odtworzyć model. Jeżeli czegoś żałuję, to użycia "4-ki" zamiast "9-ki" (czerwonej? niebieskiej? no właśnie...) - miałbym lepsze oparcie w dokumentacji fotograficznej tych zmian. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia 1 godzinę temu, Kon_Bar napisał: Założyłem, że Dęblin mógł wykonywać modyfikacje samolotów szkolnych i wprowadzono gięte osłony Podejrzewam że tak mogło być więc tego sie trzymajmy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia Ależ radość dla mych oczu tym modelem sprawiłeś. Wspaniały 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia 10 godzin temu, Kon_Bar napisał: To nietypowe położenie szachownic jest udokumentowane? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 16 Stycznia Autor Share Napisano 16 Stycznia 30 minut temu, Wymysl napisał: To nietypowe położenie szachownic jest udokumentowane? Jak zadałeś to pytanie to zdałem sobie sprawę, że chyba zasugerowałem się instrukcjami z 2 różnych modeli, które z kolei [chyba] oparły się na grafikach z TBiU. Jak przejrzałem zdjęcia, to nie mam pewności, że nie powinny być pomiędzy pierwszym a drugim zawiasem a może i na wysokości drugiego zawiasa licząc od kadłuba (tak by nawet sugerowała fotka "9-ki" z mojego wpisu powyżej... Dzięki za zwrócenie uwagi - poprawię to w trakcie robienia UT-2M i "to się zamaluje..." 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia Bardzo ładny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia Sporo wycisnąłeś z tego zestawu a z dodatkami to prawie Edek . Bardzo mi się podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 17 Stycznia Share Napisano 17 Stycznia Model fajnie wyszedł. Podoba mi się . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano Wtorek o 14:11 Share Napisano Wtorek o 14:11 W dniu 16.01.2026 o 04:22, Kon_Bar napisał: Model uzupełnia zbiór samolotów [szkolnych] używanych w Polsce po II Wojnie Światowej. Bardzo fajny aż nie do uwierzenia że to A-Model Mógłbyś zdradzić jak wygląda twoja kolekcja tych "uczniów", jakaś np zbiorowa fotka rodzinna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi