abtb Posted April 9 Share Posted April 9 (edited) Cheloła W związku z tym, że prowadzę "dzbanowy" warsztat po sąsiedzku i doszły mnie słuchy, że będą tacy co to będą mi wypominać "że co to, jedne forum lepsze od drugiego" oraz inne sensacje zapachowe (śledziowe, ale co ma jedno z drugim to niech ów "sędzia" wyjaśni ), postanowiłem i tu trochę fotek z budowy pokazać. Oczywiście zastrzegam, że nie jest to warsztat dla "dzbanowych" purystów i model będzie robiony z pudła (japońskiego) przy symbolicznym wsparciu miejscowych aftermarketów toczonych z mosiądzu (chyba ). Nie będzie przykładania do planów, podpierania i uwalania budowy przy pomocy zdjęć historycznych i innych tego podobnych dupereli zatruwających życie normalnemu frajdolarzowi Dobra, starczy tych uwag, tera pora na bohatera: (dodatek w postaci "hamburgera" jest wymagany regulaminem i nie ma co drążyć tematu ) Plan malarski: Postępy w budowie: - wanna kabiny pilota (prawie jak w Su-25 ) - zestaw startowy do dalszej budowy: - to co wyżej sklejone w całość: - skrzydełka: Pasowanie "na sucho" wykazało słuszność japońskiej sztuki mierzenia i odlewania: A teraz będzie się obrabiać szwy Edited May 4 by abtb 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachud3 Posted April 9 Share Posted April 9 Już po ptokach, ale wnętrze powinno być w Dull Dark Green a nie Interior Green Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted April 9 Author Share Posted April 9 (edited) 58 minut temu, jachud3 napisał: Już po ptokach Jakich ptokach?! Przecież wyraźnie napisałem: 2 godziny temu, abtb napisał: nie jest to warsztat dla "dzbanowych" purystów i model będzie robiony z pudła czyli wg tego co pan Shunsaku Tamiya napisał w instrukcji - ma być XF-5 - to jest XF-5 58 minut temu, jachud3 napisał: wnętrze powinno być w Dull Dark Green a nie Interior Green Moja sugestia była chyba zrozumiała: 2 godziny temu, abtb napisał: Nie będzie .......................................... podpierania i uwalania budowy przy pomocy zdjęć historycznych i innych tego podobnych dupereli zatruwających życie normalnemu frajdolarzowi A zatem trzymajmy się wytyczonego szlaku i kontynuujmy budowę Edited April 9 by abtb 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moses Posted April 9 Share Posted April 9 Tydzień hamerykanski na pwmie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted April 9 Author Share Posted April 9 2 minuty temu, Moses napisał: Tydzień hamerykanski na pwmie? Dokładnie! Taki od września do lipca - u nich też wszystko WIELKIE, jak u naszych wschodnich sąsiadów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moses Posted April 9 Share Posted April 9 Może się wbije tam jak skończę morską gwiazdę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greatgonzo Posted April 9 Share Posted April 9 Godzinę temu, jachud3 napisał: powinno Powinno, nie powinno..., nie jest łatwo z kabiną P-47. Przy Klibbem bym się nie upierał. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greatgonzo Posted April 9 Share Posted April 9 (edited) Kontynuując pogadanki z PWM: Jeszcze dochodzi biała piasta śmigła. Jeżeli będziesz wethearingował powierzchnię, to możesz zwrócić uwagę na rozjaśniony panel z krzyżami. Umyty, czy podmalowany, żeby nie było obić - nie mnie prorokować. Edited April 9 by greatgonzo 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted April 9 Share Posted April 9 To ja jeszcze dorzucę parę fotek z tej serii, może się przydadzą: I jeszcze raz to samo co wrzucił Gonzo tylko nie przycięte: Zdjęcia z zasobów IWM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xmen Posted April 9 Share Posted April 9 (edited) 13 godzin temu, abtb napisał: doszły mnie słuchy, że będą tacy co to będą mi wypominać "że co to, jedne forum lepsze od drugiego" oraz inne sensacje zapachowe (śledziowe, ale co ma jedno z drugim to niech ów "sędzia" wyjaśni ), Bosze.Znowu ja? Ps. Dobrze że na Babarybę nie jadę bo widzę że z niektórymi musiałbym poważnie porozmawiać. Edited April 9 by Xmen 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted April 13 Author Share Posted April 13 Powoli do przodu 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachud3 Posted April 14 Share Posted April 14 Rureczki wszelakie na tym etapie już poklejone? Odważnyś 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moses Posted April 14 Share Posted April 14 (edited) Ale to standard jest u ABTB, wklejanie dupereli jak podwozia, klapki oto na wczesnym etapie. Dziwne że mu to nie odpadowywuje w roku dalszych prac. Edited April 14 by Moses Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted April 14 Author Share Posted April 14 39 minut temu, jachud3 napisał: Rureczki wszelakie na tym etapie już poklejone? Odważnyś Ale że o co chodzi? Przecież to nie klejone na styk tylko powkładane w dziury wszelakie na dość słuszną głębokość i trzeba by było chyba tym modelem w stół walić, żeby to szlag trafił 35 minut temu, Moses napisał: Dziwne że mu to nie odpadowywuje w roku dalszych prac. Ja pracuję spokojnie i z wyczuciem, i nie traktuję modelu po macoszemu jak kawałka gruzu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachud3 Posted April 14 Share Posted April 14 3 minuty temu, abtb napisał: trzeba by było chyba tym modelem w stół walić, żeby to szlag trafił Niby tak; ja lubię minimalizować ryzyko i wszystkie duperelki na samiuśkim końcu kleję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted April 14 Author Share Posted April 14 17 minut temu, jachud3 napisał: lubię minimalizować ryzyko i wszystkie duperelki na samiuśkim końcu kleję. Toż "płetwy rekina" na rurce pitota jeszcze nie przykleiłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomekk Posted April 14 Share Posted April 14 Ja ostatnio długie lufy wkleiłem do Typhona prze malowaniem, no i ze 2 razy je urywałem, ale trening czyni mistrza. Teraz jak maluje BAC Lighting z piękną rurką pitota to mam szerszy gest ramiona niż zazwyczaj i jeszcze nie urwałem. Zastanawiam się jeszcze czy nie przyczepiać tych czerwonych chorągiewek na końcach wszelakich rurek i drutów ... Tomek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted April 14 Author Share Posted April 14 5 minut temu, tomekk napisał: Zastanawiam się jeszcze czy nie przyczepiać tych czerwonych chorągiewek na końcach wszelakich rurek i drutów . OBOWIĄZKOWO! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greatgonzo Posted April 14 Share Posted April 14 (edited) Doklejanie drobnych elementów często wiąże się z koniecznością likwidowania jakiejś szczelinki, drobnego podszlifowania. Na pomalowanym modelu to zawsze kłopot. W budowie przychodzi taki moment, kiedy kończy się bezstresowe wymachiwanie nim i trzeba przestawić się na tryb super ostrożny. Edited April 14 by greatgonzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rudy0007 Posted April 14 Share Posted April 14 W dniu 9.04.2026 o 17:16, Xmen napisał: Dobrze że na Babarybę nie jadę bo widzę że z niektórymi musiałbym poważnie porozmawiać. Ja tam bym jechał i zabrałbym ze sobą porządny kij 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xmen Posted April 14 Share Posted April 14 6 minut temu, rudy0007 napisał: Ja tam bym jechał i zabrałbym ze sobą porządny kij Niestety nie można być wszędzie.Bylem pierwszy raz i raczej ostatni raz w zeszłym roku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
socjo1 Posted April 14 Share Posted April 14 30 minut temu, Xmen napisał: Niestety nie można być wszędzie.Bylem pierwszy raz i raczej ostatni raz w zeszłym roku. O, a możesz napisać, czemu był to Twój prawdopodobnie ostatni raz na Babierybie? Coś Ci nie podeszło? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xmen Posted April 14 Share Posted April 14 2 minuty temu, socjo1 napisał: O, a możesz napisać, czemu był to Twój prawdopodobnie ostatni raz na Babierybie? Coś Ci nie podeszło? Nie chcę Tomkowi zaśmiecać wątku.Jak dostane zgodę to napiszę. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moses Posted April 14 Share Posted April 14 Jak to jaki? To wszystko dlatego że w innym wątku napisałem że mało prawdopodobne abym pojawił się że swoimi modelami na jakiejkolwiek wystawie , i to Xmanem wstrząsnęło 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
socjo1 Posted April 14 Share Posted April 14 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts