Thalgonis Napisano wczoraj o 06:55 Share Napisano wczoraj o 06:55 Ciałko, Zerówki jeszcze nie zaliczyłem To będzie moje trzecie podejście do japońskiego samolotu z okresu IIWW. Dwa pierwsze niestety, niezbyt udane. Czyli w myśl przysłowia „do trzech razy sztuka” teraz „musi” się udać Sekcja kabinowa. Klocki lego to mało powiedziane - każdy krok w instrukcji ma swój kod QR, który przenosi nas do krótkiego filmiku (2 do 3 minut) na stronach producenta prezentującego właśnie dany krok w sklejaniu Czyli nawet jak masz wątpliwości (o co przy produktach FineMolds dosyć trudno ) to bez problemu możesz je rozwiać oglądając „żywą” instrukcję Klapy to blaszki od Eduarda, i niestety, ale zdaje się że edek coś namieszał, bo nie są idealne... Silniczek jak się patrzy 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano wczoraj o 09:02 Share Napisano wczoraj o 09:02 2 godziny temu, Thalgonis napisał: To będzie moje trzecie podejście do japońskiego samolotu z okresu IIWW. Dwa pierwsze niestety, niezbyt udane. Czyli w myśl przysłowia „do trzech razy sztuka” teraz „musi” się udać Tu się musisz postarać żeby coś nie pykło, model sam się składa, wystarczy dać mu klej. Fajnie idzie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano wczoraj o 09:29 Autor Share Napisano wczoraj o 09:29 Silniczek wskoczył na swoje miejsce (na razie „na ślinę”, bo przy malowaniu całości zdejmę) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 23 godziny temu Autor Share Napisano 23 godziny temu Pierwszy raz nie muszę się martwić o szklarnię, uffff... Producent przewidział także „klasyczny” sposób malowania oszklenia, taki „dla ambitnych” Ja jednak po sklejeniu kilku 110-tek, Ju 188 i Fw 189 po prostu przestałem być ambitny 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 godziny temu Share Napisano 22 godziny temu Pomysł faktycznie jest świetny, żeby tak wszyscy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 22 godziny temu Share Napisano 22 godziny temu Czy dobrze rozumiem, że są ramki i osobno oszklenie? Potem się to razem skleja, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 22 godziny temu Autor Share Napisano 22 godziny temu 2 minuty temu, zaruk napisał: Czy dobrze rozumiem, że są ramki i osobno oszklenie? Potem się to razem skleja, tak? Tak. Tylko oczywiście trzeba uważać na klej. Ja użyłem „Spawacza” od Billmodel - działa jak cienka tamka a nie zaparowuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 21 godzin temu Share Napisano 21 godzin temu Wybaczcie, ale moim zdaniem to jest głupkowaty pomysł - o wiele lepsze efekty można uzyskać przy większym elemencie, który jest w całości przezroczysty. Z pozoru pracy więcej, bo trzeba zamaskować i pomalować, może nawet z obu stron, ale jak się popatrzy jak upierdliwe jest klejenie przezroczystych elementów, ile błędów można przy tym zrobić, to ja osobiście bym podziękował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 11 godzin temu Share Napisano 11 godzin temu 10 godzin temu, pmroczko napisał: Wybaczcie, ale moim zdaniem to jest głupkowaty pomysł - o wiele lepsze efekty można uzyskać przy większym elemencie, który jest w całości przezroczysty. Z pozoru pracy więcej, bo trzeba zamaskować i pomalować, może nawet z obu stron, ale jak się popatrzy jak upierdliwe jest klejenie przezroczystych elementów, ile błędów można przy tym zrobić, to ja osobiście bym podziękował. Ale zawsze jest jeszcze w pudełku wersja "klasyczna" gdyby coś spaprać z ramkami i szkłem osobno... Moim zdaniem pomysł bardzo dobry, oszczędza się na maskach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowmare Napisano 11 godzin temu Share Napisano 11 godzin temu 10 godzin temu, pmroczko napisał: ...jak się popatrzy jak upierdliwe jest klejenie przezroczystych elementów, ile błędów można przy tym zrobić, to ja osobiście bym podziękował. Trzeba zachować ostrożność i uważać na zacieki ale wystarczy kleić na dobry lakier błyszczący i zalewać tylko miejscowo mini kropelkami, za owiewkę się i tak nie trzyma modelu. Maskowanie to o wiele więcej roboty i trzeba bardzo precyzyjnie przyklejać maski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 2 godziny temu Share Napisano 2 godziny temu Panowie zapomnieli chyba, że jest coś takiego jak klej PVA, który można wymyć wodą. Owiewka nie przenosi żadnych obciążeń, więc, cytując klasyka: gdzie wady? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi