Skocz do zawartości

[W] IJN A6M5 Zero (Model 52, Mitsubishi Mid. Prod.) (FineMolds, 1:48)

Thalgonis

Rekomendowane odpowiedzi

Ciałko,

Zerówki jeszcze nie zaliczyłem 😉  To będzie moje trzecie podejście do japońskiego samolotu z okresu IIWW. Dwa pierwsze niestety, niezbyt udane. Czyli w myśl przysłowia „do trzech razy sztuka” teraz „musi” się udać :) 

Sekcja kabinowa. Klocki lego to mało powiedziane - każdy krok w instrukcji ma swój kod QR, który przenosi nas do krótkiego filmiku (2 do 3 minut) na stronach producenta prezentującego właśnie dany krok w sklejaniu  :)   Czyli nawet jak masz wątpliwości (o co przy produktach FineMolds dosyć trudno  :)  ) to bez problemu możesz je rozwiać oglądając „żywą” instrukcję  :mrgreen: 

102361935_Zero-01.thumb.jpg.de9573e248b95e7f864313b5609cbcb6.jpg

1175131789_Zero-02.thumb.jpg.c796bb0618f8fdcba6f16bb416345e4b.jpg

32558144_Zero-03.thumb.jpg.cb6b3bf33814fa5eca565a04f3c46edd.jpg

Klapy to blaszki od Eduarda, i niestety, ale zdaje się że edek coś namieszał, bo nie są idealne...

image.thumb.jpeg.011f09e65bc91d552db9a580e4fd3b2b.jpeg

Silniczek jak się patrzy :)

image.thumb.jpeg.2ee69059007f7f5d6cd306fbc66cd09d.jpeg

• Like 9

2 godziny temu, Thalgonis napisał:

To będzie moje trzecie podejście do japońskiego samolotu z okresu IIWW. Dwa pierwsze niestety, niezbyt udane. Czyli w myśl przysłowia „do trzech razy sztuka” teraz „musi” się udać :) 

Tu się musisz postarać żeby coś nie pykło, model sam się składa, wystarczy dać mu klej. Fajnie idzie :super:.

• Like 1

Pierwszy raz nie muszę się martwić o szklarnię, uffff...  :)

Producent przewidział także „klasyczny” sposób malowania oszklenia, taki  „dla ambitnych” 😉 Ja jednak po sklejeniu kilku 110-tek, Ju 188 i Fw 189 po prostu przestałem być ambitny :haha:

image.thumb.jpeg.4f7f567bf76817f2ad3d4909022d7ff1.jpeg

image.thumb.jpeg.08b49606739f2d671b064f8fbb6c44c3.jpeg

image.thumb.jpeg.8c641322fa4fedda132b9846e61b58e9.jpeg

• Like 2

2 minuty temu, zaruk napisał:

Czy dobrze rozumiem, że są ramki i osobno oszklenie?

Potem się to razem skleja, tak?

Tak. Tylko oczywiście trzeba uważać na klej. Ja użyłem „Spawacza” od Billmodel - działa jak cienka tamka a nie zaparowuje :)

Wybaczcie, ale moim zdaniem to jest głupkowaty pomysł - o wiele lepsze efekty można uzyskać przy większym elemencie, który jest w całości przezroczysty. Z pozoru pracy więcej, bo trzeba zamaskować i pomalować, może nawet z obu stron, ale jak się popatrzy jak upierdliwe jest klejenie przezroczystych elementów, ile błędów można przy tym zrobić, to ja osobiście bym podziękował.

10 godzin temu, pmroczko napisał:

Wybaczcie, ale moim zdaniem to jest głupkowaty pomysł - o wiele lepsze efekty można uzyskać przy większym elemencie, który jest w całości przezroczysty. Z pozoru pracy więcej, bo trzeba zamaskować i pomalować, może nawet z obu stron, ale jak się popatrzy jak upierdliwe jest klejenie przezroczystych elementów, ile błędów można przy tym zrobić, to ja osobiście bym podziękował.

Ale zawsze jest jeszcze w pudełku wersja "klasyczna" gdyby coś spaprać z ramkami i szkłem osobno...

Moim zdaniem pomysł bardzo dobry, oszczędza się na maskach :)

10 godzin temu, pmroczko napisał:

...jak się popatrzy jak upierdliwe jest klejenie przezroczystych elementów, ile błędów można przy tym zrobić, to ja osobiście bym podziękował.

Trzeba zachować ostrożność i uważać na zacieki ale wystarczy kleić na dobry lakier błyszczący i zalewać tylko miejscowo mini kropelkami, za owiewkę się i tak nie trzyma modelu. Maskowanie to o wiele więcej roboty i trzeba bardzo precyzyjnie przyklejać maski.