Skocz do zawartości

Mitsubishi J2M3a model 21A Raiden, Hasegawa, 1/72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W związku z moją jutrzejszą absencją na forum - galeria już dziś :D

Tytułem wstępu:

"Ponieważ zastosowano dwa typy działek o różnych charakterystykach stwarzało to problemy w celowaniu. Próbowano temu zaradzić konstruując zmodyfikowaną wersję J2M3a Model 21A. Zastosowano w nim cztery działka Model 2 z których 2 umieszczono w gondolach pod skrzydłami. Efektywność takiej konfiguracji uzbrojenia była znacznie lepsza, ale odrzut działek w gondolach był tak duży, że zrezygnowano z tego rozwiązania. Zbudowano tylko 21 samolotów w wersji J2M3a."

I moja interpretacja tego opisu:

Mitsubishi J2M3a model 21A Raiden.

H5CGqE6.jpg

HzKkl1m.jpg

rKXFswJ.jpg

ELKIMyv.jpg

4m4m7wK.jpg

P3ExBa1.jpg

JzyAjaP.jpg

aXhBKn4.jpg

3EcMjSS.jpg

QCBVzk9.jpg

KBSzpyk.jpg

YPk2Auq.jpg

tLorNPI.jpg

QlHVjmV.jpg

YgXjXW7.jpg

c1vlfra.jpg

g9b2Joa.jpg

JrEdS6l.jpg

pZd9uQ4.jpg

PHF5c0A.jpg

fBnH2cB.jpg

IB5FvA7.jpg

xWelyjx.jpg

I tyle w temacie :wink:

:kawa:

• Like 15
  • Thanks 1
Napisano

Bardzo ładnie zmalowany jeden z moich dwój ulubieńców japońskich.

Podoba mi się jak ożywiłeś i urozmaiciłeś żółć tego ptaszka.

Nie kusiło Ciebie wykonania nitowania?

• Thanks 1
Napisano

Fajny żółtek, przyjemnie umorusany.  Może tylko zagłosowałbym za jaśniejszym kolorem łosza między blachami. 

Wiem, że to nie jest Twój temat ale może kogoś zaciekawią informacje dotyczące chyba tego egzemplarza z dość poważnego serwisu Arawasi.

Raiden_1.thumb.jpg.3033208c6470be22945f31307d3e7855.jpg

https://arawasi-wildeagles.blogspot.com/2020/07/tried-and-tested-pt1.html?utm_source=chatgpt.com

Raiden_2.thumb.jpg.3b6807fb92e8242ef4603eaf00702a68.jpg

https://arawasi-wildeagles.blogspot.com/2013/07/mitsubishi-j2m-raiden-jack-2-j2m1.html

Oczywiście nie mam stuprocentowej pewności czy chodzi o ten sam samolot, kolorowych zdjęć też nie ma. Był to prototyp, więc pomarańczowy kolor byłby typowy.

Może wypowie się ktoś siedzący w temacie? Ja, w każdym razie, gratuluję. 

• Thanks 1
Napisano

Trochę mi umknął ten japoński temat :mrgreen:

DZIĘKUJĘ BARDZO panowie za opinie :piwo: