LimaOscar Napisano 10 Września 2012 Share Napisano 10 Września 2012 Czołem Chwila czasu dzisiaj była, więc zabrałem się za oklejanie Airbusa napisami eksploatacyjnymi. Teraz na to wszystko warstwa bezbarwnego i przyjdzie czas na wash, a później delikatny weathering. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 10 Września 2012 Share Napisano 10 Września 2012 Nabiera wyrazu, no, no, już prawie finisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 13 Września 2012 Share Napisano 13 Września 2012 Dzisiaj krótko i treściwie, czasu mało ostatnio ;) Motorki posklejane i (prawie) pomalowane. Ale jeszcze bez washa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 13 Września 2012 Share Napisano 13 Września 2012 Takie czyściutkie, śliczniutkie, że aż żal brudzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 13 Września 2012 Share Napisano 13 Września 2012 Ładne to fakt ja bym się jednak przyczepił tylnej części gondoli, tuż za dyszą. Sprawia wrażenie jakby łączenie obydwu połówek było nierówne i nie zaszpachlowane. Czy to prawda czy jakieś złudzenie optyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 13 Września 2012 Share Napisano 13 Września 2012 Takie czyściutkie, śliczniutkie, że aż żal brudzić No trochę trzeba będzie 'pobrudzić'; może nie tyle pobrudzić, co washa zrobić. Choć może, jeśli mnie poniesie ..... Czy to prawda czy jakieś złudzenie optyczne? O to chodzi? Tam jest linia podziału, stąd tak to wygląda. No i jeszcze nie do końca podmalowane. Choć faktycznie, w zbliżeniu to wygląda dziwnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falcon Napisano 13 Września 2012 Share Napisano 13 Września 2012 LimaOscar świetna praca! Tempo składania masz takie, że zazdroszczę Twoje efekty sklejania pasażera są takie, że przynajmniej mnie motywują do sklejania - może innych też? Mimo, że mam brak czasu ostatnio i kalkomanie BD totalnie zniechęciły mnie do kontynuowania tego dzieła, to (jak wyżej) poświęciłem chyba z 3 dni męczenia się i udało mi się nałożyć oznakowania linii, itd. Efekt (z daleka) jest nie najgorszy. Głupio się przyznać, ale popełniłem też kilka błędów w położeniu niektórych kalek i odkryłem to zbyt późno żeby poprawić. Raz spróbowałem i o mało nie zniszczyłem kalkomanii. Model jest już na etapie pokrywania ostatnimi warstwami bezbarwnego lakieru, przyklejenia podwozia, jego elementów, i koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 13 Września 2012 Share Napisano 13 Września 2012 No to ja czekam na galerie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 14 Września 2012 Share Napisano 14 Września 2012 Czołem No to myślę, ze niebawem galeria . Już się nie mogę doczekać. Wygląda świetnie, nawet z tej odległości jak na fotce. Co po A310? Masz jakieś plany w kwestii 'pasażera' następnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falcon Napisano 14 Września 2012 Share Napisano 14 Września 2012 CzołemNo to myślę, ze niebawem galeria . Już się nie mogę doczekać. Wygląda świetnie, nawet z tej odległości jak na fotce. Co po A310? Masz jakieś plany w kwestii 'pasażera' następnego? Co do następnego to niestety muszę skończyć rozpoczęte: Concorda w malowaniu PEPSI, 737-300/400/500 LOT, i może Me-323 Gigant. A do sierpnia 2013 mam marzenie zrobić Ił-76, An-124, A300 Beluga, i C-17 - wszystko w 1/144 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 14 Września 2012 Share Napisano 14 Września 2012 No to nieźle - będą kolejne galerie . Szczególnie ten Concorde w barwach Pepsi mnie intryguje Miłego oklejania kalką (brazylijską) A Gigant to co za zwierz w 1/144? Nie wiedziałem, że ktoś to robi? No chyba, że Anigranda męczysz A jeszcze taka ciekawostka - nie wiem czy wiesz, że można Giganta zrobić w malowaniu 'cywilnym'. Był używany przez Anglików na Malajach i Singapurze w latach 1946-47 jako samolot cargo. Specjalnie z Europy go ściągnęli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol3414 Napisano 14 Września 2012 Share Napisano 14 Września 2012 CzołemNo to myślę, ze niebawem galeria . Już się nie mogę doczekać. Wygląda świetnie, nawet z tej odległości jak na fotce. Co po A310? Masz jakieś plany w kwestii 'pasażera' następnego? Co do następnego to niestety muszę skończyć rozpoczęte: Concorda w malowaniu PEPSI, 737-300/400/500 LOT, i może Me-323 Gigant. A do sierpnia 2013 mam marzenie zrobić Ił-76, An-124, A300 Beluga, i C-17 - wszystko w 1/144 A tego Rusłana kiedy planujesz? To jest ten z Revella? Jak co to poczekam i będę miał co podglądać zanim ja się wezmę za niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falcon Napisano 14 Września 2012 Share Napisano 14 Września 2012 Rusłana mam ochotę od razu zacząć składać, ale nie mam miejsca żeby jego części mieć gdzie przetrzymać. No i muszę w końcu pokończyć te stare. Planuję go jako pierwszego złożyć z wymienionych wcześniej transportowców, itp. Może grudzień/styczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol3414 Napisano 14 Września 2012 Share Napisano 14 Września 2012 Rusłana mam ochotę od razu zacząć składać, ale nie mam miejsca żeby jego części mieć gdzie przetrzymać. No i muszę w końcu pokończyć te stare. Planuję go jako pierwszego złożyć z wymienionych wcześniej transportowców, itp. Może grudzień/styczeń. Mi pasuje bo po A380, chcę skleić F4 Phantom w 1:48, a tempo mam jak widać żółwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 14 Września 2012 Share Napisano 14 Września 2012 Czołem Karolu, Rusłan należy do modeli z gatunku tych 'samosklejalnych'. Tzn. jest świetnie spasowany i w ogóle. Wiem, bo robiłem takowego kilka lat temu, zaraz jak się pokazał. Jak dla mnie jego jedyną wadą są rozmiary ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falcon Napisano 14 Września 2012 Share Napisano 14 Września 2012 Przepraszam za przeoczenie. Me-323 Gigant mam w 1:72 Czyli Rusłan świetnie spasowany jest? Tym bardziej mam ochotę go złożyć, a wymiary ma rzeczywiście nie małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 16 Września 2012 Share Napisano 16 Września 2012 Witam ;) Trochę podłubałem przy modelu. W sumie to już niewiele zostało do zrobienia. Trzeba dokleić te rozpraszacze wirów na końcach skrzydeł i światła domalować. No i jeszcze podpicować tu i ówdzie. Na to lekki brudzing przyjdzie. Ale naprawdę lekki. Jak widać zrobiłem washa. Jest ... jasnoszary, ale na białym samolocie i tak jawi się jako ciemny, niemal czarny Myślę, że następna odsłona to będzie już galeria.... Aha, jeszcze jedno - powiedzcie mi proszę, czy nie zza mocny ten wash? Może wymyć go jeszcze nieco zanim powerniksuję i będzie za późno? Czy zostawić tak jak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 16 Września 2012 Share Napisano 16 Września 2012 Jak dla mnie to za mocny, szczególnie górna część kadłuba. Od spodu będzie ok jak przyjdą jakieś zacieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 16 Września 2012 Share Napisano 16 Września 2012 No to go trochę 'rozmyję' Wash robię plakatówkami, więc nie będzie problemu. Zważywszy, że werniksu końcowego jeszcze nie kładłem na górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 16 Września 2012 Share Napisano 16 Września 2012 Hej, mydlo ma rację, myj tego łosza ile się da... Szkoda dorodnego arbuza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 16 Września 2012 Share Napisano 16 Września 2012 Hej, mydlo ma rację, myj tego łosza ile się da... Szkoda dorodnego arbuza No ale jak? Do końca zmyć? Czy tylko lekko go stonować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 16 Września 2012 Share Napisano 16 Września 2012 Spód zostaw jak najbardziej, ale góra kadłuba do poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 16 Września 2012 Share Napisano 16 Września 2012 Hmm... Potraktuj to proszę tylko jako sugestię, bo mój pogląd na łosza jest dość radykalny. Uważam, że w większości przypadków niewiele pomaga i jest odbiciem trendów polegających na tym, że zaczynamy sądzić, że model bez łosza jest nieważny, mimo, że porównanie z oryginałem na ogół wizji łosza przeczy. Dla pasażera w 144 oceniłbym go w ogóle jako zbędny, próbując co najwyżej delikatnie stosować przy drzwiach i pokrywach podwozia, ew. trochę przy mechanizacji płatów. Twój 737 z galerii wygląda pod tym względem bardzo dobrze, bo tam - jakkolwiek jest w niektórych miejscach łosz - to nie dominuje nad wizerunkiem modelu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 16 Września 2012 Share Napisano 16 Września 2012 Dzięki za sugestie. Poza forum też już mi zresztą jeden znajomy zwrócił uwagę na tegoż ostrego washa (który w założeniu w ogóle ostrym miał nie być ). Namieszałem trochę z górą - w zasadzie to większość wypłukałem. Trochę zostawiłem, acz niewiele. Za to nieco 'brudzingu' przybyło. Takiego delikatnego. Jak teraz się Wam to widzi? Wash już nie straszy na kadłubie (z wyjątkiem spodu i dolnych partii )... chyba.... (fotki takie 'na szybko' z ręki strzelane, w biegu niejako, więc nieco 'przepalone' jak się okazało) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 16 Września 2012 Share Napisano 16 Września 2012 Z pewnością lepiej, jeszcze te boki - jak dla mnie - za mocno kontrastują, ale to już sam zdecydujesz (parafrazując jedną całkiem dowcipną reklamę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi