R_Mazzi Napisano 15 Listopada 2011 Share Napisano 15 Listopada 2011 Jak wszystko wyschło, pomalowałem mocno rozcieńczonym Humbrolem (numeru nie pamietam) Tak naprawdę to tylko o kolorek mi chodziło, mocno nieprecyzyjnie sformułowałem swe pytanie, przepraszam A gdzie warsztaty z modelowania pozostałych cieżarówek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Listopada 2011 Autor Share Napisano 16 Listopada 2011 Tak naprawdę to tylko o kolorek mi chodziło, mocno nieprecyzyjnie sformułowałem swe pytanie, przepraszam Nie rób scen, nic się przecież nie stało . To była mieszanka białego matowego + odrobina jakiejś zieleni (do smaku), mogła to być H150. Całość na koniec mocno przetarta suchą białą pastelą. A gdzie warsztaty z modelowania pozostałych cieżarówek? Pozostałe warsztaty tylko w domu. Jak widać po tym warsztacie nie jestem zbyt systematyczny i nie chcę zaśmiecać forum kolejnym warsztatem, który nie wiem kiedy mógłbym skończyć. Dlatego jeśli już, to zaprezentuję skończone modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Listopada 2011 Autor Share Napisano 16 Listopada 2011 Słowo się rzekło - wrzucam fotki z pierwszego podejścia do sznurowania. Na razie założone na sucho, by sprawdzić czy się da i czy linki (nitki) dobrze dobrałem. Jak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 Wygląda dobrze. Ja bym tylko zasugerował, żeby skombinować trochę wosku (np. z jakiejś ekologicznej świecy) i przeciągnąć tę nitkę najpierw po tym wosku a potem pomiędzy palcami - w ten sposób schowają się te "kłaki" które wychodzą z nitki i wygląd się jeszcze poprawi. Mam nadzieję, że to pomoże - pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszej budowie Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 Czy te srebrne pierścienie przy otworach to malowane, albo coś dorabiałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 Mnie również interesuje sposób w jaki zrobiłeś te pierścieni, z chęcią bym takie coś wykorzystał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Listopada 2011 Autor Share Napisano 16 Listopada 2011 Wygląda dobrze. Ja bym tylko zasugerował, żeby skombinować trochę wosku (np. z jakiejś ekologicznej świecy) i przeciągnąć tę nitkę najpierw po tym wosku a potem pomiędzy palcami - w ten sposób schowają się te "kłaki" które wychodzą z nitkiTo oczywiście będzie zrobione, na razie jak pisałem zrobiłem sznurowanie próbneCzy te srebrne pierścienie przy otworach to malowane, albo coś dorabiałeś?Jeśli chodzi o otwory, robiłem je tak - wierciłem w plandece otworki (jest dość sztywna po nasączeniu wikolem i pomalowaniu więc idealna do wiercenia) następnie na otoczkę nanosiłem za pomocą wykałaczki gęstą farbę Revell 90 tak, by utworzył się wokół jakby metalowy pierścień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Listopada 2011 Autor Share Napisano 22 Listopada 2011 Chwalicie, chwalicie, ale że zapomniałem zrobić charakterystyczne dla KrAZa okienka w plandece to nikt nie podpowie Na szczęście zorientowałem się przed przymocowaniem plandeki i zacząłem walke z okienkami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 22 Listopada 2011 Share Napisano 22 Listopada 2011 Chwalicie, chwalicie, ale że zapomniałem zrobić charakterystyczne dla KrAZa okienka w plandece to nikt nie podpowie Bo ja to się na KrAZach nie znam Na szczęście ty się znasz i potrafisz wykorzystać to do zrobienia pięknego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Listopada 2011 Autor Share Napisano 23 Listopada 2011 Bo ja to się na KrAZach nie znam Na szczęście ty się znasz Chciałbym, ale niestety aż tak dużej wiedzy nie mam. Wszystko poznaję na bieżąco, głównie na podstawie fotek. Tymczasem zwalczyłem temat oszklenia plandeki. Pomogła mi w tym folia z gładziudkiej jak puppa archanioła koszulki na dokumenty: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr A Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Super ci to wyszło.Gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr A Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 A tak przy okazji jakiś polski sklep sprzedaje jakieś krazy w 1/72? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Listopada 2011 Autor Share Napisano 23 Listopada 2011 A tak przy okazji jakiś polski sklep sprzedaje jakieś krazy w 1/72?Ciekawostka jest taka, że KrAZa-255 w ogóle mało gdzie można dostać, a już na pewno nie w Polsce.Jeszcze niedawno niektóre sklepy miały w ofercie lotniskową cysternę KrAZ-255L firmy Omega-K (poprawna nazwa to KrAZ 258 TZ-22), ale dziś już go nie widzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Świetnie Ci to Grzesiu idzie Szczególnie jestem pod wrażeniem jeśli chodzi o plandekę . Ciekaw jestem jak to wyjdzie w moim jeździdełku . Co do dostepności KraZa - Piotr w kraju nie kupisz bankowo, ba za granicą wątpię abyś dorwał. Przeszukałem internet i Rok temu znalazłem jednego jedynego i kupiłem w sklepie mfpilot.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr A Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Plandeka najlepsza jaką widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Listopada 2011 Autor Share Napisano 24 Listopada 2011 Ponieważ zestawowe elementy już w całości wykorzystałem, a do końca prac jeszcze trochę zostało, moja praca nad modelem przybiera formę "co by tu jeszcze..." Przeglądam więc dostępną mi dokumentację i dorabiam to i owo, a że do tego modelu ani specjalnych kalkomanii, ani zestawów waloryzacyjnych nie uświadczysz, wszystko opiera się na inwencji własnej. Blaszki z magazynu wreszcie znalazły zastosownie. Tu - blachy ryflowane na stopnie i wewnętrzne strony drzwi W kalkomaniach pomaga zestaw ToRo, ale i tam nie wszystko jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 To będzie piękna maszyna i to w jakiej skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Listopada 2011 Autor Share Napisano 24 Listopada 2011 Dzięki, ale nie chwalmy dnia przed zachodem słońca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Listopada 2011 Autor Share Napisano 26 Listopada 2011 Doszły światełka z tyłu i prawie już gotowe zamknięcia tylnej burty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Listopada 2011 Share Napisano 26 Listopada 2011 Szkła jak prawdziwe. Jak udało ci się uzyskać taki efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 26 Listopada 2011 Share Napisano 26 Listopada 2011 Prace idą pełną parą. Widać, że Kraz wrócił do łask Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 26 Listopada 2011 Share Napisano 26 Listopada 2011 Grzesiek, kończ waść, wstydu oszędź Bo człowiek w kompleksy popada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Listopada 2011 Autor Share Napisano 26 Listopada 2011 Jeszcze tylko odblaski, priorytet drogowy i zakładamy plandekę Szkła jak prawdziwe. Jak udało ci się uzyskać taki efekt?Wypróbowana metoda czyli - podkład dowolny srebrny, na to transparentne emalie Humbrola - czerwona (H 1321) i pomarańczowa (H 1322), na wierzch kładziemy "szkiełko" z przeźroczystego Distalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi