piotr 30 Napisano 20 Września 2007 Share Napisano 20 Września 2007 Witam tornado gdzie kupłes ta Scanie i za ile .Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 20 Września 2007 Share Napisano 20 Września 2007 Witam tornado gdzie kupłes ta Scanie i za ile .Pozdro Scania jest kombinacją kilku modeli, tu jest relacja z jej budowy:Link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 26 Września 2007 Share Napisano 26 Września 2007 Jak można samemu dorobic kalkomanie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 26 Września 2007 Share Napisano 26 Września 2007 viewtopic.php?t=735&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreks_1980 Napisano 5 Października 2007 Share Napisano 5 Października 2007 Witam i pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów! Mam problem z błyszczącymi kalkami na gotowym modelu. Chociaż używam płynów micro sol i micro set i staram sie obcinac kalki jak najdokladniej to problem wciaz powraca, szczegolnie widac to na modelach pomalowanych matami. Slyszalem cos o sidoluxie, ale nie wiem jak sie go uzywa z modelem, przed czy po nalozeniu kalkomani i czy nie zostawia plam na pomalowanej powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 5 Października 2007 Super Moderator Share Napisano 5 Października 2007 Witam. Niedawno pytałem o to samo. Koledzy wytłunaczyli mi jak to zrobić. Sidolux nie zostawia plam i smug. Nakładasz sidolux następnie kalki i na to znowu sidolux. A później możesz lakier matowy położyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreks_1980 Napisano 5 Października 2007 Share Napisano 5 Października 2007 Dzieki bardzo, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 5 Października 2007 Share Napisano 5 Października 2007 Ale taki sidolux do mebli? Normalnie tak na farbę się go nakłada na model? trzeba coś po nałożeniu jeszcze robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 5 Października 2007 Super Moderator Share Napisano 5 Października 2007 Ale taki sidolux do mebli? Normalnie tak na farbę się go nakłada na model? trzeba coś po nałożeniu jeszcze robić? Taki do podłogi. I nałożyłem go na model bezpośrednio nic wcześniej nie robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 5 Października 2007 Share Napisano 5 Października 2007 Nie lepiej kupić lakier błyszcący motipu kosztuje tyle co sidolux.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 5 Października 2007 Share Napisano 5 Października 2007 Oto superlink na temat "Sidolux'ow" wszelkiej masci. Po angielsku. Az sie prosi o przetlumaczenie. http://www.swannysmodels.com/TheCompleteFuture.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł_ Napisano 5 Października 2007 Share Napisano 5 Października 2007 Dobry ten txt czyli jazda po pronto... Ale na razie jestem zbyt leniwy na pisanie czegokolwiek :p może kiedyś... I jeszcze jedno ode mnie... rozumiem, że cały model trzeba ciachnąć sido... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 5 Października 2007 Super Moderator Share Napisano 5 Października 2007 Dobry ten txt czyli jazda po pronto...Ale na razie jestem zbyt leniwy na pisanie czegokolwiek :p może kiedyś... I jeszcze jedno ode mnie... rozumiem, że cały model trzeba ciachnąć sido... Tak cały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiktak Napisano 5 Października 2007 Share Napisano 5 Października 2007 Sorry ale jakoś jestem dziś niekumaty Czy zkończony model mam pomalowac nabłyszczaczem do podłóg, a potem nałozyc kalki i znów go pomazac sidoluxem??? A jak się będzie świecic to znów trzeba pomalowac farbami??? Przecież Kalka sie zwali wtedy.... Przepraszam , ale nierozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 5 Października 2007 Share Napisano 5 Października 2007 Na sam koniec nakładasz matowy lakier.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiktak Napisano 5 Października 2007 Share Napisano 5 Października 2007 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 5 Października 2007 Share Napisano 5 Października 2007 Zauważyłem, że jedna rzecz dodatkowo się pojawia: płyny POD i NA kalkomanie - te płyny nie zapobiegają zjawisku "srebrzenia" kalki. Płynu pod kalkomanie nie używam. Płyn NA kalkomanie ma na zadanie takie "zmiękczenie" kalkomanii, żeby ułożyła się ona we wszelkie załamania modelu (na przykład kalkomanie na blasze falistej). Sidolux, bezbarwny lakier błyszczący mogą pomóc, ale nie muszą w nałożeniu kalkomanii na nierówną powierzchnię, głównie daje je się jako podkład, żeby pozbyć się efektu "srebrzenia" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 6 Października 2007 Share Napisano 6 Października 2007 Dobra ja nic dalej nie czaję. Nakładam sidoluksa na farbę na modelu, na to kalkomanię i znów sidoluks? Tak? A potem ten sidolux i tak jest widoczny jak wypłynie spod kalki? Tak? To jaki w tym sens jak trzeba potem to pokrywać lakierem matowym? Nie wiem, wytłumaczcie mi to jak krowie na rowie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rubid Napisano 6 Października 2007 Share Napisano 6 Października 2007 a ja mam takie pytanko. Kalki nakładam aż Sidolux wyschnie całkowicie czy jeszcze na mokry? Nakładam pędzelkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 6 Października 2007 Share Napisano 6 Października 2007 Nakładam sidoluksa na farbę na modelu, na to kalkomanię i znów sidoluks? Tak? A potem ten sidolux i tak jest widoczny jak wypłynie spod kalki? Tak?To jaki w tym sens jak trzeba potem to pokrywać lakierem matowym? Nie wiem, wytłumaczcie mi to jak krowie na rowie:) Nie rozumiem za bardzo stwierdzenia "wypłynie". Sidolux to tylko popularna alternatywa, dla firmowych bezbarwnych lakierów błyszczących (gloss). Po pomalowaniu modelu Sidoluxem, model uzyskuje błyszczącą powierzchnię - tak jakbyś położył zwykły lakier błyszczący. A ponieważ błysk = gładka powierzchnia, po nałożeniu kalek na Sidolux nie powinny się one srebrzyć. Czemu? Otóż efekt srebrzenia jest spowodowany dostawaniem się mikro pęcherzyków powietrza pod kalkę - dlatego na matowej powierzchni takowy efekt zaistnieje. A ponieważ błyszcząca powierzchnia po Sido jest z bardzo dużym przybliżeniem idealnie gładka - pęcherzyki nie będą się dostać pod kalkę, która przylgnie idealnie do powierzchni i będzie wyglądać bardzo profesjonalnie Sido kładzie się jeszcze NA kalkę z dwóch powodów - raz, wyrównuje on ten schodek między powierzchnią a kalką (kalki też mają swoją grubość) - dzięki czemu na koniec kalka nie będzie się wydawała wypukła. Dwa - nadaje kalkomaniom taki sam połysk jak reszcie modelu - więc - po ewentualnym zmatowieniu nie będzie widać różnicy w fakturze na kalkach. Ostatecznie jeśli po nałożeniu kalek stosujemy jakiś wash, który również kładzie się na powierzchnię błyszczącą - to warstwa Sido na kalkomaniach zabezpiecza je, aby się nie uszkodziły w czasie tej i innych technik. Tak więc, ostatecznie otrzymujemy model z ładnie położonymi kalkomaniami - ale błyszczący: Ale, że większość pojazdów w rzeczywistości powinna być matowa, lub przynajmniej półmatowa - trzeba na koniec użyć odpowiedniego lakieru bezbarwnego. a ja mam takie pytanko. Kalki nakładam aż Sidolux wyschnie całkowicie czy jeszcze na mokry? Nakładam pędzelkiem? Ja Sidolux zostawiam do wyschnięcia nie krócej niż na nockę - i dopiero się biorę za kalki. Bo jak wyschnie to i się nie klei (więc nie zostaną ślady po paluchach) i jest twardszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 6 Października 2007 Share Napisano 6 Października 2007 Dwie fotki z nałożonymi kalkomaniami. Pierwsza - gładka powierzchnia. Tutaj pomalowałem model siduluksem, kiedy wysechł nałożyłem kalkomanie i zacząłem robić brudzing. Później został on "wzmocniony" lakierem bezbarwnym matowym. Na drugiej fotce, boczne powierzchnie Lysandera nie są równą powierzchnią. Po nałożeniu sidoluksu, nakładając kalkomanie użyłem płynu NA kalkomanie, żeby je zmiękczyć, żeby położyły się w zagłębienia modelu. Na koniec poszedł lakier matowy. Wszystko robię po wyschnięciu kolejnych warstw. W sumie sidoluks nie jest niezbędny, niezbędne jest nakładanie kalkomanii na gładkie powierzchnie. Efekt srebrzenia wynika z uwięzienia mikropęcherzyków powietrza pod kalkomanią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł_ Napisano 6 Października 2007 Share Napisano 6 Października 2007 Czyli podsumowując(koledzy 2 posty wyżej ładnie to zrobili...) tak ma wyglądać specyfik do pomalowania modelu, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 6 Października 2007 Super Moderator Share Napisano 6 Października 2007 Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 6 Października 2007 Share Napisano 6 Października 2007 Dobra ja nic dalej nie czaję.Nakładam sidoluksa na farbę na modelu, na to kalkomanię i znów sidoluks? Tak? A potem ten sidolux i tak jest widoczny jak wypłynie spod kalki? Tak? To jaki w tym sens jak trzeba potem to pokrywać lakierem matowym? Nie wiem, wytłumaczcie mi to jak krowie na rowie:) Nosz ile to można tłumaczyć...... ale dobra nakładasz po farbie bazowej itp. sidolux lub lakier bezbarwny Motip (są najtańsze i najlepsze) nakładasz kalki i znowu nakładasz lakier żeby kalki się nie różniły potem robisz wash itp. i na koniec nakładasz lakier matowy żeby model nie świecił się "jak psu jaja".............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rubid Napisano 6 Października 2007 Share Napisano 6 Października 2007 MrBat dzięki wielkie. Przeczytałem Twojego posta i już dla mnie wszystko jasne jak słońce jest Człowiek się całe życie uczy heh ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi