Skoti Napisano 29 Czerwca 2009 Share Napisano 29 Czerwca 2009 stroju, powinieneś budowac autostrady w Polsce . Piękna robota. Jako asfalt użyj papieru ścienrego, ziarnistośc dowiesz się od ludków co robią cywile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 30 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2009 Już się uporałem z elementami (belkami) nośnymi, wykonałem je ze sklejki i balsy, wszystko klejone na CA w żelu, wyszło prawie idealnie, jedna tylko belka się skrzywiła...: A tu jak pomost wygląda od spodu: jeszcze drobiazgi i szlifowanie... Swoją drogoą to ładna podstawka nawet pod cywilne pojazdy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 30 Czerwca 2009 Share Napisano 30 Czerwca 2009 Z tego co widziałem w takich konstrukcjach to tam gdzie są filary jest łącznik, na którym opierają się odcinki jezdni. Mniej więcej tak: Nie jestem po politechnice więc okiem laika sporządziłem rysuneczek U Ciebie nie ma takiego łącznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 30 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2009 U Ciebie nie ma takiego łącznika. Chodzi o dylatacje, wiem ale nie zawsze je widać, na tym zdjęciu widać wyraźnie tylko jedną, pozostałe są zabetonowane: Źródło Wikipedia Poza tym na krótszych odcinkach nie widziałem dylatacji nad podporą (tylko przy przyczółkach), było tylko przesuwne ułorzyskownie na podporze... Dziś jadąc do Warszawy obejrzałem kilka estakad pod tym kątem tak więc to nie błąd, dylatacje będzie pomiędzy przyczółkiem a pomostem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 30 Czerwca 2009 Share Napisano 30 Czerwca 2009 Aha, dzięki za wyjaśnienie. Skoro jest jak mówisz to wszystko ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudziutki Napisano 30 Czerwca 2009 Share Napisano 30 Czerwca 2009 Co prawda nie jestem inżynierem ale ma większości lubelskich mostów czy wiaduktów zaobserwowałem, że przęsła nie są oparte bezpośrednio na filarach ale na takich stalowych "wałkach" Podobno mają na celu swobodne "pracowanie" całej konstrukcji ale głowy za to nie dam- niech mądrzejsi ode mnie się wypowiedzą na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 30 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2009 To są łożyska. Tak między nami to je sobie darowałem aby uprościć sobie pracę ;p te wszystkie braki i uproszczenia nadrobię kompozycją i malowaniem ;p ze wszystkich uproszczeń zdaję sobie sprawę.... to przecież pierwsza ćwiczebna podstawka do pokazania... ważne żeby ją dobrze pomalować co mi do tej pory nie wychodziło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baldigozz Napisano 30 Czerwca 2009 Share Napisano 30 Czerwca 2009 Ściśle mówiąc, to jest oparcie przegubowe ale jego brak nie jest błędem. Nie zawsze się je stosuje, wszystko zależy od indywidualnego projektu mostu/wiaduktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 2 Lipca 2009 Autor Share Napisano 2 Lipca 2009 No to kalki położone. To co zaprezentowało tym razem Academy do jest poezja, w porównaniu do ich wcześniejszych grubaśnych kalek to wielki skok na przód. Na bardzo cienkim filmie idealnie siadły na model, po zastosowaniu Mr. Mark Softera nawet świetnie współpracowały z fototrawioną tabliczką z numerem. Wielkie brawa dla Academy, oby tak dalej. Zrobiłem fotki na dwóch tłach, żeby sprawdzić na jakim tle lepiej wychodzi kolor czołgu... i odpowiedź brzmi na żadnym... ale te na czarnym wyszedł najbliższy... choć ja sam już nie wiem jaki to ma kolor... w każdym świetle inny... , ale do rzeczy: i jeszcze fotka eksponująca powierzchnię antypoślizgową: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 2 Lipca 2009 Autor Share Napisano 2 Lipca 2009 Jeszcze dorobiłem anteny, wykonałem je z rozciągniętej nad płomieniem ramki, konfiguracje i rodzaje anten dobierałem na podstawie fotografii konkretnego egzemplarza, (na każdej fotce było inne ustawienie): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chwat Napisano 3 Lipca 2009 Share Napisano 3 Lipca 2009 Bardzo ładna Merkava !!! W tle widać ile masz roboty, szyłka, Mi-2 ... Aha, no i gratuluję, że na łamach Super Modelu ukazał się Twój model !!! Bardzo fajny artykuł o tym PT-76. P.S. To trzecie zdjęcie jest według mnie najlepsze. Pozdrawiam !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 5 Lipca 2009 Autor Share Napisano 5 Lipca 2009 Dzięki za dobre słowa "No To Sru" Właśnie, do rzeczy : ostatnio mnie leń złapał jeśli chodzi o informowanie publiczności o moich postępach prac... Tak więc: Po kalkach pomalowałem jeszcze raz Pronto, następnie zająłem się układem jezdnym, który zawashowałem, zakurzyłem itp... aby przykleić boczne fartuchy i zając się resztą modelu. Dziś nałożyłem na całość washa olejnego (vandycke brown), po wyschnięciu nałożyłem swoją unowocześnioną odmianę suchego pędzla, właściwie to raczej "suchy paluch" : użyłem do tego olejnej bieli tytanowej Van Gogh-a, którą nałożyłem suchym pędzlem na wystających krawędziach/elementach, następnie tą farbę która została na modelu roztarłem palcem, co dało takie fajne efekty wypłowienia, rozjaśnienia na krawędziach. A teraz fotki, wreszcie złożyłem swoje studio fotograficzne, (wybaczcie braki tła na dwóch fotkach ): c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 5 Lipca 2009 Share Napisano 5 Lipca 2009 ale bajer.wash dobrze wyciagna cieniowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
......................... Napisano 5 Lipca 2009 Share Napisano 5 Lipca 2009 Obserwuję twoją pracę cichutko siedząc w dalszych rzędach i przykro mi i wstydno mi, że ja tak nie zrobię. Pokazałem na dużym TV wszystkim zebranym na spotkaniu modelarzy w Inowrocławiu i zapadła cisza i słychać było tylko cmokania i ochy i achy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 5 Lipca 2009 Share Napisano 5 Lipca 2009 Modelarstwo chyba nie dla mnie Te rozjaśnianie jest zaje.... Musiałeś dużo żółci dać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 5 Lipca 2009 Autor Share Napisano 5 Lipca 2009 Musiałeś dużo żółci dać nie to sama biel tytanowa na kolor bazowy po washu... jeśli o to chodzi? dzięki za dobre słowa, bo wychodzi całkiem nieźle ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 5 Lipca 2009 Share Napisano 5 Lipca 2009 jeśli o to chodzi? Chodziło o te na środkach większych powierzchni... na ostatniej focie najlepiej widać I właśnie to zdjęcie mnie dobiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 6 Lipca 2009 Share Napisano 6 Lipca 2009 Stroju Twoje modele są perfekcyjne!!! A z Twoich wątków warsztatowych można się dużo nauczyć! Merkawia 4 jest perfekcyjna a pomysł z podstawką jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 6 Lipca 2009 Share Napisano 6 Lipca 2009 super robota... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 6 Lipca 2009 Autor Share Napisano 6 Lipca 2009 Chodziło o te na środkach większych powierzchni... To chyba efekt preshadingu, bo żadnej żółci tam nie użyłem, tylko: na szarą bazę (surfacer) nałożyłem preshading czarnym, następnie prysnąłem cienką warstwę kolory podstawowego, potem zrobiłem washa i przetarłem wszystko bielą tytanową, więc ilość użytych kolorów jest minimalna... Taaak jednak współczesne czołgi to jest to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 6 Lipca 2009 Share Napisano 6 Lipca 2009 Przeelegancki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 6 Lipca 2009 Share Napisano 6 Lipca 2009 To chyba efekt preshadingu Czyli preshading jest boski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 6 Lipca 2009 Share Napisano 6 Lipca 2009 A wiecie że jeśli będziecie mu tak słodzić to wpadnie w samozachwyt i przestanie robić kolejnych modeli coraz lepszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 6 Lipca 2009 Autor Share Napisano 6 Lipca 2009 No to dziś zająłem się kurzeniem z użyciem pigmentów, były drobne problemy ale efekt jest zadowalający. No ciąg dalszy spamowania forum fotkami :P : I jeszcze zagipsowałem moją podstawkę, jak wszystko porządnie to będę to dalej rzeźbił: c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 7 Lipca 2009 Autor Share Napisano 7 Lipca 2009 No to, dziś zrobiłem próbną serie kulek na łańcuchu, same kulki pochodzą z zestawu (sklejone połówki, jakoś nie mogłem nić znaleźć w odpowiednim rozmiarze), łańcuch - produkcja RBmodelu, listwa z zestawu... : Na razie nie wygląda to szczególnie ale z każdą następną wychodzą lepiej... Dziś w Martoli jeszcze zakupiłem łańcucha, aby zawiesić go jakoś na przednich hakach (na wzór fotek oryginału... ) No i na koniec fotka ze zbliżeniem faktury powierzchni: Do następnego.... ;o) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi