Skocz do zawartości

Merkava MK.IV 1:35 Academy (by stroju :D)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

a musi być terenówka? :] nie może być zwykły cywilny gruchot?

airfix w 1:32 ma w swojej ofercie parę fajnych autek - na spalone zwłoki albo ze śladami po bliskim kontakcie trzeciego stopnia z merkavą w sam raz

• Odpowiedzi 213
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Fakt, kiedyś się zainteresowałem tymi autami airfixa ale ich nie znalazłem, pewnie niezbyt szukałem, bo są na ich stronie... Chętnie bym kupił i to nie na tą dioramę (bo tu musi być ten Lndrover i koniec ;p ), myślę nad następną współczesną tylko tym razem z miejskimi klimatami, więc samochody cywilne jak najbardziej wskazane, szkoda tylko że te są bardziej luksusowe...

Wracając do budowy:

Pomalowałem już Landrovera w kolory podstawowe (takie jak miał, tylko tym razem zrobiłem preshading) i nałożyłem washa:

MerkavaMkIV155.jpg

MerkavaMkIV156.jpg

MerkavaMkIV157.jpg

MerkavaMkIV158.jpg

Uprzedzam pytania: te zacieki zrobiły się zanim się rozbił dlatego są pod takim kątem... ;p

Teraz czas na kurze i rdzę na elementach stalowych...

Napisano

W ostatnich dniach trochę popracowałem pigmentami (Mig i Vallejo) nad Landroverem:

MerkavaMkIV159.jpg

MerkavaMkIV160.jpg

MerkavaMkIV161.jpg

Resztę kurzu dodam jak już pomaluję dioramę, aby się wszystko jakoś skomponowało...

Napisano

Co tu dużo mówić, sama Merkava, jak i podstawka z Land Roverem to klasa sama w sobie, tak trzymaj

Napisano

Kurde, 2 tyg mnie nie ma a w temacie jakie rzeczy się dzieją

stroju, jeśli samochodzik uderzył w taki filar to i ten filar powinien dostać małego uszczerbku na zdrowiu. Wiem, że to mocna konstrukcja, ale jednak jakieś odpryski powinny się pojawić.

Ale całość - the best

Strasznie nie po polsku to napisałem: powtarzanie wyrazów, itp

Napisano

Mały upload:

Dorobiłem ślady Landrovera (z jekieś klejo-szpachlówki do płytek), posypałem różnymi piaskami (morski, "PUCEK" i kamyczki), klejone na bezbarwny lakier uniwersalny w spreju, popryskane w niektórych miejscach jeszcze sprejem antypoślizgowym :

MerkavaMkIV165.jpg

MerkavaMkIV166.jpg

Następnie pomalowałem powierzchnie czarnym sprejem, dziś pomalowałem bazowy kolor podłoża (różne Pactry), resztę to już chyba pigmentami zrobię:

MerkavaMkIV170.jpg

MerkavaMkIV169.jpg

MerkavaMkIV168.jpg

MerkavaMkIV167.jpg

jak na pierwszy raz może być... mam nadzieję że nie sknocę sprawy z pigmentami...

Napisano

No to fajnie że wam się podoba, jednak początki nie zawsze muszą być złe...

dziś trochę popigmentowłem:

(przepraszam za fotki robione z błyskaczem ale w moim "studiu" fotograficznym nie mieści się ten klocek... może wieczorem je powiększę...)

MerkavaMkIV172.jpg

MerkavaMkIV173.jpg

MerkavaMkIV171.jpg

Napisano

Najbardziej podoba mi się praktyczne zastosowanie nauki szkolnej

Napisano

Przy najbliższej okazji tak samo wykorzystam swoje zeszyty od biologii, chemii i fizyki, z którymi w tym roku się pożegnałem

Fajnie Ci idzie stroju.

Napisano

Tylko dlaczego na samochodzie nie widać śladów po ostrzale tak jak pisałeś stroju.

Napisano

Jest kilka dziur po kulach, nie przyjrzałeś się wnikliwie, ale jeszcze dorobię parę... ;p

Napisano

Kontynuując prace nad gruntem:

poprawiłem jeszcze pigmenty i przetarłem tu i ówdzie suchym pędzlem, no i zrobiłem lepsze fotki, tylko tak mało bo mnie komary przegnały, robiłem na dworze:

MerkavaMkIV178.jpg

MerkavaMkIV178.jpg

MerkavaMkIV174.jpg

Napisano

Bardzo wybornie wygląda! ;]

Napisano

No to dziś nabyłem w końcu biała masę szpachlową i poszpachlowałem pomost wiaduktu aby ukryć fakturę drewna, "wylałem" także asfalt:

MerkavaMkIV180.jpg

MerkavaMkIV181.jpg

MerkavaMkIV182.jpg

MerkavaMkIV183.jpg

Wkrótce malowanie betonu....

Napisano

Trochę opóźnione:

Pomalowałem wiadukt na kolor betonu (szaro-piaskowy):

MerkavaMkIV184.jpg

Dziś mi takie cuś wpadło w oko w jadarze, a że dwie dychy to się nie opierałem:

MerkavaMkIV186.jpg

c.d.n.

Napisano

ja bym bardziej "zapiaskował" beton, w końcu piasek jest łatwo unoszony przez wiatr itp.

Ale tak to

Napisano
ja bym bardziej "zapiaskował" beton, w końcu piasek jest łatwo unoszony przez wiatr itp.

to już będą pigmenty, to co pomalowałem to dopiero "kolor wyjściowy" ;)