Irek-M1 Napisano 28 Października 2007 Share Napisano 28 Października 2007 Irek-M1,wszystko co pokazujesz jest jakby z innego swiata. Godne podziwu! Mam jednak pytania natury technologicznej. Ten luk uzbrojenia musisz potem pomalowac. Czy wszystko jest tam w jednym kolorze? Nie moge sobie wyobrazic, ze gdybys mial malowac te wszystkie przewody i jakies mikroskopijne elemenciki innym kolorem niz reszta luku, to bedziesz to robil pedzelkiem. W ramach szybkiej odpowiedzi wszystko co musi być malowane w innym kolorze jest tak zamocowane aby to można było wymontować a tak faktycznie to wszystko praktycznie jest w jednym kolorze i malowane będzie aerografem. Na stałe są umocowane przewody i posiadają one inny kolor i one będą faktycznie malowane pędzelkiem-liczę w ten sposób na bardzo i to bardzo delikatne ich pogrubienie. Ale fakt malowanie to będzie istna ekwilibrystyka. Elementy te będą malowane po zakończeniu budowy przedniej części kadłuba jeszcze przed połączeniem z tyłem a potem będą one zasłonięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 28 Października 2007 Share Napisano 28 Października 2007 Irek, a po co Ty liczysz elementy składowe? Nie szkoda Ci czasu na to liczenie? Przecież to musi sporo trwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 28 Października 2007 Share Napisano 28 Października 2007 Mam pytanko do Irek m1. Czy patent opuszczania całego przedziału uzbrojenia sprawdził sie w praktyce, i czy był to orginalny radziecki patent. Pytam , bo bardzo podoba mi sie to rozwiązanie, a po ilości wiedzy jaka masz na ten temat, spodziewam sie, że na moje pytanko pewnie też znasz odpowiedż. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 28 Października 2007 Share Napisano 28 Października 2007 W odpowiedzi na pytania odpowiem w ten sposób iż z osobami z którymi rozmawiałem to nie było jakiś specjalnych problemów z opuszczeniem lawety. W bardzo podobny sposób opuszczana była laweta w Mig-u-23, którą parokrotnie mogłem sam osobiście opuszczać bez najmniejszego problemu a model ten czeka w poczekalni na wykonanie. Wracając zaś do pytania Jacka Kryszaka po co liczę te elementy? już odpowiadam po pierwsze robię to z czystej ciekawości, dla mojej żony, która mnie bardzo dopinguje w tym projekcie i bardzo mi pomaga nie robiąc problemów iż przeznaczam tyle czasu na wykonanie tego modelu/ każdy z nas wie o czym mówię/ i po wielu godzinach pracy, gdy np. siedzę do 2 w nocy, zadaje mi pytanie-to ile elementów zrobiłeś?. Robię to również dla Marka 1101 tak aby jak go skończę to mógł mu odpowiedzieć z ilu elementów składa się ten model. Również odpowiadając na pytanie czy nie szkoda mi czasu? To nie bo robię to w trakcie pracy jako przerywnik i dalszy doping do pracy, gdyż zawsze występuje element zniechęcenia jak przejrzę stan prac i dodam kolejne liczby do statystyki to żal mi jest przerwać ten projekt, bo już tak kiedyś się stało. Miłego oglądania i sączenia zimnego:piwo: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 28 Października 2007 Share Napisano 28 Października 2007 To pod ten projekt zimny A swoją drogą udało mi się tanio zanabyć MiGa-15 Tamiya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frescopf Napisano 29 Października 2007 Share Napisano 29 Października 2007 Chcialem wtracic cos niecos do budowy tego modelu. Jak na niego patrze to jestem godziw podziwu !!! Sam jestem fanem Lima-5 i to konstrukcja podobna. Laweta z uzbrojeniem jest wzorowa - nic tylko wlozyc amunicje do skrzynek !! Nie moge sie oprzec i musze napisac o lawecie uzbrojenia ... jest opuszczana na 4 linkach stalowych a sam mechanizm opuszczania i podnoszenia napedzany jest ... korba wkladana z prawej strony kadluba nad lukiem uzbrojenia. Jeszcze raz gratuluje i czekam na kolejne zdjecia pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 29 Października 2007 Share Napisano 29 Października 2007 Kontynułując temat lawety oraz dla zobrazowania tego o czym m.in pisał FRESCOPF umieszczam dwa zdjęcia pokazujące opuszczoną lawetę oraz dokładnie obok z prawej strony jest otwór w który wkładana jest korba do opuszczania jej. Na zdjęciu również widać iż cała laweta opuszczana jest na czterech stalowych linkach. Jest to inna laweta niż ta którą ja wykonuję inne sa zamocowane na niej elemnety. Drugie zdjęcie pokazuje mojego brata oraz umieszconą w otworze korbę do opuszczania jej. Sam mechanizm znajduje się miedzy wręgami kabiny pilota a ściną tylną do której jest mocowane podwozie przednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 8 Listopada 2007 Share Napisano 8 Listopada 2007 Właśnie oglądam to Forum w poszukiwaniu ciekawostek, które przydałyby mi się do "rozpoczęcia kończenia" prac nad moim Migiem, aż trafiłem na wątek Pana Irek-M1. O kurka ale stary post, no dobra prześledzę - właśnie skończyłem. Jestem spocony, ręce mi sie trzęsą. Obym w życiu nie wlazł na to Forum, co mnie podkusiło!! Proszę Pana - jak mam teraz pracować nad moim modelem? Lubię stawiać sobie wysoko poprzeczkę ale Pan zdecydowanie przesadził. Za każdym razem jak będę brał do ręki ten szary plastik będę miał przed oczami Pana arcydzieło - inaczej tego nie można nazwać. Do końca życia będę miał wyrzuty sumienia, że nie wkleiłem jakiejś wręgi lub zapomniałem o niewielkiej śrubce pod fotelem pilota. Wszystkie te moje blaszki, żywice mogę pyrgnąć w kąt. A najlepiej jak skleję wszystko do kupy w jeden wieczór i psiknę srebrnym Motipem. Cóż mogę więcej dodać. Wywalił Pan mój modelarski świat do góry nogami. Miałem inne plany wobec mojego modelu i chyba przy nich zostanę lecz Pana praca od dziś jest moim imperatywem modelarskim. Mój syn powiedział: nooo Szacun, Irek-M1 rulez Nie mogę się doczekać końca prac i marzę o obejrzeniu gotowego samolotu na żywo a sam zastanowię się co tu by można przerobić w moim modelu Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azawakh Napisano 8 Listopada 2007 Share Napisano 8 Listopada 2007 No,no i ja zaczynam być pod wrażeniem Twojej pracy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 8 Listopada 2007 Share Napisano 8 Listopada 2007 Trojan ten mig23 jest z pod twojej ręki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 8 Listopada 2007 Share Napisano 8 Listopada 2007 Tak. Ale to starowinka w dodatku po przejściach. A jeszcze mi sie dostało od marek'a_1101 , że za bardzo uświniony (cenna uwaga) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 9 Listopada 2007 Share Napisano 9 Listopada 2007 Tak. Ale to starowinka w dodatku po przejściach. A jeszcze mi sie dostało od marek'a_1101 , że za bardzo uświniony (cenna uwaga) A pamiętam, też kiedyś zwracałem uwagę (na PWM), że słupskie migi nie były tak zapuszczone. I się nie dziwię, że Marek jako technik Miga-23 w 28 SPLM się oburzył Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 9 Listopada 2007 Share Napisano 9 Listopada 2007 Jestem pod dużym wrażeniem jeśli chodzi o detale, to jest coś co lubie najbardziej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 9 Listopada 2007 Share Napisano 9 Listopada 2007 Trojan daj linka gdzie go można zobaczyć.spacjaNa pierwszy rzut oka wygląda rewelacyjnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 11 Listopada 2007 Share Napisano 11 Listopada 2007 Kolejne zdjęcia pokazujące stan prac nad lawetą. W stosunku do poprzednich zdjęć jeszcze raz wykonałem jedną osłonę lawety, gdyż poprzednia okazała się za wąska. Do takich wniosków doszedłem po analizie zdjęć zadając sobie pytanie jak one były mocowane? Okazało się iż mocowane są do uchwytów znajdujących się od wewnątrznej strony samej lawety-u mnie tak jak w oryginalę są one ruchome. Całość prac związanych z wykonaniem osłon zamykających lawetę w kadłubie zajęło mi około 20 godz. Elementy te wykonane są z płytki pcv a same przetłoczenia profile wzmacniające wykonane są z folii stosowanej w kwiaciarniach oraz suwmiarki służącej do zaginania elementów. Laweta pokazana na zdjęciach liczy sobie 131 elementów, bez pojemników na amunicję-wykończenie tych elementów dopiero przed mną, choć mam już wykonane bryły co było widać na wcześniejszych zdjęciach. A teraz zdjęcia i miłego oglądania Widok lawety od spodu. Widać zawiasy do których umocowane są pokrywy zamykające A tutaj złożone wszystko "na sucho" W ramch statystyki osłona znajdująca się po stronie działek liczy 40 elementów. Oprofilowania znajdujące się na spodniej części nie powstały przez tłoczenia ale poprzez sklejanie pojedyńczych elementów w tym przypadku to składają się każde z nich po 3 elementy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 11 Listopada 2007 Share Napisano 11 Listopada 2007 Załamujesz mnie tymi fotkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 11 Listopada 2007 Share Napisano 11 Listopada 2007 Załamujesz mnie tymi fotkami. A ja myślałem iż modelem i pracą nad nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 11 Listopada 2007 Share Napisano 11 Listopada 2007 Twojej pracy nie widzę, tylko jej efekt na fotkach :P I tak wiesz o co mi chodzi, przekomarzaczu przebrzydły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 18 Listopada 2007 Share Napisano 18 Listopada 2007 No to dalszy ciąg prac nad lawetą. Na warsztat poszły pojemniki na amunicję. Każdy z nich skłąda się z 38 elementów. Zanim zrobiłem te które widziecie na zdjęciu zdążyłem zrobić trzy sztuki. Doszedłem do takiej wprawy iż pierwszy robiłem pięć i pół godziny a ostatni robiłem cztery-myślę iż jakbym zrobił jeszcze kilkanaście do odszedłbym do takiej wprawy że czas ich wykonania skróciłbym jeszcze bardziej. Każdy z elementów jest wykonywany z pojedyńczych elementów z płytki pcv oraz cienkiej blaszki wygiętej na kształt litery "U" a następnie sklejane ze sobą. W środku pojemników jest jeszcze rolka prowadząca naboje i składa się ona z trzech elementów. Same pokrywy zamykające to 7 elementów miłego oglądania, a ja teraz mogę spokojnie iść na czego i wam życzę. A tutaj umieszczone w lawecie kolejne zdjęcie pokazuje dokumentację jaką zgromadziłem do tego modelu. Oprócz tego mam około 300 zdjęć na kompie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 18 Listopada 2007 Share Napisano 18 Listopada 2007 cóż mogę więcej napisać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 18 Listopada 2007 Share Napisano 18 Listopada 2007 Z ust mi to wyjąłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 9 Grudnia 2007 Share Napisano 9 Grudnia 2007 Witam. Zgodnie z przysłowiem baba z wozu koniom lżej zabrałem się za wykonywanie może nie wozu ale wózka do transportowania lawety. Wykonany jest on w 70% brak mu uchwytów do umocowania lawety podczas transportu oraz jednego podparcia pod lufę działka aby nie doszło do przechylenia się lawety. Wózek zrobiony jest całkowicie od podstaw włącznie z kołami jezdnymi. Powstały one poprzez odcięcie cienkich plasterków i oklejenie ich paskami PCV. Tylne koła nie są jeszcze umocowane na stałe dokonam tego po umocowaniu chwytów do lawety, gdyż mają one różny rozstaw. Profile mocujące przednie ruchome koło wykonałem sam bez użycia profili. Na tym etapie wózek składa się z 29 elementów. Kolejne zdjęcia pokazują w jaki sposób laweta będzie spoczywać na wózku. Jednocześnie do lawety dodałem kolejne elementy obciążniki do zrównoważenie stron lawety. Dodoatkowo dodałem 19 elementów. Doszło też do małej modyfikacji korpusów działek. Jedynie to co pozostało do wykonania to wszelkiej maści przewody no i to co lubią lub nie lubią tygrysy najbardziej to malowanie. Miłego oglądania i wszelkie komentaże mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azawakh Napisano 9 Grudnia 2007 Share Napisano 9 Grudnia 2007 No i powstaje kolejne małe dziełko sztuki. Szkoda, ze modelarstwa nie uznano jeszcze za samodzielną dziedzinę sztuki bo na to zasługuje po tym co tu widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 9 Grudnia 2007 Share Napisano 9 Grudnia 2007 No way...jakim cudem można zrobić coś takiego...piękne!! Opanowałeś modelarstwo prawie do perfekcji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Grudnia 2007 Share Napisano 11 Grudnia 2007 Irek-M1 po raz kolejny chylę czoła przed Twoją pracą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi