jmx62 Napisano 24 Czerwca Share Napisano 24 Czerwca Dzięki Koledzy za podpowiedzi. I tak nic nie ruszę dopóki nie dorwę tego wydawnictwa. A i kalki z Techmodu zakupić ale to pikuś. A później na matę i do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lunch896tearful Napisano 5 Lipca Share Napisano 5 Lipca Mam pytanie, czy mógłby ktos napisac jakie farby do naszych mig29 w nowym malowaniu? Z tego co widzialem to sa hataki (slyszalem ze sa srednie) i gunze ale one sa dostepne w satynie i nie wiem czy bedzie to dobry wybor (szukalem kolorow fs36270 i fs36375) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 7 Lipca Share Napisano 7 Lipca Hej Czy z F-4E Menga w 1/48 można bez większych przeróbek wykonać greckiego Phantoma? Z tego co chyba wiem, to przeszły one modernizację w wyniku której, pojawiły się na nich podłużne anteny na wlotach powietrza, ale czy konstrukcyjnie reszta się zgadza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 8 Lipca Share Napisano 8 Lipca W dniu 7.07.2024 o 12:15, arhtus napisał: Hej Czy z F-4E Menga w 1/48 można bez większych przeróbek wykonać greckiego Phantoma? Z tego co chyba wiem, to przeszły one modernizację w wyniku której, pojawiły się na nich podłużne anteny na wlotach powietrza, ale czy konstrukcyjnie reszta się zgadza? Krótko mówiąc...nie. Bez przeróbek się nie obejdzie. Jest żywiczny zestaw do konwersji F-4E AUP tylko dedykowany do modelu ZM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 8 Lipca Share Napisano 8 Lipca Dzięki. Dodam jeszcze tylko, że mi nie chodzi o jakieś anteny, drobne wichajstry itp.. Czy ogólnie konstrukcyjnie to ten sam samolot? Ogólna bryła, dysze, skrzydłami się chyba różniły Phantomy między sobą itd.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 8 Lipca Share Napisano 8 Lipca Tutaj trochę na ten temat: https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235133969-best-way-to-made-an-hellenic-f-4e/ https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235136672-choice-of-best-148-f-4e-phantom-ii/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 8 Lipca Share Napisano 8 Lipca (edytowane) 2 godziny temu, mirage3 napisał: Krótko mówiąc...nie. Bez przeróbek się nie obejdzie. Jest żywiczny zestaw do konwersji F-4E AUP tylko dedykowany do modelu ZM. Trochę się przyjrzałem tej konwersji i wychodzi mi na to, że najwięcej wnosi ona do skrzydeł modelu ZM, bo to wersja wczesna Phantoma, ale jak patrzę na model Menga, to ma on już skrzydła późniejsze (ze slotami), chyba takie właśnie jak wersja grecka, a więc pozostają tylko antenki i wnętrze do przeróbki PS Soris naświetlił temat, dzięki Edytowane 8 Lipca przez arhtus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 11 Lipca Share Napisano 11 Lipca Może już kiedyś było vale nie potrafię znaleźć. Potrzebna jest jakaś monografia do RWD-8. Było coś takiego? Bo jakoś nie kojarzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 11 Lipca Share Napisano 11 Lipca (edytowane) Stosunkowo niedawno Stratus wydał dość obszerną pozycję o RWD-8 Edytowane 11 Lipca przez arhtus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 11 Lipca Share Napisano 11 Lipca (edytowane) Dobra, za wcześnie narobiłem rabanu. Znalazłem z wydawnictwa Stratus, z serii 100 lat lotnictwa polskiego nr 70, Wielki Leksykon Uzbrojenia nr 23, ScalePlans nr 71 no o nieśmiertelne TBiU nr 72. A może jeszcze coś jest? Edytowane 11 Lipca przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 14 Lipca Share Napisano 14 Lipca Czy gdzieś w jakimś normalnym kraju można kupić modele ruskiej firmy DogFighters Modeles ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sudus Napisano 19 Lipca Share Napisano 19 Lipca Czołem. Kiedyś nabyłem ten zestaw : https://www.mojehobby.pl/products/Polikarpov-I-16-UTI-4-Interior-Conversion-Set-for-Eduard-kits.html aby zrobić model z biało-czerwoną szachownicą. Proszę o pomoc w doborze modelu. Bo widzę że jest kilka typów I-16 i nie bardzo wiem jaki wybrać. Z góry dziękuję . Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 19 Lipca Share Napisano 19 Lipca za samolotypolskie.pl: "Na bazie samolotu I-16 typu 5 powstał nieuzbrojony samolot szkolno-treningowy UTI-4 czyli I-16 typ 15. Początkowo na UTI-4 instalowano silnik M-25A a później M-25W." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slee Napisano 20 Lipca Share Napisano 20 Lipca Podpowiedzcie jaki kolor wybrac na poklad hangarowy lotniskowca US Navy (konkretnie Nimitz z poczatku lat 80)? Malowali tam tez jakies pasy? Kotwy 5-cio ramienne? Nie pogardze tez zdjeciami z kocurow w hangarowym. Mam DACO i PKL, ale tam niewiele znalazlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 20 Lipca Share Napisano 20 Lipca 45 minut temu, slee napisał: Podpowiedzcie jaki kolor wybrac na poklad hangarowy lotniskowca US Navy (konkretnie Nimitz z poczatku lat 80)? Malowali tam tez jakies pasy? Kotwy 5-cio ramienne? Nie pogardze tez zdjeciami z kocurow w hangarowym. Mam DACO i PKL, ale tam niewiele znalazlem. Dwa zdjęcia z Nimitza (aa,aaa), trzecie z Kennediego (a) . Wygląda na to , że podłoga szara , ściany kremowo-białe , pasy żółte. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 20 Lipca Share Napisano 20 Lipca W dniu 11.07.2024 o 17:36, jmx62 napisał: Dobra, za wcześnie narobiłem rabanu. Znalazłem z wydawnictwa Stratus, z serii 100 lat lotnictwa polskiego nr 70, Wielki Leksykon Uzbrojenia nr 23, ScalePlans nr 71 no o nieśmiertelne TBiU nr 72. A może jeszcze coś jest? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 18 Sierpnia Share Napisano 18 Sierpnia Panowie, F-35A w skali 1:72 - Academy czy Tamiya zrobiła lepszy zestaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 19 Sierpnia Share Napisano 19 Sierpnia Tamiya to prawie zawsze zrobi lepszy zestaw. Są jednak minusy cena i brak komór uzbrojenia ( co ciekawe w bardziej skomplikowanym F-35B już komora jest). W modelu Academy cena niższa komora jest, ale ogólnie też jakoś niższa. Ciężki wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 19 Sierpnia Share Napisano 19 Sierpnia Słuchajcie proste pytanie, możliwe, że temat się przewijał... jaki model polecacie dla 8latka na start? Taki naprawdę prosty, żeby nie zajechać małego adhd-owca. Taki między 20 a 30 cześci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 19 Sierpnia Share Napisano 19 Sierpnia 14 minut temu, kozborn napisał: Słuchajcie proste pytanie, możliwe, że temat się przewijał... jaki model polecacie dla 8latka na start? Taki naprawdę prosty, żeby nie zajechać małego adhd-owca. Taki między 20 a 30 cześci? Wszystko z tych serii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 19 Sierpnia Share Napisano 19 Sierpnia (edytowane) Coś ze stajni HobbyBossa w 1/72 Tanie, mało części, zachowanie geometrii skrzydło-kadłub najczęściej wymuszone podziałem technologicznym, często dużo kolorowych nalepków Pozostaje doklejenie kilku elementów. Te zestawy poniżej 50zł... https://www.mojehobby.pl/catalog/Samoloty.html?search_producer=989616&search_attr_1=1%3A72 Edytowane 19 Sierpnia przez arhtus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszzt Napisano 19 Sierpnia Share Napisano 19 Sierpnia Krótko - najlepszy zestaw (składalność+poprawność) naszego Lim-a ? Najlepiej 1:48. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 19 Sierpnia Share Napisano 19 Sierpnia Jeszcze określ, którego Lima? Lim 2, SBLim 2 czy Lim 5/Lim 6? To są różne samoloty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszzt Napisano 19 Sierpnia Share Napisano 19 Sierpnia Ale byłoby fajnie, jakbym mógł wejść do sklepu i wybrać sobie dany model. Niestety aż tak dobrze nie ma, zwłaszcza jeśli chodzi o Lim-y. Ujmę to tak - jakikolwiek Lim uwarunkowany doskonałym spasowaniem, jeśli konieczne są żywiczne konwersje, to byłoby dobrze, gdyby możnaby je bez problemu kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 19 Sierpnia Share Napisano 19 Sierpnia 14 godzin temu, lord_karton napisał: Tamiya to prawie zawsze zrobi lepszy zestaw. Są jednak minusy cena i brak komór uzbrojenia ( co ciekawe w bardziej skomplikowanym F-35B już komora jest). W modelu Academy cena niższa komora jest, ale ogólnie też jakoś niższa. Ciężki wybór. W czym konkretnie się ta niższa jakość przejawia? Academy potrafiła skopać sylwetkę, choć raczej w dawniejszych czasach, vide choćby ichni P-40M/N w 1:72. Model ma być na prezent, więc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi