gulus Napisano 22 Grudnia 2006 Share Napisano 22 Grudnia 2006 Od dawna oczekiwane wydawnictwo. Jednak przyznam się, że cena mnie zaskoczyła. http://www.jadarhobby.waw.pl/press-ml100-ksiazka-p-12713.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco Napisano 22 Grudnia 2006 Share Napisano 22 Grudnia 2006 Od dawna oczekiwane wydawnictwo. Jednak przyznam się, że cena mnie zaskoczyła. http://www.jadarhobby.waw.pl/press-ml100-ksiazka-p-12713.html Widze że jadar sobie troche doliczył podobno gdzie indziej monografia kosztuje 189 zł!!!A wedłóg mnie pownni rozłożyc to na trzy tomy nie każdego stać na taki zakup przynajmniej ja tak myśle! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 22 Grudnia 2006 Share Napisano 22 Grudnia 2006 Genialnie !!! Moim zdaniem ksiazki powinny kosztowac tak ok 200 ale euro - albo nawet 500 euro. U wydawcy kosztuje 189 PLN -> http://aj-press.home.pl/main.htm Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juras Napisano 22 Grudnia 2006 Share Napisano 22 Grudnia 2006 A ja Panowie proponuje bojkot tej książki, przecież to przeczy zdrowemu rozsądkowi na mnie niech nie liczą ,dziwi mnie samozachwyt wydawcy-cena dla frajerów są przecież jakieś granice choroby zwanej modelarstwem a ta cena je przekroczyła. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesznek Napisano 22 Grudnia 2006 Share Napisano 22 Grudnia 2006 Oj nie mają szczęścia modelarze do poloników. Łoś w 1:48 jaki jest to najlepiej wiedzą ci, którzy go sklejali, podobnie P-11c. Karaś pobił wszystko na głowę, a teraz cena monografii.....Wydawnictwo jak zwykle w takich wypadkach odpisze, że to w trosce o klienta zgromadziło wszystko w jednej książce. Jak tak dalej pójdzie to trzeba będzie brać kredyt albo kupować na raty. Na dzień dzisiejszy niestety nie będę szczęśliwym posiadaczem monografii - nie ta cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juras Napisano 22 Grudnia 2006 Share Napisano 22 Grudnia 2006 A ja tak sobie sledze rynek modelarski i dochodze do wniosku że to co polskiego modelarza zainteresuje to zaraz nasi rodzimi sprzedawcy chcieli by sprzedać za krocie, sprzedać 3 modele i kupić mercedesa, producenci zresztą nie lepsi, to chyba takie nasze polskie piekielko lub zaklęte koło nie ilością sprzedanych modeli a ceną dorobimy sie na frajerach modelarzach, każdy kto kocha modelarstwo to wie że nie zjem obiadu a kupie oczekiwany latami model i to tez wiedzą rodzimi sprzedawcy i producenci Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 9 Października 2007 Share Napisano 9 Października 2007 Mam całą ścianę rozmaitych książek o samolotach. Lubię książki.Ale tej nie kupie.To jakiś absurd.Na prawdę nie wiem o co tu chodzi.Ksiązka tej wielkości powinna kosztować 60-80 pln.A tu 200 !!! OLEWAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 10 Października 2007 Share Napisano 10 Października 2007 Koledzy, rozumiem Wasze oburzenie, ale jak zwykle w takich wypadkach wytlumaczenie jest tylko jedno: wolny rynek. Ponadto, cena np. monografii B-17 to 49Zl, przy 120 stronach. Los to 4 razy tyle papieru, a wiec... . Rachunek prosty. Poza tym, temat, nostalgia, modelarze , milosnicy itp. itd. Wszystko to... gra rynkowa. Porownajcie tez np. taka dosyc glupawa ksiazka jak "Harry Potter i cos tam" kosztuje tu 25- 30 Euro. Dla mnie to czysta paranoja, ale jak widac paranoikow nie brak, bo autorka to najbogatsza kobieta swiata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 10 Października 2007 Share Napisano 10 Października 2007 Moim zdaniem cena jest w tym przypadku żle dobrana.Jestem przedstawicielem klasy średniej.Nie narzekam na brak kasy.Interesuje sie lotnictwem.I chetnie kupiłbym taką książkę.Ale jej nie kupie bo jest za droga.Jak zobacze w sklepie kartofle po 30 pln za kilo też nie kupie,chociaż stać mnie.Goście strzelili sobie samobuja . Koszt przygotowania takiej ksiązki jest chyba najważniejszy.Paier jest tani, Farba też.jesli książka kosztowała by 60 pln prawdopodobnie kupiłoby ją 10x wiecej osób, czyli mieli by 3x wiecej kasy, potrącając kase za papier powiedzmy 2x wiecej.Ale sa pazernymi frajerami!!!!!! Ja nie kupię!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diego Napisano 10 Października 2007 Share Napisano 10 Października 2007 No, rzeczywiscie, 189,-PLN to w przeliczeniu ok 49,00 EUR. Jest to "dumna" cena równiez na warunki europejskie, ale biorac pod uwage, iz ksiega ma prawie 500 stron i wazy 2,6 kg, to jest ona nadal tansza od podobnych pozycji wydanych w Anglii, Francji czy USA. Dla porównania, ksiazki "Schiffera" osiagaja cene 70-80 Euro, a drukowane sa tez w Chinach czy Malezji - coz, globalizacja sie klania... Pozdrawiam Diego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 10 Października 2007 Share Napisano 10 Października 2007 Globalizacja swoją drogą,ale to jest ksiązka dla Polaków, o polskim samolocie napisani i wydana w polsce.Bedą musieli jąprzecenić, żeby ograniczyć straty. Na to czekam :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 10 Października 2007 Share Napisano 10 Października 2007 globalizacja sie klania... Kurcze, a ja glupi myslalem, ze ta globalizacja to dla dobra ludu (ostatnio jakis gosc w gajerku od Armaniego tak gadal) i wszystko bedzie tansze. A tu wychodzi z tego: "plac palancie bo synkowi Porsche GT juz sie znudzil" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 10 Października 2007 Share Napisano 10 Października 2007 Powiem tak: chłopakom z AJ-Press dobrobyt pomieszał w głowach.... Powodzenia w dalszych interesach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JBZ Napisano 10 Października 2007 Share Napisano 10 Października 2007 Goście strzelili sobie samobuja . I tym zdaniem najlepiej opisałeś ostatni rok działalności AJ-Press. W bieżacym roku wydali pierwszą część monografi UH-1, dwie Modelmanie z FW 190 i P-38 i ogólnie to wszystko w temacie lotnicze. Zamiast komentaża można porównać ile pozycji wydali w 2006. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 10 Października 2007 Share Napisano 10 Października 2007 Globalizacja swoją drogą,ale to jest ksiązka dla Polaków, o polskim samolocie napisani i wydana w polsce.Bedą musieli jąprzecenić, żeby ograniczyć straty. Na to czekam :-) Widać nawet tej książki w ręku nie miałeś. Cena jest spora ale masz monografię w jednym kawałku. Jakbyś chciał kupić monografię 109-tki z AJ-Presu która ukazała się w 6 tomach po około 30 zł to ile wyjdzie co?? Po drugie w tej książce jest praca całego zespołu ludzi (również z zagranicy) którym trzeba wypłacić honoraria za kilkuletnią pracę. Ja swoją kupiłem za 160 z wysyłką. Allegro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 10 Października 2007 Share Napisano 10 Października 2007 Też kupiłem tę publikację. Zapłaciłem za nią ponad 170 zł i uważam,że warto było. Oprócz fachowej monografii naszej najlepszej międzywojennej konstrukcji lotniczej, mamy również bardzo ciekawe opisy udziału Łosi w kampanii wrześniowej 1939 roku. To wszystko zebrane w jedną, solidną (choć nie zbyt solidnie zszytą) publikację za cenę i tak niższą od przeciętnych cen podobnych publikacji zachodnich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 10 Października 2007 Share Napisano 10 Października 2007 Owszem nie miałem, ale potrafię sobie wyobrazić jak może wyglądać monografia.Mam książeczkę J.B.Cynka o "łosiu" i myślę,że gdyby wzbogacić ją o kilka plansz barwnych, i trochę rysunków, była by wystarczająca.Mam wrażenie(nie widząc ksiązki)że autorzy wepchnęli w nią wszystkie materiały jakie wpadły im w ręce.Nie wiem czy jest to mądre.David Irving Pisząc książke o "powstanie i upadek luftwaffe" kożystał z 50 000 stron notatek Milcha, a książka ma 500. Czy gdyby po prostu wydał notatki, ktoś by kupił taką ksiązkę???Dla mnie monografie w 4-6 tomach po40-50 pln za sztuke, to całkowita pomyłka.Nie wierze,że nie można zrobić selekcji materiału,żeby wydać dobre wydawnictwo, na 100,150 stronach formatu A4 i zmieścić się 30-50- pln. Takie jest moje zdanie Pozdrawiam, ciągle czekając na moment ,w którym kupię "łosia"w taniej ksiązce za 60 pln :-))))))))))))))))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 10 Października 2007 Share Napisano 10 Października 2007 ...Mam wrażenie(nie widząc ksiązki)że autorzy wepchnęli w nią wszystkie materiały jakie wpadły im w ręce... No czyli na dobrą sprawę nie wiesz co siedzi w środku. Mam również książkę Cynka i wierz mi dołożenie paru rysunków oraz barwnych plansz by nie wystarczyło. Sam materiał odnośnie walk w `39 jest bogatszy, nie mówiąc o zdjęciach i opisie technicznym. Prawdę mówiąc czytając Cynka miałem pewien niedosyt. Ale to tylko moje odczucie. Dodatkowo powtórzę raz jeszcze żaden z współautorów nie pisał za darmo. P.S. A na zimę szykuje się kolejna kontrowersyjna (w odniesieniu do ceny) książka. Mowa oczywiście o Polskich Konstrukcjach Lotniczych Tom 2. Pewnie ze 120-130 trzeba będzie uszykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tom_tom_bb Napisano 6 Maja Share Napisano 6 Maja właśnie przypadkowo znalazłem ten wątek sprzed lat, w którym wszyscy płaczą nad ceną monografii Łosia z AJ Press w granicach 200 zł. Obecnie ta monografia to biały kruk, ceny egzemplarzy z drugiej ręki zaczynają się od około 500 zł i dochodzą nawet do 800 zł. Także jeśli ktoś kupił za 200 to zrobił jedną z najlepszych inwestycji modelarskich. Sam posiadam dwa egzemplarze, od razu wiedziałem że tak będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Maja Share Napisano 7 Maja 7 godzin temu, tom_tom_bb napisał: Także jeśli ktoś kupił za 200 to zrobił jedną z najlepszych inwestycji modelarskich. Porównujesz 200zł z 2006 roku i 500zł z 2024? Nie żartuj... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 7 Maja Share Napisano 7 Maja 9 godzin temu, tom_tom_bb napisał: ... Sam posiadam dwa egzemplarze, od razu wiedziałem że tak będzie. To odsprzedaj jedną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tom_tom_bb Napisano 7 Maja Share Napisano 7 Maja 1 hour ago, Grzes said: Porównujesz 200zł z 2006 roku i 500zł z 2024? Nie żartuj... bez przesady, w 2006 200 zł to nie był jakiś mega majątek. Porównywalna wartość jak dzisiaj 500-600 zł. Ta monografia jest warta dużo więcej, drugiej takiej nie ma i pewnie dłuuugo nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tom_tom_bb Napisano 7 Maja Share Napisano 7 Maja 12 minutes ago, arhtus said: To odsprzedaj jedną Obecnie jest chyba na Allegro licytacja od 400 zł (to bardzo dobra cena, pytanie za ile pójdzie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 7 Maja Share Napisano 7 Maja (edytowane) Mnie bardziej nurtuje pytanie w jakim stanie ona jest. Bardzo nie lubię ścioranych egzemplarzy książek, zwłaszcza takich za pół tysiaka Edytowane 7 Maja przez arhtus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRAGE 5 Napisano 7 Maja Share Napisano 7 Maja Ostatnio ,tj. 29 kwietnia br. na znanym portalu aukcyjnym monografia Łosia sprzedano za 849,90 pln.To jest WYNIK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi