Skocz do zawartości

Panzer IV ausf. D DAK - Gorące dni, zimne noce = Afryka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Klasa 2 - Pojazdy wojskowe

Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych

Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego

Za namową kolegów postanowiłem dołączyć do konkursu, o ile szanowne jury i moderatorzy dopuszczą mój szczątkowo zaczęty model (taki już odkupiłem).

Sporym utrudnieniem będzie hardcore'owy ubytek wolnego czasu i szalejąca żona, która gdy widzi, że zamiast lulać małego to mam czas na klejenie (synek ma 3 miesiące). Znalazłem jednak trochę wolnego by zrobić in-boxa porządnego itp.

A zatem tematem jest Panzer IV z Afryki. Wersja D zatem dość popularna na forach.

DSC05091_zpspqqwhxup.jpg

Obecny stan przed rozpoczęciem prac wygląda tak (nawet koła jezdne jeszcze nie wycięte):

DSC05093_zpsqyyu1kyq.jpg

A tak wygląda plac boju, czyli swoista patologia modelarska niestety... kiedyś to był dumny warsztat dziś... no cuż. Cała chemia itp. znalazła się u teścia a ja z doskoku tylko składam modele, cały proces malowania itp. poza domem.

DSC05092_zpsljq3drm8.jpg

Teraz czas na in-box.

DSC05094_zpsyp62smio.jpg

DSC05096_zpsvp8mkfa5.jpg

DSC05095_zpsjotr2uvx.jpg

DSC05097_zpsd73thktn.jpg

DSC05098_zpsf2js1ipb.jpg

DSC05099_zpsdharuxd9.jpg

DSC05099_zpsdharuxd9.jpg

DSC05100_zpsshlehkwc.jpg

DSC05101_zpsacxns8iw.jpg

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Rzecz się dzieje w zimie, tyle że w Afryce. Co się dziwisz?

Napisano

Myślałem tez o tytule "Zimny silnik po postoju"

Co ja poradzę, że organizatorzy zamiast gorących klimatów, wybrali zimne?

Napisano

Z taką kompaniją u boku, budowa powinna pójść gładko...

• 2 weeks later...
Napisano

Wreszcie coś poszło do przodu...

Walczyłem o każdą sekundę którą można przeznaczyć na budowę modelu...

Dorzuciłem blaszane elementy przy wentylacji z tyłu i listwę nad przednim głównym wizjerem.

DSC05102_zpsmzfhvfbk.jpg

DSC05104_zps1onjuxfw.jpg

DSC05106_zpsamkqfymq.jpg

DSC05107_zpsdsdzwmqt.jpg

Mozolnie, ale do celu!

Napisano

Zastanawiałem się, czy nie otworzyć warsztatu z Iraku z tytułem- przerwa na zimne piwo. Sceneria +45 stopni, piasek, humvee i butelka piwa na masce. Łapie sie na konkurs?

Napisano

Makinen, to by była fikcja. Musiałaby być puszka, bo w plastikach to oni raczej piwa nie mają, a w szkle to u nich chyba nic nie ma. Pamiętaj o lodówce turystycznej dla dodania realizmu. :-) Sorry za offtop

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Przecież ten Panzer IV mógł jeździć w upalną zimę w Afryce. Przecież tam nie było śniegu, a cały rok walczyli.

Popatrzcie na te wentylatory... klima w środku jak w lodówce :P

Napisano

Nie mam aktualnie na stanie długiego km-u do włożenia, jedynie krótkie wersje z RB (same końcówki).

Jak coś to przy okazji nabędę to podmienię.

Napisano

Witam,

Prócz zamontowanych błotników doszło kilka elementów.

DSC05114_zpscrysss1n.jpg

DSC05108_zpsnonio6md.jpg

wykorzystałem blaszki Eduarda i zamieniłem zestawową skrzyneczkę na blaszkową. Oto efekt:

DSC05109_zpsxd8fhla4.jpg

Z tychże czeskich blaszek wykonałem oba tylne błotniki, z czego jeden po przejściach. Co więcej, wykorzystałem stare Dragonowskie blachy przy klapach od wentylacji, bo obecnie w nowych Panzer IV te blaszki są o połowe uboższe, a kiedyś był to standard.

DSC05111_zpst6fkrw5j.jpg

DSC05110_zps8u549qje.jpg

DSC05113_zpsinw0xgip.jpg

DSC05115_zpssp2locl9.jpg

Teraz jeszcze robota z wydechem i narzędziami, a następnie wezmę się za wieżę.

Pozdrawiam

Napisano

Widzę że masz już w klejone dolne blachy pod żaluzjami. U mnie chyba będę musiał najpierw je pomalować bo mam w każdym otworze dodatkowy pręt i ograniczy to na pewno dopływ farby.

Będziesz narzędzia przyklejał przed malowaniem czy po?

Napisano

Jeśli chodzi ci o taki układ żaluzji jak na zdjęciu poniżej, to jak malowałem, nie było większego problemu z tym.

Efekt poniżej.

DSC04450_zps90eeab88.jpg

Narzędzia będę przyklejał przed malowaniem a następnie malował po kolei pędzlem.

Ostatnio wyszło tak:

DSC04483_zps536e8dbe.jpg

Pozdrawiam

Napisano

Co do kolorów to były używane AK Olivegrun, Rottbraun i Dunkelgelb (modulacja bazy).

Moje żaluzje będą zamknięte, bo nie ma zabardzo czego pokazywać.

Jedynie włazy będą na wieży pootwierane.

Napisano

Wreszcie zacząłem przeglądać co się dzieje w innych działach konkursu. Otóż patrze i nie dowierzam, że zdarzył się taki ,,przypadek'' - 3 września przystąpiłem do konkursu z wręcz prawie tą samą nazwą.

Napisano

Gdzieś kiedyś czytałem, że w Afryce są cholernie zimne noce a za dnia mega upał (to wie każdy).

Dlatego żeby jakoś uzasadnić budowę tropikalnego pełzacza poszedłem w tę stronę. Dziś pewnie nazwałbym wątek po prostu "Zima w Afryce" i po temacie.

Zresztą grunt, to chyba dobra zabawa przy podglądaniu prac kolegów, więc jeśli wątek się podoba to super. Ja zaglądałem nawet do działu Sci-fi który stanowi dla mnie zawsze zagadkę.