Tomek Mroczkowski Napisano 27 Marca 2016 Share Napisano 27 Marca 2016 Witam! Dziś z wielkanocnym zajączkiem rozpocząłem budowę modelu samobieżnej haubicy 2S1 Goździk. Firma, Trumpeter z liną Eureki, może jakieś blachy zaadaptuje z zestawu Eduarda dla Skif'a, kalkomanie własne, dokupić muszę jeszcze oznaczenia tzw. "priorytetu drogowego". Malowanie - czyli to co współcześniaki lubią najbardziej, malowanie Wojska Polskiego, 9 Brygada Kawalerii Pancernej z Braniewa. Początkowo miał to być pojazd nb. 1776 UH 0015T jednak zmieniłem plany na UH 0012T z Gryfem na wieży: Bohater: Model, bez in-box'a, ten jest w internecie. Słówko o modelu - bardzo ładny szczegół, koła z bieżnikiem jak nówka z fabryki Dodane są skromne blaszki i... fatalne gąsienice. I nie mówie o jakości tylko o sposobie "podania". Do każdego ogniwa muszę przykleić po 2 zęby. Napiszecie "kup friule", friule - ok, kup - nie ok W miarę budowy będę analizował i porównywał ze zdjęciami prawdziwego pojazdu Zaczynamy! Instrukcja jak zawsze zaczyna od dołu, przykleiłem elementy zawieszenia, czy będzie równo zobaczymy po nałożeniu kół Skleiłem jeszcze lufę i hamulec wylotowy. Czekają na szpachlowanie. Mam niecałe 4 miesiące do III EOFM, muszę zdążyć Luchs na dniach myślę zostanie skończony a MiG-29 musi dojrzeć jeszcze. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomB(raider) Napisano 27 Marca 2016 Share Napisano 27 Marca 2016 Jak nie Friule, to weź MasterClub. Chba będą fajniejsze. Żarcik. Kiedyś sobie też Goździka zrobię. ;) Będę podglał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 29 Marca 2016 Autor Share Napisano 29 Marca 2016 Ciąg dalszy, trochę od tyłu, a raczej od góry zacząłem dalsze prace. Skleiłem i wyszlifowałem działo. Budując wersje naszą należy zwrócić uwagę na rodzaj włazów - wybieramy płaskie. Przy okazji skupiać się na pojazdach bo są drobne, aczkolwiek ważne zmiany! Jak np. układ przednich reflektorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 5 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2016 Ciąg dalszy, Goździk pączkuje: Dwie uwagi do wieży. Pierścień średnio sie komponuje po osadzeniu zamka działa, to raz. Dwa - żeby pierścień wieży nie pasował i był za duży względem otworu w kadłubie? W tym modelu bym się tego nie spodziewał... Ale cóż Trumpeterze, przynajmniej detal ładny. Ogólnie składa się średnio, jest trochę skurczy, połówki kadłuba nie chcą zbytnio do siebie pasować, szpary przy światłach to nie szpary tylko grubość materiału. Ciągle ociągam się z gąsienicami, a przydałoby się je zacząć. To tyle, do następnego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 5 Kwietnia 2016 Share Napisano 5 Kwietnia 2016 Robiłem ten model. Nawet dostałem główną nagrodę na konkursie Sikorski 2015. Tomek te gąski są tak pioruńsko zrobione, że odechciewa się klejenia tego modelu. Kto to wymyślił żeby zęby gąski pojedynczo doklejać. Ale ja dałem radę to i ty dasz. Chyba ,że poszukać jakiś zamiennik. Nie wiem jakie są w Skifie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 5 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2016 W Skifie gumiaki, w sumie nie są takie złe, ale poczekam jeszcze trochę to uzbieram na friule Jak nie to skleje zestawowe... Kiedyś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 6 Kwietnia 2016 Share Napisano 6 Kwietnia 2016 Że się wetnę na chwilkę...co do gąsek Trumpka, zdanie mam jedno. Wywalić do kosza, albo wykorzystać jako "martwa natura" na dioramce. Jeśli ktoś naprawdę chce zrobić dobrze gąski. I chce, żeby pięknie leżały na modelu. I chce jeszcze żeby pracowało zawieszenie to tylko Friul'e, lub im podobne. Wiem, zaraz podniesie się larum, że Friul'e są drogie. Owszem, tanie nie są. Ale jeśli ktoś zacznie z nimi przygodę, to bardzo ciężko wrócić do innych gąsienic. Ja ze swojej strony zachęcam do stosowania gąsienic pracujących. MBB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 6 Kwietnia 2016 Share Napisano 6 Kwietnia 2016 Że się wetnę na chwilkę...co do gąsek Trumpka, zdanie mam jedno. Wywalić do kosza, albo wykorzystać jako "martwa natura" na dioramce. Jeśli ktoś naprawdę chce zrobić dobrze gąski. I chce, żeby pięknie leżały na modelu. I chce jeszcze żeby pracowało zawieszenie to tylko Friul'e, lub im podobne. Wiem, zaraz podniesie się larum, że Friul'e są drogie. Owszem, tanie nie są. Ale jeśli ktoś zacznie z nimi przygodę, to bardzo ciężko wrócić do innych gąsienic. Ja ze swojej strony zachęcam do stosowania gąsienic pracujących. MBB heh... Ciężko się z Tobą nie zgodzić Prawda jest taka, że jak z friulami raz się zacznie to już tylko chce się stosować fruile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 6 Kwietnia 2016 Share Napisano 6 Kwietnia 2016 Witam! Mam niecałe 4 miesiące do III EOFM, muszę zdążyć Luchs na dniach myślę zostanie skończony a MiG-29 musi dojrzeć jeszcze. Pozdrawiam! A co to jest III EOFM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 6 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2016 A co to jest III EOFM? viewtopic.php?f=57&t=53489 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 6 Kwietnia 2016 Share Napisano 6 Kwietnia 2016 Aha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 11 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2016 Wybaczcie za zdjęcia, lepszych obecnie nie wykrzesam :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 11 Kwietnia 2016 Share Napisano 11 Kwietnia 2016 Na drugim zdjęciu widać szparę koło przedniego błotnika, poza tym nie ma do czego się czepić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 13 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2016 Nie stać na Friule, to zrobimy to tak: Niebawem ruszam z tematem ponownie bo bardzo długim zastoju, niestety na festiwal w Elblągu nie zdążę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 14 Czerwca 2016 Share Napisano 14 Czerwca 2016 Świetnie się zapowiada . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 14 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2017 Żywiczne gąski okazały się złe, dlatego w końcu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 15 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2017 Pierwszy robak zrobiony, walki co nie miara, ale składa się przyjemnie. A wygląd? Oceńcie sami Zabieramy się za drugiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Czerwca 2017 Share Napisano 15 Czerwca 2017 Cacy, kiedy zaczynasz malowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 16 Czerwca 2017 Share Napisano 16 Czerwca 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Czerwca 2017 Share Napisano 30 Czerwca 2017 Wstyd bo dopiero teraz tu zaglądam... Świetny warsztat - jestem pod wrażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 10 Lipca 2017 Autor Share Napisano 10 Lipca 2017 Podkład walnięty, doszły wszystkie pierdoły i hamulec dziabłem na czerwono. Niestety uciekła mi jedna uszczelka z aerografu przy osłonę dyszy. Nie wiem czy lepiej zamówić nowy sprzęt czy kupować uszczelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 10 Lipca 2017 Share Napisano 10 Lipca 2017 Mozesz zrobic uszczelke "prowizorke" z maskolu. Sprawdzone, dziala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 2 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2017 Póki aerograf działa, zmalowałem goździka na pierwszy bazowy kolor. Zrobiłem preshading, nie wiem czy go widać, ale chyba niezbyt wyszedł, nie wiem - robiłem pierwszy raz w życiu Czas na plamy. Na wieży będę musiał pozmyślać, gdyż w 2013 roku nie miałem jeszcze takiej waleczności do zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 2 Sierpnia 2017 Share Napisano 2 Sierpnia 2017 I fajny Gwoździk Jakie to będzie malowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 2 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2017 Na pierwszej stronie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi