stroju Napisano 27 Stycznia 2010 Share Napisano 27 Stycznia 2010 Czyli mój pierwszy całkowicie żywiczny model. OT-64 SKOT (Średni Kołowy Transporter Opancerzony), pierwsze prototypy tego pojazdu powstały w Czechosłowacji w roku 1961. Dalsze prace rozwojowe były prowadzone w współpracy z Polską. Pierwsza wersja była nieuzbrojonym transporterem piechoty, w wersji 2A zamontowano wieżę z karabinem KPWT, używaną na wielu pojazdach produkcji radzieckiej (np. BRDM-2; BTR-60, 70), później została jeszcze wprowadzona modyfikacja przeciwlotnicza tej wersji 2AP. Jak można przeczytać w opracowaniu C. Kubiaczyka: "Historia transportera SKOT jest przykładem braterskiej współpracy i rozumnej gospodarki krajów socjalistycznych", ("Typy broni i uzbrojenia" nr 9 ), historia ma jednak dość ironiczne poczucie humoru bo potem te wspólnie stworzone pojazdy brały udział w "inwazji na Czechosłowację"w 1968 roku (SKOTy biorące udział w tej operacji miały zdemontowane wieże)... Dla zainteresowanych tu jest inbox: viewtopic.php?t=18640 Udało mi się zdobyć okazyjnie model ARMO w wersji 1, ja jednak postanowiłem przerobić go na wersję 2A. Przeróbki objęły na razie przekonstruowanie układu włazów na dachu i dodanie podstawy wieży. Wieżę wykonam od podstaw z polistyrenu (miałem zamiar wykorzystać pochodzącą z BRDMa 2 Dragona jednak okazała się mieć złe proporcje), na razie wykonałem próbną wieże, ale chyba zrobię drugą bo wyszła odrobinę za wysoka. Dokupiłem do niego lufę do KPWT, nowość od RBmodelu. Większości ludziom SKOTy kojarzą się ze stanem wojennym, dlatego zdecydowałem się umieścić go na podstawce razem z nieodzownym koksownikiem i żołnierzami LWP. Do przeróbek na naszych wojaków wykorzystam taki zestaw: Przeróbka nie będzie skomplikowana, obejmie buty, kieszenie i wyposażenie: Po pierwszych przeróbkach kadłub wygląda tak: Zabrałem się także za montaż podwozia, no tu to już masakra, strasznie trudno zachować poprawną geometrię, ale na szczęście, jak będzie stał na dioramie to nie będzie tego widać, ważne by koła były prosto zamocowane. Na razie prace będą szły małymi kroczkami, bo podobno mam zaraz sesję... ale co tam, trzeba się jakoś odsteresowywać... Bardzo chętnie przygarnę ciekawe zdjęcia SKOTów, szczególnie wieży w detalach i informacji na temat oznakowania i malowania z czasów stanu wojennego... Ja mam tylko te które łatwo można znaleźć w google... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 27 Stycznia 2010 Share Napisano 27 Stycznia 2010 Kawał historii... i kawał żywicy Czasem chętnie tu zajrzę. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Stycznia 2010 Share Napisano 27 Stycznia 2010 Będzie koksownik? I może jakiś Fiacior 125p? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 27 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2010 Będzie koksownik? dlatego zdecydowałem się umieścić go na podstawce razem z nieodzownym koksownikiem I może jakiś Fiacior 125p? Chciałbym... ale nie ma skąd takiego wziąć w 35, a na budowę o podstaw na razie za cienki jestem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał Kobiela Napisano 27 Stycznia 2010 Share Napisano 27 Stycznia 2010 (edytowane) Trabancika z revela sobie kup. Myślę, że będzie pasował. Powodzenia w budowie. Edytowane 27 Stycznia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Stycznia 2010 Share Napisano 27 Stycznia 2010 No to fajnie się zapowiada. Sorki, z tym koksownikiem jakoś nie doczytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudziutki Napisano 27 Stycznia 2010 Share Napisano 27 Stycznia 2010 Trabancika z revela sobie kup. Myślę, że będzie pasował. Nie będzie bo on jest w skali 1/24 Powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał Kobiela Napisano 27 Stycznia 2010 Share Napisano 27 Stycznia 2010 Wydawało mi się , że w 35. No nic... nie mniej jednak życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 27 Stycznia 2010 Share Napisano 27 Stycznia 2010 Na samochód, jeśli się na niego zdecydujesz, to myślę, że najbardziej optymalnym rozwiązaniem będzie Garbus z Italeri/CMK, bo w końcu za komuny po naszych drogach jeździły Garbusy. Trzeba by go tylko przerobić na cywilną wersję powojenną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 27 Stycznia 2010 Share Napisano 27 Stycznia 2010 ...w zimowej scenerii wystarczy zgrubny kształt samochodu - w końcu powszechnie używano wówczas plandek w smętnych kolorach, spod których nawet kół nie było za bardzo widać , zazwyczaj włąściciel filuternie przyozdabiał plandekę numerem rejestracyjnym namalowanym farbą olejną Tak więc bryła przypominająca pojazd, czymś okryta, ośnieżona i mamy samochód jak ta lala... Co prawda miałem ci Wojtku zaproponować budowę warsiawskiego kina Moskwa jako elementu dioramki, ale to chyba byłaby już przesada - no i zdjęcie Niedenthala chyba wszystkim już się opatrzyło ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archilkr Napisano 27 Stycznia 2010 Share Napisano 27 Stycznia 2010 Jak chcesz umieścić na dioramie samochód to firma welly ma samochody w skali 1:34, czyli prawie pasuje. W ofercie ma malucha, dużego fiata i garbusa. Na allegro chodzą po około 20 zł. Życzę powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Stycznia 2010 Share Napisano 27 Stycznia 2010 Co prawda miałem ci Wojtku zaproponować budowę warsiawskiego kina Moskwa jako elementu dioramki, ale to chyba byłaby już przesada - no i zdjęcie Niedenthala chyba wszystkim już się opatrzyło ;)Zdjęcie może i się opatrzyło, ale dioramka to co innegoJak chcesz umieścić na dioramie samochód to firma welly ma samochody w skali 1:34, czyli prawie pasuje. W ofercie ma malucha, dużego fiata i garbusa. Na allegro chodzą po około 20 zł.Życzę powodzenia w budowie. Racja! Miałem to w ręku i całkiem nieźle to wyglada. Trzebaby tylko lekko zużyć i ośnieżyć i będzie git!O proszę: Duży Fiat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 27 Stycznia 2010 Share Napisano 27 Stycznia 2010 Na samochód, jeśli się na niego zdecydujesz, to myślę, że najbardziej optymalnym rozwiązaniem będzie Garbus z Italeri/CMK, bo w końcu za komuny po naszych drogach jeździły Garbusy. Mnie by pasował Trabant, ale chyba nie robią go w tej skali :/ stroju kibicuję, projekt ciekawy, czasy ciekawe choć sam w nich nie żyłem (może to i lepiej). razem z nieodzownym koksownikiem Na ostatniej inscenizacji Stanu Wojennego ich nie zabrakło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 27 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2010 Co prawda miałem ci Wojtku zaproponować budowę warsiawskiego kina Moskwa jako elementu dioramki, ale to chyba byłaby już przesada Very Happy - no i zdjęcie Niedenthala chyba wszystkim już się opatrzyło ;) Hehe nie popadajmy w megalomanię, chcę zrobić mniejszą, będzie większa szansa że wyjdzie ładna, ale nie myślcie że tego nie rozważałem. Archilkr napisał: Jak chcesz umieścić na dioramie samochód to firma welly ma samochody w skali 1:34, czyli prawie pasuje. W ofercie ma malucha, dużego fiata i garbusa. Na allegro chodzą po około 20 zł. Życzę powodzenia w budowie. Racja! Miałem to w ręku i całkiem nieźle to wyglada. Trzebaby tylko lekko zużyć i ośnieżyć i będzie git! Oo, właśnie, jak przechodzę przez centralny to mijam sklep z witryną zastawioną tymi modelami, ale nigdy nie zatrzymałem się by zobaczyć ile kosztują, trochę mnie odstraszają te grube ramy okien ale od czego mam pilnik albo mini szlifierkę. Ten pomysł jest bardzo obiecujący, tylko co wybrać bo waham się między maluchem a dużym fiatem... a może duży fiat milicja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Stycznia 2010 Share Napisano 27 Stycznia 2010 Ja bym proponował jednak cywila, żeby nie było przerostu formy nad treścią. A może na przykład żołnierze kontrolujący kierowcę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 27 Stycznia 2010 Share Napisano 27 Stycznia 2010 A może na przykład żołnierze kontrolujący kierowcę? Wybaczcie może spamowanie, jednak to zdanie od razu przypomniało mi scenę z "Misia" Co do SKOTa, to z tego co kojarzę stoi właśnie taki w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie. Znalazłem też zdjęcie z inscenizacji grudnia '81 w 2007: Tylko to jest jakaś inna wersja chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 27 Stycznia 2010 Share Napisano 27 Stycznia 2010 mijam sklep z witryną zastawioną tymi modelami, ale nigdy nie zatrzymałem się by zobaczyć ile kosztują, trochę mnie odstraszają te grube ramy okien ale od czego mam pilnik albo mini szlifierkę. He he... wyszło, jakbyś włam planował, a nie zakup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał Kobiela Napisano 27 Stycznia 2010 Share Napisano 27 Stycznia 2010 mijam sklep z witryną zastawioną tymi modelami, ale nigdy nie zatrzymałem się by zobaczyć ile kosztują, trochę mnie odstraszają te grube ramy okien ale od czego mam pilnik albo mini szlifierkę. He he... wyszło, jakbyś włam planował, a nie zakup Weź też kilka da mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 27 Stycznia 2010 Share Napisano 27 Stycznia 2010 Tu jest dużo SKOT-ów http://moto.allegro.pl/18048_militarne.html a dokładnie http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=T1498499 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 27 Stycznia 2010 Share Napisano 27 Stycznia 2010 viewtopic.php?t=1702&highlight=skot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 28 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2010 No to trochę udało się pchnąć budowę do przodu, podwozie zostawiam na później bo muszę odlać brakujący wahacz. Spasowanie elementów na górze modelu było bardzo dobre, przyjemnie się składało, nie to co elementy podwozia. c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 28 Stycznia 2010 Share Napisano 28 Stycznia 2010 Żywica, dla mnie czarna magia Domyślam się że wnętrza nie posiada, a szkoda, ładnie by się prezentował z otwartymi włazami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 28 Stycznia 2010 Share Napisano 28 Stycznia 2010 Szczerze mówiąc tragiczny jest ten odlew i żywica.... Dużo roboty będziesz miał przy nim ale zapowiada się ciekawie. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawell Napisano 28 Stycznia 2010 Share Napisano 28 Stycznia 2010 Oo, właśnie, jak przechodzę przez centralny to mijam sklep z witryną zastawioną tymi modelami, Ja widziałem jeszcze Syrenkę w skali zbliżonej do 1/34, ale nie pamiętam jakiej firmy. Syrenka w każdym razie bardzo ładna. SKOT-owi kibicuję, mój czeka w pudełku, ale będzie inspirowany innym, znanym zdjęciem na tle kina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 29 Stycznia 2010 Share Napisano 29 Stycznia 2010 Materiał na podstawkie: http://www.allegro.pl/listing/search.php?sg=0&string=tarcza+zomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi