skala72 Napisano 23 Marca 2010 Autor Share Napisano 23 Marca 2010 Tak, dokładnie o nich pisano. Ja bym tych modeli nie brał pod uwagę, ponieważ są to dość ... hmm, nie wiem jak to napisać (p/w). Ja oczekuję modeli w/w modeli z naciskiem na Wz. w prawdziwym wydaniu, tak aby miało to ręce i nogi, było szczegółowe. Nie mam zamiaru kupować modelu i całkowicie go przerabiać, już lepiej od nowa zrobić samemu. Tak naprawdę nie ma tych modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 23 Marca 2010 Share Napisano 23 Marca 2010 Jak chcesz dokładnego modelu wz.29 bez konieczności przeróbek - trza tylko nity porobić - to kup sobie model PARTa. A ja dalej jak mantrę będę powtarzał: samochody, ciężarówki, samochody, ciężarówki, samochody, ciężarówki..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 23 Marca 2010 Share Napisano 23 Marca 2010 Jak chcesz dokładnego modelu wz.29 bez konieczności przeróbek - trza tylko nity porobić - to kup sobie model PARTa. hehe ale to hardcore jest sklejać całą bryłę z blach Robić ją od podstaw chyba też. Ja bym zrobił to identycznie jak postąpiłem z ACE'owym BA, tzn ogolił bym do zera ten klocek żywicy i oblepił detalami (tu nawet łatwiej niż z BA bo jest blaszka Part'a). Dlatego uważam, że lepiej iż jest taki model niż żaden. Co prawda trochę dużo nitów do dorobienia ale co tam, dla chcącego nic trudnego. Czyli Wz29 też możemy odfajkować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 23 Marca 2010 Share Napisano 23 Marca 2010 hehe ale to hardcore jest sklejać całą bryłę z blach Nie wiem nawet czy to się da skleić, czy już tylko polutować to można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 24 Marca 2010 Share Napisano 24 Marca 2010 Zawsze można kupić Ursusa z Marsa i dorobić budę, prosta jest:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
El Commendante Napisano 1 Kwietnia 2010 Share Napisano 1 Kwietnia 2010 W tym roku IBG słaby prima aprilis zrobił: Pojazdy 1/35 W skali 1/35 przygotowywany jest kolejny model niemieckiej ciężarówki — Phänomen Granit 30. Na pierwszy ogień idzie wersja sanitarna, ale model będzie przedstawicielem całej rodziny Phänomenów. Numery katalogowe nie zostały jeszcze przydzielone. * 350xx — Phänomen Granit 30 Sanitätskraftwagen / Krankentransportwagen IBG 350x1 Pojazdy 1/72 W skali 1/72 konsekwentnie budowana jest flota pojazdów alianckich. Tuż po wakacjach do sprzedaży trafi Dodge WC52. Model stworzony od podstaw, według pomiarów oryginalnego egzemplarza, powinien przełamać wieloletnią dominację starego zestawu ESCI. Przygotowana została cała rodzina nadwozi, od wersji WC51 do WC61. Z wyprasek testowych można wywnioskować także przygotowywanie wersji WC62-64. Nie wiadomo, czy przygotowywane zostaną modele wcześniejszych wersji. Późną jesienią, prawdopodobnie tuż przed Gwiazdką, do sprzedaży trafi zestaw brytyjskiego ciężkiego ciągnika artyleryjskiego Scammell Pioneer R100. Jako pierwszy do produkcji wejdzie model wersji późniejszej, bardziej kojarzonej jako ciągnik pomocy technicznej. Przygotowywane są trzy malowania — pojazdu RAF oraz armijnego ciągnika z II wojny światowej, a także ostatniego brytyjskiego wojskowego Scammela, używanego w Belize w latach osiemdziesiątych. Bloki numerów katalogowych nie zostały jeszcze przydzielone do zestawów, więc nie wiadomo, jak wiele wersji nadwoziowych może zostać przygotowanych. * 720xx — Dodge WC52 3/4 ton Weapon Carrier * 720xx — Scammell Pioneer R100 (Tractor Heavy Breakdown 6×4 Scammel Pioneer Model SV2S) Źródło: http://www.plastikowe.pl/rynek/nowosci-ibg-models-kwiecien-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 1 Kwietnia 2010 Share Napisano 1 Kwietnia 2010 Napewno prima aprilis ale model Scammella by się przydał bo narazie jest dość kiepski z WESPE szkoda gadać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 11 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2010 Zestaw wnętrza dedykowany do modelu Einheitsdiesel Kfz.61, który ukazał się niedawno w sprzedaży. Będzie on zawierał elementy fototrawione i żywiczne kompletnego wnętrza oraz dodatki zewnętrzne. Cena nie jest znana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 24 Listopada 2010 Share Napisano 24 Listopada 2010 (edytowane) Polskie Fiaty nadchodzą. Według plastikowe.pl mają się pojawić w sprzedaży od 6 grudnia. Edytowane 24 Listopada 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 24 Listopada 2010 Autor Share Napisano 24 Listopada 2010 Hmm, wiem, wielu może wydać się to dziwne, ale ... nigdy nie miałem modelu od IBG w łapie i moje pytanie, jak wygląda sprawa jakości ich modeli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 24 Listopada 2010 Share Napisano 24 Listopada 2010 Ja również nie wiem, ale myślę, że to będzie przysłowiowy strzał w 10 w tej skali! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 24 Listopada 2010 Share Napisano 24 Listopada 2010 skala72 naprawdę warto. IBG to taki polski Dragon. Mam ich Bedfordy i są bardzo fajne. U Daniela w Martoli Fiaciki pojawiły się jako zapowiedzi i nie wiem czy się nie pośpieszyłem ale złożyłem już u niego zamówienie na nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 24 Listopada 2010 Share Napisano 24 Listopada 2010 No to będzie wysyp warsztatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TMGH Napisano 25 Listopada 2010 Share Napisano 25 Listopada 2010 IBG to taki polski Dragon. Mam ich Bedfordy i są bardzo fajne. Ja mam trochę inne zdanie na ten temat. Jak na polską produkcję w porównaniu do RPMu, to jest ok, ale do Mirage jeszcze trochę im brakuje pod względem jakości odlewu. Czasami zdarza się, że ciężko odróżnić część od kanału wlewowego, albo ułamać jakiś kawałek przy odcinaniu - polecam cięcie żyletką. Spasowanie też miejscami kuleje. Także z takimi porównaniami do Dragona bym się nie zapędzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 25 Listopada 2010 Share Napisano 25 Listopada 2010 IBG to taki polski Dragon. Mam ich Bedfordy i są bardzo fajne. Ja mam trochę inne zdanie na ten temat. Jak na polską produkcję w porównaniu do RPMu, to jest ok, ale do Mirage jeszcze trochę im brakuje pod względem jakości odlewu. Czasami zdarza się, że ciężko odróżnić część od kanału wlewowego, albo ułamać jakiś kawałek przy odcinaniu - polecam cięcie żyletką. Spasowanie też miejscami kuleje. Także z takimi porównaniami do Dragona bym się nie zapędzał. Nie przesadzaj że brakuje im do Mirage. Moim zdaniem oba Einheitsy są lepsze od wszytkich modeli Mirage w 1/35. Ale z tym Dragonem to też bym tak nie szalał, jak dla mnie to coś koło ICM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TMGH Napisano 28 Listopada 2010 Share Napisano 28 Listopada 2010 Mowa o 1/72, więc ja porównuję 72 do 72, bo o to poszło pytanie. Kleiłem kilka Mirage (C7P, 7TP) i uważam, że z polskich firm robiących wtryski mają największą kulturę odlewu i IBG musi się postarać, żeby im dorównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 28 Listopada 2010 Share Napisano 28 Listopada 2010 skala72 naprawdę warto. IBG to taki polski Dragon. Mam ich Bedfordy i są bardzo fajne. Ja właśnie składam Bedforda i Cheviego i powiem tyle - Academy bije je na głowę, całkowicie nieprzemyślany podział kabiny, marnej jakości tworzywo, ogólnie uważąm je za średnie, a już porównywanie do Dragona to grubo na wyrost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 28 Listopada 2010 Autor Share Napisano 28 Listopada 2010 skala72 naprawdę warto. IBG to taki polski Dragon. Hmm, no to dałeś do pieca. Do Dragona, to jeszcze lata świetlne. IBG, jeżeli chodzi o skalę 1/72, jest o oczko wyżej w porównaniu do MH. Trzeba wziąć pod uwagę, że modele MH są starymi modelami, sprzed kilku ładnych lat. Teraz trzeba poczekać z oceną do momentu ukazania się modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 29 Listopada 2010 Super Moderator Share Napisano 29 Listopada 2010 Witam A ja powiem tak jak na 35 za Einheitsdiesel duża 5. Model owszem ma sporo mankamentów ale i tak jest lepszy od żywicznych paści jakie miałem w rękach. O cenie nawet nie wspominajmy. Fajnie że ktoś w końcu wydał ten pojazd bo jak do tej pory tylko żywice. I fajnie że to Polska firma, choć nie powiem że z Tamki ... każdy wie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 16 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2010 Moi mili, mam przed sobą Fiata 508/III "Łazik" wer. wczesna i powiem szczerze, że jestem pod dużym, a nawet bardzo dużym wrażeniem. Kolega wyżej napisał, że IBG to, można powiedzieć taki polski Dragon, ja się zgadzam. Porównałem jakość ramek identyczna, oczywiście nie mogę powiedzieć jak ze składalnością, ale zapewne taka sama jak i jakość wyprasek. Model składa się z dwóch ramek, obszernej instrukcji formatu A4 wyd. ma kredzie, kompletu naklejek oraz sztywniej folii "robiącej" za szybki wszystko zapakowane w torebki foliowe a' la Dragon w pudełku kartonowym również a 'la Dragon. Polecam gorąco !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 16 Grudnia 2010 Share Napisano 16 Grudnia 2010 (edytowane) Mógłbyś zrobić jakiegoś dobrego in-boxa bo ciekaw jestem jak to wygląda. Edytowane 16 Grudnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 16 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2010 Postaram się zrobić, ale na razie jestem zawalony robotą, wiesz: TANK models no i cały KUBUŚ, a i pożyć trzeba bez myślenia, tankmodel, kubus, tankmodel, kubus, bo inaczej mozna zwariować, no i inne modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 16 Grudnia 2010 Share Napisano 16 Grudnia 2010 Ja czekam na wersję późną - już zamówiona w Martoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 16 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2010 Ja czekam na wersję późną - już zamówiona w Martoli. To zamów w IBG - u producenta najlepiej, cztery wersje, bo tak jedną to .... kiszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik Napisano 16 Grudnia 2010 Share Napisano 16 Grudnia 2010 Zapraszam na INBOX wersji późnej: viewtopic.php?t=24367 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi