Forest Napisano 12 Października 2010 Share Napisano 12 Października 2010 Zaczyna nabierać kształtów Jak zwykle, czekam już na "sznurowadła" Pozdrawiam, Forest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 12 Października 2010 Autor Share Napisano 12 Października 2010 Do sznurowadeł jeszcze trochę trzeba poczekać . To też moje ulubione zajęcie. Na razie skleiłem już obie burty i dokleiłem pawęż a wygląda to tak : Ten fragment zostanie zasłonięty pokładem oficerskim i nie będzie go potem widać widok w stronę dziobu No, a teraz czeka mnie żmudna praca uzupełniania pokładu przy burtach . To co widać pod burtą musi być zasłonięte klepkami . W końcu zdecydowałem się na drewniany pokład ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 17 Października 2010 Autor Share Napisano 17 Października 2010 Główny pokład już zatkany Teraz wziąłem się za kasztel dziobowy i klepkuję pokład pod fokmasztem Na tym pokładzie jeszcze zrobię obłożenia fokmasztu i obrobię fornirem ten mały luczek w pokładzie, Przez niego wychodzić będzie talia fału fokżagla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arni Napisano 17 Października 2010 Share Napisano 17 Października 2010 No tak, pewnie powtórzę się jak przedmówcy, ale suppper robota , Pokładzik i detale wyglądają imponująco A wcześniej był to sam plastik ;] Cały czas podglądam dalsze prace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudypiotrek7 Napisano 18 Października 2010 Share Napisano 18 Października 2010 Ciężko oglądać tą relacje siedząc cicho.. Nie można wytrzymać.. Model doskonale się zapowiada. Szczerze powiem że po długiej przerwie zaglądania tu na forum poczułem dziś że znowu będę uważnym kibicem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 18 Października 2010 Autor Share Napisano 18 Października 2010 Dzięki za dobre słowa !!!! To zawsze motywuje do dalszej pracy , denerwuje mnie tylko ze mam teraz trochę mniej czasu a i żmudne klepkowanie idzie b.powoli. Jednak czasem jedną klepkę przy burcie , ze względu na krzywizny robię po dwa i więcej razy. No ale postęp jest i to jest najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 21 Października 2010 Share Napisano 21 Października 2010 niezaprzeczalnie stajesz sie inspiracja do budowy i modernizacji plastikowych żaglowców gratulacje ! z absolutna fascynacja czytam ten watek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 21 Października 2010 Share Napisano 21 Października 2010 Kurde balans, będę musiał chyba rozejrzeć się za jakimś czci godnym pływadłem napędzanym wiatrem, bo aż mnie skręca jak patrzę na twe relacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 22 Października 2010 Autor Share Napisano 22 Października 2010 Pokład forkasztelu poszedł pod nóż. Burty mam już uzupełnione i cały pokład zakołkowany. Fornirem mahoniowym obkleiłem otwór fokmasztu i luk przez który ma przechodzić talia fału fokrei To białe na zdjęciach dolnych to niewyschnięty lakier akrylowy bezb.mat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 24 Października 2010 Autor Share Napisano 24 Października 2010 Znalazłem trochę czasu i warsztat ruszył. Ostatnie zdjęcia wnętrza forkasztelu przed założeniem pokładu Pokład na miejscu . Nadburcia musiałem trochę pod szpachlować. Jednak forma jest stara i części nie pasują do siebie. Trzeba to maskować ale nie zawsze z dobrym skutkiem. Zobaczymy po zeszlifowaniu szpachli. Połączenia ścian nadbudówek a burtami i pokładem zamaskowałem przez doklejenie cieniutkich (1,5mm) pasków forniru. Fornir jest też na pokładzie co widać w części dziobowej na zdjęciu Podobny problem z pasowaniem części mam też na rufie. Nie bardzo to wyszło na zdjęciach , ale burty wystawały poza lustro rufy. Z ciąłem nadmiar skalpelem i lekko za szpachlowałem. Teraz szpachla czeka na wyschnięcie. Ster oryginalny też czeka na przeróbkę. To co widać w dole zdjęcie chyba nie przejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 30 Października 2010 Autor Share Napisano 30 Października 2010 Pokryłem klepkami mały pokładzik na dziobie a na spojenie ze ścianką na dole przykleiłem listewkę z mahoniowego forniru Równolegle robię ster. Na początek skleiłem listewki 5x3 mm razem , pod spodem jako tło fotografia z instrukcji Model Shipways . Obok ster z tylną belką pawęży Pierwsze podejście do zawiasów. Zrobiłem taki mały patęcik i chyba zawiaski wyjdą dobrze , ale o tym później jak zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 31 Października 2010 Share Napisano 31 Października 2010 oj chyba przerobie swój pięknie to wychodzi gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 1 Listopada 2010 Autor Share Napisano 1 Listopada 2010 No to udało się przygotować ster ze stewą rufową do montażu. Zawiasy wygięte i osie wlutowane Pierwsze przymiarki do steru teraz przymiarka belki stewy rufowej razem ze sterem do kadłuba A tak wygląda z dwu stron ster ze stewą już zanitowany Pozostało go "tylko " zamontować do kadłuba. Mam gorszy problem z dziobem , kosz dziobu nie pasuje do kadłuba i do wytyku bukszprytu - horror. Częściowo już go obszlifowałem ale jeszcze daleka droga . Poza tym brakuje części wytyku Innymi słowy "do roboty" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 1 Listopada 2010 Share Napisano 1 Listopada 2010 Twoja praca robi wrażenie .Następny będzie od podstaw ? Może Król Dawid ,albo Rycerz Św. Jerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 1 Listopada 2010 Autor Share Napisano 1 Listopada 2010 Jeszcze nie. Brak warsztatu i narzędzi. Na razie to manufaktura wszystko wycinane skalpelkiem i papierem ściernym, wiercenie też ręczne. Ale wszystko przede mną . Dzięki za pochwały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 1 Listopada 2010 Autor Share Napisano 1 Listopada 2010 i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KorniK Napisano 1 Listopada 2010 Share Napisano 1 Listopada 2010 Bardzo ładnie, dokładnie i precyzyjnie. Bardzo mi się podoba Twoja praca i czekam na więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 1 Listopada 2010 Share Napisano 1 Listopada 2010 Jeszcze nie. Brak warsztatu i narzędzi. Na razie to manufaktura wszystko wycinane skalpelkiem i papierem ściernym, wiercenie też ręczne. Ale wszystko przede mną . Dzięki za pochwały. U mnie jest niewiele lepiej, co nie znaczy ,że można sobie poradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 2 Listopada 2010 Autor Share Napisano 2 Listopada 2010 Udało się w końcu przykleić galion. Po wielu przymiarkach nic już lepszego nie mogłem wymyślić . Boki galionu nie mogłem dokleić , sprężynowały i odskakiwały. Dokonałem drobnego zabiegu - przewierciłem w dolnej i górnej części i na dole wstawiłem miedziany drucik , a u góry wstawiłem oczko , wygląda jak by musiało tam być. Jak będzie przeszkadzało w dalszym montażu to je zeszlifuję i zaszpachluję . Po sklejeniu lekko galion podgrzałem , aby naprężenia wewnętrzne w plastiku usunąć i zgubić efekt sprężynowania. Teraz wziąłem się za spodnie węzłówki . Wszystko trzeba było grubo szpachlować po sklejeniu. Dostęp trudny więc nie wiem czy mi wyjdzie szlifowanie szpachli. No ale tym będę się przejmował później, tak jak i malowaniem , gdyż nawet nie mogłem wcześniej położyć podkładu. Od dołu widać jeszcze po jednej burcie jakie były odległości do usunięcia A to bym zrobił z producentem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 4 Listopada 2010 Autor Share Napisano 4 Listopada 2010 No galion udało się jako tako oszlifować jeszcze dorobię bukszpryt (tam gdzie niebieskie kreski) , Tego zabrakło w zestawie. Ale żeby do końca pognębić producenta i zasłonić jego niedoróbki , ale także dla bezpieczeństwa i wygody załogi, zrobiłem greting wewnątrz galionu i dodałem deski między burtą na dziobie i gretingiem ( na razie to wszystko jeszcze nie zamontowane). Załoga będzie chyba ze mnie zadowolona ??? Teraz już można chyba pomalować ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 5 Listopada 2010 Autor Share Napisano 5 Listopada 2010 Trochę zabawy z dziobem i zostanie szpachla i farbka. Dodałem jeszcze odcięcie bukszprytu od stewy dziobowej i przez to dodałem nitowania bukszprytu ze stewą i galionem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 10 Listopada 2010 Autor Share Napisano 10 Listopada 2010 Tym razem wydłubałem Knagi burtowe do lin. Te plastikowe wydały mi się troszkę za gładkie więc zrobiłem jak przystało na żaglowiec z "drewienka", a mocowania ich do burty będą za pomocą " Klepanych" ręcznie śrub tak jak drewniej bywało A zaczęło się od wystrugania płaskich uchwytów(zrobiłem listewkę 2X.5mm) i wierceniu otworów w uchwycie mocującym (listwa 2X3 mm) . Po lewej stronie na dole widać knagę plastikową z pudła. Tak wyglądane już poskładane razem z włożonymi "gwoździami" ( łby szpilek o śr.07 zeszlifowałem tak aby robiły wrażenie kutych łbów prętów mocujących , a potem na gorąco oksydowane w oleju) U góry wpięte szpilki, na dole zdjęcia knagi z wypraski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 26 Listopada 2010 Autor Share Napisano 26 Listopada 2010 Długo mnie tu nie było , ale prace posuwają się powoli. Uzupełniłem w międzyczasie pokłady i je zakołkowałem Wykałaczki usunięte. Chwilowo poukładałem na miejsce gotowe podzespoły. Nie są one jeszcze przyklejone na stałe , gdyż czeka mnie jeszcze piocowanie (szpachlowanie , czyszczenie itp) i malowanie Galion dziobowy jeszcze nie gotowy , ale pracuję nad nim Zrobiłem też rumpel do steru (jeszcze nie całkiem obrobiony , ale już pasuje Tyle na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 4 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2010 Dłubania ciąg dalszy... Pokłady gotowe i teraz dłubię detale . Przymocowałem knagi do burt , i wykończyłem wnętrze galionu, także ster trafił już na swoje miejsce, ale jeszcze go nie wykończyłem Zrobiłem nagelbanki (naglownice). Teraz się zastanawiam jak je wkleić . W pudle były tylko knagi , a w oryginale w tych miejscach były naglownice W koło położyłem materiał wyjściowy z którego to zrobiłem, u góry listwa początkowa A tak wygląda replika Na razie prace postępują powoli bo i dorabianie detali to też żmudna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 4 Grudnia 2010 Share Napisano 4 Grudnia 2010 Robota piękna. Dodajmy, jakby ktoś pierwszy raz tu zajrzał, że w dalszym ciągu mamy do czynienia z modelem PLASTIKOWYM . Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi