cloner16 Napisano 4 Grudnia 2010 Share Napisano 4 Grudnia 2010 Powinni Ci sprzedawać tylko kadłub , resztę sam byś zrobił , nie no szacunek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 4 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2010 Dzięki ! Aż chce się robić dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 5 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2010 Znalazłem sposób na mocowanie naglownic do wręgów. Samo wklejenia było by słabe i mogło by mi zrobić psikusa przy wiązaniu lin. Nawierciłem więc naglownice ( gr 1,0 mm) wiertełkiem i wsadziłem druciki średnicy 0,5 mm. We wręgach wiercę teraz dziurki i po wklejeniu mam nadzieję , że połączenie będzie na tyle mocne że przy pierwszym wiązaniu się nie urwą. Wynik pokaż e po wklejeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 5 Grudnia 2010 Share Napisano 5 Grudnia 2010 Dla porównania powinieneś zrobic model prosto z pudła i tylko go pomalować, wyszłoby ciekawie... Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Traceur07 Napisano 5 Grudnia 2010 Share Napisano 5 Grudnia 2010 Dla porównania powinieneś zrobic model prosto z pudła i tylko go pomalować, wyszłoby ciekawie... Popieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 6 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2010 Mam już to za sobą ,do oglądnięcia http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=17836 http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=17848 http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=17802 http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=17801 http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=17777 http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=17847 Jest w galerii jeszcze parę innych. Zobaczyłem kiedyś w Modelarzu Okrętowym jak ktoś zrobił z plastiku cudeńko i zaraziłem się tym. Teraz sam próbuję coś zrobić podobnego, ale moja dokładność jeszcze odbiega od zadowalającej, ale już coś wychodzi , przynajmniej tak sądzę po Waszych komentarzach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 6 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2010 Ster przynitowany do kadłuba , tym razem już na stałe Widać że jeszcze dużo pracy mnie czeka przy kadłubie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 8 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2010 Tym razem mam już zamontowane knagi i nagelbanki. A wyszło to tak : Teraz wezmę się chyba za malowanie kadłuba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 10 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2010 Nie zauważyłem braku usztywnienia burtowego przednich ław wantowych. Pierwsza przymiarka elementu z pudła wyszła fatalnie U góry prawa i lewa burta Poszło do przeróbki i po mojemu wygląda to teraz jak niżej Moim "skromnym" zdaniem wygląda teraz lepiej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 10 Grudnia 2010 Super Moderator Share Napisano 10 Grudnia 2010 Moim "skromnym" zdaniem wygląda teraz lepiej .Zdecydowanie lepiej - jak to mówią: JAKOŚĆ TKWI W SZCZEGÓLE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 22 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2010 Zaczęło się powolne malowanie kadłuba. Troszkę poszperałem po internecie i znalazłem parę modeli Mayflower. Malowania różnią się między sobą . Zdecydowałem się na wersję Hellera , pokrywa się ona z Modelarzem i częściowo z Model Shipways. Repliki które do tej pory były wykonane były malowane dosyć skromnie. U mnie dopiero początek ale wygląda to na dziś jak poniżej Na razie idzie mi to ślamazarnie i powoli , ale mam nadzieję że końcowy efekt będzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 23 Grudnia 2010 Share Napisano 23 Grudnia 2010 Wygląda ładnie ,gdy go ukończysz będzie piękny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 9 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2011 Pomalowałem troszkę burty i dno okręciku i na teraz wygląda to tak : Przyjrzałem się kluzom kotwicznym i niestety pójdą pod nóż. Wziąłem więc okrągłą listewkę o średnicy 8mm - bukową , odciąłem kawałek i będę coś strugał. Na razie zrobiłem dopiero wstępny zarys. Pewnie za którymś razem wyjdzie coś sensownego, ale ponieważ buk jest twardy spróbuję od razu na gotowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 10 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2011 Kluzy zamontowane , no ale po kolei Robiąc kluzy zupełnie przez " przypadek " wytoczyłem bukszpryt cd kluzy zabejcowane , a jedna mi się rozleciała w rękach - pewnie za cienkie ścianki albo paluszki za mocne. Robiłem od razu trzy , a więc się nic nie stało No a tak wyglądają nowe oczka mojej łajby No to teraz okręcikowi dobrze z oczu patrzy Teraz trzeba znów coś pomalować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 17 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2011 Dziś za wiele nie pokażę . Malowanie kadłuba w toku. Na razie nie ma się czym chwalić, ale wydłubałem knagi . Male to i dłubania sporo . Myślałem że się nie uda , ale zaparłem się i z twardego drewna (nie wiem jak ono się nazywa) miałem z tego kiedyś giętki do rysowania linii teoretycznych, no ale przez długie nieużywanie jakoś się połamały i teraz mam dobry ,ale bardzo twardy materiał. No ale do rzeczy - na frezarce Dremela udało mi się zrobić rowki z obydwu stron listwy . W górnej części frezem okrągłym naciąłem wzdłuż osi rowek. Pociąłem teraz listewkę na kawałki No i teraz dłubaninka każdego kawałeczka powoli pilniczkiem aż wyszło coś podobnego do knagi. Troszkę przy okazji tego się na psuło, no ale wynik jest zadawalający i ładniejsze to od plastyku Nie równe ale swoje !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 22 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2011 Tym razem mam już prawie gotową wymalowaną prawa burtę Zostały małe poprawki dna i zawiasy w furtach działowych. No a potem druga burta i pawęż rufy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 25 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2011 "Finis coronat opus " jak mawiali starożytni - kadłub pomalowany łącznie z deskami . A oto co z tego wyszło : lewa burta prawa burta rufa dziób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 25 Stycznia 2011 Share Napisano 25 Stycznia 2011 WOW nic dodać nic ująć Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 25 Stycznia 2011 Share Napisano 25 Stycznia 2011 Fajnie wychodzi. Tak wymalowane poszycie dodalo zycia modelowi. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 27 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2011 Pomocy - potrzebuję jufersy trójkątne 5mm i mniejsze też. Nie bardzo mam czas samemu je teraz zrobić , a w sklepikach ich nie mogę dostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 28 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2011 Tym razem zabrałem się za maszty. Poniżej efekty dzisiejszej pracy. Musiałem przerwać bo już sąsiedzi nie mogą słuchać warczącej wiertarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 29 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2011 Wszystkie drzewca wytoczone . Teraz do obróbki no i trzeba zrobić gniazda i salingi. Marsy wykorzystam chyba te z pudła, no ale klamka jeszcze nie zapadła, czyli materiał do przemyślenia. Dalej poszukuję jufersów !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 4 Lutego 2011 Autor Share Napisano 4 Lutego 2011 Maszty z dybami na marsach i salingach łącznie z cęgami zrobione. Teraz do zrobienia gniazda marsów i podesty na salingach. Na zdjęciach widać jak by połączenia kolumn masztów ze stęgami i stęg z bramstęgami były krzywe , ale są tylko ułożone luźno do zdjęcia. Gniazda je ustabilizują A więc do dłubania !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 4 Lutego 2011 Share Napisano 4 Lutego 2011 Nie myślałeś czasem o tym, żeby zająć się produkcją zestawów waloryzacyjnych do modeli żaglowców? Robota genialna - jak zawsze. Pozdrawiam i obserwuję z zapartym tchem. PS. co to są jufersy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 5 Lutego 2011 Autor Share Napisano 5 Lutego 2011 PS. co to są jufersy? Zajrzyj na tą stronę http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=18529 Robię modele dla przyjemności, można by się zabawić w produkcję , ale jeszcze potrzebne oprzyrządowanie i dobre znajomości rynku. Ja jestem tylko amatorem. Widzę że się podoba , a to dobry znak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi