Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

I to rozumiem jako zawiasy! Powodzenia

Paweł

• Odpowiedzi 295
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Witam mam dylemat, nad konfiguracją. Zastanawiam się nad takimi opcjami zabudowy:

1) Wersja z 4 osiami, ze skróconym sleeperem, co prawda inny model ale 377 też taką widziałem.

5756893101.jpg

2) Wersja z 4 osiami, bez sleepera.

THUMB_76618.jpg

3) Wersja 4 osie, normalny sleeper, tu jako pomoc drogowa, ale u mnie jako ciągnik.

97546109_1thumb_550x410.jpg

4) Prosto z pudła.

Proszę o podpowiedzi i wasze opinie.

Napisano

Cześć! A skąd się wzięła opcja, żeby dorabiać trzecią tylną oś? Popatrz uważnie na foty, większość trzecich osi to tzw. tag axle - gdzie koła nie są napędzane. Trzeba by mieć trochę dokumentacji żęby zbudować coś takiego. Np. z trzech powyższych fotek tag axle mają opcja 1 i przypuszczalnie 2. Jak dla mnie najczyściej wygląda opcja 3, ze wszystkimi tylnymi osiami napędzanymi. Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam

Paweł

Napisano

Chodzi mi po głowie gabaryt, zakupiłem od użytkownika Sandi dodatkową oś i dwie figurki i teraz się zastanawiam czy robić dodatkową oś czy nie. Ja najbardziej skłaniam się do 3 osi napędzanych ze sleeperem jak na 1 zdjęciu. Właśnie nie wiem jaka jest os na 2 zdjęciu, czy napędzana czy podnoszona tu więcej zdjęć tego trucja http://www.equipmentready.com/index.php?center=details&EQ_ID=1183623&thepic=3#pic , może ktoś się rozezna. Znajomy ma mi wysłać plany i fotki tag axle, ale znając jego to potrwa to kilka miesięcy. Dzięki za odpowiedzi.

• 3 weeks later...
Napisano

Witam

Mam pytanie, waham się między dwoma koncepcjami budowy modelu. Zastanawiam się czy lepiej budować?:

1. Ciągnik 3osiowy z naczepą cysterną.

2. Czy ciągnik 4osiowy z 3 osiami napędowymi z niskopodwoziówką.

Waham się bo obie opcje mi się podobają, przy pierwszej będzie dużo dodatków i osłon, przy drugiej bardziej skromnie w osłony. Więc proszę o wasze zdanie 1 lub 2.

A przy modelu za wiele się nie ruszyło, mało czasu. Przerobiłem tylko siodło i mocowanie siodła, ale fotki będą z większymi przeróbkami.

Życzę miłego wieczoru.

Napisano

Cześć!

O jakich osłonach my tu mówimy w przypadku odpowiedzi 1. ? Jak dla mnie ze względu na dokumentację wersja 1. brzmi lepiej. Inna sprawa, że ostatecznie i tak decyduje to co Tobie się podoba. Może najlepiej będzie ten projekt skończyć w miarę sprawnie, a bardziej zakombinować przy następnym? Tak czy inaczej życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam

Paweł

Napisano

Trzy(dwie napędowe, jedna skrętna) osie z nisko podwoziem.

Napisano

Podrzucam Ci parę opcji. Popatrz po Nascar-owych zestawach. Masa fajnych kolorów i rozwiązań.

Petr-czerwony-nascar.jpg

pete377.jpg

mayflow0.jpg

dscf0034.jpg

america-40.jpg

Petr-zielony-nascar.jpg

Napisano

Witeęam.

Dzięki za odpowiedzi.

pmroczko chodzi mi o osłony boczne, owiewka itd. w wersji 2 zapewne by ich nie było.

lolek300124 ta wersja niestety nie wchodzi w grę , bo nie mam skrętnej osi, ani przednich kół.

Praetorian dzięki za zdjęcia, na pewno się przydadzą bo mają dużo szczegółów. Holownik też raczej nie wchodzi w grę, bo nie mam kasy na zakup. Zresztą na forum jest już 377 jako holownik twojego projektu .

A co do pierwszej wersji to chciałbym ją zrobić z cysterną do przewozu substancji chemicznych. W tym wypadku bawiłbym się w oświetlenie, baterie bym ukrył w cysternie. A to zdjęcie owej cysterny, petek będzie czarny bądź czarno biały, na 2 zdjęciu kolorystyka naczepy jaką będę chciał uzyskać ale to daleka przyszłość. bądź cała biała (3 zdjęcie). Cysterny się różnią od siebie ale nie będę się wzorował na jednym modelu.

tank-petro-chemicals.jpg

Brenner7kChem201.jpg

dsc01041_500x375.jpg

Napisano

Pomysł fajny, ale jaki masz pomysł co do wykonania naczepy? Koła i rama to nie problem, ale co z samą bańką?

Napisano

Zawsze można dopasować rolkę od ręczników papierowych. CA polać i można szlifować chyba że macie też inne pomysły.

Napisano

Jak dowiem się jakiej średnicy jest zbiornik to wybiorę się do castoramy, matexu i poszukam odpowiedniej rurki plastikowej. Cieszy mnie fakt że nie będę musiał robić ramy .

Napisano

Problem jest z deklami końcowymi. Z resztą poszukaj sobie tematu o mojej renault magnum strażackiej to zobaczysz ile rzeźby jest żeby samemu zrobić dekle.

Napisano
Problem jest z deklami końcowymi. Z resztą poszukaj sobie tematu o mojej renault magnum strażackiej to zobaczysz ile rzeźby jest żeby samemu zrobić dekle.

Bardzo fajnie wyszła ci beczka, napewno będe tam zaglondał, oile budowa dojdzie do skutku. Pozdrawiam

• 1 month later...
Napisano

Witam.

Po dłuższej przerwie prace ruszyły. Co najważniejsze wiem już co chcę wybudować, będzie to petek w normalnej konfiguracji, z 2 beczkami. Pierwsza beczka będzie normalnej długości, a druga krótka, jak od solówki. Zdjęcie zestawu (tak żeby wszyscy mnie zrozumieli):

file0023.jpg

Z braku czasu za wiele nie zrobiłem, na razie pracuje nad okablowaniem zawieszenia. Wielkie podziękowania dla Sandi ego za pomoc w tej sprawie .

A oto co zrobiłem:

Dokończyłem drugi fotel (zdjęcie z lampą, normalnie są całe czarne mat)

DSC00774.jpg

Przerobiłem także amortyzatory, te z zestawu były tak nierówne że szkoda gadać.

DSC00769.jpg

DSC00772.jpg

Pomalowana kierownica.

kierownica.jpg

kierownica2.jpg

Oprawka z diodą w środku, martwią mnie zaznaczone miejsca, nie wiem jak to usunąć nie niszcząc chromu.

lampa-1.jpg

Zdaje sobie sprawę ze słabej jakości zdjęć.

Mile widziane opinie i uwagi.

Napisano

Amortyzatory naprawdę dobrze zrobione! Wielki plus dla Ciebie.

Napisano
Amortyzatory naprawdę dobrze zrobione! Wielki plus dla Ciebie.

Dziękuje .

Czy może mi ktoś wskazać rozrusznik w tym silniku?

Napisano
Czy może mi ktoś wskazać rozrusznik w tym silniku?

636f9a6b956ea79dmed.jpg

Głowy nie dam, ale o ile się nie mylę to po prawej stronie masz go na tym zdjęciu, czarno - srebrny.

M.

Napisano

K--de, a myślałem, że to Cat - ale nie znam tych silników, na razie kojarzę tylko Cumminsa. Rozrusznika oczywiście szukamy przy kole zamachowym silnika. Pozdrawiam

Paweł

Napisano

Oprawka z diodą w środku, martwią mnie zaznaczone miejsca, nie wiem jak to usunąć nie niszcząc chromu.

lampa-1.jpg

tez kiedyś się zastanawiałem i na forum zauważyłem że najlepiej w kreta chromy wszystkie wsadzić, zrobić szlif, dopracować i nałożyć chrom np alclad

Napisano

Ja bym na twoim miejscu bym ładnie wyszlifował te punkty i chrom a później to ładnie "ala" chromem pomalował.

Napisano
Żółty Dietroit Diesel

Mój petek będzie miał już trochę mil za sobą więc i silnik będzie po remoncie .

Co do lamp to jeszcze nie wiem, niestety chyba zostanie tak jak jest .

Co do silnika, więc które to rozrusznik? (jak się dalej mylę to mnie nie bijcie )

70.jpg

Dziękuje za odpowiedzi i pomoc.