Grubyjg Napisano 27 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2011 Witam. Dziękuje za odpowiedzi, w rzeczywistości nie wygląda tak źle, grubość taka zostanie bo cieńsze nie utrzymują kształtu, szerokość tego miedzianego druciku to 0,4mm. A to moje próby ze smarami (uważam ze zakończone sukcesem), w przyszłym tygodniu coś pobrudzę. Fotka przed wyschnięciem: i po wyschnięciu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 27 Kwietnia 2011 Super Moderator Share Napisano 27 Kwietnia 2011 Witam. A to moje próby ze smarami Jakie składniki użyłeś do wykonania smaru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 27 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2011 Jakie składniki użyłeś do wykonania smaru? Wykonałem to z przepisu który podał copycat (na 9 stronie). ... Pomysł ze smarem popieram, ale nie mieszać humbrola i wikolu. Może i to zadziała, ale są to dwa specyfiki rozcieńczane różnymi rozpuszczalnikami. Więc wg mojego przeczucia nie pasują do siebie. Będziesz potrzebował spoiny (wikol, akryl), barwnika(farba pactra, valejo), faktury (pigment, ja używam gipsu). Jak widać wszystko działa na wodę ... Użyłem: -Czarnej matowej pactry -niebieskiej pactry -klej uniwersalny wamodu Na klej dałem 2-3 krople farby i zmieszałem. To wsio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 27 Kwietnia 2011 Super Moderator Share Napisano 27 Kwietnia 2011 Ja mieszam z kolorem metal gun i wychodzi super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 29 Kwietnia 2011 Share Napisano 29 Kwietnia 2011 Kratki na desce powinny być czarne, a nie srebrne. To że są na biało na kalce to tylko zabieg drukarski. Zdaje się że robisz otwierane drzwi, scratch cysterny, a tu kalka zamiast normalnej deski rozdzielczej. Jak to? Używam znacznie cieńszych drucików miedzianych, raz że je widać, dwa że trzymają kształt. Zdejmij izolację, bo to ona wszystko psuje. Przysłowiowy kabel do żelazka jest zrobiony z linki (zwijanych cienkich drucików), wystarczy się do nich dobrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 30 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2011 Kratki na desce powinny być czarne, a nie srebrne. To że są na biało na kalce to tylko zabieg drukarski. Nieprawda, wzorowałem się na tym zdjęciu: Zdaje się że robisz otwierane drzwi, scratch cysterny, a tu kalka zamiast normalnej deski rozdzielczej. Jak to? Prawda robię otwierane drzwi, ale jeszcze nie czuję się na siłach żeby pomalować zegary . Używam znacznie cieńszych drucików miedzianych, raz że je widać, dwa że trzymają kształt. Zdejmij izolację, bo to ona wszystko psuje. Przysłowiowy kabel do żelazka jest zrobiony z linki (zwijanych cienkich drucików), wystarczy się do nich dobrać. Zobaczymy, nie miałem druciku który był odpowiedni, miałem albo bardzo cieniutki albo za gruby, jak mi wpadnie w ręce cieńszy to poprawie. A na tym izolacji nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 30 Kwietnia 2011 Share Napisano 30 Kwietnia 2011 A to sorry za kratki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 8 Maja 2011 Autor Share Napisano 8 Maja 2011 Witam. Troszkę popracowałem przy modelu, zrobiłem i pobrudziłem ss, wkleiłem deskę na podłogę, pomalowałem ramę( wkrótce fotki, czekam aż wyschnie). Na razie tylko fotki ss bo nie mam aparatu, fotki z telefonu. I mam pytanka co do przewodów łączących ciągnik z naczepą: 1) Ile ich ma być? 2) Jakie maja być ich kolory? 3) I jak macie jakieś zdjęcia ich mocowania, albo jak je znaleźć( co wpisać) bo znalazłem tylko takie z daleka na których mało widać? Pytania może głupie ale przeglądając zdjęcia w necie to jest ich od 3 do nawet 5 i kolory też są różne. EDIT. Z nudów dorobiłem jeszcze linki, długa trafi do schowka w sleeper e a krótsza zostanie wykorzystana przy przewodach łączących ciągnik z naczepą. Prosiłbym o odpowiedzi na pytania z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 11 Maja 2011 Autor Share Napisano 11 Maja 2011 Witam. Tak na dzień dzisiejszy prezentuje się wnętrze: Powielam pytanka co do przewodów łączących ciągnik z naczepą: 1) Ile ich ma być? 2) Jakie maja być ich kolory? 3) I jak macie jakieś zdjęcia ich mocowania, albo jak je znaleźć( co wpisać) bo znalazłem tylko takie z daleka na których mało widać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 11 Maja 2011 Share Napisano 11 Maja 2011 Przybrodzone wycieraczki wyszly Ci genialnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 11 Maja 2011 Share Napisano 11 Maja 2011 Do końca to nie wiem ale na zdjęciach widywałem takie listwy. Widziałem też gniazda w sleeperach. Kolor sam się u siebie zastanawiałem czy 3 czarne to nie jest błąd, jeden z kabli wyglądał na czerwony mocno zabrudzony. Tu jak widać są czarny niebieski czerwony. Możesz je powiesić na sprężynie. Słabo szukałeś. Wiele fajnych rozwiązań jest na necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 11 Maja 2011 Share Napisano 11 Maja 2011 Dwa są powietrzne. I teraz tylko czy naczepa ciągnik ma ABS. Jeżeli tak to będzie 5 kabli jeden dla elektryki, i dwa dla ABS'u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XXXX Napisano 11 Maja 2011 Share Napisano 11 Maja 2011 Super modelek, wykonanie bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 11 Maja 2011 Share Napisano 11 Maja 2011 Wnętrze bardzo smakowite, farba wygląda jak "prawdziwe" drewno. Brudzenie na umiarkowanym, rozsądnym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 12 Maja 2011 Share Napisano 12 Maja 2011 Cześć! Rzeczywiście, wnętrze kabiny bardzo ładne, nawet materiał na fotelach doskonale zadziałał, mimo, że jego splot jest trochę gruby w zbliżeniu. Jeśli chodzi o przewody, to pozwolę sobie wrzucić tu następujący obrazek: Gdyby ktoś się uważnie przyjrzał schematowi na dole, będzie jasne, że do podłączenia przyczepy są potrzebne dwa przewody powietrzne (do hamowania hamulcem głównym i do odhamowania hamulca postojowego), a także, czego już nie ma na schemacie, wielożyłowy przewód elektryczny, żeby sterować przynajmniej oświetleniem naczepy. A ja pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszych pracach Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 12 Maja 2011 Autor Share Napisano 12 Maja 2011 Witam. Bardzo dziękuje za mile słowa i porady. Słabo szukałeś. Wiele fajnych rozwiązań jest na necie. Szukać szukałem długo ale nie wiedziałem jak to nazwać po polsku a co dopiero po angielsku. Dziękuje za te zdjęcia przydadzą się i to bardzo. Wielkamucha niestety drewno to nie moja zasługa bo to kalkomania. pmroczko dziękuje za dokładne wyjaśnienie tematu, ja zastosuje 3 przewody. Czyli jeśli chodzi o kolorystykę to nie ma reguły? Teraz się zajmę gniazdami a w weekend uzbroję ramę i postaram dodać fotki. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 12 Maja 2011 Share Napisano 12 Maja 2011 Grubyjg 5 jeżeli ciężarówka ma ABS, 3 jak nie ma. Z reguły powietrzne w Eu są czerwone i zółte a reszta czarna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 16 Maja 2011 Autor Share Napisano 16 Maja 2011 Witam. Truckerek93 dziękuje za wyjaśnienie. Pobrudziłem siodło teraz prezentuje się tak: I mam pytanko czy jak zastosuję takie oznakowanie to będzie dobrze(Przewóz chemikali)? http://www.labelmaster.com/custom/Placards/index.cfm?HC=3&UN=1203Mile widziane komentarze. Życzę miłego wieczoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blend Napisano 16 Maja 2011 Share Napisano 16 Maja 2011 Chemikalia to bardziej 8 klasa http://www.labelmaster.com/custom/Placards/index.cfm?HC=8&UN=1804 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paczek1981 Napisano 16 Maja 2011 Share Napisano 16 Maja 2011 Zależy co ma cysterna przewozić. Jak się zdecydujesz co to ma być wpisz w google i będziesz wiedział jakie oznaczenia masz dać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 5 Lipca 2011 Autor Share Napisano 5 Lipca 2011 Witam po dłuższej przerwie. Mimo że długo nie pisałem to nie znaczy że nic się nie działo, rama jest już pomalowana, pobrudzona, częściowo uzbrojona, jednak niema aparatu by foty robić . Na razie zdjęcia są zderzaka i rur układu wydechowego. Zderzak: Gołym okiem nie widać skórki pomarańczy. Gaśnica która znajdzie się w schowku w sleeperze: I elementy układu wydechowego, układ jest przerobiony gdyż kominy będą za sleeperem tak jak poniżej: Wciągu 2tyg postaram się wrzucić fotki ramy, mam nadzieje że będą lepszej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 5 Lipca 2011 Share Napisano 5 Lipca 2011 Ta przyrdzewiona rura wydechowa bardzo mi sie podoba. Powodzenia w dalszych pracach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 7 Lipca 2011 Autor Share Napisano 7 Lipca 2011 tomeka6 dziękuje za miłe słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 11 Lipca 2011 Autor Share Napisano 11 Lipca 2011 Witam. Dzisiaj wrzucę fotki blachy z kablami łączącymi ciągnik z przyczepą. Uznałem że mój petek nie będzie miał ABS więc są 3 przewody: Kabelki mają również dostarczać prąd z baterii (znajdującej się w naczepie, do oświetlenia ciągnika) więc końcówki wyglądają jak wyglądają, ale wchodzą prawie na maksa w styk (styk będzie wbudowany w ściance naczepy). Wygląda to mniej więcej tak: Więc widoczna będzie tylko mała część. Jutro wrzucę fotki ramy. Mile widziane podpowiedzi. Życzę miłego wieczoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Ciekawe rozwiązanie z tymi kablami pomysłowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi