sokol Napisano 17 Stycznia 2011 Share Napisano 17 Stycznia 2011 Wszystko ładnie, ale ja tu osiowości nie widzę i lufka za cienka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 17 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2011 W Twoim poście wyczuwam tęsknotę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 17 Stycznia 2011 Share Napisano 17 Stycznia 2011 Ile razy na zdjęciach elementy są powiększone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 17 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2011 Wcale nie są powiększane, robiłem na super makro z kilku centymetrów, będę w przyszłości kładł obok zapałkę albo monetę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 17 Stycznia 2011 Share Napisano 17 Stycznia 2011 Na moim monitorze np. komin ma ok. 8 cm szerokości. W rzeczywistości będzie miał 1 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 17 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2011 Tak mniej więcej. Wrócę z roboty zrobię kilka fotek z monetą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 18 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2011 Obiecana fotka z monetą: ...i mała relacja z klejenia relingów: Ciąg dalszy to wykańczanie nadbudówki i maszt główny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 18 Stycznia 2011 Share Napisano 18 Stycznia 2011 No dobra, nic nie mówię Przynieś na klub to zbutujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 18 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2011 Skoro lufka za cienka...trzeba zbutować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrekM Napisano 20 Stycznia 2011 Share Napisano 20 Stycznia 2011 Relingi bardzo ładne, dużo lepsze niż wczesniej. Dobre tempo, u mnie na razie zastój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 20 Stycznia 2011 Share Napisano 20 Stycznia 2011 Coraz bardziej mi się ten "warstat" podoba... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 20 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2011 KU CHWALE LUDOWEJ SOCJALISTYCZNEJ OJCZYZNY, TOWARZYSZU LORDZIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 24 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2011 Ponieważ odznaczenie zobowiązuje kilka fotek z budowy masztu: Fotki co prawda nie najlepsze, ale oddają szczegóły. Teraz jestem w trakcie malowania nadbudówki. Następne fotki, myślę że pod koniec tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 24 Stycznia 2011 Share Napisano 24 Stycznia 2011 Łaaaaaaaał Pokaż jak się prezentuje całość do tej pory. PS. Poszło PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 27 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2011 Na początek oficjalne podziękowania dla Okonka za podesłane materiały, bardzo się przydadzą zwłaszcza podczas prac nad olinowaniem. Teraz kolejna część historyczna: Po zwodowaniu i montażu tych urządzeń które według założeń miało zostać zamontowane w Modlinie, obydwa okręty połączono z sobą za pomocą belek i przeholowano Wisłą do Gdańska, przy pomocy holownika rzecznego z napędem boczno - kołowym. Nie natrafiłem na żadne informacje, jak przebiegała przeprawa przez terytorium Wolnego Miasta Gdańska, czy hitlerowcy piętrzyli jakieś problemy, czy też nie. Okręty jednak znalazły się w Gdyni i tam w WPMW zgodnie z harmonogramem budowy miała zostać zamontowana pozostała część wyposażenia, wykonane próby morskie oraz na samym końcu uzbrojenie okrętów. Te same prace miały zostać wykonane na wszystkich czterech trałowcach równolegle. Zamontowane miały zostać miedzy innymi sondy i aparaty podsłuchowe firmy „Henry Hudges” oraz wskaźniki wychylenia steru produkcji szwedzkiej. „Ptaszki” były pierwszymi okrętami w Polsce mającymi na wyposażeniu te urządzenia. Z widocznych elementów wyposażenia zamontowano maszty i praktycznie całe wyposażenie pomostu bojowego. Jako ciekawostkę należy również podać, że adm. Unrug postulował, aby okręty budować bez stępki, dzięki czemu ich zanurzenie zmniejszy się o 20 cm, jednakże uczynił to, kiedy budowa kadłubów była już w dość zaawansowanym stadium, co uniemożliwiło wcielenie w życie jego pomysłu. Dwa zdjęcia ukazujące minowce podczas holowania Wisłą z Modlina do Gdyni (źródło: zbiory W. Czarnowskiego / OKRĘTY WOJENNE) W mojej stoczni ostatnio prace poszły mocno do przodu. Wszystkie zasadnicze elementy zostały nadbudówki zostały pomalowane osadzone na kadłubie, całość prezentuje się tak: Pomost bojowy zyskał ponadto brezentowy fartuch wykonany z chusteczki higienicznej nasączonej wikolem zabarwionym farbą. Całość w końcu przypomina okręt. Teraz pracuję nad wyposażeniem pomostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 27 Stycznia 2011 Share Napisano 27 Stycznia 2011 No faktycznie - coraz fajniej wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł S Napisano 27 Stycznia 2011 Share Napisano 27 Stycznia 2011 Super, super. Mój faworyt od samego początku. Jeden głos już masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 27 Stycznia 2011 Share Napisano 27 Stycznia 2011 Widzę, że model masz na ukończeniu. Piękna robota. Jaką ma długość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 28 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2011 Dzięki, model ma długość nieco ponad 60 cm. Wbrew pozorom do końca budowy jeszcze daleko, do zrobienia sporo zostało, na przykład sama łódź robocza to dobry tydzień, nie mówiąc o uzbrojeniu i olinowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 1 Lutego 2011 Autor Share Napisano 1 Lutego 2011 Prace trwają dalej. Ostatnio siedziałem nad wyposażeniem pomostu: na początek gretting, kompas, maszynka sterowa, telegraf maszynowy i szprechrury, jeszcze nie pomalowane. Potem przyszła pora na wykonanie dalmierza, reflektora, skrzynki bosmańskiej i koła sterowego. Po pomalowaniu wszystko trafiło na swoje miejsca na pomoście. Dwa plany ogólne. Ostatnio robiłem "rachunek sumienia" co jeszcze zostało mi do zrobienia i stwierdziłem, że jak do końca konkursu wyrobię się z samym modelem to będzie dobrze. Miałem zamiar zrobić podstawkę z kawałkiem morza i figurki załogantów, ale mało prawdopodobne, że się wyrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 Drobiazgi męczą, ale już jest bardzo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 stwierdziłem, że jak do końca konkursu wyrobię się z samym modelem to będzie dobrze. Miałem zamiar zrobić podstawkę z kawałkiem morza i figurki załogantów, ale mało prawdopodobne, że się wyrobię. Tak czy siak, model na jakości nie straci- świetnie ci wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 Dawaj, dawaj - miło się ogląda efekty. No i oczywiście spiesz się powoli ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 Co raz śliczniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 4 Lutego 2011 Share Napisano 4 Lutego 2011 Kolego Marwaw! Jak zwykle tworzysz piękne rzeczy! Aż miło popatrzeć Świetna robota Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi